Personalfondslag
- Typ av författning
- Lag
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 814/1989
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med riksdagens beslut stadgas:
1 kap.Allmänna stadganden
1 §Tillämpningsområde
Denna lag tillämpas på finska öppna bolag, kommanditbolag, aktiebolag, ömsesidiga försäkringsbolag, andelslag, sparbanker, hypoteksföreningar, försäkringsföreningar och i handelsregistret införda ekonomiska föreningar ( företag ) samt på personalfonder som har bildats av dem som är anställda hos företaget ( personal ).
2 §Definitioner
Med personalfond avses en fond som ägs och förvaltas av personalen vid ett företag och vars ändamål är att förvalta de vinstpremieandelar som företaget har betalt till fonden och de övriga medel som nämns i denna lag.
Med vinstpremieandel avses i denna lag en penningprestation som väsentligen beräknas på basis av driftsbidraget i företagets resultaträkning eller en därmed jämförbar uträkning i den interna redovisningen eller någon senare redovisningspost som utvisar verksamhetens lönsamhet och dessutom eventuellt på basis av andra faktorer som utvisar företagsverksamhetens effektivitet.
3 §Medlemmar och rättsförmåga
Till en personalfond hör företagets hela personal, om inte något annat följer av 14 §. Medlemmarna i en fond svarar inte personligen för dess förpliktelser, och medlemskapet får inte medföra några personliga förpliktelser.
En registrerad personalfond kan förvärva rättigheter och ingå förbindelser samt uppträda som part inför domstolar och andra myndigheter. En personalfond får endast bedriva sådan verksamhet som anges i denna lag.
4 §Registrering och tillsyn
Arbetsministeriet skall föra register över personalfonderna och utöva tillsyn över deras verksamhet.
2 kap.Bildande av personalfonder
5 §Förutsättningar för bildandet
Vid ett företag vars personal omfattar minst 30 personer kan en personalfond bildas i enlighet med denna lag. Inom ett sådant företag kan en fond bildas även vid en resultatenhet med minst tio anställda. För två eller flera företag kan en gemensam personalfond bildas endast om företagen hör till samma koncern. Vad som stadgas nedan om ett företags personal tillämpas på motsvarande sätt på personalen vid en här nämnd resultatenhet eller koncern.
Vid ett företag vars personal omfattar mindre än 30, men minst tio personer kan en personalfond bildas endast om ägarförhållandena inom företaget när fonden bildas är sådana att ingen äger mera än en tiondel av företaget och ingen kan förfoga över mera än en tiondel av bestämmanderätten i företagets högsta beslutande organ.
Ett företag vid vilket det finns en personalfond skall ha minst en revisor eller en revisionssammanslutning som godkänts av Centralhandelskammaren eller en handelskammare.
6 §Förhandlingar om systemet
Innan en personalfond bildas skall förhandlingar föras mellan företaget och personalen om att införa ett vinstpremiesystem och att bilda en personalfond. Förhandlingarna skall föras i enlighet med lagen om samarbete inom företag (725/78) eller på något annat sätt som har överenskommits mellan företaget och de personalgrupper som avses i nämnda lag.
7 §Beslut av företaget
Företaget fattar beslut om att införa och tillämpa ett vinstpremiesystem.
Vinstpremiesystemet skall tillämpas senast på företagets andra räkenskapsperiod efter det att en personalfond har bildats. Företaget skall ålägga sina revisorer att till fonden avge de utlåtanden som nämns i 51 § 3 mom.
Beslut om beräkningsgrunderna för vinstpremieandelen och om ändring av dem skall fattas före ingången av den period för vilken vinstpremieandelen betalas. Innan beslutet fattas skall saken behandlas i enlighet med 6 §.
8 §Beslut av personalen
Ett förslag om att bilda en personalfond skall utarbetas av företrädare för personalgrupperna med beaktande av vad som i 10 § sägs om en personalfonds stadgar. Personalen anses ha godkänt förslaget, om det har biträtts av minst två personalgrupper som utgör majoritet inom personalen.
Om det inte inom ett företag på något annat sätt kan klarläggas om personalen godkänner förslaget, skall omröstning i saken förrättas. Beträffande omröstningen gäller i tillämpliga delar vad som stadgas om val av arbetarskyddsfullmäktig. Förslaget anses ha blivit godkänt, om det har biträtts av majoriteten av dem som har deltagit i omröstningen.
9 §Åtgärder för att bilda en fond
Sedan de beslut som anges i 7 § 1 mom. och 8 § har fattats skall företrädarna för personalgrupperna se till att ett konstituerande möte för personalfonden sammankallas.
Vid det konstituerande mötet skall stadgar för fonden antas.
Ett beslut om att bilda en personalfond är giltigt endast om det har biträtts av två tredjedelar av de röster som avgivits vid mötet. Vid det konstituerande mötet skall fondens styrelse och revisorer väljas.
För förpliktelser som följer av åtgärder som har vidtagits på fondens vägnar innan den registrerats svarar de som har deltagit i åtgärden eller beslutet solidariskt. Ansvaret för en förpliktelse som följer av förslaget om att bilda en fond eller av beslutet därom eller som uppkommit efter det konstituerande mötet övergår på fonden sedan den har registrerats.
