Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

662/1988

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Förordning om teleförvaltningen

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Uppdaterad författning
662/1988

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

På föredragning av trafikministern stadgas med stöd av 4 § lagen den 10 juni 1988 om teleförvaltningen (518/88):

1 kap.Teleförvaltningscentralens uppgifter

1 §

Teleförvaltningen sköts av Teleförvaltningscentralen som lyder under trafikministeriet. Teleförvaltningscentralen skall övervaka radio- och telekommunikationen i tekniskt hänseende, sköta det internationella samarbetet inom radio- och telebranschen, kontrollera radio- och teleanläggningar och utöva tillsyn över användningen av dem, sköta tillståndsförvaltningen inom radio- och telebranschen, inberäknat tillstånd för mottagning av rundradiosändningar, samt fullgöra övriga uppgifter som ankommer på centralen enligt lagen om teleförvaltningen (518/88) samt andra stadganden och trafikministeriets föreskrifter.

2 kap.Teleförvaltningscentralens organisation

2 §

Teleförvaltningscentralens verksamhet leds och övervakas av en direktion.

Vid Teleförvaltningscentralen finns

1)

en radiofrekvensavdelning,

2)

en kontrollavdelning och

3)

en separat administrativ byrå.

Vid Teleförvaltningscentralen kan också finnas specialenheter.

3 §

Radiofrekvensavdelningen handlägger ärenden som angår

1)

radiofrekvenser och användningen av dem,

2)

internationellt samarbete som gäller radiofrekvenser,

3)

den allmänna planeringen av radiokommunikationen och tillsynen över den,

4)

kontroll av radionätsplaner,

5)

radiostörningar och otillåten användning eller otillåtet innehav av radioanläggningar, eller användning och innehav i strid med bestämmelserna samt

6)

tillstånd inom radioområdet.

4 §

Kontrollavdelningen handlägger ärenden som angår

1)

kontroll och tillsyn med avseende på televerksamheten,

2)

internationellt samarbete som gäller radio- och teleanläggningar samt radio- och telesystem,

3)

tekniska bestämmelser för radio- och teleanläggningar,

4)

kontroll och godkännande av radio- och teleanläggningar,

5)

behörighetsexamina och behörighetscertifikat för radiokommunikationen samt

6)

kontrollörer av radioanläggningar.

5 §

Administrativa byrån handlägger ärenden som angår

1)

allmän förvaltning och personaladministration,

2)

juridiska frågor,

3)

den ekonomiska förvaltningen samt

4)

materialförvaltningen, fastighetsförvaltningen och den allmänna informationsförvaltningen.

Vidare sköter administrativa byrån andra ärenden som hör till Teleförvaltningscentralens verksamhetsområde, men som inte ankommer på Teleförvaltningscentralens övriga enheter.

3 kap.Handläggning och avgörande av ärendena

6 §

Om inte något annat följer av 3 § lagen om teleförvaltningen avgörs de ärenden som ankommer på Teleförvaltningscentralen av

1)

direktionen,

2)

överdirektören,

3)

en avdelningschef,

4)

chefen för administrativa byrån eller av

5)

någon annan tjänsteman vid Teleförvaltningscentralen som har givits denna befogenhet.

7 §

Direktionen handlägger ärenden som angår

1)

budgetpropositionen, verksamhets- och ekonomiplanen, tjänste- och arbetskollektivavtal, förslaget till dispositionsplan för radiofonden samt de allmänna grunderna för ekonomin och verksamheten,

2)

de allmänna riktlinjerna för Teleförvaltningscentralens verksamhet och det allmänna utvecklandet av centralen,

3)

betydande planer och principiella avgöranden i anslutning till radiokommunikation, bestämmelser som gäller radioanläggningars konstruktion och allmänna tillståndsvillkor beträffande radioanläggningar samt

4)

viktiga planer och principbeslut med avseende på telekommunikationen samt ärenden som gäller teleanläggningarnas konstruktion.

Vidare handlägger direktionen övriga ärenden av principiell och vittgående betydelse som överdirektören bestämmer att direktionen skall behandla.

8 §

Överdirektören avgör de ärenden som inte enligt 7 § skall avgöras av direktionen eller som inte enligt arbetsordningen skall avgöras av en avdelnings- eller byråchef eller av någon annan tjänsteman.

Överdirektören kan, om han anser att sakens natur påkallar det, i ett enskilt fall också förbehålla sig rätt att avgöra ett ärende som annars skall avgöras av en tjänsteman som lyder under honom.

Om det inte är klart vem som skall avgöra ett ärende, eller om den som har förordnats att avgöra att ärende anser att en fråga i vilken han har beslutanderätten har vittgående betydelse eller är särskilt viktig, skall överdirektören besluta vem som skall avgöra ärendet.

9 §

Vid förhinder för överdirektören är en av trafikministeriet förordnad tjänsteman vid Teleförvaltningscentralen vikarie för honom.

Överdirektören förordnar vikarierna för avdelningscheferna och för chefen för administrativa byrån.

