Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

954/1987

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Jord- och skogsbruksministeriets beslut om mjölkprov

Typ av författning
Beslut
Meddelats
Uppdaterad författning
954/1987

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

Jord- och skogsbruksministeriet har med stöd av 5 § lagen den 19 juli 1946 om mjölkkontroll (558/46), sådant detta lagrum lyder delvis

ändrat genom lag av den 31 maj 1972 ( 431/72 ), beslutat:

Tillämpningsområde

1 §

Detta beslut gäller prov som tas på mjölk, undersökning av dem, bedömning av undersökningsresultaten och åtgärder, som föranleds av undersökningsresultat som avses i detta beslut.

Vad i detta beslut bestäms om mjölk, gäller även i tillämpliga delar grädde och sådana slag av mjölk och grädde samt sura produkter som avses i 58 § jord- och skogsbruksministeriets beslut om mjölkkontroll (300/75).

Provtagning

2 §

Mjölkförädlingsföretag skall ta följande prov:

1)

producentmjölksprov: på varje producents mjölk minst två gånger i månaden och dessutom då det finns motiverade skäl att ta prov;

2)

prov på transportpartier: på mjölk, som levereras till mjölkförädlingsföretag direkt från producentlägenheterna, från något annat mjölkförädlingsföretag eller från någon annan mjölkmottagningsstation, på varje transporterat parti;

3)

prov på mjölkförädlingsföretags råvara: på mjölk, som används på mjölkförädlingsföretag för tillverkning av konsumtionsmjölksprodukter tas ett prov i dygnet från varje tank eller ett prov i dygnet för varje 50 000 liter; samt

4)

prov på mjölkförädlingsföretags konsumtionsmjölksprodukter: minst ett prov av varje tillverkningsparti, som levereras för konsumtion.

3 §

Kommunala övervakningsmyndigheter för livsmedel skall ordna följande provtagningar:

1)

prov på transportpartier: på i 2 § avsedda transportpartier, som återkommer regelbundet, minst en gång i veckan och på andra enligt prövning;

2)

prov på mjölkförädlingsföretags råvara: på råvara som avses i 2 §, minst två gånger i veckan;

3)

prov på mjölkförädlingsföretags konsumtionsmjölksprodukter: på mjölkförädlingsföretag på varje slag av mjölk och grädde, som nämns i 58 § i ovan nämnda beslut med undantag av sura produkter, minst ett prov i veckan, på sura konsumtionsmjölksprodukter minst ett prov i månaden;

4)

prov på konsumtionsmjölksprodukter på serverings- och minutförsäljningsställen: enligt prövning, på serveringsställen dock minst fyra gånger om året;

5)

prov på betingsmjölk: tas minst en gång i månaden, om inte samma producent regelbundet levererar mjölk till mjölkförädlingsföretag; samt

6)

prov på en lägenhets konsumtionsmjölksprodukter: på de konsumtionsmjölksprodukter, som tillverkas på lägenheten, enligt prövning.

Kommunala övervakningsmyndigheter för livsmedel kan utom de prov som nämns i 1 mom. även ta andra mjölkprov enligt prövning.

Undersökning och bedömning av prov som tagits vid mjölkförädlingsföretag

4 §

Mjölkförädlingsföretag skall ordna följande undersökningar av prov som nämns i 2 §:

1) av prov på producentmjölk:

a) organoleptisk bedömning vid behov i samband med provtagningen;

b) bestämning av totalantalet bakteriekolonier en gång i månaden; resultaten klassificeras som följer:

klass

E

under

50 000/ml

I

50 000-100 000/ml

II

över

100 000-500 000/ml

III

över

500 000/ml; härvid förfars så som föreskrivs nedan i 6 §;

c) bestämning av cellhalten en gång i månaden; resultaten klassificeras som följer:

klass

E

under

250 000/ml

I

250 000-500 000/ml

II

över

500 000-1 milj./ml

III

över

1 milj./ml

på grädde görs ingen bestämning av cellhalten;

d) bestämning av mikrobläkemedel fyra gånger om året; mikrobläkemedelsresternas hämmande verkan får inte vara större än vad som motsvarar penicillinhalten 0,01 ie/ml;

e) bestämning av fett- och proteinhalten två gånger i månaden; samt

f) undersökning minst en gång om året för att konstatera att vatten inte tillsatts.