10 §Stadgar
I personalfondens stadgar skall nämnas
fondens namn,
det företag eller den resultatenhet som fonden hänför sig till,
den kommun i Finland som är fondens hemort,
de principer enligt vilka medlemmarnas andelar av medlemsandelskapitalet beräknas,
de grunder enligt vilka en fondandels bundna och disponibla del beräknas,
hur fondandelarna får lyftas,
när fonden skall hålla möte och hur möteskallelsen skall utfärdas,
de ärenden som skall behandlas vid ordinarie möte,
antalet styrelsemedlemmar och revisorer samt, om fullmäktige skall väljas, deras antal eller hur det bestäms samt valsätt och mandatperiod, samt
fondens räkenskapsperiod.
11 §Grundanmälan
Anmälan om registrering av en personalfond ( grundanmälan ) skall göras skriftligen till arbetsministeriet. Till grundanmälan skall fogas fondens stadgar och en utredning om att fonden har bildats i enlighet med 6-9 §§.
I grundanmälan skall anges styrelsemedlemmarnas och namntecknarnas fullständiga namn och deras hemkommuner, eventuella begränsningar i rätten att teckna fondens namn samt fondens postadress. Styrelsens ordförande skall underteckna anmälan och försäkra att uppgifterna är riktiga.
12 §Registrering
En personalfond får registreras,
om grundanmälan har gjorts i enlighet med 11 §,
om fondens namn klart skiljer sig från tidigare registrerade fonders namn och inte är vilseledande, samt
om det inte annars enligt lag finns något hinder för registreringen.
Om något hinder för registreringen inte finns, skall fonden registreras utan dröjsmål. När en fond blivit registrerad, skall till dess namn som tecken på registreringen fogas förkortningen "hr", eller om fondens stadgar är svenska, förkortningen "pf".
13 §Övriga anmälningar
När en personalfonds stadgar ändras eller en ny styrelse väljs eller en namntecknare byts, skall anmälan göras till registret ( ändringsanmälan ). Vid stadgeändring skall de ändrade stadgarna fogas till anmälan. Om anmälan och om granskningen av den gäller vad 11 och 12 §§ stadgar om grundanmälan.
En stadgeändring träder i kraft när den har antecknats i registret. När en ändring av namnteckningsrätten har antecknats i registret anses den ha kommit till en utomståendes kännedom, om det inte framgår att den utomstående varken har eller borde ha känt till ändringen. Innan ändringen antecknas i registret kan den inte åberopas gentemot andra än dem som visas ha känt till den.
Fonden skall till arbetsministeriet även göra en anmälan om beräkningsgrunderna för vinstpremieandelen och om ändring av dem.
3 kap.Medlemskap i en personalfond
14 §Medlemskap
Den som är anställd vid ett företag blir medlem i personalfonden på grund av sitt arbetsförhållande. Vad denna lag stadgar om arbetsförhållande skall på motsvarande sätt tillämpas på ett anställningsförhållande som kan jämställas med ett arbetsförhållande.
I fondens stadgar kan det bestämmas att i stadgarna närmare angivna personer som står i arbetsförhållande på viss tid eller som hör till företagets ledning inte är medlemmar i fonden.
15 §Medlemskapets början och upphörande
När en personalfond bildas börjar medlemskapet i fonden genast för dem som omfattas av stadgarna. Den som anställs vid företaget sedan fonden har bildats, blir medlem när företagets första räkenskapsperiod efter anställningen börjar. I stadgarna kan även bestämmas någon annan tidpunkt, dock så att var och en som varit anställd vid företaget under hela räkenskapsperioden innan fonden bildades, blir medlem när fonden bildas och att övriga anställda blir medlemmar senast när den andra räkenskapsperioden efter anställningen börjar.
Medlemskapet i en fond upphör när medlemmens hela fondandel har utbetalts.
4 kap.Personalfondens kapital och fondandelar
16 §De olika slagen av kapital
En personalfonds eget kapital består av medlemsandelskapitalet och det övriga fondkapitalet.
Till medlemsandelskapitalet överförs det kapital som skall läggas till medlemmarnas fondandelar och de värderegleringar som gjorts i placeringarna av detta kapital. Till det övriga fondkapitalet överförs fondens gemensamma kapital och dess donationsmedel. Till medlemsandelskapitalet och det övriga fondkapitalet kan fondens överskott och underskott överföras i enlighet med 22 §.
Om fondens främmande kapital stadgas i 23 §.
17 §Fondandelar
De vinstpremieandelar som har influtit till en personalfond skall fogas till medlemmarnas fondandelar i enlighet med vad som bestäms i stadgarna, om inte något annat följer av 18 §. Fördelningen skall vara opartisk. Om inte något annat följer av stadgarna, skall hälften av vinstpremieandelen fogas till fondandelarna delad enligt de tider medlemmarna under respektive period har fått tillgodoräkna för lön eller förlorad arbetsförtjänst och hälften fördelad enligt de löner och ersättningar för förlorad arbetsförtjänst som under denna period har betalts till medlemmarna. Till medlemmarnas fondandelar får inte avsättas annat kapital än sådant som influtit av vinstpremieandelar, av fondens överskott eller av värderegleringar av fondens placeringar.
