Förordning om regler för fisket i Östersjön
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 255/1988
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
På föredragning av ministern för handläggning av ärenden som hör till jord- och skogsbruksministeriets verksamhetsområde stadgas med stöd av 1 § lagen den 25 juni 1975 om bringande i kraft av Internationella fiskerikommissionens för Östersjön rekommendationer (483/75):
Tillämpningsområde
1 §
Denna förordning gäller fiske som finska medborgare och finska fångstfartyg bedriver inom konventionsområdet för konventionen rörande fisket och bevarandet av de levande tillgångarna i Östersjön och Bälten (FördrS 40/74). Detta område omfattar Östersjön och dess vikar med undantag av de inre territorialvattnen och begränsas i väster av en linje från Hasenore Hoved till Gniben Odde och vidare från Korshage till Spodsbjerg och från Gilbjerg Hoved till Kullen.
För tillämpningen av reglerna indelas konventionsområdet i delområden och statistikrutor, vilkas lokalisering och gränser framgår av en förteckning och en kartskiss som utgör bilagor till förordningen.
Allmänt
2 §
Inom konventionsområdet får inte användas stående eller drivande fångstredskap som inte är utmärkt med ett tydligt märke enligt 16 § förordningen om fiske (1116/82).
Vid fiske får inte användas sprängämnen eller giftiga eller bedövande ämnen.
3 §
Det är förbjudet att lämpa strömming över bord i havet.
Särskild fångst av torsk eller olika flundrearter för tillverkning av fiskmjöl eller fiskolja eller för andra industriella ändamål samt för användning som foder är förbjuden.
4 §
Inplantering inom konventionsområdet av andra fiskarter än sådana som ursprungligen hör hemma i detta samt fångst av inplanterad fisk och störarter där är tillåtna endast med tillstånd av Internationella fiskerikommissionen för Östersjön.
Fångstredskap
5 §
I trål och snurrevad skall den minsta tillåtna maskvidden vid fångst av nedan nämnd fisk inom där angivna områden fylla följande mått:
torsk söder om latitud 59°30'N 95 millimeter, dock från och med den 1 mars 1989 söder om latitud 59°30'N 100 millimeter samt från och med den 1 januari 1990 inom hela konventionsområdet 105 millimeter,
flundra inom delområdena 22-27 och inom delområdet 28 väster om longitud 21°E samt inom delområdet 29 söder om latitud 59°30'N och väster om longitud 21°E 90 millimeter,
flundra inom delområdet 28 öster om longitud 21°E 80 millimeter,
flundra inom delområdena 29 och 32 söder om latitud 59°30'N och öster om longitud 21°E 70 millimeter,
strömming inom delområdena 22-27 32 millimeter,
strömming inom delområdena 28 och 29 söder om latitud 59°30'N 28 millimeter,
strömming inom delområdena 30-32 och 29 norr om latitud 59°30'N 16 millimeter samt
vassbuk inom hela konventionsområdet 16 millimeter.
Med flundra avses i denna paragraf alla i Östersjön förekommande flundrearter.
Vid fångst av havslax och havsöring med drivgarn och förankrade flytnät skall minsta tillåtna maskvidden i garn, tillverkat av naturfiber, vara 165 millimeter och i garn, tillverkat av konstfiber, 157 millimeter.
Vid fångst av havslax och havsöring med drivlina och förankrad lina skall kortaste avståndet mellan krokarnas skaft och spets vara minst 19 millimeter.
6 §
Med avvikelse från 5 § 1 mom. är det tillåtet att på undersidan av strut i trål, snurrevad eller motsvarande redskap fästa en förstärkningsduk eller motsvarande material avsett att motverka eller minska slitage på struten. Förstärkningsanordningen får fästas endast vid strutens främre kant och längs sidokanterna.
Det är med avvikelse från 5 § 1 mom. tillåtet att i trål, snurrevad eller motsvarande redskap fästa en skyddsanordning kring struten och strutens främre del. Skyddsanordningen består av en cylinderformad nätduk som helt täcker struten och strutens främre del. Skyddsanordningen kan bestå av samma eller grövre nätduk som struten eller strutens främre del. Maskvidden i skyddsanordningen skall vara minst dubbelt så stor som maskvidden i struten, dock minst 80 millimeter. Skyddsnätet får fästas vid följande punkter:
främre kanten,
bakre kanten samt antingen
med en söm runt struten och strutens främre del längs en räcka maskor eller
med en söm i strutens längdriktning längs en räcka maskor.
