Förordning om statens konstmuseum
Språkversioner
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 379/1990
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
På föredragning av ministern för handläggning av ärenden som hör till undervisningsministeriets verksamhet stadgas med stöd av 6 § lagen den 16 februari 1990 om statens konstmuseum (185/90):
Statens konstmuseums uppgifter och organisation
1 §
För fullgörande av sin uppgift enligt 1 § lagen om statens konstmuseum skall statens konstmuseum (185/90)
svara för museer för finländsk konst, utländsk konst och nutidskonst samt utöka, sköta och ställa ut museernas konstsamlingar samt utöva konservering av konst,
svara för ett riksomfattande centralarkiv för bildkonst,
bedriva forskning i bildkonst i samarbete med högskolor och andra museer,
ordna utställningar av inhemsk och utländsk konst,
bedriva publikations- och informationsverksamhet, göra allmänheten förtrogen med bildkonst och genom konstfostran öka allmänhetens kännedom om konst,
upprätthålla kontakter med landets konstnärer,
samarbeta med övriga konstmuseer i syfte att utveckla landets konstmuseiväsende,
ta initiativ och göra framställningar som syftar till att utveckla bildkonsten i Finland och avge utlåtanden i frågor som gäller bildkonst,
upprätthålla internationella kontakter inom konstmuseiområdet och bildkonsten,
ge andra myndigheter samt i mån av möjlighet sammanslutningar och enskilda personer sakkunnighjälp i frågor som gäller det egna området samt
sköta andra uppgifter om vilka så stadgas eller bestäms.
2 §
Enheterna vid statens konstmuseum är
museet för finländsk konst,
museet för utländsk konst,
museet för nutidskonst,
centralarkivet för bildkonst samt
allmänna avdelningen.
Enheterna kan ytterligare indelas i olika enheter på det sätt som föreskrivs i arbetsordningen.
Personalen och dess uppgifter
3 §
Chef för statens konstmuseum är en överdirektör.
Chef för varje enskild museienhet är en museichef. Chef för centralarkivet för bildkonst är en centralarkivchef. Chef för allmänna avdelningen är en förvaltningsdirektör.
Vid statens konstmuseum finns dessutom andra för verksamheten nödvändiga tjänster, tillfälliga tjänstemän och personal i arbetsavtalsförhållande.
4 §
Överdirektören leder verksamheten vid statens konstmuseum och svarar för att de uppgifter som hör till statens konstmuseum sköts effektivt och ekonomiskt. Till hans uppgifter hör även att ordna museets internationella kontakter.
5 §
Museicheferna, centralarkivchefen och förvaltningsdirektören biträder överdirektören i ledningen av statens konstmuseum.
Museicheferna, centralarkivchefen och förvaltningsdirektören skall
leda, utveckla och övervaka verksamheten vid sin egen enhet, sköta om fördelningen av de uppgifter som hör till enheten samt se till att de utförs på behörigt sätt, och
för överdirektören föredra de till den egna enheten hörande ärenden som i denna förordning eller arbetsordning inte har anförtrotts någon annan tjänsteman.
Behörighetsvillkor
6 §
Behörighetsvillkoren för tjänsterna vid statens konstmuseum är sådan skicklighet och förmåga som förutsätts för att tjänsten skall kunna skötas med framgång.
Dessutom fordras
av överdirektören för tjänsten lämplig högre högskoleexamen och god förtrogenhet med verksamhetsområdet för statens konstmuseum,
av museicheferna och centralarkivchefen för tjänsten lämplig högre högskoleexamen och god förtrogenhet med de uppgifter som hör till respektive enhets verksamhetsområde,
av förvaltningsdirektören för tjänsten lämplig högre högskoleexamen och god förtrogenhet med administrativa uppgifter,
av de övriga tjänstemännen den utbildning som förutsätts för att tjänsten skall kunna skötas med framgång.
Besättande av tjänsterna samt tjänstledighet och motsvarande befrielse
7 §
Överdirektören utnämns av republikens president utan att tjänsten ledigförklaras.
Museicheferna, centralarkivchefen och förvaltningsdirektören utnämns av undervisningsministeriet sedan statens konstmuseum har avgett sitt utlåtande om sökandena.
Övriga tjänstemän eller personer i arbetsavtalsförhållande utnämns eller anställs av statens konstmuseum på det sätt som stadgas i denna förordning eller föreskrivs i arbetsordningen.