18 §Gemensamt kapital
I personalfondens stadgar kan det bestämmas att en del av de vinstpremieandelar som har influtit till fonden samt fondens överskott eller en del därav får överföras till fondens gemensamma kapital för att användas för utbildning av medlemmarna eller på något annat sätt till deras gemensamma nytta.
19 §Donationsmedel
Till en personalfonds övriga fondkapital överförs de medel som fonden har fått som gåva eller genom testamente. Medlen skall användas i enlighet med bestämmelserna i gåvobrevet eller testamentet. Om något annat inte har bestämts för den händelse att fonden upplöses eller om inte det möte som beslutar om upplösningen samtidigt bestämmer att detta kapital skall användas för ett ändamål som främjar företagets eller personalens intresse, skall kapitalet vid upplösningen skiftas mellan medlemmarna på det sätt som fondmötet i enlighet med 58 § beslutar.
20 §Placering av medel
En personalfond skall placera sina medel
i det företag vid vilket dess medlemmar är anställda eller i ett företag som hör till samma koncern som det, antingen som eget kapital eller som lån, eller
på något annat sätt, om det är betryggande och inkomstbringande.
Medlen skall placeras så att fonden har tillräcklig betalningsberedskap med tanke på medlemmarnas rätt att lyfta sina andelar.
Vad som stadgas i 1 och 2 mom. gäller inte det gemensamma kapitalet eller donationsmedlen.
Personalfonden kan ingå avtal om att placera en viss del av sina medel i enlighet med 1 mom. 1 punkten. En bestämmelse med detta innehåll kan även ingå i fondens stadgar.
21 §Värdebestämning
Värdet av en personalfonds tillgångar och av varje medlems fondandel skall bestämmas på dagen för fondens bokslut och utan dröjsmål efter det fonden har tagit emot vinstpremieandelen ( värdebestämningsdag ).
Tillgångarna skall vid värdebestämningen uppskattas till gängse värde.
22 §Överskott och underskott
Överskottet eller underskottet av en personalfonds medlemsandelskapital och de värderegleringar som gjorts i placeringarna av detta kapital skall för varje räkenskapsperiod fogas till medlemmarnas fondandelar i förhållande till det värde som deras andelar i genomsnitt har haft under räkenskapsperioden. I stadgarna kan det likväl bestämmas att överskottet för varje räkenskapsperiod helt eller delvis skall utbetalas till medlemmarna eller fogas till fondens gemensamma kapital.
Ett underskott för fonden som har uppkommit på något annat kapital än medlemsandelskapitalet skall för varje räkenskapsperiod täckas med överskott från tidigare år eller med det gemensamma kapitalet eller medlemsandelskapitalet. Om användningen av ett motsvarande överskott skall fonden fatta ett särskilt beslut.
23 §Främmande kapital
En personalfond får ta upp lån av företaget eller av ett annat företag som hör till samma koncern som det för att teckna aktier eller för att delta i en motsvarande ökning av det egna kapitalet i företaget eller i ett annat företag som hör till koncernen.
Fonden får ta upp andra lån än som nämns i 1 mom. endast för att jämna ut variationerna i sin betalningsberedskap eller för att täcka de kostnader som uppkom när fonden bildades.
24 §Lyftande av en fondandel
En fondandel består av en bunden del och en disponibel del. Varje medlem har rätt att lyfta den disponibla delen i pengar omedelbart efter värdebestämningsdagen enligt vad som närmare anges i fondens stadgar.
Sedan tio år har förflutit från det att en anställd blev medlem i fonden överförs varje år högst en tiondel av kapitalet i den bundna delen till den disponibla delen enligt de grunder som anges i fondens stadgar.
I stadgarna kan bestämmas att årliga överföringar från den bundna till den disponibla delen inte alls skall göras.
25 §Utredning om fondandelarna
Varje medlem skall omedelbart efter värdebestämningsdagen få en skriftlig utredning, av vilken framgår dels den del av vinstpremieandelen som har fogats till hans fondandel och beräkningsgrunderna, dels värdet av hans fondandel och hur den fördelar sig på en bunden och en disponibel del.
26 §Rättelseyrkande
Om en medlem efter att ha fått del av den utredning som nämns i 25 § anser att den är felaktig, får han inom 14 dagar yrka på rättelse hos personalfondens styrelse. Styrelsen skall utan dröjsmål behandla rättelseyrkandet och delge medlemmen sitt beslut.
27 §Utbetalning av en fondandel sedan arbetsförhållandet upphört
Oberoende av vad stadgarna bestämmer om lyftande av en fondandel skall denna utbetalas inom tre månader från den värdebestämningsdag som närmast följer
efter att tre hela räkenskapsperioder vid företaget har löpt ut sedan medlemmens arbetsförhållande upphörde antingen på grund av att han sagt upp sitt arbetsavtal eller på grund av att arbetsgivaren sagt upp eller hävt avtalet av en orsak som beror på arbetstagarens förfarande, eller
efter att medlemmen gått i pension eller hans arbetsförhållande upphört av någon annan än i 1 punkten nämnd orsak eller efter den dag då han avlidit.