2) av prov på transportpartier och på mjölkförädlingsföretags råvara:

a) organoleptisk bedömning av råvan;

b) bestämning av totalantalet bakteriekolonier; resultaten klassificeras som följer:

klass

E

under

50 000/ml

I

50 000-250 000/ml

II

över

250 000-1 milj./ml

III

över

1 milj./ml; härvid förfars så som föreskrivs nedan i 8 §;

c) bestämning av antalet koliforma bakteriekolonier; resultaten klassificeras som följer:

klass

I

under

1 000/ml

II

1 000-25 000/ml

III

över

25 000/ml; härvid förfars så som föreskrivs nedan i 8 §;

d) bestämning av mikrobläkemedel, som bedöms i enlighet med punkt 1 d ovan; samt

e) fosfatasprov på mjölk från transportparti, som levereras från något annat mjölkförädlingsföretag.

3) av prov på pastöriserad konsumtionsmjölksprodukt:

a) organoleptisk bedömning;

b) fosfatasprov;

c) bestämning av mikrobläkemedel, som bedöms i enlighet med punkt 1 d ovan; samt

d) andra undersökningar i nödvändig utsträckning enligt prövning.

Undersökning och bedömning av prov som tagits av de kommunala myndigheterna

5 §

Kommunala övervakningsmyndigheter för livsmedel skall ordna följande undersökningar av prov som nämns i 3 §:

1)

av prov på transportpartier och av prov på mjölkförädlingsföretags råvara: undersökningar som nämns ovan i 4 § 2 punkten och vilkas resultat klassificeras i enlighet med samma punkt;

2)

prov på pastöriserade konsumtionsmjölksprodukter förvaras vid en temperatur av +10±0,5°C till sista angivna försäljningsdagen, då följande undersökningar görs:

a)

organoleptisk bedömning;

b)

med undantag av sura konsumtionsmjölksprodukter bestämning av totalantalet bakteriekolonier; resultaten klassificeras som följer:

klass

I

under

10 000/ml

II

10 000-50 000/ml

III

över

50 000/ml

c) bestämning av antalet koliforma bakteriekolonier; resultaten klassificeras som följer:

klass

I

under

1/ml

II

1-10/ml

III

över

10/ml

d) fosfatasprov;

e) bestämning av mikrobläkemedel; resultaten bedöms enligt 4 § 1 d punkten;

f) bestämning av fetthalten;

g) bestämning av torrsubstanshalten, som alltid görs på fettfri mjölk, fettfri surmjölk och kärnmjölk samt vid behov på övriga konsumtionsmjölksprodukter;

h) på sura produkter bestämning av främmande bakterier, jästsvampar och mögel enligt prövning; samt

i) andra undersökningar i nödvändig utsträckning enligt prövning eller enligt de särskilda anvisningar som jord- och skogsbruksministeriet utfärdar.

3)

prov på ultrapastöriserade konsumtionsmjölksprodukter förvaras vid en temperatur av +30±0,5°C i 14 dygn, då följande undersökningar görs:

a)

organoleptisk bedömning;

b)

bestämning av totalantalet bakteriekolonier; resultaten bedöms som följer:

över 100/ml odugliga som livsmedel;

c)

bestämning av mikrobläkemedel; resultaten bedöms enligt 4 § 1 d punkten;

d)

bestämning av fetthalten;

e)

bestämning av torrsubstanshalten i enlighet med punkt 2 g ovan; samt

f)

andra undersökningar i nödvändig utsträckning enligt prövning eller enligt de särskilda anvisningar som jord- och skogsbruksministeriet utfärdar.

4)

prov på konsumtionsmjölksprodukter, som värmebehandlats efter syrning dvs. efterpastöriserats, förvaras vid en temperatur av +10±0,5°C till den sista angivna försäljningsdagen, då de undersöks och bedöms i enlighet med punkterna 2 a och 2 d-i ovan.

5)

prov på konsumtionsmjölksprodukter på försäljnings- och serveringsställe undersöks och bedöms i tillämpliga delar i enlighet med ovan nämnda punkter.

6)

prov på betingsmjölk undersöks och bedöms i enlighet med 4 § 1 punkten; samt

7)

prov på en lägenhets konsumtionsmjölksprodukter undersöks i nödvändig utsträckning enligt prövning.

Åtgärder på basis av mjölkförädlingsföretags undersökningsresultat

6 §

Resultaten av undersökningarna av producentmjölksprov föranleder följande åtgärder: Mjölkförädlingsföretaget skall omedelbart ta ett nytt prov och undersöka det på nytt,

a)

om mjölken vid bestämning av totalantalet bakteriekolonier eller bestämning av cellhalten bedöms höra till klass III eller om det påvisas att mjölken innehåller mikrobläkemedel med en större hämmande verkan än vad som motsvarar penicillinhalten 0,01 ie/ml; eller

b)

om det finns skäl att misstänka att något har avlägsnats från mjölken eller att något har satts till skall vid behov utom sådana undersökningar av provet som föreskrivs i 4 § 1 punkten även göras andra undersökningar, som klarlägger mjölkens sammansättning och kvalitet.

