Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

351/1989

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Förordning om Statsgaranticentralen

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Uppdaterad författning
351/1989

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

På föredragning av handels- och industriministern stadgas med stöd av lagen den 3 februari 1989 om Statsgaranticentralen (111/89):

1 §Statsgaranticentralens uppgifter

Statsgaranticentralen, nedan garanticentralen, beviljar exportgarantier och statsgarantier samt utför andra uppgifter som ankommer på centralen enligt lagen om Statsgaranticentralen (111/89), lagen om exportgaranti (479/62), lagen om statsgarantier för vissa näringsgrenar (375/63), lagen om statsgarantier för företag som idkar skeppsbyggnads- eller rederirörelse (573/72), lagen om statsgarantier för industrins miljövårdsinvesteringar (609/73) samt lagen om statsgarantier för tryggande av basråvaruförsörjningen (651/85).

2 §Förvaltningsrådets sammansättning

Till garanticentralens förvaltningsråd hör en ordförande och en vice ordförande samt högst tio andra medlemmar. I förvaltningsrådet skall utrikesministeriet, finansministeriet, handels- och industriministeriet, arbetsministeriet och Finlands Bank vara företrädda. Näringslivet skall företrädas av fyra medlemmar, av vilka två skall företräda företagsverksamheten i liten och medelstor skala.

Handels- och industriministeriet fastställer arvodena för förvaltningsrådets ordförande, vice ordförande och medlemmar.

3 §Förvaltningsrådets uppgifter

Förvaltningsrådet har i uppgift att

1)

fastställa allmänna anvisningar om garanticentralens verksamhet,

2)

fastställa de allmänna villkoren för beviljande av garantier,

3)

utse direktionens ordförande, vice ordförande och övriga medlemmar samt bestämma till vilka sektioner de hör,

4)

anställa och entlediga garanticentralens verkställande direktör samt bestämma vem som sköter verkställande direktörens uppgifter då han är förhindrad,

5)

fastställa arvodena för direktionsmedlemmarna och verkställande direktörens lön,

6)

fastställa löne- och arbetsvillkoren för garanticentralens funktionärer samt anvisningarna för deras uppgifter,

7)

på föredragning av direktionen besluta vilka av utgifterna under räkenskapsperioden som skall anses vara gemensamma utgifter för exportgarantiverksamheten och statsgarantiverksamheten samt hur de gemensamma utgifterna skall fördelas mellan fonderna,

8)

göra framställningar till statsrådet om allmänna villkor för de garantier som beviljas med stöd av lagen om statsgarantier för tryggande av basråvaruförsörjningen (651/85) samt 2 § 1 mom. 7 punkten lagen om exportgaranti (479/62),

9)

godkänna budgeten och ge in den till handels- och industriministeriet för fastställelse,

10)

godkänna en berättelse över garanticentralens verksamhet under föregående verksamhetsår och ge in den till handels- och industriministeriet,

11)

godkänna bokslutet för föregående verksamhetsår och ge in det till statsrådet för fastställelse,

12)

ge sitt samtycke till att direktionen överför ärenden som den skall avgöra på verkställande direktören eller någon annan anställd samt

13)

besluta om de principer enligt vilka garantiförbindelser, protokoll och andra handlingar undertecknas.

4 §Direktionens och dess sektioners sammansättning

Till garanticentralens direktion hör en ordförande, två vice ordförande och sex andra medlemmar som utses av förvaltningsrådet för högst tre år i sänder samt garanticentralens verkställande direktör. Förvaltningsrådet utser en personlig suppleant för var och en.

Då ärenden som gäller beviljande av exportgarantier och exportgarantiersättningar behandlas utövar exportgarantisektionen den beslutanderätt som tillkommer direktionen. Sektionen består av en ordförande, en vice ordförande samt fyra andra medlemmar, av vilka en skall vara garanticentralens verkställande direktör.

Då ärenden som gäller beviljande av statsgarantier och statsgarantiersättningar behandlas utövar statsgarantisektionen den beslutanderätt som tillkommer direktionen. Sektionen består av en ordförande, en vice ordförande samt fyra andra medlemmar, av vilka en skall vara garanticentralens verkställande direktör.

Direktionens suppleanter är också suppleanter i sektionerna.

5 §Direktionens uppgifter

Direktionen har i uppgift att

1)

bereda de ärenden som skall föredras för förvaltningsrådet,

2)

anställa och entlediga anstaltens tjänstemän, om denna uppgift inte har anförtrotts verkställande direktören,

3)

kära och svara på garanticentralens vägnar samt bevaka statens rätt och fördel i alla ärenden som gäller garanticentralen,

4)

fatta beslut enligt 4 § 5 mom. lagen om Statsgaranticentralen om användning av en fonds medel för skötseln av en annan fonds betalningsberedskap samt om återbetalningen av denna skuld,

5)

besluta om godkännande av åtgärder enligt 12 § 2 och 3 mom. lagen om Statsgaranticentralen och om ersättning av kostnaderna för dessa åtgärder,

6)

utarbeta förslag till budget, årsberättelse och bokslut för garanticentralen,

7)

besluta om storleken på de avgifter som skall uppbäras för garantier och andra prestationer,

8)

bestämma om skötseln av garanticentralens bokföring samt

9)

också i övrigt styra och övervaka garanticentralens verksamhet.