Om en medlem säger upp sitt arbetsavtal med stöd av 42 § 1 mom. lagen om arbetsavtal (320/70) sedan permitteringen pågått minst 90 dagar utan avbrott, skall utan hinder av 1 mom. 1 punkten ovan 2 punkten tillämpas på utbetalningen av fondandelen.
Den del av en vinstpremieandel som skall läggas till en medlems andel sedan hans fondandel blivit utbetald skall på motsvarande sätt utbetalas till honom eller hans rättsinnehavare.
28 §Uppskov med utbetalningen
Om de belopp beträffande vilka medlemmarna har anmält att de gör bruk av sin rätt att lyfta sina fondandelar, ökade med beloppen av de andelar som har lyfts under de sex senaste månaderna, uppgår till mera än en tredjedel av medlemsandelskapitalet, har fondens styrelse rätt att skjuta upp utbetalningen av andelarna helt eller delvis med högst två år, om detta är nödvändigt för att upprätthålla tillräcklig betalningsberedskap. Uppskovet skall opartiskt tillämpas på alla de belopp som medlemmarna har anmält att de lyfter. Uppskovet får likväl inte gälla uttag av andelar enligt 27 §.
29 §Förbud mot överlåtelse och utmätning av fondandel
En medlems fondandel är personlig och den kan inte överlåtas eller pantsättas.
Av en fondandel får endast dess disponibla del mätas ut. Utmätning får verkställas redan innan den disponibla delen kan lyftas av medlemmen. Fonden skall betala det utmätta beloppet till utmätningsmannen oberoende av om medlemmen hos fonden har anmält att han gör bruk av sin rätt att lyfta medlen eller inte.
Vad som sägs i 2 mom. om utmätning av den disponibla delen tillämpas på motsvarande sätt på en fondandel som utbetalas enligt 27 § och på skiftesandelar som avses i 58 §.
Av de medel som enligt denna lag tillkommer en medlem får en tredjedel utmätas. Vid utmätningen gäller i övrigt i tillämpliga delar vad som stadgas om utmätning av lön. En fondandel ingår i medlemmens konkursbo till den del andelen får mätas ut enligt denna paragraf.
5 kap.Beslutanderätten i en personalfond
30 §Utövning av beslutanderätten
Beslutanderätten i en personalfond tillkommer medlemmarna. I stadgarna kan det dock så som anges nedan bestämmas att beslutanderätten skall utövas av fullmäktige som fondens medlemmar har valt bland sig.
31 §Medlemmarnas beslutanderätt
Medlemmarna utövar sin beslutanderätt vid fondmöte. Det kan i stadgarna bestämmas att medlemmarna i frågor som särskilt nämns i stadgarna utövar sin beslutanderätt vid särskilda omröstningstillfällen. Härvid skall för fonden godkännas en omröstnings- och valordning som innehåller närmare bestämmelser om omröstningsförfarandet vilka kompletterar denna lag.
32 §Fullmäktiges beslutanderätt
Om beslutanderätt överlåts på fullmäktige skall i stadgarna, utöver vad som nämns i 10 §, även anges fullmäktiges uppgifter.
Fullmäktige utövar sin beslutanderätt vid möten. Vad denna lag stadgar om fondmötet gäller i tillämpliga delar även fullmäktiges möte.
33 §Fondmöte
Fondmöte skall hållas på de tider som bestäms i stadgarna.
Extra fondmöte skall hållas när fondmötet beslutar det eller styrelsen anser att det finns skäl därtill eller när minst en tiondel av fondens röstberättigade medlemmar eller en eller flera personalföreningar vars medlemskår representerar minst en tiondel av fondens medlemmar begär detta för behandling av ett angivet ärende.
34 §Frågor som skall avgöras vid fondmöte
Vid fondmötet skall beslutas om
ändring av fondens stadgar,
omröstnings- och valordningen,
val eller avsättning av styrelsen, en styrelsemedlem eller en revisor,
fastställande av bokslutet och beviljande av ansvarsfrihet,
åtgärder som gäller överskott eller underskott, samt om
upplösning av fonden.
35 §Möteskallelse
Fondmöte skall sammankallas så som stadgarna föreskriver. I kallelsen skall nämnas när och var mötet hålls. Beslut kan inte fattas vid mötet i ärenden som nämns i 34 § eller i andra jämförbara ärenden, om inte ärendet har nämnts i möteskallelsen.
36 §Medlemmarnas rösträtt
Varje medlem har rösträtt och varje röstberättigad en röst. I stadgarna får det likväl bestämmas att en medlems röstetal beror av hans fondandel. Ingen får likväl ha ett röstetal som är mer än tre gånger större än någon annan medlems röstetal.
Rösträtten får inte utövas genom ombud, om inte detta har medgivits i stadgarna.
37 §Jäv
Den som saken angår får inte ta del i en omröstning eller framlägga förslag när beslut fattas om ett avtal mellan honom och fonden eller om någon annan fråga i vilken hans enskilda fördel strider mot fondens.
En styrelsemedlem eller någon annan som har anförtrotts en uppgift som hör till fondens förvaltning får inte rösta när beslut fattas om val eller avsättning av revisorer eller om fastställande av bokslutet eller beviljande av ansvarsfrihet, om saken gäller den förvaltning som han svarar för.
