Handels- och industriministeriets beslut om förpackningsanteckningar för vissa livsmedelsfetter
- Typ av författning
- Beslut
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 712/1990
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
Handels- och industriministeriet har med stöd av 9, 14 och 15 §§ lagen den 5 januari 1979 om vissa livsmedelsfetter (1/79) beslutat:
1 §Tillämpningsområde
Detta beslut gäller anteckningar på försäljningshöljena till produkter som avses i lagen om vissa livsmedelsfetter (1/79), nedan kallad lagen.
2 §Definitioner
I detta beslut avses med
näringsämne ett i livsmedlet förekommande ämne ur vilket erhålls energi eller vilket behövs för tillväxt, förnyelse eller upprätthållande av livsfunktioner och där avsaknaden av det medför för ämnet typiska biokemiska och fysiologiska förändringar i organismen,
näringsvärde den helhet som livsmedlets energiinnehåll och de i livsmedlet ingående näringsämnena samt deras mängder bildar och vid vars bedömning beaktas näringsämnesinnehållets förhållande till energiinnehållet, de olika näringsämnenas förhållande till varandra, till människans näringsbehov och till en normal bruksportion av livsmedlet, samt organismens förmåga att tillgodogöra sig ett näringsämne i den form det förekommer i livsmedlet,
näringsinnehåll mängderna protein, fett och kolhydrater som ingår i livsmedlet och det på basen av dessa beräknade energiinnehållet samt mängderna övriga näringsämnen, samt
näringsmässigt påstående en anteckning på försäljningshöljet vars syfte är att framhålla en sådan egenskap som hänför sig till livsmedlets näringsvärde.
3 §Namn enligt handelssed
Såsom i 11 § 1 mom. lagen avsedd uppgift som ansluts till namnet enligt handelssed skall anses uppgift, som tillsammans med namnet enligt handelssed skrivs som ett sammansatt ord.
4 §Namnet på tillverkaren, den som låtit tillverka produkten för sin räkning, förpackaren och importören
Såsom namn på tillverkaren, den som låtit tillverka produkten för sin räkning, förpackaren och importören skall användas registrerad firma eller bifirma. I stället för firma kan dock användas en allmänt känd förkortning av firma eller ett allmänt känt namn på företagets olika produktionsanläggningar.
5 §Tillverkningskommun, hemkommun för den som låtit tillverka produkten för sin räkning, förpackningskommun och importörens hemkommun
Tillverkningskommunen, hemkommunen för den som låtit tillverka produkten för sin räkning, förpackningskommunen och importörens hemkommun anges oförkortad och med användning av kommunens officiella namn.
6 §Innehållets mängd
Innehållets mängd antecknas på försäljningshöljet med i Finland allmänt använda vikt- eller volymenheter sådan denna mängd är vid förpackningsögonblicket.
7 §Tillverknings- och tillsatsämnen
De tillverknings- och tillsatsämnen som använts vid tillverkningen av livsmedelsfett meddelas som en helhet enligt vikten i sjunkande ordning under rubriken ingredienser eller genom användning av en sats eller ingress där denna rubrik ingår. Tillsatt vatten kan meddelas sist.
8 §Tillverkningsämnen
Tillverkningsämnena anges med de namn som nämns i lagen eller med noggrannare specificerade namn.
I fråga om vegetabilisk olja eller en namngiven vegetabilisk eller animalisk olja som använts som tillverkningsämne skall eventuell härdning anges i samband med namnet på tillverkningsämnet.
9 §Tillsatsämnen
Tillsatsämnena anges med användning av det i jord- och skogsbruksministeriets beslut om vitaminisering av vissa livsmedelsfetter samt om användning av tillsatsämnen och identifieringsämnen i dessa produkter (182/87) ingående tillsatsämnesgruppens namn och fogat till detta tillsatsämnets namn eller en känd förkortning av namnet eller ock tillsatsämnesgruppens namn och fogat till detta tillsatsämnets nummerkod.
I fråga om naturkryddor iakttas i tillämpliga delar vad som har stadgats eller bestämts med stöd av livsmedelslagen (526/41).
10 §Angivande av koksalthalt
Om produktens koksalthalt överstiger 20 g/kg, skall på dess försäljningshölje göras anteckningen extra saltat.
Om produktens koksalthalt överstiger 10 g/kg, men inte 20 g/kg, kan på dess försäljningshölje göras anteckningen normalsaltat.
Om produktens koksalthalt är högst 10 g/kg, kan på dess försäljningshölje göras anteckningen lättsaltat.
Om produktens koksalthalt är högst 1 g/kg, kan den anges vara osaltad.
De anteckningar som gäller koksalthalt är inte sådana näringsmässiga påståenden som avses i 12 § 1 mom.
11 §Datumbeteckningar
På produktens försäljningshölje skall anges åtminstone tillverkningsmånad och -år samt omnämnande om att med beteckningen avses tidpunkten för tillverkning.
Om produktens fetthalt understiger 80 viktprocent, skall på dess försäljningshölje göras, utöver vad som bestäms i 1 mom, anteckningen "bäst före" + datum.
12 §Angivande av näringsvärde och näringsinnehåll
Om det på försäljningshöljet till livsmedelsfett finns ett näringsmässigt påstående skall produktens näringsinnehåll anges på försäljningshöljet. Uppgifterna om näringsinnehållet anges som en helhet. Då näringsinnehållet anges skall åtminstone mängden av energi, protein, fett samt kolhydrater anges samt fettets kvalitet så som det bestäms i 16 §.
Om ett näringsmässigt påstående som anges på försäljningshöljet gäller något annat näringsämne än de som nämns eller avses i 1 mom. skall också dess mängd anges i samband med övriga anteckningar om näringsinnehåll.
