Statsrådets beslut om kranar och besiktning av dem
- Typ av författning
- Beslut
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 1037/1989
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
Statsrådet har med stöd av 47 § lagen den 28 juni 1958 om skydd i arbete (299/58) vid föredragning från arbetsministeriet beslutat:
Allmänna föreskrifter
1 §
Tillverkare, importörer och försäljare av kranar och andra som avses i 40 § lagen om skydd i arbete samt arbetsgivare är var för sig skyldiga att se till att en kran uppfyller de krav som ställs i lagen om skydd i arbete och i detta beslut.
2 §
En kran får inte användas, om den inte uppfyller de krav som ställs i detta beslut eller inte har besiktats i enlighet med det.
3 §
I detta beslut avses med SFS-standard en finländsk standard som har fastställts av Finlands Standardiseringskommission och med ISO-standard en internationell standard som har fastställts av International Organization for Standardization.
Definitioner
4 §
Med kran avses i detta beslut en motordriven lyftanordning som används till att lyfta, sänka och förflytta last och vari den last som skall lyftas rör sig endast om den styrs av en lyftlina, lyftkedja eller motsvarande konstruktion. Som kran anses också en lyftanordning där lastens svängningar besgränsas med anordningar som förflyttas tillsammans med kranen.
Detta beslut gäller inte kranar vilkas största tillåtna last är 500 kg.
Beslutet gäller inte kranar om vilka stadgas eller bestäms särskilt med stöd av lagen om skydd i arbete.
Hållfasthet, stabilitet och konstruktion
5 §
Kranens hållfasthet, stabilitet och konstruktion skall vara säkra i alla de förhållanden för vilka kranen är planerad.
Detta krav anses vara uppfyllt då kranen och dess bana är dimensionerade enligt standardena SFS 4020 och SFS 4028 eller motsvarande kombination av standarder samt tillverkade enligt allmänt godkända tillverkningsmetoder med särskild uppmärksamhet fäst vid val av material och kvalitetskontroll av svetsar. Har kranen inte dimensionerats i enlighet med nämnda kombination av standarder, skall tillverkaren eller importören eller den som överlåter maskinen på arbetarskyddsmyndighets begäran påvisa att den fordrade säkerhetsnivån uppnås.
Kontroll av kranen och säkerhetsanordningar
6 §
Kranens valbara funktioner och vid behov belastningen skall lätt och entydigt kunna kontrolleras från kranens manöverutrymme.
När det inte är möjligt att från manöverutrymmet i tillräcklig omfattning bevaka lasten i lyftsituationen, skall ändamålsenliga hjälpmedel eller en signalman anlitas.
En kran hos vilken överbelastning under användningen kan leda till en risksituation som avses i standarden SFS 4696 skall vara försedd med ett sådant överlastskydd eller en sådan övervakningsanordning för belastning som nämnda standard förutsätter eller som är på motsvarande säkerhetsnivå.
7 §
Kranen skall vara försedd med de säkerhetsanordningar enligt standarden SFS 4696 som är nödvändiga för att förebygga olycksfall. Även kranens elinstallationer skall uppfylla fordringarna i nämnda standard.
Förarhytt, förbindelseleder och serviceplattformar
8 §
Om kranens konstruktion eller användning eller omständigheterna på arbetsplatsen är sådana att kranen inte kan styras på annat sätt utan att säkerheten äventyras, skall kranen vara försedd med en förarhytt som motsvarar standarden SFS 4953 eller motsvarande ISO-standard.
När föraren använder häng- eller fjärrstyrningsanordning och följer kranen till fots, skall den högsta konstruktiva närtransportshastigheten väljas efter omständigheterna på arbetsplatsen så att säkerheten inte äventyras.
9 §
Till de ställen från vilka kranen manövreras och till dem som kräver regelbundet underhåll skall finnas säkra, fasta förbindelseleder. De skall ha behövliga och tillräckliga serviceplattformar och serviceutrymmen. Anvisningar för planering av förbindelseleder och serviceplattformar finns i standarden SFS 4697.
En serviceplattform som kan flyttas bredvid en kran får användas endast när kranens storlek, konstruktion eller placering är sådan att en fast förbindelseled eller plattform inte rimligtvis kan fordras och när särskilda åtgärder för att trygga säkerheten har vidtagits.
Bruks-, service- och besiktningsanvisningar
10 §
Tillsammans med en kran skall levereras sådana bruks-, service- och besiktningsanvisningar på finska och vid behov på svenska som säkerheten kräver. Dessa anvisningar skall därefter ständigt hållas ajour och vara tillgängliga för kranföraren.
Besiktningar
11 §
Innan en kran tas i bruk första gången eller efter ett för säkerheten viktigt reparations- eller ändringsarbete skall kranen undergå en idrifttagningsbesiktning.