Vad som sägs om jäv för dem som nämns i 1 och 2 mom. gäller även deras ombud och företrädare.
38 §Beslutsförfarande
Som fondens beslut gäller, om inte något annat följer av stadgarna,
den mening som vid omröstning har fått mer än hälften av de röster som avgivits,
vid lika röstetal, den mening som mötets ordförande meddelar att han omfattar eller, när beslutet fattas vid ett särskilt omröstningstillfälle, den mening som vinner vid lottdragning, samt
vid ändring av stadgarna eller upplösning av fonden, den mening som har biträtts av minst två tredjedelar av de röster som avgivits.
39 §Förrättande av val
I fondens stadgar skall anges om proportionella val eller majoritetsval skall tillämpas samt hur valresultatet skall bestämmas och valen förrättas. Alla som är röstberättigade vid valen skall garanteras rätt att delta i nomineringen av kandidater.
Om fonden har fullmäktige, kan det i stadgarna bestämmas att platserna i fullmäktige eller en del av dem skall fördelas enligt grunder som anges i stadgarna mellan fondens medlemmar eller grupper som de bildar. Härvid kan det även bestämmas att fullmäktige skall väljas bland de kandidater som dessa medlemmar eller grupper har ställt upp. Om någon har underlåtit att ställa upp kandidater, kan fullmäktige väljas bland de kandidater som de övriga ställer upp. Röstberättigade som representerar minst en tiondel av medlemmarnas sammanlagda röstetal skall likväl alltid garanteras rätt att ställa upp kandidater.
40 §Uppsättande av protokoll
Mötesordföranden skall se till att ett protokoll sätts upp över mötets beslut. Protokollet skall undertecknas av mötesordföranden och justeras av minst två medlemmar som mötet har valt till uppgiften eller godkännas av mötet självt.
Om ett särskilt omröstningstillfälle har ordnats, skall fondens styrelse se till att ett daterat och av styrelsens ordförande undertecknat protokoll sätts upp över förfarandet vid rösträkningen och dess resultat.
Fondens medlemmar har rätt att på begäran få protokollen till påseende och mot ersättande av fondens kostnader en kopia av protokollen eller ett protokollsutdrag.
41 §Klanderbara beslut
Om ett beslut av fonden inte har kommit till i behörig ordning eller om det annars strider mot lag eller mot fondens stadgar, kan en fondmedlem, styrelsen eller en styrelsemedlem väcka talan mot fonden för att få beslutet förklarat ogiltigt. Rätt till klandertalan har inte den som vid mötet deltagit i beslutet.
Talan skall väckas inom tre månader från den dag då beslutet fattades eller, om beslutet har fattats vid ett särskilt omröstningstillfälle, inom tre månader från den dag då protokollet över beslutet är daterat. Om inte talan väcks inom stadgad tid, skall beslutet anses vara giltigt.
Om fondens styrelse har väckt talan, skall fondmötet utan dröjsmål sammankallas för att utse en företrädare att svara för fonden.
42 §Ogiltiga beslut
Oberoende av klandertalan är beslut som kränker en utomståendes rätt ogiltiga.
Ogiltiga är också beslut som gör intrång i en stadgeenlig ekonomisk rätt som en medlem redan förvärvat eller som till sitt innehåll eller i fråga om det sätt på vilket beslutet har fattats allvarligt kränker medlemmarnas likställdhet.
En fondmedlem, styrelsen eller en styrelsemedlem eller den som anser att ett beslut kränker hans rätt får väcka talan mot fonden för att få fastställt att beslutet är ogiltigt.
43 §Verkställighetsförbud
När talan mot en fond har väckts kan domstolen bestämma att fondens beslut inte skall verkställas eller förordna att verkställigheten skall avbrytas. Domstolens beslut kan även återkallas.
I ett domstolsbeslut som nämns i 1 mom. får ändring inte sökas särskilt.
6 kap.Förvaltning
44 §Styrelsen
En personalfond skall ha en styrelse med minst fyra medlemmar. I stadgarna kan bestämmas att suppleanter skall väljas för styrelsemedlemmarna. Vad som stadgas om styrelsemedlemmarna skall på motsvarande sätt tillämpas på suppleanterna.
Varje styrelsemedlem skall vara medlem i fonden eller höra till företagets ledning och, om arbetsministeriet inte medger undantag, vara bosatt i Finland och medborgare här i landet eller i ett annat nordiskt land. Den som är omyndig eller försatt i konkurs eller som har meddelats näringsförbud får inte vara styrelsemedlem.
45 §Styrelsens uppgifter
Styrelsen skall med omsorg sköta fondens angelägenheter i enlighet med lag, fondens stadgar och fondmötets beslut. Styrelsen företräder fonden.
Styrelsen skall särskilt se till att fondens förvaltning och finanser är ordnade på ett behörigt sätt och att fondens medel placeras i enlighet med 4 kap. Beslut om att överlämna fondens tillgångar till konkurs fattas av styrelsen.
Efter varje värdebestämningsdag skall styrelsen utan dröjsmål göra upp de beräkningar som avses i 25 § enligt de grunder som anges i stadgarna.
