Förordning om Finlands filmarkiv
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 101/1988
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
På föredragning av ministern för handläggning av ärenden som hör till undervisningsministeriets förvaltningsområde stadgas med stöd av 2 och 6 §§ lagen den 24 november 1978 om Finlands filmarkiv (891/78):
1 kap.Finlands filmarkivs uppgifter
1 §
Finlands filmarkiv, nedan filmarkivet, har till uppgift att förvärva, restaurera och förvara filmer och material som ansluter sig till film, bedriva och främja filmforskning, främja kännedom om filmkonsten samt anordna förevisningar av filmer som är märkliga i konstnärligt, historiskt eller annat hänseende.
2 kap.Filmarkivets direktion och dess uppgifter
2 §
Filmarkivet har en direktion, till vilken hör en ordförande, en vice ordförande och åtta andra medlemmar, vilka jämte suppleanter förordnas av statsrådet för tre år i sänder. Till direktionen hör dessutom filmarkivets föreståndare.
I direktionen skall finnas minst en representant för respektive undervisningsministeriet, museiverket och riksarkivet samt en representant för filmarkivets personal. Dessutom skall i direktionen annan sakkunskap på de områden som ansluter sig till filmarkivets verksamhet vara tillräckligt företrädd.
Direktionsmedlemmarnas arvoden fastställs av undervisningsministeriet.
3 §
Direktionens uppgift är att
leda, utveckla och övervaka filmarkivets verksamhet samt att ta initiativ och framlägga reformförslag som gäller verksamheten,
meddela föreskrifter och anvisningar om filmarkivets verksamhet och arkiveringen av filmer,
styra och utveckla filmarkivets samarbete med ämbetsverk, inrättningar och sammanslutningar som är verksamma på dess område,
i enlighet med de riktlinjer som fastställs av undervisningsministeriet besluta om principerna för filmarkivverksamheten samt se till att de följs,
godkänna den verksamhetsplan som årligen skall tillställas undervisningsministeriet,
göra upp förslag till filmarkivets ekonomiplan och budget,
anställa filmarkivets personal, till den del som stadgas nedan,
besluta om mottagande av medel som donerats eller testamenterats till filmarkivet och om deras användning i enlighet med vad som bestäms särskilt,
besluta om granskning av de filmer som förevisas offentligt i filmarkivet, samt att
fatta beslut i sådana ärenden om vilka det stadgas eller bestäms att de ankommer på arkivet eller som annars är av stor bärvidd eller viktiga.
3 kap.Filmarkivets personal och dess uppgifter
4 §
Vid filmarkivet finns en föreståndartjänst. Dessutom kan vid filmarkivet finnas tjänster som biträdande föreståndare, kamrer, specialforskare, forskare, bibliotekarie och arkivamanuens samt andra tjänster liksom även personal i arbetsavtalsförhållande.
5 §
Behörighetsvillkor för en tjänst eller uppgift vid filmarkivet är sådan skicklighet och förmåga som krävs för att tjänsten eller uppgiften skall kunna skötas med framgång.
Utöver vad som stadgas i 1 mom. fordras
för föreståndartjänsten, för denna lämplig högre högskoleexamen, god förtrogenhet med filmkultur och administrativ erfarenhet,
för tjänsten som biträdande föreståndare för denna lämplig högskoleexamen eller slutexamen från konstindustriellt institut, tillräcklig förtrogenhet med olika områden inom filmkulturen och administrativ erfarenhet,
för tjänst som specialforskare högre högskoleexamen och god kännedom om verksamhetsområdet för tjänsten,
för tjänsten som bibliotekarie för denna lämplig högre högskoleexamen samt biblioteksutbildning eller genomgången utbildning inom informationstjänsten, och
för övriga tjänster för tjänsten lämplig examen eller annan kompetens för tjänsten i enlighet med vad som föreskrivs i arbetsordningen.
6 §
Föreståndaren utnämns av statsrådet, och biträdande föreståndaren av undervisningsministeriet på framställning av direktionen.
Innehavarna av tjänster för vilka särskilt behörighetsvillkor är högskoleexamen samt motsvarande personal i arbetsavtalsförhållande utnämns eller anställs av direktionen.
Föreståndaren utnämner till övriga tjänster och anställer annan personal.
7 §
Förordnande om att sköta en vakant föreståndartjänst eller biträdande föreståndartjänst interimistiskt för högst tre månader meddelas av direktionen och för längre tid av undervisningsministeriet. Sådant förordnande i fråga om någon annan vakant tjänst meddelas av den utnämnande myndigheten.
8 §
Föreståndaren och biträdande föreståndaren beviljas tjänstledighet för högst tre månader av direktionen och för längre tid av undervisningsministeriet. Filmarkivets övriga tjänstemän beviljas tjänstledighet av den utnämnande myndigheten, för kortare tid än tre månader dock av föreståndaren.
