Inrikesministeriets beslut om ämbetsverks- och inrättningsskydd
- Typ av författning
- Beslut
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 804/1988
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
Inrikesministeriet har med stöd av 14 § lagen den 31 oktober 1958 om befolkningsskydd (438/58) samt 18 och 31 §§ förordningen den 22 maj 1959 om befolkningsskydd (237/59), sådana de lyder i förordning av den 2 april 1971 (282/71), beslutat utfärda följande bestämmelser om ämbetsverks- och inrättningsskydd:
Tillämpningsområde
1 §
Detta beslut iakttas vid förberedandet av sådant ämbetsverks- och inrättningsskydd som avses i 1 § förordningen om befolkningsskydd (237/59) vid statens, kommunernas samt övriga offentliga samfunds ämbetsverk och inrättningar, vilka alla här nedan kallas ämbetsverk.
Skyddets ledning
2 §
Ansvaret för förberedandet och verkställandet av skyddet ankommer på ämbetsverkets ledning. En skyddsledare och en biträdande skyddsledare skall utses att handha de praktiska uppgifter som hör samman med beredningen och anordandet av skyddet.
3 §
Till skyddsledare och biträdande skyddsledare, vilka både med avseende på sin ställning och annars skall vara lämpliga för uppgiften, skall om möjligt förordnas sådana personer som även vid anordnandet av befolkningsskydd kan anlitas i denna uppgift.
4 §
För gemensamma skyddsarrangemang för ett ämbetshus eller av synnerliga skäl för flera hus inom samma ämbetsverkskomplex sörjer det ämbetsverk som har den största personalen, såvida inte ämbetsverken sinsemellan kommer annorlunda överens. Som skyddsledare för det gemensamma skyddet fungerar skyddsledaren för det aktuella ämbetsverket.
Planering av skyddet
5 §
Förberedelserna för ämbetsverks- och inrättningsskydd bör så långt det är möjligt grunda sig på skyddsarrangemang under normala förhållanden.
6 §
Vid ett ämbetsverk skall uppgöras en skyddsplan, där skyddsåtgärder, som är nödvändiga för skyddande av ämbetsverket och för tryggande av en fortsatt verksamhet, planeras.
7 §
Den gemensamma skyddsledare som avses ovan i 4 § har till uppgift att koordinera skyddsarrangemangen vid ämbetsverken och sörja för att en plan för gemensamma skyddsarrangemang uppgörs.
8 §
Skyddsplanen skall hållas tidsenlig.
9 §
De ämbetsverk och inrättningar som inte kan skyddas och vilkas fortsatta verksamhet inte kan tryggas på förläggningsorten skall uppgöra en flyttningsplan.
Ämbetsverken gör en framställning om reservering av nödvändiga verksamhetsutrymmen hos länsstyrelsen i det län där den nya förläggningsorten är belägen.
10 §
I skyddsplanen skall utredas åtminstone:
de faktorer som påverkar skyddet och andra grunder för skyddet,
ledningen för skyddet, konstruktivt skydd och övriga skyddsarrangemang,
reservering och utbildning av skyddspersonal, anskaffning av skyddsmateriel och övriga skyddsförberedelser samt
skyddsverksamheten i olika farliga situationer och andra specialanvisningar.
Inrikesministeriet ger vid behov närmare anvisningar om uppgörandet av en skyddsplan.
Särskilda bestämmelser
11 §
Den skyddsmateriel som avses i 3 § lagen om befolkningsskydd skall anskaffas inom fem år efter att detta beslut trätt i kraft. I samband med nybyggen skall den aktuella skyddsmaterielen anskaffas före slutsynen på byggnaden.
12 §
I ärenden som gäller ämbetsverks- och inrättningsskydd skall ämbetsverket i fråga samarbeta med de lokala befolkningsskyddsmyndigheterna.
13 §
På ämbetsverket i fråga ankommer att leda och övervaka ämbetsverks- och inrättningsskyddet inom sitt förvaltningsområde och vid behov utfärda närmare anvisningar och bestämmelser om ämbetsverks- och inrättningsskyddet.
14 §
Inrikesministeriet utfärdar vid behov närmare anvisningar om tillämpningen av detta beslut samt om tidsfrister, som gäller planeringen.
15 §
Detta beslut ersätter statsrådets beslut av den 10 maj 1972 om de anvisningar om befolkningsskyddet vid statens ämbetsverk och inrättningar som genom statsrådets beslut den 8 september 1988 upphävs räknat från den 1 januari 1989.
Detta beslut träder i kraft den 1 januari 1989.
Helsingfors den 14 september 1988
Inrikesminister Jarmo RantanenÖverinspektör Janne Koivukoski