10 §

Statsrådet utnämner till Teleförvaltningscentralens direktion fyra medlemmar och personliga suppleanter för dem för högst tre år i sänder samt förordnar direktionens ordförande och vice ordförande. Av medlemmarna och deras suppleanter skall en företräda trafikministeriet, en tillverkarna av radio- och teleanläggningar och två användarna av radio- och teleanläggningar.

Till direktionen hör dessutom överdirektören och avdelningscheferna. Deras vikarier är suppleanter för dem. Chefen för administrativa byrån har rätt att vara närvarande vid direktionens sammanträden och yttra sig där.

Trafikministeriet fastställer direktionsmedlemmarnas arvoden.

11 §

Direktionen är beslutför då ordföranden eller vice ordföranden och minst tre andra medlemmar är närvarande.

12 §

Direktionen sammanträder på kallelse av ordföranden eller vid förhinder för honom på kallelse av vice ordföranden. Direktionen skall sammankallas om två direktionsmedlemmar kräver det.

Förekommer det inom direktionen oenighet om hur ett ärende skall avgöras, fattas beslut genom omröstning som verkställs på samma sätt som i en kollegial domstol.

Närmare bestämmelser om sammankallande av direktionen och om handläggningen av ärendena i den meddelas av direktionen.

4 kap.Teleförvaltningscentralens tjänstemän och deras uppgifter samt behörighetsvillkoren för tjänsterna

13 §

Chef för Teleförvaltningscentralen är överdirektören.

Chefer för radiofrekvensavdelningen och kontrollavdelningen är en avdelningschef.

Chef för administrativa byrån är en byråchef.

Vid Teleförvaltningscentralen kan dessutom inom gränserna för statsbudgeten finnas annan personal i tjänsteförhållande samt personal i arbetsavtalsförhållande.

14 §

Överdirektören svarar för det allmänna utvecklandet och den allmänna ledningen av Teleförvaltningscentralen samt övervakar att centralens uppgifter utförs effektivt och ändamålsenligt.

15 §

Allmänna behörighetsvillkor för tjänsterna vid Teleförvaltningscentralen är sådana kunskaper och sådan förmåga som krävs för att tjänsten skall kunna skötas med framgång.

Vidare fordras

1)

av överdirektören en för tjänsten lämplig diplomingenjörsexamen eller motsvarande examen samt god förtrogenhet med de uppgifter som hör till ämbetsverkets verksamhetsområde,

2)

av avdelningscheferna en för tjänsten lämplig diplomingenjörsexamen eller motsvarande examen samt god förtrogenhet med de uppgifter som hör till avdelningens verksamhetsområde samt

3)

av chefen för administrativa byrån juris kandidatexamen samt förtrogenhet med administrativa uppgifter.

Särskilda behörighetsvillkor för övriga tjänster fastställs av Teleförvaltningscentralen.

5 kap.Utnämning och anställning av personal samt tjänstledigheten

16 §

Överdirektören utnämns av republikens president på framställning av statsrådet utan att tjänsten förklarats ledig.

Avdelningscheferna utnämns av statsrådet sedan Teleförvaltningscentralen har givit utlåtande.

Överdirektören beslutar om besättande av övriga tjänster och anställer dem som står i arbetsavtalsförhållande, om inte något annat föreskrivs i arbetsordningen.

17 §

Trafikministeriet beviljar överdirektören tjänstledighet. Övriga tjänstemän beviljas tjänstledighet av Teleförvaltningscentralen.

Annan tjänstledighet än sådan som en tjänsteman har rätt till enligt en lag eller ett tjänstekollektivavtal beviljas dock överdirektören av statsrådet och en avdelningschef av trafikministeriet, när tjänstledigheten är längre än ett år.

18 §

Den myndighet som beviljar tjänstledighet beslutar om vem som skall sköta en vakant tjänst interimistiskt och om skötseln av en tjänst under tiden för tjänstledighet.

6 kap.Särskilda stadganden

19 §

Teleförvaltningscentralen kärar och svarar på statens vägnar samt bevakar statens rätt och fördel vid domstolar, vid skiljeförfarande, hos övriga myndigheter och vid förrättningar i alla ärenden som angår Teleförvaltningscentralen.

Chefen för administrativa byrån har rätt att utan särskilt bemyndigande bevaka eller bemyndiga ett ombud att bevaka statens rätt och fördel i alla de fall som nämns i 1 mom.

20 §

Närmare föreskrifter om Teleförvaltningscentralens organisation, enheternas och personalens uppgifter och befogenheter samt handläggningen av ärenden vid Teleförvaltningscentralen meddelas av överdirektören i arbetsordningen.

21 §

Denna förordning träder i kraft den 1 oktober 1988.

Om det innan denna förordning träder i kraft måste vidtas åtgärder för att Teleförvaltningscentralen skall kunna inleda sin verksamhet, iakttas denna förordning i tillämpliga delar. Trafikministeriet beslutar dock om de åtgärder som ankommer på Teleförvaltningscentralen.

Nådendal den 15 juli 1988

Republikens President Mauno KoivistoTrafikminister Pekka Vennamo

Till början av sidan