Lag om försök med frikommuner
- Typ av författning
- Lag
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 718/1988
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med riksdagens beslut stadgas:
Allmänna stadganden
1 §Mål
För att vinna erfarenheter om hur den kommunala självstyrelsen skall kunna stärkas, kommunmedlemmarnas möjligheter till medverkan ökas, kommunalförvaltningen utvecklas så att den bättre motsvarar de lokala förhållandena, kommunernas resurser utnyttjas effektivare än för närvarande och de kommunala tjänsterna förbättras, ordnas försök med frikommuner i enlighet med denna lag.
Försöket får inte äventyra kommunmedlemmarnas rättssäkerhet eller tillgången till samhällstjänster.
2 §Tillämpningsområde
Denna lag tillämpas på de kommuner ( frikommuner ) som statsrådet har utsett för det försök som avses i denna lag.
Försök som avses i 3 § kan anställas också av andra kommuner ( förvaltningsförsökskommuner ) efter anmälan om försöksplanen till inrikesministeriet. Förvaltningsförsök som gäller skolväsendet kan anställas i enlighet med en försöksplan som undervisningsministeriet har godkänt. Om denna försöksverksamhet gäller i tillämpliga delar 4 §, 10 § 1 mom. samt 11 och 12 §§.
Försökets innehåll
3 §Ordnande av förvaltningen
Kommunfullmäktige i en frikommun kan ålägga en eller flera nämnder eller andra myndigheter att helt eller delvis sköta sådan förvaltning som enligt lag eller enligt stadganden eller bestämmelser som utfärdats med stöd av lag ankommer på någon annan nämnd eller direktion. Förvaltningen kan också ordnas så att en nämnd, direktion eller annan myndighet tillsätts för varje delområde av kommunen eller för några av dem.
Vad som stadgas i 1 mom. eller på något annat ställe i denna lag gäller inte
kommunal centralvalnämnd, valnämnd och valbestyrelse som avses i lagen om riksdagsmannaval (391/69) och i lagen om val av republikens president (574/87) samt i kommunala vallagen (361/72),
förmyndarnämnd som avses i lagen angående förmynderskap eller
revisorer som avses i kommunallagen (953/76).
För undervisnings- och bildningsväsendets förvaltning skall i en kommun finnas minst ett organ med flera medlemmar. I tvåspråkiga kommuner skall organet bestå av en finsk- och en svenskspråkig avdelning som utövar organets beslutanderätt inom sitt kompetensområde.
Kommunen fattar ett särskilt beslut om hur förvaltningen skall ordnas.
4 §Begränsningar som gäller ordnandet av förvaltningen
En nämnds eller direktions beslutanderätt i ett ärende, som enligt lag eller en med stöd av lag given förordning skall avgöras av nämnden eller direktionen och i vilket kommunen är sakägare, får inte överföras på kommunstyrelsen.
Beslutanderätten i ett ärende som innebär utövning av förvaltningstvång kan med stöd av denna lag överföras endast på ett organ med flera medlemmar.
Om behörighetsvillkoren för medlemmarna i ett organ som övervakar byggnadsverksamheten i kommunen gäller byggnadslagen (370/58).
5 §Överföring av ett ärende till kommunstyrelsen
I en frikommun kan kommunstyrelsen eller dess ordförande eller kommundirektören eller biträdande kommundirektören överföra ett ärende i vilket någon nämnd eller direktion har fattat beslut till behandling i kommunstyrelsen. Ärenden, som enligt lag eller med stöd av lag given förordning skall avgöras av en nämnd eller direktion och i vilka kommunen är sakägare, och ärenden som enligt byggnadslagen skall avgöras av byggnadsnämnden får dock inte överföras.
6 §Befrielse från underställningsskyldighet
På frikommuner tillämpas inte vad någon annan lag stadgar om att en kommunal myndighets beslut skall underställas en statlig myndighet.
Vad som stadgas i 1 mom. gäller dock inte underställning som avses i
10 § 2 mom., 14 § 1 mom. och 126 § 1 mom. kommunallagen,
9 § lagen om planering av och statsandel för social- och hälsovården (677/82),
42 § 1 mom. grundskolelagen (476/83),
55 § 2 och 4 mom. grundskoleförordningen,
12 § 3 mom. lagen om kommunal skolförvaltning (479/83),
12 § 2 mom. förordningen om kommunal skolförvaltning (722/84),
7 § 2 mom. marktäktslagen,
5 § 2 mom. lagen om bekämpande av oljeskador som uppkommer på land (378/74) eller
12 § 3 mom. lagen om förhindrande av vattnens förorening, förorsakad av fartyg.