13 §Angivande av energi, protein, fett och kolhydrater
Mängden energi anges i kilojoule (kJ) samt mängderna protein, fett och kolhydrater i gram (g) per 100 gram produkt. I fråga om flytande produkter får dessa uppgifter anges per 1 deciliter (dl). Energi får förutom i kilojoule också anges i kilokalorier (kcal). Protein, fett och kolhydrater kan förutom i mängd också anges i energiprocent.
Näringsinnehållet i livsmedelsfett får förutom på det sätt som bestäms i 1 mom. också anges per stycke eller portion av uppgiven storlek.
14 §Beräknandet av energi
Då energimängden i livsmedelsfett beräknas skall följande koefficienter användas
protein | 17 kJ/g |
fett | 38 kJ/g |
kolhydrater | 17 kJ/g |
15 §Bestämmande av protein med hjälp av kväve
Vid omräkningen av den analyserade mängden kväve till protein skall kvävets koefficient 6,25 användas. För mjölk och mjölkprodukter skall dock koefficienten 6,38 användas.
16 §Angivande av fettets kvalitet
Av fettsyresammansättningen anges mängden mättade eller mättade, monoomättade och polyomättade fettsyror i gram per 100 gram eller per 1 deciliter av produkten.
Utöver det som bestäms i 1 mom. kan framställningen också göras i procent och/eller grafiskt.
Med monoomättad fettsyra ovan i 1 mom. avses en fettsyra där det finns en cis-dubbelbindning och med polyomättad fettsyra en fettsyra med cis,cis-metylenavbrytna dubbelbindningar.
17 §Angivande av kolesterol
Om kolesterolmängden anges på försäljningshöljet till livsmedelsfett skall också fettsyresammansättningen anges på det sätt som bestäms i 16 §.
Livsmedelsfett får anges vara kolesterolfritt om kolesterolmängden i produkten är högst 15 mg/100 g eller 1 dl.
18 §Angivande av laktos
Livsmedelsfett får anges vara laktosfritt om laktosmängden i produkten är högst 20 mg/100 g eller 1 dl.
De anteckningar som gäller laktoshalt är inte sådana näringsmässiga påståenden som avses i 12 § 1 mom.
19 §Angivande av vitaminer och mineralämnen
Om inte annat har bestämts ovan får vitaminer och mineralämnen tas med i anteckningarna om näringsinnehållet ifall livsmedelsfettet innehåller rikligt med sådana ämnen eller ifall livsmedelsfettet normalt används i sådana mängder att en väsentlig del av det dagliga behovet av näringsämnet (bilaga 1) fås i och med detta.
20 §Vissa frivilliga anteckningar
I handelsbenämningen och övriga frivilliga anteckningar på försäljningshöljet kan användas uttryck som syftar på sammansättningen av tillverkningsämnen i produkten om anteckningarna uppgörs och placeras samt typstorlekar och tryckfärger väljs så att konsumenten inte vilseleds beträffande produktens sammansättning.
Syftar margarins handelsbenämning på smör eller syftar smör-växtoljeblandnings handelsbenämning på motsvarande sätt på margarin skall namnet enligt handelssed placeras i anslutning till varje handelsbenämning som skilt förekommer på försäljningshöljet. Namnet enligt handelssed skall antecknas på försäljningshöljet så att det kan observeras i stort sett lika lätt som handelsbenämningen eller andra frivilliga anteckningar.
21 §Särskilda bestämmelser
Närmare anvisningar om verkställigheten och tillämpningen av detta beslut utfärdar vid behov handels- och industriministeriet.
22 §Ikraftträdande
Detta beslut träder i kraft den 1 september 1990 och gäller till utgången av år 1994.
Genom detta beslut upphävs handels- och industriministeriets beslut av den 29 januari 1987 om anteckningar på försäljningshöljena till vissa livsmedelsfetter (80/87).
23 §Övergångsbestämmelser
Tillverkare, den som låtit tillverka produkten för sin räkning, förpackare eller importör får till handeln överlåta margariner, smörväxtoljeblandningar och fettblandningar till utgången av 1991, fastän anteckningarna på dessa inte uppfyller bestämmelserna i detta beslut, om de överensstämmer med de bestämmelser som gäller då detta beslut träder i kraft.
Annan näringsidkare än näringsidkare som nämns i 1 mom. får sälja de till honom före utgången av 1991 levererade produkterna, fastän anteckningarna på dessa inte motsvarar bestämmelserna i detta beslut, om de överensstämmer med de bestämmelser som gäller då detta beslut träder i kraft.
Helsingfors den 17 augusti 1990
Minister Pertti SalolainenÖverinspektör Juhani Paakkanen
JÄMFÖRELSEVÄRDEN FÖR DET DAGLIGA INTAGET AV VISSA NÄRINGSÄMNEN
A-vitamin (retinolekvivalenter) | 800 | mg |
B1-vitamin (tiamin) | 1,4 | mg |
B2-vitamin (riboflavin) | 1,6 | mg |
B5-vitamin (pantotensyra) | 6 | mg |
B6-vitamin (pyridoxin) | 2 | mg |
B12-vitamin (cyanokobalamin) | 1 | mg |
C-vitamin (askorbinsyra) | 60 | mg |
D-vitamin | 5 | mg |
E-vitamin (tokoferol) | 10 | mg |
H-vitamin (biotin) | 150 | mg |
Folinsyra | 200 | mg |
Niasin (niasinekvivalenter) | 18 | mg |
Fosfor | 800 | mg |
Jod | 150 | mg |
Järn | 14 | mg |
Kalcium | 800 | mg |
Magnesium | 300 | mg |
Mangan | 2,5 | mg |
Selen | 50 | mg |
Zink | 15 | mg |