Överdirektörs-, museichefs- och centralarkivchefstjänsterna kan besättas tillsvidare eller för viss tid, för högst fem år i sänder.
8 §
Överdirektören beviljas tjänstledighet av undervisningsministeriet när det är fråga om tjänstledighet som grundar sig på lag eller tjänstekollektivavtal eller om annan tjänstledighet som varar högst ett år. Av prövning beroende tjänstledighet som varar över ett år beviljas överdirektören av statsrådet samt museicheferna, centralarkivchefen och administrativa direktören av undervisningsministeriet. I övriga fall beviljas tjänstledighet av statens konstmuseum enligt vad som stadgas i denna förordning.
9 §
Om anställning av någon att sköta en tjänst interimistiskt eller som vikarie beslutar samma myndighet som beviljar av prövning beroende tjänstledighet.
Handläggning och avgörande av ärenden
10 §
Ärenden som skall handläggas av statens konstmuseum avgörs på föredragning av
överdirektören,
museicheferna, centralarkivchefen eller förvaltningsdirektören, eller
någon ledande tjänsteman vid en annan enhet eller en sådan tjänsteman vid statens konstmuseum, som har fått beslutanderätt.
I arbetsordningen meddelas närmare föreskrifter om hur ett ärende skall avgöras. Ärenden som särskilt anges i arbetsordningen kan avgöras utan föredragning.
11 §
Om överdirektören anser att ett ärendes principiella betydelse kräver det eller att andra särskilda skäl föreligger, kan han i enskilda fall förbehålla sig avgörandet av ett sådant ärende som annars skall avgöras av en museichef, centralarkivchefen, förvaltningsdirektören eller någon annan tjänsteman.
Museicheferna, centralarkivchefen och förvaltningsdirektören har rätt att av särskilda skäl förbehålla sig avgörandet av ett ärende som hör till enheten i fråga och som annars skall avgöras av någon annan underställd tjänsteman.
12 §
Överdirektören avgör ärenden som gäller
konstmuseiväsendet i allmänhet och den allmänna organiseringen av verksamheten och ekonomin vid statens konstmuseum samt arbetsordningen,
ekonomiplanen, budgeten och årsberättelsen,
utlåtanden om de tjänster vid statens konstmuseum som skall besättas av undervisningsministeriet,
utnämning och uppsägning av tjänstemännen vid statens konstmuseum, om inte något annat stadgas i denna förordning eller föreskrivs i arbetsordningen,
beviljande av tjänstledighet, om inte något annat stadgas i denna förordning eller föreskrivs i arbetsordningen,
semester för museicheferna, centralarkivchefen och förvaltningsdirektören,
tjänstebrott och disciplinära åtgärder,
underställning eller framställning till en högre myndighet,
utlåtanden som är principiellt betydande eller viktiga i ekonomiskt eller något annat hänseende,
utseende av företrädare för statens konstmuseum i organ som har tillsatts av en annan myndighet eller sammanslutning samt,
andra principiella eller vittsyftande ärenden.
I arbetsordningen kan föreskrivas att överdirektören avgör även andra ärenden än de som nämns i 1 mom.
I arbetsordningen kan föreskrivas att museicheferna, centralarkivchefen eller förvaltningsdirektören avgör ärenden som nämns i 1 mom.
13 §
Museicheferna, centralarkivchefen eller förvaltningsdirektören avgör ärenden som gäller
utveckling och organisering av en enhets verksamhet samt dess verksamhetsplan,
användning av de anslag som har anvisats en enhet,
semestrar för personalen vid en enhet,
utnämning och uppsägning av tjänstemännen vid enheten samt anställning och uppsägning av personal enligt vad som föreskrivs i arbetsordningen,
tjänstledighet och motsvarande befrielse för de tjänstemän och den personal i arbetsavtalsförhållande som avses i 4 punkten samt
till enheten hörande ärenden som enligt denna förordning eller arbetsordningen inte har ålagts någon annan tjänsteman.
I arbetsordningen kan någon annan tjänsteman förordnas att avgöra ärenden som hör till museicheferna, centralarkivchefen eller förvaltningsdirektören.
14 §
Ett ärende som gäller två eller flera enheter handläggs och avgörs av den enhet till vars område ärendet huvudsakligen hör. I oklara fall bestämmer överdirektören vilken enhet som skall handlägga och avgöra ärendet.