Byggnadslagens stadganden om underställning tillämpas i frikommuner med följande undantag:
beslut om byggnadsordning underställs inte,
sådana ändringar i en stads-, byggnads- eller strandplan som skall anses som ringa underställs inte och
beslut om godkännande av en stads-, byggnads- eller strandplan underställs inte, om underställningsmyndigheten då planen uppgjordes har meddelat att underställning inte behövs.
Miljöministeriet kan ge en frikommun rätt att för ett område med fastställd generalplan inte behöva underställa stads-, byggnads- eller strandplaner eller ändringar i dem.
7 §Undantag från vissa lagar och förordningar samt från bestämmelser med stöd av dem
Om frikommuners rätt att avvika från vissa lagar och förordningar samt från bestämmelser som meddelats med stöd av dem stadgas särskilt.
8 §Undantag från stadgandena om statsandelar och statsunderstöd
Om försök i fråga om statsandelar och statsunderstöd till frikommuner stadgas särskilt.
Val av frikommuner
9 §Grunder för valet av frikommuner
De kommuner som avses i 2 § 1 mom. väljs så att landets olika delar, städerna och övriga kommuner samt kommuner som skiljer sig från varandra med avseende på den språkliga och politiska strukturen samt bosättnings- och näringsstrukturen i mån av möjlighet blir företrädda.
10 §Valet av frikommuner
Statsrådet utser på framställning av inrikesministeriet frikommunerna bland de kommuner som genom en ansökan anmält sig för försöket. Inrikesministeriet beslutar närmare om ansökningsförfarandet. Kommunerna skall i sina ansökningar redogöra för den planerade försöksverksamheten.
Statsrådets beslut skall publiceras i författningssamlingen.
Övervakning av försöket
11 §Inrikesministeriets övervakningsansvar
Det ankommer på inrikesministeriet att följa försöket med frikommuner.
Kommunerna är skyldiga att lämna inrikesministeriet de uppgifter som behövs för övervakningen av försöket.
12 §Meddelande om försöksåtgärder
En frikommun skall underrätta länsstyrelsen om de beslut som kommunfullmäktige med stöd av denna lag har fattat om hur förvaltningen skall ordnas.
Särskilda stadganden
13 §Tillämpning av annan lagstiftning
På myndigheter som med stöd av denna lag har anförtrotts uppgifter tillämpas vad som stadgas om de myndigheter som annars sköter sådana uppgifter och om sökande av ändring i deras beslut.
Har ett ärende med stöd av 5 § överförts till kommunstyrelsen för behandling, tillämpas på kommunstyrelsens beslut vad som stadgas om sökande av ändring i respektive nämnds eller direktions beslut.
Ändring i beslut som avses i 6 § 1 mom. söks hos den myndighet som beslutet borde ha underställts med stöd av någon annan lag.
När ett beslut inte enligt denna lag skall underställas, gäller om detta på motsvarande sätt vad som på något annat ställe stadgas om ett fastställt beslut.
14 §När förtroendevaldas mandattid upphör
Mandattiden för förtroendevalda som har valts till ett organ, vars uppgifter enligt ett därom fattat beslut överförs på ett annat eller andra organ, upphör när de arrangemang som avses i 3 § 1 mom. träder i kraft i kommunen.
Ikraftträdelse- och övergångsstadganden
15 §Giltighetstid
Denna lag träder i kraft den 10 augusti 1988 och gäller till den 31 december 1992.
Försök kan inledas vid ingången av 1989.
16 §Övergångsstadganden
Beslutar kommunfullmäktige med stöd av denna lag avvika från ett förvaltningsarrangemang som stadgas i någon annan lag eller i förordning eller om vilket förordnats enligt den, skall de förvaltningsärenden som är anhängiga när arrangemanget träder i kraft handläggas i den ordning som förutsätts i kommunfullmäktiges beslut, om inte annat bestäms i detta.
Regeringens proposition 54/88
Lag- och ekonomiutsk. bet. 7/88
Stora utsk. bet. 81/88
Helsingfors den 29 juli 1988
Republikens President Mauno KoivistoInrikesminister Jarmo Rantanen