Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

1337/1990

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Förordning om fiskeristadga för Enare träsk och dess biflöden

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Uppdaterad författning
1337/1990

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

På föredragning av ministern för handläggning av ärenden som hör till jord- och skogsbruksministeriets verksamhetsområde stadgas med stöd av 49 § lagen den 28 september 1951 om fiske (503/51):

1 kap.Allmänna stadganden

1 §Tillämpningsområde

Denna förordning tillämpas på fiske som bedrivs på Enare träsk och dess biflöden i Enare kommun. Tillämpningsområdet anges på en karta som utgör bilaga till denna förordning. Till den del fisket inte regleras genom stadganden i denna förordning iakttas lagen om fiske (503/51) och med stöd av den utfärdade stadganden och bestämmelser.

Med Enare träsk och dess biflöden avses i denna förordning följande sjöar och vattendrag och delar av dessa:

1)

Enare träsk,

2)

Ivalo älv från en linje mellan spetsen av Veskoniemi udde och spetsen av Konesniemi udde i älvmynningen till mynningen av Naskamajoki å, Sotajoki å till Kuttura vägbro, Appisjoki å på en sträcka av fyra kilometer från dess mynningslopp, Taimenjoki å på en sträcka av fyra kilometer från dess nedre lopp och Repojoki å till övre ändan av Nuorgam lugnvatten,

3)

Juutuanjoki älv jämte följande sjöar och vattendrag som faller ut via denna:

a)

Solojärvi sjö och Välijoki å jämte Paadarjärvi sjö,

b)

Vaskojoki älv från en linje mellan spetsen av Hiekkaniemi udde och Laihiekka i åmynningen till mynningen av Paskaoja bäck jämte Kurtojoki å fyra kilometer från dess mynningslopp,

c)

Lemmenjoki älv upp till Morgamjärvi sjö jämte Lankojoki och Serappijoki åar,

d)

Ala-Menesjoki å jämte Menesjärvi och Kuivajärvi sjöar,

e)

Ylä-Menesjoki å,

f)

Kettujoki älv jämte Muddusjärvi sjö samt Martinoja bäck och Vuontisjärvi sjö, samt

g)

Kaamasjoki älv till mynningen av Keätkekiellasjoki å jämte Vastusjärvi sjö, Kiellajoki å och Peldojärvi sjö samt Peldojoki å på en sträcka av fyra kilometer från dess övre lopp,

4)

Siuttajoki å upp till Pautujärvi sjö jämte nämnda sjö,

5)

Kirakkajoki å jämte Rahajärvi, Jakojärvi, Kirakkajärvi och Hammasjärvi sjöar,

6)

Kyyneljoki å och Kyyneljärvi sjö,

7)

Surnujoki å jämte därtill hörande sjöar i stråten och Surnujärvi sjö,

8)

Sarmijoki å upp till Talasjärvi sjö jämte nämnda sjö,

9)

Nellimöjoki älv och de vatten som faller ut från Sulkusjärvi sjö via dess huvudfåra jämte nämnda sjö,

10)

Naajoki å till Iso Saarijärvi sjö jämte nämnda sjö,

11)

Niipijoki å,

12)

Koskaltiojoki å till Koskaltiojärvi sjö jämte nämnda sjö samt

13)

följande sjöar:

Ukonjärvi, Nitsijärvi jämte Nitsinkoski strömfall, Suolisjärvi, Nammijärvi och Pasasjärvi.

Ägarna av vattenområdena skall vid behov med skyltar eller bojar märka ut gränserna för de områden som nämns i denna paragraf.