46 §Namntecknare
I stadgarna kan bestämmas att styrelsemedlemmarna har rätt att teckna fondens namn eller att styrelsen får ge någon av sina medlemmar eller någon annan denna rätt.
Den som är omyndig eller försatt i konkurs eller som har meddelats näringsförbud kan inte företräda fonden eller teckna dess namn. Rätten att teckna fondens namn kan i stadgarna begränsas så att två eller flera personer endast tillsammans har denna rätt. Andra begränsningar får inte införas i personalfondsregistret.
En stämning eller någon annan delgivning anses ha tillställts fonden när den har delgetts styrelsens ordförande eller någon som har rätt att ensam eller tillsammans med någon annan teckna fondens namn.
7 kap.Bokslut och revision
47 §Bokslut
Styrelsen skall för varje räkenskapsperiod göra upp ett bokslut som omfattar resultaträkning, balansräkning och verksamhetsberättelse. Om en personalfonds bokföringsskyldighet och bokslut gäller bokföringslagen (655/73). Har en styrelsemedlem anmält avvikande åsikt om bokslutet, skall ett utlåtande om detta fogas till bokslutet på hans yrkande.
Verksamhetsberättelsen skall göras upp med iakttagande av god bokföringssed, och i den skall lämnas upplysningar om sådana omständigheter som är viktiga för bedömningen av fondens ställning och verksamhet och för vilka redogörelse inte skall lämnas i resultat- eller balansräkningen samt om händelser som är av väsentlig betydelse för fonden, även om de har inträffat efter räkenskapsperiodens utgång. I verksamhetsberättelsen skall göras förslag till åtgärder beträffande fondens överskott eller underskott.
De handlingar som nämns i 1 mom. skall ges till revisorerna senast en månad före det fondmöte som skall behandla bokslutet.
48 §Revisorer
Varje personalfond skall ha minst en revisor enligt vad som bestäms i stadgarna. Har för fonden valts endast en revisor och är denne inte en i 3 mom. nämnd sammanslutning, skall minst en revisorssuppleant väljas.
Minst en revisor skall vara en i Finland bosatt finsk medborgare eller en i 3 mom. nämnd sammanslutning. Den som är omyndig eller försatt i konkurs eller som har meddelats näringsförbud kan inte vara revisor.
Revisorerna skall ha den insikt i bokföring och ekonomiska angelägenheter som med hänsyn till fondens verksamhet behövs för uppdraget. Minst en av revisorerna och dennes suppleant skall vara en revisor eller revisionssammanslutning som har godkänts av Centralhandelskammaren eller av en handelskammare. Den sammanslutning som valts till revisor skall meddela fondens styrelse vilken av Centralhandelskammaren eller en handelskammare godkänd revisor som bär huvudansvaret för revisionen. På honom skall 49 § tillämpas.
49 §Jäv för en revisor
Revisor får inte vara
den som är medlem av fondens styrelse eller har till uppgift att sköta fondens bokföring eller medelsförvaltning eller övervakningen av dem,
den som är anställd hos fonden eller annars i underordnad eller beroende ställning i förhållande till fonden eller till någon som nämns i 1 punkten, eller
den som är make eller syskon till någon som nämns i 1 punkten eller är i rätt upp- eller nedstigande släktskap eller svågerlag med honom eller i sådant svågerlag att den ena är gift med den andras syskon.
50 §Revision
En revisor skall i den omfattning som god revisionssed förutsätter granska bokslutet och bokföringen samt fondens förvaltning.
Revisorn skall iaktta av fondmötet meddelade särskilda föreskrifter, om de inte strider mot lag eller fondens stadgar eller god revisionssed.
Fondens styrelse skall bereda revisorn tillfälle att verkställa granskningen i den omfattning som han anser behövlig samt ge de upplysningar och den hjälp som han begär.
När revisionen är slutförd skall revisorn göra en anteckning om detta på bokslutet och i den hänvisa till revisionsberättelsen. Om revisorn anser att resultaträkningen eller balansräkningen inte bör fastställas, skall han göra en anteckning även om detta.
51 §Revisionsberättelse
Revisorn skall för varje räkenskapsperiod avge en revisionsberättelse till fondmötet. Berättelsen skall överlämnas till fondens styrelse senast två veckor före fondmötet.
Revisionsberättelsen skall innehålla ett utlåtande om huruvida bokslutet har uppgjorts i enlighet med gällande stadganden och ett uttalande om huruvida fondens medel har placerats så som 20 § förutsätter.
Till revisionsberättelsen skall fogas ett utlåtande av företagets revisorer om huruvida vinstpremieandelen har betalts i enlighet med den beräkningsgrund som företaget har bestämt. Om fonden har placerat medel i företaget som eget kapital och medlen inte har ett gängse värde som kan bestämmas enligt marknadsvärdet, skall till berättelsen fogas ett utlåtande av företagets revisorer om huruvida dessa placeringar har värderats på behörigt sätt.
Har i bokslutet inte givits sådana upplysningar som förutsätts i lag, skall revisorn ange detta och, om det är möjligt, lämna dessa upplysningar i sin berättelse. Revisorn har också annars rätt att i sin berättelse meddela de upplysningar som han anser att medlemmarna bör få.
