Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

1259/1988

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Lag om ändring av militära disciplinlagen

Typ av författning
Lag
Meddelats

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med riksdagens beslut

upphävs 23 § militära disciplinlagen av den 25 mars 1983 ( 331/83 ),

ändras 19, 20 och 24 §§, 25 § 1 mom., 28 § och 29 § 2 mom. samt

fogas till lagen en ny 25 a § som följer:

19 §

Beslut om anhållande får fattas av

1)

chefen för respektive grundenhet och honom överordnad disciplinär förman,

2)

en garnisonschef och en garnisonskommendant,

3)

chefen för en avdelning eller något annat organ vid huvudstaben som har till uppgift att undersöka brott som begåtts inom försvarsmakten,

4)

en officer i militärpolisuppdrag samt av

5)

en militärjurist.

20 §

Om häktning beslutar den domstol som enligt militära rättegångslagen är behörig att handlägga åtal i saken. Skall åtalet i första instans handläggas av Helsingfors hovrätt, får också den allmänna underrätt som avses i den nämnda lagens 5 § besluta om häktning, dock inte i fråga om högförräderi och landsförräderi. I allmän underrätt kan ärendet behandlas av ordföranden ensam.

24 §

Ett ärende som gäller en häktad skall tas upp till behandling vid underrätt senast den sjunde dagen från den dag då den misstänkte har häktats.

25 §

Förutom de myndigheter som nämns i tvångsmedelslagen (450/87) får även en anhållningsberättigad militärmyndighet bestämma om beslag och husrannsakan samt om kroppsvisitation och kroppsbesiktning.


25 a §

De krigsmän som enligt 18 § har rätt att verkställa gripande får bestämma att en vid försvarsmakten tjänstgörande motorfordonsförare eller den som utför något annat uppdrag som nämns i 23 kap. strafflagen skall genomgå prov för att konstatera om han möjligen intagit alkohol eller något annat rusmedel. Den som vägrar genomgå provet är skyldig att underkasta sig kroppsbesiktning enligt 5 kap. 9 § tvångsmedelslagen.

Det prov som här avses skall göras på ett sådant sätt och med en sådan metod att det inte medför onödig eller oskälig olägenhet för den som undersöks.

Huvudstaben ger närmare anvisningar om hur prov skall utföras.

28 §

Då ett brott som avses i militära rättegångslagen har kommit till en disciplinär förmans kännedom eller då det finns skäl att anta att ett sådant brott har begåtts, skall den disciplinäre förmannen utan dröjsmål se till att förundersökning görs. Vid undersökningen skall i tillämpliga delar iakttas vad som särskilt stadgas om förundersökning i brottmål samt dessutom denna lag och den förordning som utfärdas med stöd av den.

Undersökning av brott enligt militära rättegångslagen skall ledas av en anhållningsberättigad militärmyndighet som avses i 19 § i denna lag och utföras av någon som tjänstgör vid försvarsmakten och som om möjligt är förtrogen med brottsundersökning. Om sakens natur kräver det, kan förundersökningen ges i uppdrag åt polisen eller en särskild undersökningskommission. Enskilda förhör och andra undersökningsåtgärder kan ges i uppdrag åt polisen.

Om ett brott som avses i militära rättegångslagen handläggs i disciplinärt förfarande, får summarisk förundersökning göras, oberoende av det straff som stadgas för brottet. På den summariska förundersökningen tillämpas 44 § 2 och 3 mom. förundersökningslagen (449/87).

29 §


Den disciplinäre förmannen kan avstå från att göra förundersökning samt från att efter förundersökningen påföra disciplinär påföljd, om gärningen berott på ouppmärksamhet, tanklöshet eller okunnighet som med beaktande av omständigheterna är ursäktlig eller om gärningen annars skall anses vara ringa med hänsyn till upprätthållandet av disciplin och ordning.


Denna lag träder i kraft den 1 januari 1989.

Om någon när denna lag träder i kraft är anhållen eller häktad eller om beslag som har verkställts enligt den tidigare lagen då är i kraft, skall på handläggningen av ärendet tillämpas 7 kap. 4 § 2-4 mom. tvångsmedelslagen.

Regeringens proposition 186/88

Lagutsk. bet. 14/88

Stora utsk. bet. 217/88

Helsingfors den 29 december 1988

Republikens President Mauno KoivistoJustitieminister Matti Louekoski

Till början av sidan