Med avvikelse från 5 § 1 mom. är det tillåtet att i trål, snurrevad eller motsvarande redskap använda stängnät med mindre maskvidd än strutens maskvidd. Stängnätet får fästas antingen inuti eller framför struten. Avståndet mellan stängnätets främsta fästpunkt och strutens ända skall vara minst tre gånger stängnätets längd.
7 §
Maskvidden i ett fångstredskap skall mätas med en två millimeter tjock mätsticka tillverkad av material som bibehåller sin form. Mätstickan skall ha sektioner för uppmätning med parallella sidor och en kilformad övergångsdel eller kilformade övergångsdelar som smalnar av två centimeter på en sträcka av åtta centimeter.
Uppmätning skall ske då den del av redskapet som mäts är våt och sträckt i garnets längdriktning. Om den sektion av mätstickan som motsvarar tillåten maskvidd lätt passerar genom en maska, fyller denna kravet på minsta maskvidd.
Minst 20 maskor i följd skall mätas. Nätmaskor närmare än tio maskor eller 50 centimeter från en söm, teln eller knytstropp skall inte mätas. Detta avstånd mäts då garnet är sträckt vinkelrätt mot sömmen, telnen eller knytstroppen.
Maskvidden i redskapet motsvarar kraven i reglerna då över hälften av de uppmätta maskorna fyller den minsta tillåtna maskvidden.
8 §
Ombord på ett fångstfartyg får inte färdigt för användning hållas ett fångstredskap, vars begagnande är förbjudet inom det område eller vid den tid som är i fråga.
En trål skall inte anses färdig för användning,
om trålborden är surrade mot in- eller utsidan av relingen eller i trålgalge, eller
om trålvajrarna är bortschacklade från trålbord eller tyngder.
En snörpvad skall inte anses färdig för användning om snörpvajern är bortschacklad från vaden.
Redskap för fiske av havslax och havsöring skall inte anses färdiga för användning,
om nät eller garn på fartygets däck är stuvade under surrad presenning, eller
om revar och krokar förvaras i tillslutna lådor.
Reservredskap skall förvaras åtskilda från redskap som används.
9 §
Vid fiske av havslax och havsöring med drivgarn eller förankrade flytnät får per fartyg användas högst 600 nät. Ombord på fartyget får dessutom finnas högst 100 reservnät. Längden på ett nät får inte överstiga 35 meter, mätt i redskapets överteln.
Vid fiske av havslax och havsöring med drivrev eller förankrad rev får ombord på fartyget i användning finnas högst 2 000 krokar samt dessutom högst 200 reservkrokar.
Fredningstider
10 §
Fångst av flundra (Platichthys flesus) och rödspätta (Pleuronectes platessa) är förbjuden inom delområde 26 och dessutom fångst av hona av rödspätta inom delområdena 24 och 25 från och med den 1 februari till och med den 30 april. Fångst av flundra och rödspätta är förbjuden inom delområdena 27, 28 och 29 söder om latitud 59°30'N från och med den 1 februari till och med den 31 maj.
Särskilt fångst av flundra och rödspätta är förbjuden inom delområde 32 från och med den 1 februari till och med den 30 juni samt fångst av honor av dessa arter inom delområde 22 från och med den 1 februari till och med den 30 april.
Under fredningstiderna för flundra och rödspätta är bifångst av dessa arter tillåten vid torskfiske till högst 10 procent av vikten av den fångade torsken ombord på fartyget.
Fångst av piggvar (Psetta maxima) och slätvar (Scophthalmus rhombus) är förbjuden inom delområdena 22, 24, 25 och 26 från och med den 1 juni till och med den 31 juli.
Fångst av havslax och havsöring med drivgarn samt förankrade flytnät är förbjuden från och med den 15 juni till och med den 15 september frånsett Finska viken (delområde 32), där den är förbjuden från och med den 1 juli till och med den 15 september. Fångst med drivlina eller förankrad rev är förbjuden från och med den 1 april till och med den 15 november frånsett Finska viken (delområde 32), där den är förbjuden från och med den 1 juli till och med den 15 september. Förbudet gäller hela konventionsområdet med undantag av en zon som ligger i omedelbar anslutning till de inre territorialvattnen och vars yttre gräns befinner sig på ett avstånd av fyra sjömil dvs. 7 408 meter från de inre territorialvattnens yttre gräns.