2 kap.Fångstredskap

2 §Tillåtna fångstredskap

Till fiske berättigade får i enlighet med sin fiskerätt och med de inskränkningar som stadgas nedan använda följande fångstredskap:

1)

bottennät,

2)

flytnät i sjöar,

3)

ryssja och storryssja i sjöar,

4)

rörligt garnredskap (not, trål) i sjöar samt på utmärkta platser inom älvområden,

5)

katsa i sjöar och lugnvatten i älvar,

6)

långrev och drivrev,

7)

spö och lockbete,

8)

utter,

9)

betad krok och fjäderkrok,

10)

lakryssja och lakpata under is,

11)

ljuster samt

12)

håv.

Ägarna eller innehavarna av vattenområden skall utmärka de i 1 mom. 4 punkten nämnda platserna.

3 §Inskränkningar i användningen av fångstredskap

Räka får inte användas som agn. Det är förbjudet att använda betesfisk från andra vattendrag än Pasvik älvs vattensystem.

Det är förbjudet att använda mask eller annat motsvarande naturligt agn i älv, å, ström eller fors.

Det är förbjudet att använda långrev och drivrev på andra ställen än i Enare träsk samt Paadarjärvi, Muddusjärvi, Rahajärvi, Nitsijärvi, Pautujärvi, Hammasjärvi, Sarmijärvi, Sulkusjärvi, Suolisjärvi, Surnujärvi och Nammijärvi sjöar.

Det är förbjudet att fiska med ljuster i älv eller sjö närmare än 200 meter från älvens in- eller utlopp.

Det är förbjudet att använda utter på andra ställen än i sjöar närmare än 200 meter från älvens in- eller utlopp och Ivalo älv inom området nedanom Alakoski fors från och med den 15 juli till och med den 31 augusti.

Det är förbjudet att använda katsa på andra ställen än i sjöar och lugnvatten i älvar och åar.

Det är förbjudet att använda ryssja, storryssja och flytnät i älv och å.

Det är förbjudet att använda lakryssja och lakpata i älv också under tiden för öppet vatten.

Det är förbjudet att använda not inom älvområden på andra ställen än av gammalt kända platser som har märkts ut av ägaren eller innehavaren av ett vattenområde.

I flytnät avsett för fiske av insjööring och insjölax skall knutavståndet vara minst 65 millimeter. I flytnät avsett för fångst av siklöja får knutavståndet vara högst 22 millimeter. Under tiden för öppet vatten får inte fiskas med andra än i detta moment nämnda flytnät.

Vid fiske i älv eller å samt närmare än 200 meter från en älvs in- eller utlopp i sjöar som nämnts i 1 § med undantag av Enare träsk får ett nät vara högst 30 meter långt. Inom dessa vattenområden får nät inte sammankopplas, om deras sammanlagda längd överstiger 30 meter. Det ovan sagda gäller inte fiske med nät under is i älv eller å.

Nät som används i älv eller å får vara högst 1,5 meter djupa. I älv eller å får nät inte utsättas i form av krok och inte fästas vid bottnen annat än i nätets ändar. Vid fiske med nät i älv eller å får konstgjort strömskydd eller ledarm inte användas. Dessa inskränkningar i användningen av nät i älvar och åar gäller inte följande sjöutvidgningar i Lemmenjoki älv: Ravdasjärvi, Härkäjärvi, Sotkajärvi, Njurgulahti, Taivaljärvi och Äivihjärvi.

4 §

Knutavståndet begränsas inte för andra redskap av garn än i 6 § nämnda flytnät och 9 § nämnda nät.

5 §

Inom älvområde är fiske med spö och lockbete förbjudet

1)

närmare än 10 meter från nät samt

2)

från bro.

Stående redskap får inte utsättas till fångst närmare än 100 meter från utmärkt notvarp eller i utmärkt farled.

Storryssja får inte i sjöarna i biflödena utsättas närmare än 500 meter från en älvs eller ås in- eller utlopp.

En nätrad av flytnät får i Enare träsk vara högst 480 meter (16 x 30 m) lång och i sjöarna i de biflöden som nämns i 1 § högst 240 meter (8 x 30 m) lång.

Nätrader avsedda för fiske av insjööring och insjölax får inte till någon del befinna sig närmare varandra än 200 meter.

