Förordning om verkställighet av samhällstjänst
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 1260/1990
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
På föredragning av justitieministern stadgas med stöd av 12 § lagen den 14 december 1990 om försöksverksamhet med samhällstjänst (1105/90):
1 §Tillämpningsområde
Samhällstjänst verkställs enligt denna förordning.
2 §Verkställighetsmyndigheter
För verkställigheten av samhällstjänst ansvarar justitieministeriets fångvårdsavdelning samt magistraterna och länsmännen.
Magistraten kan överföra verkställigheten på stadsfogden. På stadsfogden tillämpas då vad som i denna förordning stadgas om magistraten.
3 §Verkställighetshandling
Verkställighetshandling för samhällstjänst är en kopia av meddelandet om utslag eller en kopia av utslaget. Om verkställighetshandlingen gäller vad som stadgas i 1 § 1 mom., 3 § 1 mom., 3 a § och 8 a § förordningen om verkställighet av fängelsestraff.
Domstolar som använder domslutssystem som bygger på automatisk databehandling skall mata in utslagsmeddelandet i datasystemet. Därefter skall domstolen inom den tid som anges i 2 § 1 eller 2 mom. förordningen om verkställighet av fängelsestraff via datasystemet anmäla att uppgifterna i utslagsmeddelandet är klara att tillställas mottagarna. En utskrift med de uppgifter i utslagsmeddelandet som behövs vid verkställigheten av samhällstjänsten är då verkställighetshandling.
4 §Hur meddelanden sänds
På utslag av de allmänna underrätterna samt av hovrätterna i andra instans tillämpas 2 § 1-3 mom., 3 § 2-4 mom. samt 4 § förordningen om verkställighet av fängelsestraff. Meddelandet skall dock sändas till justitieministeriets fångvårdsavdelning och inte till länsstyrelsen.
Fångvårdsavdelningen skall, sedan den har inhämtat en utredning om domen är verkställbar, sända verkställighetshandlingen till magistraten eller länsmannen på den dömdes hemort.
Då högsta domstolen förbjuder verkställighet av hovrättens utslag eller bestämmer att den skall avbrytas, skall fångvårdsavdelningen omedelbart anmäla detta till den magistrat eller länsman som har tillställts verkställighetshandlingen.
5 §Dom utan laga kraft
Den som dömts till samhällstjänst, och som samtycker till att domen verkställs även om utslaget inte har vunnit laga kraft, skall ge sitt samtycke till magistraten eller länsmannen på hemorten. Magistraten eller länsmannen skall utan dröjsmål anmäla till justitieministeriets fångvårdsavdelning att samtycke har givits. Fångvårdsavdelningen å sin sida skall anmäla att samtycke har givits till den domstol som har avgjort målet eller, om samtycket har givits efter att besvärstiden har löpt ut, till fullföljdsdomstolen.
Om en dom som avser samhällstjänst har gått i verkställighet fastän den inte har vunnit laga kraft och domen med anledning av besvär ändras till fängelse, skall justitieministeriets fångvårdsavdelning förkorta det fängelsestraff som skall verkställas med den tid som motsvarar den som redan har verkställts som samhällstjänst. Vid förkortningen iakttas samma förvandlingsgrund mellan fängelse och samhällstjänst som användes när den samhällstjänst som har utförts fastställdes. När förkortningen räknas ut används det förvandlingssätt som är fördelaktigast för den dömde.
6 §Inledning av verkställigheten
Magistraten eller länsmannen skall sedan verkställighetshandlingen har kommit meddela den som dömts till samhällstjänst vilken dag han senast skall anmäla sig för att göra upp tjänstgöringsplanen hos den av Kriminalvårdsföreningens lokalbyråer som ansvarar för verkställigheten av samhällstjänsten. Kriminalvårdsföreningens lokalbyrå skall underrättas om vilken dag som har fastställts och samtidigt skall verkställighetshandlingen sändas till den.
När tjänstgöringsplanen har delgivits den som dömts till samhällstjänst skall Kriminalvårdsföreningen meddela justitieministeriets fångvårdsavdelning om delgivningsdagen.