Om skötseln av en tjänst under tjänstledighet bestämmer den myndighet som beviljat tjänstledigheten.
9 §
Föreståndaren skall under direktionens tillsyn
leda, utveckla och övervaka filmarkivets verksamhet,
följa filmarkivverksamhetens allmänna utveckling,
sköta ärenden som gäller filmarkivets organisationsform och personal,
ombesörja beredningen av de ärenden som skall behandlas av direktionen samt verkställandet av direktionens beslut,
dra försorg om ärenden som gäller verksamhetsplaneringen, den ekonomiska planeringen, budgeten och räkenskapsföringen,
svara för förvärv av filmer samt att filmer tillhandahålls för visning, forskning eller undervisning eller för något annat godtagbart ändamål,
svara för granskningen av de filmer som förevisas offentligt i filmarkivet, i enlighet med vad direktionen bestämmer,
svara för filmarkivets internationella samarbete, samt
sköta övriga uppgifter som direktionen ålägger honom eller om vilka inte stadgas eller bestäms annat.
10 §
Biträdande föreståndaren skall under föreståndarens tillsyn särskilt övervaka att den lagstiftning iakttas som gäller arkiveringen av filmer och utföra övriga uppgifter som ålagts honom i arbetsordningen.
Om uppgifterna för övriga tjänstemän och den i arbetsavtalsförhållande anställda personalen bestäms i arbetsordningen.
Oberoende av fastställd arbetsfördelning är tjänstemännen och personalen i arbetsavtalsförhållande vid filmarkivet skyldiga att på förordnande av föreståndaren eller biträdande föreståndaren utföra även andra än i arbetsordningen nämnda uppgifter.
4 kap.Avgörande av ärenden
11 §
Ärenden som ankommer på filmarkivet avgörs enligt vad som stadgas i denna förordning antingen av direktionen eller av föreståndaren. Beslut fattas på föredragning av behörig tjänsteman.
12 §
Direktionen sammanträder när ordföranden eller, vid förhinder för honom, vice ordföranden anser det nödvändigt eller när minst tre medlemmar av direktionen skriftligen anhåller om det för behandling av något uppgivet ärende.
Direktionen är beslutför när ordföranden eller vice ordföranden och minst fem andra medlemmar är närvarande.
Vid direktionens sammanträde avgörs ärendena i fall av meningsskiljaktighet med enkel röstmajoritet. Faller rösterna lika, avgör ordförandens röst, vid personval likväl lotten.
13 §
Ett ärende föredras för direktionen av föreståndaren eller av någon annan tjänsteman som förordnats av föreståndaren.
14 §
Föreståndaren avgör de ärenden om vilka inte stadgas eller bestäms att de skall avgöras av direktionen. Ärenden som skall avgöras av föreståndaren kan i arbetsordningen överföras på biträdande föreståndaren. Föreståndaren kan i enskilda fall även överta avgörandet av ett sådant ärende.
15 §
Direktionen kan inom sig tillsätta en arbetssektion. Ordförande för sektionen är direktionens ordförande samt övriga medlemmar vice ordföranden och tre medlemmar som direktionen valt inom sig. Ärenden som skall avgöras av direktionen kan i arbetsordningen överföras på direktionen.
16 §
Vid förhinder för föreståndaren är biträdande föreståndaren hans ställföreträdare.
Om någon annan tjänsteman har förhinder, träder en av föreståndaren förordnad tjänsteman i hans ställe.
5 kap.Särskilda stadganden
17 §
Närmare bestämmelser om filmarkivets förvaltning och verksamhet ingår i arbetsordningen, som direktionen godkänner.
18 §
Närmare föreskrifter om tillämpningen av denna förordning meddelas vid behov av undervisningsministeriet.
19 §
För genomförandet av ämbetsverksdemokrati ordnar filmarkivet personalmöten. Dessa har rätt att avge utlåtanden och göra framställningar i ärenden som gäller personalen. Om uppgifterna för personalmötet föreskrivs närmare i reglementet för ämbetsverksdemokrati, vilket har fastställts av direktionen.
20 §
Denna förordning träder i kraft den 1 mars 1988.
Genom denna förordning upphävs förordningen den 9 februari 1979 om Finlands filmarkiv (168/79).
21 §
Utan hinder av vad 5 § 2 mom. stadgar om behörighetsvillkoren för tjänst som specialforskare kan till en sådan utnämnas den som innehar en forskartjänst eller är forskare i arbetsavtalsförhållande då denna förordning träder i kraft.
Helsingfors den 29 januari 1988
Republikens President Mauno KoivistoMinister Anna-Liisa Piipari