I älv och å får nät eller nätrader inte till någon del befinna sig närmare varandra än 30 meter.

Rörligt garnredskap (trål) får inte dras med större hastighet än 3,7 kilometer per timme (2,0 knop), och trålen skall vittjas efter högst en och en halv timmes dragning.

6 §Bottennät och flytnät

Med bottennät avses nät som har satts ut stående på stället på bottnen.

Med flytnät avses nät vilkas underteln delvis eller helt är upplyftad ovanom bottnen.

7 §Utmärkning av fångstredskap

Fångstredskap skall märkas ut så att av dem framgår vem som är deras ägare. Kan fångstredskap störa trafik med båt eller annan lovlig användning av vattendrag, skall de förses med tydliga märken. Såsom tydligt märke anses en kvadratformig, minst 30 centimeter bred och hög flagga som är fästad i ändan på en stång, som skjuter upp minst en och en halv meter ovan vattenytan. Den stång som utmärker yttersta ändan av ett fångstredskap som har satts ut vid vattenytan eller ett förankrat fångstredskap som sträcker sig till ytan eller dess närhet och de stänger i båda ändarna av en drivgarnslänk samt drivrev skall dock förses med två i höjdled placerade flaggor av ovan åsyftat slag.

Utöver de märken som nämns i 1 mom. skall fångstredskaps sträckning utvisas genom att vid behov ett eller flera klart urskiljbara märken används.

8 §Avlägsnande av fångstredskap

Efter slutfört fiske skall fångstredskapen och till dem hörande märken och andra för fisket använda tillbehör som inte hör till en i vattendraget lagligen befintlig fast fångstanordning, ofördröjligen avlägsnas ur vattnet. Likaså skall obehövlig risvase eller annan anläggning eller konstruktion som använts för fiskevård, fiskodling eller uppbevaring av fångad fisk avlägsnas.

Vad som sägs i 1 mom. gäller även märken som används vid vinterfiske.

3 kap.Fredningstider

9 §Inskränkning av fisket i Enare träsk

Fisket inskränks i Enare träsk som följer:

1)

Allt fiske är förbjudet i Enare träsk från och med den 1 augusti till och med den 30 september inom ett område som i mynningen av Juutuanjoki älv avgränsas av en linje mellan Pappilanniemi yttersta udde och Vuopajanniemi yttersta udde och vars yttre gräns bildas av en linje som löper över Sarviniemi udde, Iisakinkari skär, södra spetsen av ön Vihellyssaari och Lyijyniemi udde. Inom det ovan nämnda området får dock fiske ske med not och med högst 1,8 meter djupa bottennät tillverkade av monofilnätgarn med en tjocklek av högst 0,17 millimeter.

2)

Fiske med nät är förbjudet från och med den 1 september till och med den 30 november inom fjärdvattnen vid Veskoniemi udde från mynningen av Ivalo älv inom ett område vars yttre gräns utgörs av en linje som löper över Pöykköpetäjäniemi udde, Kellariniemi udde, ön Mahlatti och Akuniemi udde. Fiske av siklöja med nät med ett knutavstånd av 22 millimeter eller tätare är dock tillåtet.

3)

Allt fiske är förbjudet från och med den 1 augusti till och med den 31 oktober i Tsurnuvuono från mynningen av Tsurnujoki å upp till höjd med norra spetsen av ön Palosaari.

4)

Allt fiske är förbjudet från och med den 21 juni till och med den 15 september i Enare träsk vid mynningen av Tsiuttajoki å utgående från åmynningen inom ett område vars yttre gräns bildas av en linje över sydspetsen av Kesäniemi udde, mittpunkten av ön Partakonsaari och Heinäniemi udde. Inom det nämnda området får dock fiske ske med not och med högst 1,8 meter djupa bottennät tillverkade av monofilnätgarn med en tjocklek av högst 0,17 millimeter.