7 §Efterlysning
Om den som har dömts till samhällstjänst inte anträffas och det inte har gått att få reda på hans vistelseort, skall magistraten eller länsmannen sända verkställighetshandlingarna till justitieministeriets fångvårdsavdelning. Fångvårdsavdelningen skall utfärda en efterlysning, enligt vilken den dömde skall uppmanas att inom utsatt tid ta kontakt med närmaste magistrat eller länsman för verkställighet av samhällstjänsten, vid äventyr att samhällstjänsten annars förvandlas till fängelse. Magistraten eller länsmannen skall underrätta justitieministeriets fångvårdsavdelning om sina åtgärder med anledning av efterlysningen.
8 §Diarium
Kriminalvårdsföreningen för bok över hur varje enskild dom som avser samhällstjänst utförs ( diarium ). I diariet antecknas utöver de uppgifter som behövs om den dömde och straffet även
när handlingarna har kommit till Kriminalvårdsföreningen för verkställighet av samhällstjänsten,
vilken dag tjänstgöringsplanen har delgivits,
hur många timmar samhällstjänst som har utförts,
skriftliga anmärkningar som har givits den dömde,
förlängning av verkställighetstiden för samhällstjänsten,
avbrott i samhällstjänsten samt
avslutad samhällstjänst på grund av att den har slutförts eller förvandlats till fängelse.
Sedan samhällstjänsten har avslutats skall Kriminalvårdsföreningen sända verkställighetshandlingarna samt diariet till justitieministeriets fångvårdsavdelning.
9 §Meddelanden i mål som gäller förvandling till fängelse
Om Kriminalvårdsföreningens lokalbyrå har framställt en begäran om att samhällstjänsten skall förvandlas till fängelse, skall åklagaren meddela lokalbyrån, om han beslutar att inte framställa yrkandet vid domstol.
När ett yrkande att samhällstjänst skall förvandlas till fängelse blir anhängigt i ett mål där ändring har sökts, skall domstolen underrätta fullföljdsdomstolen om yrkandet.
Domstolen skall sända Kriminalvårdsföreningen ett meddelande om utslag enligt vilket den har förlängt tjänstgöringstiden, ansett att redan utförd samhällstjänst motsvarar ett fullt avtjänat straff eller har förbjudit att samhällstjänsten påbörjas eller fortgår. Ett meddelande skall också sändas om ett utslag genom vilket åklagarens yrkande att samhällstjänsten skall förvandlas till fängelse har godkänts eller förkastats.
10 §Sammanläggning för verkställighet
När hovrätten sammanlägger samhällstjänst och fängelsestraff i sådana fall som anges i 7 kap. 9 § strafflagen, skall den i sitt utslag ange hur stor del av straffet som skall verkställas som fängelse sedan samhällstjänsten har utförts.
11 §Övervakning av verkställigheten
Stadgandena i 15 och 16 §§ förordningen om verkställighet av fängelsestraff skall också tillämpas på samhällstjänst. De uppgifter som enligt förordningen ankommer på länsstyrelsen skall dock skötas av justitieministeriets fångvårdsavdelning.
12 §Straffregistret
Utöver vad som sägs i 1 § förordningen angående straffregistret skall straffregister föras över personer som har dömts till samhällstjänst. Om dem skall de uppgifter som nämns i förordningens 2 § föras in i registret.
När samhällstjänsten har slutförts skall Kriminalvårdsföreningen sända ett meddelande om det till straffregistret.
I övrigt skall stadgandena i förordningen angående straffregistret tillämpas på samhällstjänst på samma sätt som på det fängelsestraff i stället för vilket samhällstjänsten har dömts ut.
13 §Resekostnader
Kriminalvårdsföreningen betalar de utgifter som den misstänkte har med anledning av de resor han måste företa för lämplighetsutredningen samt på ansökan ersättning för skäliga resekostnader till och från tjänstgöringsplatsen.
14 §Närmare föreskrifter
Justitieministeriet meddelar närmare föreskrifter om verkställigheten av denna förordning och fastställer formulär för de handlingar som behövs.
15 §Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den 1 januari 1991.
Helsingfors den 28 december 1990
Republikens President Mauno KoivistoMinister Matti Louekoski