Vad som stadgas ovan gäller även hållande ombord och ilandföring av fisk som är underkastad fångstförbud.
Minsta mått
11 §
Särskild fångst, uppsamling, ilandföring, saluhållning, försäljning och annan överlåtelse, uppköp för återförsäljning samt hantering och upplagring av fisk från konventionsområdet som inte fyller stadgade minsta mått är förbjudna. En fisk fyller inte måttet, om dess totala längd från nosspetsen (då munnen är sluten) till ändan av stjärtfenan i fråga om följande fiskarter är kortare än nedan nämnda mått:
havslax 60 centimeter,
torsk söder om latitud 59°32'N 32 centimeter,
flundra och rödspätta 25 centimeter inom delområdena 22-25, 21 centimeter inom delområdena 26-28 och 18 centimeter inom delområdet 29 söder om latitud 59°30'N, flundra 18 centimeter inom delområdet 32 söder om nämnda latitud,
piggvar och slätvar 30 centimeter, samt
ål 35 centimeter.
En havslax som inte fyller det stadgade minsta måttet får ej hållas ombord, utan den skall utan dröjsmål åter släppas ut i vattnet.
Fisk som inte fyller måttet och som erhållits genom bifångst får ej hållas ombord på fartyget. Sådan torsk får dock till högst 5 procent ingå i den totala fångstmängden.
Rapporteringsskyldighet
12 §
Ombord på varje i 1 § angivet fiskefartyg vars totala längd är minst 12 meter skall föras fiskejournal över allt inom konventionsområdet bedrivet fiske, enligt ett av jord- och skogsbruksministeriet fastställt formulär, och i denna skall antecknas följande:
allmänna uppgifter:
fartygets namn,
fartygets registernummer,
radioanropssignal,
vid partrålning det andra fartygets namn och registernummer, samt
fartygsbefälhavarens namn och underskrift;
uppgifter om vart och ett fångstföretag:
dag, månad och år,
fiskeplats (statistikruta),
fiskezon,
fångstredskap och dess användningssätt (antal nät och krokar),
minsta använda maskstorlek och krokstorlek i millimeter,
den tid i timmar och minuter som fångsten varat,
tillvaratagen fångst i kilogram särskilt för olika fiskarter,
bortkastad fångst i kilogram särskilt för olika fiskarter; samt
de övriga uppgifter som jord- och skogsbruksministeriet behöver för verkställighet av Internationella fiskerikommissionens för Östersjön rekommendationer.
Månatliga utdrag ur fiskejournalen vilka uppgjorts enligt jord- och skogsbruksministeriets anvisningar skall inom två veckor efter varje månads utgång tillställas vilt- och fiskeriforskningsinstitutet. Detta skall behandla de data som erhålls ur utdragen och sända dem till Internationella fiskerikommissionen för Östersjön.
Befälhavaren på ett fiskefartyg vars totala längd understiger 12 meter är skyldig att kvartalsvis över fiske som bedrivits inom konventionsområdet till det i 2 mom. nämnda forskningsinstitutet lämna ett frågeblanketthäfte till vilket jord- och skogsbruksministeriet fastställt formuläret och i vilket införts de uppgifter som ministeriet ansett vara behövliga.
Kontroll och övervakning av fisket
13 §
Vilt- och fiskeriforskningsinstitutet skall på basis av de uppgifter, som tillställts det enligt 12 § och som det annars fått vetskap om, följa till vilka mängder de årliga fångsterna av olika fiskarter inom konventionsområdet uppgår och, om den på grundval av Internationella fiskerikommissionens för Östersjön rekommendation för Finland stadgade fångstkvoten vid fortsatt fiske skulle komma att fyllas, i god tid meddela jord- och skogsbruksministeriet detta.
Jord- och skogsbruksministeriet skall vidta åtgärder för förbud mot fångst av sådan fiskart inom konventionsområdet för vilken fångstkvoten fyllts.
På ministeriet ankommer att i publikationer inom fiskeribranschen och genom andra informationsmedel underrätta dem som bedriver fiske inom konventionsområdet om storleken av de fångstkvoter för olika fiskarter som enligt rekommendationerna gäller för Finland under respektive år. Likaså skall ministeriet tillkännage enligt vilket förfarande bestämmelser och förbud enligt 2 mom. skall meddelas dem som bedriver fiske.