5)

Fiske med i 5 § 2 mom. nämnda flytnät som är avsedda för fångst av insjööring och insjölax är från och med den 1 augusti till och med den 10 september förbjuden i Enare träsk på Ukonselkä fjärd inom ett område vars yttre gräns i väster bildas av östra stranden av Pielpaniemi udde - öarna Taulussaaret samt gränsen i sydväst av linjen Taulussaaret - yttersta östra spetsen av Mutustelemaniemi udde.

I övrigt är fiske med ovan nämnda nät i Enare träsk förbjudet från och med den 1 augusti till och med den 20 augusti.

10 §Inskränkning av fisket i Ivalo älv

Fisket inskränks i Ivalo älv som följer:

Fiske med nät är förbjudet året runt inom området mellan Tomperi och Appisköngäs fors,

fiske med nät är från och med den 1 juli till och med den 31 augusti under måndagar, tisdagar och onsdagar förbjudet inom området mellan Tomperi och Ivalo älvs mynning med undantag av i älvstranden inskurna vikar och

allt slags fiske är förbjudet från och med den 1 september till och med den 30 november i Ivalo älv och dess biflöden.

11 §Inskränkning av fisket i Juutuanjoki älv och genom den utfallande vattendrag

Fisket i Juutuanjoki älv och genom den utfallande vattendrag inskränks som följer:

1)

I Juutuanjoki älv är allt slags fiske förbjudet från en linje i älvmynningen över yttersta spetsen av Pappilanniemi udde och Vuopajanniemi udde upp till Jurmukoski forsnacke. Ovanför Jäniskoski fors är fiske med spö och lockbete och högst en fluga dock tillåtet från islossningen till och med den 10 september. Dessutom är lakfångst under is med betad krok och pilk tillåten i hela älven.

2)

I Vaskojoki å är fiske med nät förbjudet från och med den 1 juli till och med den 30 september från forsnacken i Alempi Pahtakoski till Siikajärvi sjö. Inom området mellan mynningen av Vaskojoki å och Alempi Pahtakoski fors är fiske med nät förbjudet från och med den 1 juli till och med den 31 augusti måndagar, tisdagar och onsdagar. I Vaskojoki och Kurtojoki åar får nät inte sättas ut närmare än 200 meter från mynningen av Kurtojoki å.

3)

I Lemmenjoki älv samt i Lankojoki och Serappijoki åar får nät inte sättas ut närmare än 200 meter från mynningen av Lankojoki å och mynningen av Serappijoki å.

4)

I Muddusjärvi sjö är allt slags fiske förbjudet från och med den 1 augusti till och med den 31 oktober i Rautukutulahti vik inom ett 500 meter brett och 1 500 meter långt område vid södra rån för lägenheten RNr 4 i strandens riktning. Under annan tid är fiske med storryssja tillåten på andra ställen än vid mynningen av Kaamasjoki å från yttersta spetsen av Valpurinniemi udde till Sileäkallio klippa.

5)

I Kaamasjoki å är fiske med nät förbjudet i hela älven från och med den 1 juli till och med den 31 augusti måndagar och tisdagar. I Kaamasjoki å uppströms från mynningen av Syysjoki å är fiske med nät förbjudet från och med den 1 september till och med den 31 oktober.

6)

I Kiellajoki å är allt slags fiske förbjudet året runt från mynningen av Kiellajoki å upp till Stuorraäytsijoki å.

7)

I Solojärvi, Paadarjärvi, Menesjärvi, Muddusjärvi och Vastusjärvi sjöar är fiske med i 6 § 2 mom. nämnda flytnät för öring förbjudet från och med den 1 augusti till och med den 10 september.

12 §Inskränkning av fisket i Siuttajoki å

Allt slags fiske är förbjudet från och med den 21 juni till och med den 31 oktober i Siuttajoki å och vid mynningen av Siuttajoki inom ett område vars yttre gräns bildas av en linje från yttersta spetsen av Joonanharju till yttersta spetsen av Vesilahdenniemi udde.

