Förordning om livsmedelsverket
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 278/1990
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
På föredragning av ministern för handläggning av ärenden som hör till handels- och industriministeriets förvaltningsområde stadgas med stöd av 2 och 4 §§ lagen den 9 februari 1990 om livsmedelsverket (111/90):
Livsmedelsverkets uppgifter
1 §
Livsmedelsverket har till uppgift att inom sitt verksamhetsområde
leda tillsynen över att de stadganden och bestämmelser iakttas som gäller livsmedel och som har utfärdats för att faror och men för hälsan skall förhindras samt för att den näringsmässiga kvaliteten och annan kvalitet skall tryggas,
leda övervakningen av att de stadganden och bestämmelser iakttas som avser att förhindra ekonomiska förluster för konsumenterna till följd av att livsmedel saluförs med oriktiga påskrifter eller annars vilseledande,
leda tillsynen över att de stadganden och bestämmelser iakttas som avser att förhindra att sjukdomar sprids och men för hälsan uppkommer ur miljön eller genom förmedling av människor, då livsmedel bereds, förvaras, saluhålls och serveras eller på något annat sätt hanteras,
göra de undersökningar och utredningar som behövs för att livsmedelsövervakningen skall kunna utvecklas,
samla och föra de dataregister och andra register som behövs,
publicera undersökningar och utredningar,
ombesörja information,
följa och utveckla verksamheten vid de laboratorier som sköter livsmedelsundersökningar,
utveckla de provtagnings- och undersökningsmetoder som behövs vid livsmedelsövervakningen samt publicera uppgifter om dem,
följa den internationella utvecklingen samt upprätthålla kontakter med inhemska och utländska myndigheter och inrättningar,
arrangera kompletterande utbildning för den personal som sköter livsmedelsövervakningen, samt att
sköta andra uppgifter som stadgas eller bestäms för verket.
Livsmedelsverkets organisation
2 §
Om livsmedelsverkets verksamhetsenheter bestäms i arbetsordningen.
3 §
Livsmedelsverkets direktion skall
ställa upp målen för verksamheten samt besluta om riktlinjerna för den,
genom styrnings- och tillsynsåtgärder övervaka att de mål nås som har ställts upp för verket,
besluta om budgetförslaget och dess verksamhets- och ekonomiplaner samt
handlägga övriga ärenden som är av betydelse för verket och som direktören har förelagt direktionen.
4 §
Livsmedelsverkets direktion tillsätts av statsrådet för högst fyra år i sänder.
Medlemmar i direktionen är en representant för jord- och skogsbruksministeriet, en för handels- och industriministeriet och en för social- och hälsovårdsministeriet. Bland dem utses ordföranden och vice ordföranden. Dessutom hör livsmedelsverkets direktör och en representant för verkets personal till direktionen.
Handels- och industriministeriet fastställer arvodena för direktionens medlemmar.
5 §
Direktionen är beslutför då ordföranden eller vice ordföranden och minst tre andra medlemmar är närvarande.
Personalen och dess uppgifter
6 §
Chef för livsmedelsverket är en direktör. Vid verket kan finnas två biträdande direktörer. Direktionen utser direktörens ställföreträdare.
Vid livsmedelsverket finns dessutom annan personal i tjänste- och arbetsavtalsförhållande.
7 §
Livsmedelsverkets verksamhet utvecklas och leds av direktören, som också svarar för att de uppgifter som ankommer på verket sköts effektivt och ekonomiskt.
8 §
De som sköter ledningsuppgifter vid verket svarar för att de mål som har ställts upp för enheterna inom deras verksamhetsområde uppnås effektivt och ekonomiskt.
Avgörande av ärenden
9 §
De ärenden som hör till livsmedelsverket avgörs av
livsmedelsverkets direktion,
direktören eller
någon annan tjänsteman som enligt arbetsordningen har en sådan beslutanderätt.
Ärendena avgörs vid föredragning, om inte något annat bestäms i arbetsordningen.
10 §
Vid meningsskiljaktighet avgörs ärendena i direktionen genom majoritetsbeslut. Faller rösterna lika fattas beslutet enligt ordförandens åsikt.
11 §
Direktören avgör de ärenden som inte skall avgöras av direktionen eller som han inte i arbetsordningen har överfört på någon annan.
Direktören kan i enskilda fall avgöra ett ärende som annars skulle avgöras av någon som lyder under honom.
Behörighetsvillkor för och besättande av tjänster samt anställande av personal i arbetsavtalsförhållande
12 §
Ett allmänt behörighetsvillkor för tjänsterna vid livsmedelsverket är sådan förmåga och skicklighet som förutsätts för att tjänsten skall kunna skötas med framgång.
Av direktören och en biträdande direktör krävs dessutom en för tjänsten lämplig högre högskoleexamen, i praktisk verksamhet visad ledarförmåga och god förtrogenhet med de uppgifter som hör till verkets område.
13 §
Direktören utnämns av republikens president utan att tjänsten har förklarats ledig. De biträdande direktörerna utnämns av direktionen. Den övriga personalen utnämns eller anställs av direktören.
Tjänstledighet och anställande av en tjänstförrättande tjänsteman
14 §
En tjänsteman beviljas tjänstledighet av verkets direktör, då det är fråga om tjänstledighet som han har rätt till enligt lag eller tjänstekollektivavtal eller om tjänstledighet enligt prövning som räcker högst ett år. Direktören beviljas dock sådan tjänstledighet av direktionen.
Tjänstledighet enligt prövning utöver ett år beviljas direktören av handels- och industriministeriet. Övriga tjänstemän beviljas sådan tjänstledighet av den myndighet som har utnämnt dem.
Om anställning av någon att sköta en vakant tjänst interimistiskt beslutar den som beviljar tjänstledigheten.
Särskilda stadganden
15 §
Livsmedelsverkets direktör åtalas för tjänstefel vid Helsingfors hovrätt.
16 §
Närmare bestämmelser om verksamhetsenheternas uppgifter, beredningen och föredragningen av ärenden och undertecknandet av handlingar samt om andra arrangemang vad gäller verkets förvaltning meddelas i arbetsordningen.
Arbetsordningen fastställs av direktören.
17 §
Om planeringen av livsmedelsverkets verksamhet och ekonomi, kontoorganisationen, betalningsrörelsen och bokföringen samt den interna revisionen bestäms i ett redovisningsreglemente för konsumentverket.
18 §
Denna förordning träder i kraft den 1 juni 1990.
Åtgärder som verkställigheten av förordningen förutsätter får vidtas innan den träder i kraft.
Om det för inledande av verksamheten är nödvändigt att fastställa en arbetsordning för verket innan förordningen träder i kraft, fastställs den av handels- och industriministeriet.
Helsingfors den 16 mars 1990
Republikens President Mauno KoivistoMinister Pertti Salolainen