Förordning om ändring av 24 och 28 §§ förordningen om köttprodukter
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
På föredragning av ministern för handläggning av ärenden som hör till handels- och industriministeriets verksamhetsområde
ändras 24 och 28 §§ förordningen den 28 oktober 1988 om köttprodukter ( 902/88 ) som följer:
24 §
I korv av klass A eller B skall kötthalterna vara minst följande:
klass A | klass B | |
1) hållbar korv | 95 % | 95 % |
2) uppskärningskorv | 65 % | 50 % |
3) matkorv | 60 % | 45 % |
4) råkorv | 60 % | 50 % |
28 §
I hållbar korv och uppskärningskorv får utom kött, organ och med kött jämförbara delar även användas andra tillverkningsämnen, räknat i viktprocent av det färdiga livsmedlet som följer:
Kategori | Hållbar korv | Uppskärningskorv | ||
Klass | A | B | A | B |
Kötthalt, minst | 95 % | 95 % | 65 % | 50 % |
Övriga tillverkningsämnen | ||||
1. Ägg eller äggprodukt | - | - | + | + |
2. Mjölkpulver, mjölkpulver- eller mjölkproteinprodukt, räknat som protein sammanlagt högst | - | - | 1,5 % | + |
3. Potatismjöl, vete- eller kornstärkelse, räknat som stärkelse sammanlagt högst | - | - | - | 5 % |
4. Blodplasma eller blod | - | - | + | + |
5. Mono- och disackarider, fysikaliskt modifierad stärkelse eller hydrolysbehandlad stärkelse sammanlagt högst | 1 % | 1 % | 0,5 % | 0,5 % |
6. Övriga livsmedel | +*) | +*) | +**) | +**) |
7. Vatten och is | - | - | + | + |
+ Får användas fritt.
- Får inte användas.
*) I hållbar korv endast lök, tomat, paprika och ost.
**) Som krydda samt för korvens utseende, men inte som bindemedel så att det påverkar korvmassans struktur.
Denna förordning träder i kraft den 1 mars 1990.
Helsingfors den 9 februari 1990
Republikens President Mauno KoivistoMinister Pertti Salolainen