13 §Inskränkning av fisket i Kirakkajoki å

Allt slags fiske är förbjudet från och med den 1 augusti till och med den 31 oktober i hela Kirakkajoki å och närmare än 200 meter från Kirakkajoki ås in- eller utlopp i Hammasjärvi, Kirakkajärvi, Jakojärvi och Rahajärvi sjöar, samt året runt i Ukonjärvi sjö i mynningen av Kirakkajoki inom ett område som sträcker sig 200 meter längs mynningen av Kirakkajoki och sidorna av kraftverkskanalen utmed strandlinjen samt till de grund som ligger utanför mynningen av Kirakkajoki.

14 §Inskränkning av fisket i Surnujoki å

Allt slags fiske är förbjudet i Surnukoski fors från och med den 1 augusti till och med den 31 oktober.

15 §Inskränkning av fisket i Sarmijärvi vattensystem

Fiske med nät och storryssja är förbjudet från och med den 1 augusti till och med den 31 oktober i Sarmijärvi vattensystem mellan Sarmijärvi sjö och Sarmivuono vik inom ett område som i Sarmijärvi avgränsas av en linje över västra stranden av Rovaniemi udde och Juomusniemi udde samt i Sarmivuono av en linje över Mustaniemi udde och Taimenenhyppäämäniemi udde.

16 §Användning av instängningsredskap och trål

Användning av sådan storrysja och annat instängningsredskap som är försett med botten och som jämte ledararmar och lednät till någon del är djupare än en och en halv meter samt användning av trål är förbjuden året runt inom de områden som nämns i 9-15 §§.

17 §Fångst av harr, insjööring och insjölax

Fångst av harr är tillåten året runt.

Fångst av insjööring och insjölax är i Enare träsk tillåten året runt med de inskränkningar som stadgas i denna förordning.

Harr som med stöd av 1 mom. har fångats under april och maj får saluföras och försäljas endast inom i Enare, Enontekis och Utsjoki kommuner.

4 kap.Särskilda stadganden

18 §Minimimått

Fisk som har fångats i Enare träsk och dess biflöden skall fylla följande minimimått mätt från käkspetsen till ändan av stjärtfenan:

insjölax 40 centimeter

insjööring och bäcköring 40 centimeter

storröding eller bottenröding 40 centimeter

kanadaröding 40 centimeter

harr 28 centimeter och

gädda 40 centimeter.

11 §Skyldighet att återutsätta fisk

Undermålig och under fredningstid fångad fisk skall släppas ut i vattnet.

20 §Meddelande av undantagslov

Jord- och skogsbruksministeriet får av särskilda skäl sedan ägaren eller innehavaren av vattenområdet har hörts avvika från denna förordning.

20 §Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 1 januari 1991 och gäller till utgången av år 1993. Stadgandet i 5 § 7 mom. träder dock i kraft den 1 januari 1993.

Medan denna förordning är i kraft tillämpas inte följande beslut inom förordningens tillämpningsområde:

1)

lantbruksministeriets beslut den 11 juni 1954 om fångst av sik inom Enare, Utsjoki och Enontekis kommuner (268/54),

2)

jord- och skogsbruksministeriets beslut den 5 december 1975 angående fångst av nors och siklöja inom vissa vattendragsområden (933/75),

3)

jord- och skogsbruksministeriets beslut den 24 mars 1987 om fångst av harr inom Enontekiö, Enare och Utsjoki kommuner (337/87) och

4)

jord- och skogsbruksministeriets beslut den 22 maj 1987 om användning av storryssja i vissa vatten inom Enare kommun (524/87).

Helsingfors den 28 december 1990

Republikens President Mauno KoivistoMinister Ole Norrback

Tillämpningsområdet av fiskeristadga för Enare träsk ochh dess biflöden
Till början av sidan