Om det vid revisionen observeras att en styrelsemedlem eller tjänsteman har gjort sig skyldig till en handling eller försummelse som kan medföra skadeståndsskyldighet gentemot fonden eller annars brutit mot denna lag eller fondens stadgar, skall anmärkning om detta göras i revisionsberättelsen. Denna skall även innehålla ett uttalande om ansvarsfrihet.
Revisionsberättelsen skall alltid innehålla ett särskilt utlåtande om fastställande av resultaträkningen och balansräkningen samt om det förslag i verksamhetsberättelsen som gäller åtgärder i fråga om fondens överskott eller underskott.
8 kap.Skadestånd
52 §Skadeståndsskyldighet
En styrelsemedlem och en tjänsteman i en personalfond är skyldiga att ersätta skada som de vid fullgörandet av sitt uppdrag uppsåtligen eller av oaktsamhet har vållat fonden. Detsamma gäller skada som har orsakats någon annan genom överträdelse av denna lag eller fondens stadgar.
En revisor är skadeståndsskyldig i enlighet med 1 mom. Han svarar även för skada som hans biträde har orsakat uppsåtligen eller av oaktsamhet. Om en revisionssammanslutning är revisor, skall sammanslutningen och den som bär huvudansvaret för revisionen ansvara för skadan.
En medlem i en personalfond är skyldig att ersätta skada som han genom att medverka till en överträdelse av denna lag eller fondens stadgar uppsåtligen eller av grov oaktsamhet har vållat fonden, en annan medlem eller någon annan person.
Om jämkning av skadestånd och fördelning av skadeståndsansvaret mellan flera skadeståndsskyldiga gäller 2 och 6 kap. skadeståndslagen (412/74).
Om skadeståndsskyldighet för en anställd hos fonden gäller vad som stadgas särskilt.
9 kap.Omställningar i företag som har en personalfond
53 §Beslut om överlåtelse av fondandelar
Om företagets verksamhet helt eller delvis övertas av ett annat företag ( övertagande företag ) som har eller skall få personalfond, kan den personal som flyttar över från det ena företaget till det andra besluta att deras fondandelar skall överlåtas till den personalfond som finns eller skall bildas vid det andra företaget. Vad som här sägs om företag gäller även resultatenheter. Stadgandena kan tillämpas även när ett företag lämnar en koncern vid vilken det finns en personalfond som är gemensam för flera företag samt när ett företag med en egen personalfond ansluts till en koncern.
Överlåts fondandelarna till en fond som bildas, gäller 2 kap. i tillämpliga delar. Om även andra än de som avses i 1 mom. kommer att bli medlemmar i fonden när den bildas, förutsätter en överlåtelse av fondandelarna till denna fond dessutom att överlåtelsen vid en omröstning i saken biträds av minst två tredjedelar av de röster som har avgivits av dem som överflyttningen gäller.
Om fondandelarna överlåts till en fond som redan finns vid det övertagande företaget, skall styrelsen för denna fond och företrädarna för dem som överflyttningen gäller göra upp ett förslag om villkoren för överlåtelsen och om vilka rättigheter i fonden som den överflyttande personalen skall ha. Ett beslut om överlåtelse är giltigt endast om förslaget vid omröstning i saken har biträtts av minst två tredjedelar av de röster som avgivits av dem som överflyttningen avser samt fondmötet vid fonden i det övertagande företaget har godkänt förslaget i den ordning som gäller för ändring av stadgarna.
54 §Överlåtelse av medel
Sedan de beslut som anges i 53 § har fattats skall fondernas styrelser se till att de överflyttande medlemmarnas fondandelar överlåts till den övertagande fonden, varvid stadgandena i 27 och 28 §§ om utbetalning av fondandelar skall tillämpas på motsvarande sätt. Samtidigt skall överlåtelse ske av en mot dessa medlemmars fondandelar svarande andel av de medel som hör till det övriga fondkapitalet, om inte något annat bestämts om dessa medel med tanke på en upplösning av fonden. Om inte något annat har avtalats med borgenärerna, skall fondens skulder betalas eller en av borgenärerna godkänd säkerhet ställas för skulderna innan fonden får överlåta medlen.
Till de överflyttande fondmedlemmar som vid omröstningen har motsatt sig att fondandelarna överlåts skall deras fondandelar utbetalas i enlighet med 27 §. Yrkandet på utbetalning skall riktas till fondens styrelse inom 30 dagar från det förslaget om överlåtelse av fondandelarna godkändes vid omröstning, vid äventyr att även dessa medlemmars andelar överlåts till den nya fonden.
10 kap.Upplösning av en personalfond
55 §Grunderna för upplösning
En personalfond skall upplösas
när företaget har upplösts eller anses ha blivit upplöst eller när det har försatts i konkurs,
när fonden inte uppfyller de krav som ställs i denna lag och förhållandet inte har blivit avhjälpt inom en tid som arbetsministeriet har förelagt och som kan omfatta högst tre år, samt
när fondmötet annars har beslutat att upplösa fonden.
Om inte fondmötet fattat beslut om att upplösa fonden i de fall som nämns i 1 mom. 1 och 2 punkten, kan arbetsministeriet besluta om upplösning av fonden.
Ett beslut om upplösning skall anmälas till arbetsministeriet för anteckning i registret över personalfonderna.
