Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

694/1988

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Förordning om Raumo sjöfartsläroanstalts brandskolningscentral

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Uppdaterad författning
694/1988

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

På föredragning av ministern för handläggning av ärenden som hör till undervisningsministeriets förvaltningsområde stadgas:

1 kap.Brandskolningscentralens ändamål och organiseringen av utbildningen

1 §

Brandskolningscentralens uppgift är att ge praktisk utbildning i brandsläckning och livräddning främst åt studerande vid sjöfartsläroanstalterna, försvarsmaktens personal och andra personer som är verksamma inom området.

Vid brandskolningscentralen kan ytterligare anordnas tilläggsutbildning inom branschen samt bedrivas experiment- och utvecklingsverksamhet inom brandskyddsområdet samt räddningsväsendet.

2 §

Längden av utbildningsperioderna samt undervisningsprogrammen för skolningsgrupperna fastställs för studerandena vid sjöfartsläroanstalterna samt för personer som arbetar inom sjöfarten av yrkesutbildningsstyrelsen och för försvarsmaktens personal av staben för sjöstridskrafterna.

3 §

En undervisningsgrupp skall omfatta minst åtta studerande, om inte yrkesutbildningsstyrelsen inom sitt förvaltningsområde eller staben för sjöstridskrafterna inom försvarsmaktens förvaltningsområde medger undantag i detta avseende.

2 kap.Förvaltning

4 §

Brandskolningscentralen har en instruktion, som yrkesutbildningsstyrelsen fastställer efter att ha hört huvudstaben.

5 §

Brandskolningscentralens verksamhet leds och dess angelägenheter omhänderhas av en ledningsgrupp, som är tillsatt att bistå direktionen för Raumo sjöfartsläroanstalt, och av brandskolningscentralens föreståndare i enlighet med vad som stadgas i denna förordning.

6 §

Till brandskolningscentralens ledningsgrupp kallar yrkesutbildningsstyrelsen för fyra kalenderår i sänder företrädare för sjöfartsstyrelsen, statens brandinstitut och försvarsmakten. Till ledningsgruppen hör dessutom chefen för flottstationen Helsingin laivastoasema och rektorn för Raumo sjöfartsläroanstalt, vilka turvis ett år i sänder är ordförande och viceordförande i ledningsgruppen. Till ledningsgruppen hör dessutom föreståndaren för utbildningscentralen.

Föreståndaren för protokoll över ledningsgruppens möten.

Till ledningsgruppens ordförande och övriga medlemmar betalas resekostnadsersättning, dagtraktamente och mötesarvode i enlighet med vad som är föreskrivet om statens kommittéer.

7 §

Ledningsgruppen handlägger frågor som rör brandskolningscentralens allmänna förvaltning, skötseln av dess egendom och ekonomi samt organiseringen av undervisningen.

I detta syfte skall ledningsgruppen

1)

övervaka och svara för att undervisningen och den övriga verksamheten vid brandskolningscentralen handhas i enlighet med bestämmelserna och på ett ändamålsenligt sätt,

2)

efter att ha hört utbildarna, årligen göra upp brandskolningscentralens förslag till budget samt tillställa det Raumo sjöfartsläroanstalt,

3)

fastställa brandskolningscentralens ordningsregler,

4)

för varje halvår fastställa övningsordningar, samt

5)

behandla övriga ärenden, som enligt denna förordning eller med stöd av bestämmelser som utfärdats med stöd av den ankommer på ledningsgruppen.

8 §

Ledningsgruppen sammanträder på de tider som direktionen bestämmer eller då ordföranden eller minst hälften av ledningsgruppens medlemmar anhåller om detta hos ordföranden för behandling av en bestämd fråga.

Ledningsgruppen är beslutför när mötets ordförande och minst hälften av de övriga medlemmarna är närvarande vid mötet.

Vid omröstning gäller såsom ledningsgruppens beslut den åsikt som de flesta medlemmarna har omfattat. Faller rösterna lika blir ordförandens röst utslagsgivande.

9 §

Föreståndaren ansvarar för brandskolningscentralens verksamhet och skötsel.

Föreståndaren skall

1)

leda och övervaka brandskolningscentralens verksamhet samt sörja för den allmänna ordningen och disciplinen,

2)

övervaka undervisningen,

3)

fastställa utbildarnas arbetsfördelning,

4)

dra försorg om skötseln av brandskolningscentralens egendom,

5)

verkställa ledningsgruppens beslut samt uppgöra och sända in av myndigheterna krävda skrivelser samt statistiska och andra uppgifter som gäller skolningscentralen,

6)

bestämma den övriga personalens uppgifter samt övervaka att dessa uppgifter utförs,

7)

upprätthålla kontakt med andra brandskydds- och räddningsmyndigheter samt organisationer inom brandskydds- och räddningsväsendet, samt

8)

utföra övriga åligganden som enligt denna förordning eller med stöd av den utfärdade bestämmelser ankommer på föreståndaren.

3 kap.Utbildarna samt den övriga personalen

10 §

Vid brandskolningscentralen kan finnas en brandingenjörstjänst, vars innehavare är verksam som föreståndare, samt lärar-, överinstruktörs- och brandmanstjänster. Dessutom kan vid utbildningscentralen finnas andra behövliga tjänsteinnehavare och tillfälliga tjänstemän samt timlärare.

11 §

Särskilda behörighetskrav är

1)

för brandingenjörstjänst för tjänsten lämplig examen på minst institutnivå och verksamhet inom området minst två år,

2)

för lärartjänst tekniker- eller ingenjörsexamen eller brandmästarexamen vid statens brandinstitut eller på annat sätt förvärvad motsvarande behörighet och tillräcklig erfarenhet av brandvärn eller annan räddningsverksamhet,

3)

för överinstruktörstjänst brandförmansexamen vid statens brandinstitut och under en tid av minst två år förvärvad sådan praktisk erfarenhet som uppgiften förutsätter, samt

4)

för brandmanstjänst brandmansexamen vid statens brandinstitut.

12 §

Denna förordning träder i kraft den 1 september 1988 och genom den upphävs förordningen den 24 oktober 1975 om Helsingfors sjöfartsläroanstalts brandskolningscentral (818/75) jämte senare ändringar.

Åtgärder som verkställigheten av denna förordning förutsätter kan vidtas innan förordningen träder i kraft.

Nådendal den 15 juli 1988

Republikens President Mauno KoivistoMinister Anna-Liisa Piipari

Till början av sidan