Yrkessjukdomslag
- Typ av författning
- Lag
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 1343/1988
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med riksdagens beslut stadgas:
1 §
Med yrkessjukdom för vilken skadestånd skall betalas enligt lagen om olycksfallsförsäkring (608/48), lagen om olycksfallsförsäkring för lantbruksföretagare (1026/81) eller lagen angående innehavares av statstjänst och -befattning rätt till skadestånd vid olycksfall (154/35) förstås en sjukdom som sannolikt i huvudsak har orsakats av fysikaliska, kemiska eller biologiska faktorer i ett arbete som utförts på grundval av ett arbets- eller tjänsteförhållande eller en lantbruksföretagarverksamhet som avses i nämnda lagar.
Vad 1 mom. stadgar om yrkessjukdom tillämpas även när en skada eller sjukdom som inte skall anses vara ett olycksfall i arbetet eller en yrkessjukdom har förvärrats väsentligt under den tid då detta tillstånd varar.
2 §
Genom förordning kan stadgas att ett orsakssammanhang mellan en i 1 § 1 mom. nämnd sjukdom och en fysikalisk, kemisk eller biologisk faktor i arbetet anses föreligga då en i förordningen angiven faktor har förekommit i arbetet i så hög grad att den kan vara den huvudsakliga orsaken till en sjukdom som avses i förordningen.
3 §
Angående skadeståndsskyldighet, skadestånd och behandlingen av skadeståndsärenden gäller vad som stadgas i lagen om olycksfallsförsäkring, lagen om olycksfallsförsäkring för lantbruksföretagare och lagen angående innehavares av statstjänst och -befattning rätt till skadestånd vid olycksfall.
Den tidpunkt då ett olycksfall inträffat motsvaras härvid av den tidpunkt då yrkessjukdomen framträtt. Om inte annat följer av särskilda skäl, anses som den tidpunkt då yrkessjukdomen framträtt den tidpunkt då den insjuknade första gången besökte läkare för undersökning på grund av den sjukdom som då eller senare konstaterats vara en yrkessjukdom. Den tid inom vilken skadestånd skall sökas räknas dock alltid från den tidpunkt då sjukdomen konstaterades eller arbetsoförmågan inträdde.
Är en arbetstagare, lantbruksföretagare eller tjänsteman när sjukdomen framträder inte i det arbete som kan ha orsakat sjukdomen, bestäms skadeståndsskyldigheten i enlighet med det arbets- eller tjänsteförhållande eller den lantbruksföretagarverksamhet på grundval varav det arbete har utförts som senast kunnat orsaka sjukdomen.
4 §
Genom förordning kan stadgas närmare om
fastställande av en sjukdom och de faktorer som kan orsaka den,
grunderna för skadestånd för senskideinflammation och epikondylit i överarmen samt
verkställigheten av denna lag i övrigt.
5 §
Arbetsgivaren skall hålla denna lag och den förordning som ges med stöd av den framlagda och tillgängliga på arbetsplatsen.
6 §
Denna lag träder i kraft den 1 januari 1989. Genom den upphävs lagen den 29 december 1967 om yrkessjukdomar (638/67) jämte ändringar.
Regeringens proposition 153/88
Socialutsk. bet. 36/88
Stora utsk. bet. 228/88
Helsingfors den 29 december 1988
Republikens President Mauno KoivistoMinister Tarja Halonen