56 §Likvidatorer
När beslut om upplösning har fattats skall styrelsen sörja för likvidationsåtgärderna, om inte fondmötet har beslutat något annat eller arbetsministeriet anser det nödvändigt att förordna en eller flera likvidatorer. Vad som stadgas om styrelsen och dess medlemmar skall på motsvarande sätt tillämpas på likvidatorerna.
57 §Likvidationsförfarandet
Vid likvidationen skall fondens tillgångar förvandlas i pengar så snart detta är möjligt utan att medlemmarnas intresse blir kränkt samt fondens skulder betalas. Med andra kapitalposter än de som ingår i medlemsandelskapitalet skall förfaras enligt vad som har avtalats med tanke på en upplösning. Offentlig stämning på fondens okända borgenärer skall sökas, om det inte är uppenbart obehövligt.
58 §Skifte av tillgångarna
Sedan alla likvidationsåtgärder har vidtagits skall de som sörjt för åtgärderna lägga fram ett förslag till skifte av fondens tillgångar mellan dess medlemmar samt uppgöra en berättelse över likvidationen och sammankalla fondmötet.
Tillgångarna kan delas mellan medlemmarna när skiftesförslaget har blivit godkänt av fondmötet. Ett förslag som gäller andra tillgångar än dem som svarar mot medlemskapitalet anses ha blivit godkänt endast om det vid mötet har biträtts av minst två tredjedelar av de röster som har avgivits vid en omröstning. Har fonden blivit upplöst på någon annan grund än som nämns i 55 § 1 mom. 1 punkten, får dess tillgångar inte skiftas förrän två år har förflutit från fondmötets beslut om upplösning. Fonden anses ha blivit upplöst när alla dess tillgångar har skiftats. Likvidatorerna eller styrelsen skall göra anmälan om upplösningen till arbetsministeriet för anteckning i registret över personalfonderna.
11 kap.Tillsyn över personalfonder
59 §Tillsyn
Arbetsministeriet skall övervaka att personalfondernas verksamhet och förvaltning följer lag och stadgar.
En fond skall inom sex månader från räkenskapsperiodens utgång sända ministeriet styrkta kopior av sin resultaträkning och balansräkning jämte bilagor och specifikationer samt av verksamhets- och revisionsberättelserna. Fonden skall vid behov även lämna ministeriet annan utredning som behövs för tillsynen.
När det finns skäl därtill får ministeriet förrätta granskning av en fonds bokföring och förvaltning samt även på annat sätt granska fondens verksamhet. Fondens revisor skall på ministeriets begäran lämna uppgifter om sådana angelägenheter inom fonden eller, i det fall som avses i 51 § 3 mom., inom företaget om vilka han fått kännedom i sitt uppdrag.
60 §Tillsynsmetoder
Finner arbetsministeriet att en fond har förfarit i strid med lag eller stadgarna eller åsidosatt sina skyldigheter enligt denna lag, kan ministeriet ålägga fondens styrelse att vidta åtgärder för att åstadkomma en rättelse eller förbjuda att ett felaktigt beslut verkställs. Ministeriet kan begära att länsstyrelsen i det län där fonden har sin hemort skall förelägga styrelsemedlemmarna vite i förening med åläggandet eller förbudet. Vitet döms ut av länsstyrelsen.
12 kap.Särskilda stadganden
61 §Tystnadsplikt
Den som vid fullgörande av sina i denna lag nämnda uppgifter eller i egenskap av medlem eller suppleant i ett organ i en personalfond eller i egenskap av tjänsteman i en fond har fått kännedom om någon icke offentliggjord uppgift om fondens, en medlems eller företagets ekonomiska ställning eller enskilda förhållanden eller om någons affärs- eller yrkeshemlighet, får inte yppa eller på något annat sätt röja uppgifterna eller utnyttja dem, om det inte har stadgats eller i behörig ordning bestämts att de skall yppas eller om inte den till vars förmån tystnadsplikten gäller ger sitt samtycke.
Den som bryter mot tystnadsplikten enligt 1 mom. skall för brott mot tystnadsplikt enligt personalfondslagen dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.
Allmän åklagare får inte väcka åtal för ett brott som nämns i 2 mom. när endast ett enskilt intresse har blivit kränkt, om inte den till vars förmån tystnadsplikten gäller har anmält brottet till åtal.
62 §Närmare stadganden och föreskrifter
Närmare stadganden om verkställigheten av denna lag utfärdas vid behov genom förordning.
Bokföringsnämnden meddelar närmare föreskrifter och anvisningar om personalfondernas bokslut samt om hur bokföringslagen skall tillämpas på fondernas bokslut och uppgörandet av dem. Bokföringsnämnden skall i frågor i vilka den är behörig avge de utlåtanden till arbetsministeriet som ministeriet behöver då det enligt denna lag utövar tillsyn över fondernas verksamhet.
63 §Ikraftträdande
Denna lag träder i kraft den 1 januari 1990.
Regeringens proposition 41/89
Socialutsk. bet. 15/89
Stora utsk. bet. 86/89
Helsingfors den 15 september 1989
Republikens President Mauno KoivistoJustitieminister Matti Louekoski