15 §
Om utökningen av konstsamlingarna vid
museet för finländsk konst och museet för utländskonst beslutar museichefen på föredragning av intendenten, samt
museet för nutidskonst museichefen på föredragning av intendenten och utgående från handläggningen av frågan i anskaffningsnämnden.
Till anskaffningsnämnden hör museichefen och intendenten vid museet för nutidskonst samt en medlem med en personlig suppleant. Medlemmen och suppleanten utses av överdirektören för viss tid sedan denne har hört de centrala bildkonstorganisationerna.
Med utökning av konstsamlingarna avses inköp av konstverk samt mottagande av depositioner och donationer.
16 §
Om utökningen gäller två eller tre museienheter gemensamt eller om frågan gäller ett principiellt eller ekonomiskt viktigt ärende, beslutar överdirektören om utökning av konstsamlingarna sedan han berett de museichefer som saken gäller tillfälle att framföra sina åsikter.
I arbetsordningen kan föreskrivas att en museichef, intendent eller annan tjänsteman utan föredragning beslutar om utökning av konstsamlingarna i brådskande eller ekonomiskt mindre betydelsefulla fall.
17 §
Om överdirektören har förhinder, är museichefen vid museet för finländsk konst ställföreträdare för honom, och om denne även har förhinder är den till tjänsteåren äldsta chefen för en annan enhet ställföreträdare för överdirektören.
Ställföreträdare för chefen för en enhet är en tjänsteman som förordnats av överdirektören.
Inom en enhet beslutar chefen för denna om ställföreträdarskapen.
Delegationen för statens konstmuseum
18 §
Delegationen för statens konstmuseum är sakkunnigorgan vid museet.
Delegationen har till uppgift att ta initiativ och framlägga förslag till överdirektören i ärenden som hör till konstmuseets verksamhetsområde.
19 §
Delegationen tillsätts och dess ordförande utses av undervisningsministeriet för tre år i sänder. Delegationen väljer viceordförande inom sig.
Till delegationen hör utöver ordföranden nio andra medlemmar. Medlemmarna skall företräda sakkunskap inom bildkonsten, museiväsendet och konstforskningen. Av medlemmarna skall minst en företräda stiftelsen Finlands konstakademi och minst en Finlands konstförening rf. Överdirektören har rätt att närvara och yttra sig vid delegationens sammanträden. De av undervisningsministeriets tjänstemän som sköter museifrågor har rätt att delta i delegationens sammanträden.
Angående resekostnadsersättningar och dagtraktamenten till delegationens medlemmar gäller vad som stadgas om statliga kommittéer.
Särskilda stadganden
20 §
Om inte annat stadgas får ändring i beslut av statens konstmuseum sökas i den ordning som stadgas i lagen om ändringssökande i förvaltningsärenden (154/50).
21 §
Statens konstmuseum kärar och svarar för statens räkning samt bevakar vid domstolar och andra myndigheter statens rätt och fördel i alla ärenden som hör till museets verksamhetsområde.
Förvaltningsdirektören har rätt att utan särskilt bemyndigande antingen själv eller genom ombud som han har befullmäktigat företräda statens konstmuseum samt bevaka dess rätt och fördel vid domstolar och andra myndigheter samt förrättningar.
Förvaltningsdirektören har rätt att för statens konstmuseums del ta emot delgivning av stämning.
22 §
Statens konstmuseum skall årligen före utgången av juni månad följande år avge en berättelse om sin verksamhet till undervisningsministeriet.
23 §
Närmare föreskrifter om organisationen vid statens konstmuseum, enheternas och personalens uppgifter och befogenheter samt handläggningen av ärenden och andra arrangemang som gäller verksamheten vid statens konstmuseum meddelas i arbetsordningen. Arbetsordningen fastställs av överdirektören.
Statens konstmuseum har dessutom ett säkerhetsreglemente. Säkerhetsreglementet fastställs av undervisningsministeriet.
24 §
Denna förordning träder i kraft den 1 september 1990.
Åtgärder som verkställigheten av denna förordning förutsätter får vidtas innan förordningen träder i kraft.
Helsingfors den 20 april 1990
Republikens President Mauno KoivistoMinister Anna-Liisa Kasurinen