En idrifttagningsbesiktning omfattar
besiktning av dimensionerings- och tillverkningsuppgifterna i den utsträckning som behövs för en uppskattning av säkerheten,
besiktning av de krandelar och krananordningar som är av betydelse för säkerheten,
kontroll av de anvisningar och andra handlingar som följer med kranen samt
provbelastning av kranen i enlighet med standarden SFS 4261.
12 §
En kran som används skall undergå ny besiktning på bestämda tider. Ny besiktning skall ske med 12 månaders mellanrum och till den hörande provdrift enligt standarden SFS 4261 med 4 års mellanrum. Tiden mellan besiktningarna kan förlängas, om kranen har använts i liten utsträckning, lasterna har varit lätta eller förhållandena vid användningen mycket litet påfrestande. När användningen eller förhållandena vid den är särskilt påfrestande, skall tiden mellan besiktningarna förkortas i motsvarande grad. Provdrift skall dock ske varje gång då kranens konstruktion har ändrats eller kranen helt eller delvis har monterats ner och åter monterats upp.
Vid en ny besiktning skall utredas om användningen av kranen har medfört betydande förändringar i kranens säkerhet. Den nya besiktningen omfattar besiktning av de delar av kranen som är av betydelse för säkerheten med beaktande av utmattning, slitage, korrosion och övriga skador som användningen orsakar.
13 §
Vid besiktningar som nämns i 11 och 12 §§ skall krantillverkarens eller kranimportörens anvisningar följas. Arbetsgivaren skall se till att den som utför besiktningen är tillräckligt väl förtrogen med kranens konstruktion och användning. Besiktningen skall ledas och övervakas av en person med åtminstone teknikerutbildning, om inte besiktningsmannen har åtminstone sådan utbildning. Har kranen en ordinarie förare, skall denne beredas tillfälle att delta i besiktningen.
Över varje besiktning skall föras protokoll som skall hållas tillgängligt på arbetsplatsen minst fem år efter besiktningen.
Om inte något annat framgår av tillverkarens anvisningar eller följer av kranens användning, skall kranens skick övervakas regelbundet och beroende på användningen och krantypen, med 1-4 veckors mellanrum.
Användning
14 §
Kranföraren skall få tillräcklig orientering och handledning i att använda kranen med beaktande av dess konstruktion och ändamål.
Kranföraren och den signalman som avses i 6 § skall ha fyllt 18 år och med hänsyn till hälsan vara lämpliga för uppgiften. Deras syn och hörsel skall vara sådana som arbetet förutsätter.
Avvikelse från 2 mom. kan ske i enlighet med förordningen om skydd för unga arbetstagare (508/86).
15 §
När en kran används skall särskild försiktighet och omsorg iakttas. Vid användning utomhus bör vindens och temperaturens inverkan på lyftets säkerhet beaktas. Kranen skall med beaktande av varje särskilt lyftbehov ha tillräckliga prestanda och även i övrigt vara lämplig för sitt ändamål. Den tillåtna belastning som anges i belastningstabellen får inte överskridas. I fråga om kranens placering och sikten på arbetsområdet skall de krav beaktas som en trygg användning ställer.
Då kranen lastas skall iakttas omsorg för att undvika att lasten faller eller går sönder.
När ett arbetsskift börjar skall säkerhets- och manöveranordningarna kontrolleras på det sätt som har föreskrivits vid idrifttagningsbesiktningen eller vid en ny besiktning. Kranföraren skall underrätta arbetsgivaren om de fel och brister, som han observerar hos kranen och som kan äventyra säkerheten. Kranen får inte användas förrän de fel och brister som kan äventyra säkerheten har avlägsnats.
Närmare föreskrifter och undantag
16 §
Närmare föreskrifter om tillämpningen av detta beslut meddelas vid behov av arbetsministeriet.
Arbetarskyddsstyrelsen kan i enstaka fall av särskilda skäl medge undantag från detta beslut under förutsättning att säkerheten tillgodoses genom andra åtgärder.
Ikraftträdande
17 §
Detta beslut träder i kraft den 1 september 1990.
Beslutet tillämpas på kranar som första gången har tagits i bruk i Finland efter ikraftträdandet.
På kranar som varit i användning innan detta beslut träder i kraft tillämpas 2 och 9-16 §§ så att en ny besiktning i enlighet med 12 § första gången skall ske före den 1 september 1991 och därefter på bestämda tider. Besiktningsmannen kan då för åtgärder som förutsätts av konstruktionskraven i 9 § bevilja reparationstid så att samtliga krav har uppfyllts senast den 1 september 1992.
Helsingfors den 23 november 1989
Arbetsminister Matti PuhakkaÖverinspektör Leo Suomaa