Lag om ändring av lagen om Svenska handelshögskolan
- Typ av författning
- Lag
- Meddelats
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med riksdagens beslut
ändras 2 §, 4 § 2 mom., 5 § 2 mom., 7 § 3 mom. och 8 § lagen den 3 juli 1974 om Svenska handelshögskolan ( 582/74 ), av dessa lagrum 2 § sådan den lyder delvis ändrad genom lag av den 17 januari 1986 (40/86), 4 § 2 mom. sådant det lyder i sistnämnda lag, 5 § 2 mom. sådant det lyder i lag av den 21 januari 1983 (125/83) och 8 § sådan den lyder i lag av den 5 februari 1988 (117/88), som följer:
2 §
Högskolans hemort är Helsingfors stad.
Högskolan har en enhet i Vasa stad. Högskolan kan även ha verksamhet på andra orter.
4 §
Förvaltningen av den verksamhet som högskolans enhet i Vasa bedriver gemensamt med Österbottens högskola handhas av Österbottens högskola. Vid handläggningen av ärenden som gäller denna verksamhet skall företrädare för enheten i Vasa ingå som medlemmar i Österbottens högskolas förvaltningsorgan.
5 §
Medlemmarna i de kollegiala förvaltningsorgan som utövar högskolans beslutanderätt kan utses genom val inom högskolan på det sätt som stadgas genom förordning. Valberättigad är var och en som hör till högskolan och valbar är varje valberättigad som är myndig.
7 §
Högskolan kan berättiga andra lärare än infödda finska medborgare att som enda undervisningsspråk använda något annat språk än svenska.
8 §
Tillräcklig kunskap i svenska är behörighetsvillkor för undervisnings- och forskningstjänsterna vid högskolan. Dessutom krävs förmåga att förstå finska. Om ådagaläggande av språkkunskap stadgas genom förordning.
En utlänning samt en finsk medborgare som inte är infödd kan utnämnas till en tjänst som avses i 1 mom. även om han inte har föreskriven kunskap i svenska och finska.
Om den språkkunskap som fordras för andra tjänster än sådana som avses i 1 mom. gäller vad lagen angående den språkkunskap, som skall av statstjänsteman fordras (149/22), stadgar om den språkkunskap som krävs av den som utnämns till en tjänst i ett tvåspråkigt ämbetsdistrikt med svenska som flertalets språk.
Denna lag träder i kraft den 1 januari 1992. Stadgandena i 7 § 3 mom. och 8 § tillämpas dock från den 1 januari 1991.
Åtgärder som verkställigheten av lagen förutsätter får vidtas innan den träder i kraft.
Regeringens proposition 85/90
Kulturutsk. bet. 19/90
Stora utsk. bet. 241/90
Helsingfors den 28 december 1990
Republikens President Mauno KoivistoUndervisningsminister Ole Norrback