6 §Sektionernas uppgifter

Exportgarantisektionen har i uppgift att >besluta om beviljande av exportgarantier samt om de ersättningar som skall betalas på basis av garantierna.

Statsgarantisektionen har i uppgift att >besluta om beviljande av till statsgarantiverksamheten hörande garantier och om de ersättningar som skall betalas på basis av garantierna.

En sektion kan överföra avgörandet av ett ärende som är vittsyftande eller principiellt viktigt på direktionen.

7 §Verkställande direktören

Verkställande direktören sköter och utvecklar garanticentralens verksamhet samt sörjer för verkställandet av de beslut som förvaltningsrådet, direktionen och sektionerna har fattat.

8 §Beslutförhet och jäv

Förvaltningsrådet och direktionen samt sektionerna är beslutföra då minst hälften av medlemmarna, ordföranden eller vice ordföranden inbegripen, är närvarande.

Då rösterna faller lika blir den åsikt som ordföranden har företrätt beslut i ärendet.

I fråga om jäv för förvaltningsrådets och direktionens medlemmar gäller i tillämpliga delar vad som i lagen om förvaltningsförfarande (598/82) stadgas om jäv för tjänstemän.

9 §Anställningsvillkor

På garanticentralens personal tillämpas stadgandena och bestämmelserna om löne- och arbetsvillkoren för statens personal i arbetsavtalsförhållande. Innan löne- och arbetsvillkoren fastställs skall utlåtande om de allmänna grunderna för dem inhämtas hos finansministeriets löneavdelning.

10 §Revisorer

Handels- och industriministeriet utser minst två och högst fem revisorer.

11 §Räkenskapsperiod och bokslut

Garanticentralens räkenskapsperiod är ett kalenderår.

Garanticentralens bokslut består av separata bokslut för exportgarantifonden och statsgarantifonden. Dessutom skall verksamhetsberättelsen innehålla en kalkyl som visar garanticentralens lönsamhet samt skulder och eget kapital.

Direktionen skall lämna bokslutet till revisorerna inom en månad från utgången av räkenskapsperioden. Revisorerna skall avge sin revisionsberättelse inom en månad från den tidpunkt då de fick bokslutet. Förvaltningsrådet skall inom tre månader från utgången av räkenskapsperioden tillställa handels- och industriministeriet bokslutet, revisionsberättelsen och verksamhetsberättelsen.

12 §Ändringssökande och verkställighet

I beslut som utfärdas av garanticentralen får ändring inte sökas.

I beslut som garanticentralen meddelat i ett ersättningsärende som gäller garanti, beviljad med stöd av lagen om exportgaranti (479/62) eller lagen om statsgaranterier för tryggande av basråvaruförsörjningen (651/85), får ändring dock sökas på det sätt som stadgas i lagen om ändringssökande i förvaltningsärenden (154/50). Besvär får dock inte anföras i ett ärende där avgörandet huvudsakligen beror på övervägandet av beslutets eller åtgärdens ändamålsenlighet.

Ovan i 2 mom. avsett ersättningsbeslut får verkställas trots besvär på det sätt som bestäms närmare i de allmänna garantivillkoren.

13 §Begränsning av förluster

Om garanticentralen ämnar godkänna ackord eller någon annan i 12 § lagen om Statsgaranticentralen avsedd åtgärd som är nödvändig för att en förlust skall kunna begränsas och ersätta de kostnader som förorsakats av att förlusten begränsas, skall garanticentralen inhämta handels- och industriministeriets samtycke till denna åtgärd, om den förlust som garanticentralen åsamkas av åtgärden är större än 20 000 000 mark.

14 §Övergångsstadganden

Räkenskaperna för de fonder som förvaltats av exportgarantianstalten och Statsgarantianstalten den 31 augusti 1989 överförs på garanticentralens bokföring den 1 september 1989.

Beträffande garanticentralens revision för år 1989 gäller vad som beslutats om exportgarantianstaltens och Statsgarantianstaltens revisioner för år 1989.

Exportgarantianstaltens och Statsgarantianstaltens bokslut för år 1989 fastställs i samband med fastställandet av garanticentralens bokslut för året 1989. I den verksamhetsberättelse som skall göras upp för år 1989 inbegrips en utredning av fondernas ekonomiska situation den 31 augusti 1989.

15 §Närmare föreskrifter

Handels- och industriministeriet meddelar vid behov närmare föreskrifter om tillämpningen av denna förordning.

16 §Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 1 september 1989.

Genom denna förordning upphävs förordningen den 14 september 1962 om exportgaranti (481/62) samt förordningen den 15 juli 1963 om statsgarantier för vissa näringsgrenar (384/63) jämte ändringar.

Helsingfors den 14 april 1989

Republikens President Mauno KoivistoHandels- och industriminister Ilkka Suominen

Till början av sidan