14 §
Denna förordning gäller inte fiskeriekonomisk forskning eller plantering av havsorganismer med naturlig förekomst inom konventionsområdet, ej heller fångst för reglering av fiskbeståndet, då fartyg som bedriver verksamhet av detta slag har tillstånd härtill av jord- och skogsbruksministeriet eller av någon myndighet som ministeriet har godkänt.
15 §
Bedriver finska fiskefartyg inom konventionsområdet sådant fiske, för vilket eller de redskap, som därvid används, i fiskereglerna för konventionsområdet utfärdats andra än i denna förordning nämnda rekommendationer, som är bindande för Finland, skall jord- och skogsbruksministeriet meddela behövliga föreskrifter om iakttagandet av dessa rekommendationer.
På jord- och skogsbruksministeriet ankommer att för Finlands del meddela närmare bestämmelser om verkställigheten av det i Internationella fiskerikommissionens för Östersjön rekommendation nämnda gemensamma övervakningssystemet.
16 §
Tillsynen över att denna förordning iakttas skall utom av jord- och skogsbruksministeriet skötas av ministeriet underställda myndigheter samt av gränsbevaknings-, polis- och tullmyndigheterna, var och en inom sitt verksamhetsområde.
Jord- och skogsbruksministeriet skall se till att Internationella fiskerikommissionens för Östersjön rekommendationer jämte ändringar och tillägg, i den form de gäller för Finland, står att få mot betalning.
17 §
Denna förordning träder i kraft den 1 april 1988.
Genom denna förordning upphävs förordningen den 25 juli 1975 innefattande regler för fisket i Östersjön (625/75) jämte senare ändringar.
Helsingfors den 25 mars 1988
Republikens President Mauno KoivistoMinister Ole Norrback
Gränserna för konventionsområdets delområden
Östersjöns och Bältens delområden framgår av kartan (Bilaga 2). Gränserna till havs är följande:
Delområde 22
Nordlig gräns: en rät linje från Hasenore Hoved till Gniben Odde.
Ostlig gräns: längs 12°E longitud från Själland söderut till Falster, vidare längs östra stranden av Falster till Gedser Odde (54°34'N, 11°58'E), varifrån vidare till longitud 12°E och längs denna till kusten av Tyska demokratiska republiken.
Delområde 23
Nordlig gräns: en rät linje från Gilbjerg Hoved till Kullen.
Sydlig gräns: en rät linje från Falsterbo fyr på svenska kusten till Stevns fyr på danska kusten.
Delområde 24
Den västliga gränsen sammanfaller med den ostliga gränsen för delområde 22 och den sydliga gränsen för delområde 23. Den ostliga gränsen löper längs en linje från Sandhammarens fyr till Hammerodde fyr och söder om Bornholm vidare längs 15°E longitud.
Delområde 25
Nordlig gräns: 56°30'N latitud.
Ostlig gräns: 18°E longitud.
Västlig gräns: sammanfaller med den ostliga gränsen för delområde 24.
Delområde 26
Nordlig gräns: 56°30'N latitud.
Västlig gräns: 18°E longitud.
Delområde 27
Ostlig gräns: 19°E longitud från 59°41'N latitud till Gotland och från Gotland längs 57°N latitud till 18°E longitud och vidare söderut längs 18°E longitud.
Sydlig gräns: 56°30'N latitud.
Delområde 28
Nordlig gräns: 58°30'N latitud.
Sydlig gräns: 56°30'N latitud.
Västlig gräns: från Gotland norrut längs 19°E longitud och från Gotland söderut längs 57°N latitud till 18°E longitud och vidare söderut längs 18°E longitud.
Delområde 29
Nordlig gräns: 60°30'N latitud.
Ostlig gräns: 23°E longitud till 59°N latitud och vidare längs 59°N latitud österut.
Sydlig gräns: 58°30'N latitud.
Västlig gräns: från 59°41'N latitud längs 19°E longitud söderut.
Delområde 30
Nordlig gräns: 63°30'N latitud.
Sydlig gräns: 60°30'N latitud.
Delområde 31
Sydlig gräns: 63°30'N latitud.
Delområde 32
Västlig gräns: sammanfaller med den ostliga gränsen för delområde 29.
Kartskiss som visar gränserna för konventionsområdets delområden