I ovan i 1 mom. a punkten nämnda fall, då mjölken vid bestämning av totalantalet bakteriekolonier bedöms höra till klass III eller har konstaterats innehålla mikrobläkemedel, skall mjölkförädlingsföretaget även skicka ett prov till mjölkkontrollaboratoriet, där det undersöks på motsvarande sätt.

Mjölk får inte användas för tillverkning av livsmedel eller som livsmedel förrän den har konstaterats motsvara de uppställda fordringarna,

a)

om mjölken har konstaterats vara sur, annars illasmakande eller illaluktande eller till utseendet avvikande från det normala;

b)

om det upprepade gånger har påvisats att mjölken innehåller mikrobläkemedel med en större hämmande verkan än vad som motsvarar penicillinhalten 0,01 ie/ml; eller

c)

om det upprepade gånger har påvisats att totalantalet bakteriekolonier i mjölken eller mjölkens cellhalt överstiger 1,5 milj./ml.

7 §

Mjölkförädlingsföretag skall, om mjölken även vid förnyad undersökning vid bestämning av totalantalet bakteriekolonier eller av cellhalten bedöms höra till klass III, omedelbart skicka en utredning om de produktionshygieniska förhållandena vid den lägenhet som producerar mjölken till hälsovårdsnämnden i den kommun där lägenheten är belägen.

8 §

Resultaten av undersökningarna av de prov på transportpartier och mjölkförädlingsföretags råvara som nämns i 2 § föranleder följande förfarande: Mjölk får inte användas för tillverkning av livsmedel eller som livsmedel,

a)

om mjölken konstateras vara sur, annars illasmakande eller illaluktande eller till utseendet avvikande från det normala; eller

b)

om totalantalet bakteriekolonier i mjölken upprepade gånger överstiger 1,5 milj./ml.

Utöver vad ovan i 1 mom. bestäms får mjölk inte användas vid tillverkning av konsumtionsmjölksprodukter,

a)

om antalet koliforma bakteriekolonier överstiger 25 000/ml;

b)

om i mjölken påvisas mikrobläkemedel med en hämmande verkan som är större än vad som motsvarar penicillinhalten 0,01 ie/ml; eller

c)

om fosfatasprovet är negativt.

Mjölkförädlingsföretaget skall meddela hälsovårdsnämnden i den kommun där företaget är beläget om de fall som nämns i 1 mom. och utreda och avlägsna orsakerna till mjölkens dåliga kvalitet.

Om i prov från transportparti påvisas en mikrobläkemedelsmängd, motsvarande en penicillinhalt över 0,1 ie/ml, tas under följande tur hos varje producent längs insamlingsrutten ett prov, som mjölkförädlingsföretaget skickar till kommunens mjölkkontrollaboratorium för bestämning av mikrobläkemedelshalten.

9 §

Resultaten av undersökningarna av de prov på mjölkförädlingsföretags konsumtionsmjölksprodukter som nämns i 2 § föranleder följande förfarande: Konsumtionsmjölksprodukt får inte överlåtas för försäljning eller för servering och skall avlägsnas ur handeln,

a)

om konsumtionsmjölksprodukten innehåller mikrobläkemedel med en större hämmande verkan än vad som motsvarar penicillinhalten 0,01 ie/ml;

b)

om ett fosfatasprov av en konsumtionsmjölksprodukt är positivt på grund av att mjölken inte har värmebehandlats tillräckligt; eller

c)

om en konsumtionsmjölksprodukt konstateras ha något annat fel, på grund av vilket den inte kan användas eller inte är lämplig som livsmedel.

Mjölkförädlingsföretag skall i fall, som nämns i 1 mom. omedelbart meddela om saken hälsovårdsnämnden i den kommun där företaget befinner sig.

Mastitundersökning

10 §

Om medelvärdet av cellhalten i tre på varandra följande i 2 § nämnda producentmjölksprov överstiger 500 000 celler per milliliter skall den kommun där produktionslägenheten är belägen ge producenten möjlighet att låta undersöka mjölkproven från varje juverfjärdedel hos besättningens alla kor en gång om året på kommunens bekostnad i ett mjölkkontrollaboratorium som anvisas av hälsovårdsnämnden.

Mjölkförädlingsföretagen skall sköta om att de mjölkprov som nämns i 1 mom. tas och blir skickade till mjölkkontrollaboratoriet. Proven skall tas och skickas senast en månad efter det att orsaken till undersökningen har uppstått, och efter att mjölkförädlingsföretaget har kommit överens om leveranstiden med producenten och mjölkkontrollaboratoriet.

Utöver vad ovan i 1 mom. har bestämts kan prov, som tagits per juverfjärdedel, undersökas i nödvändig utsträckning om det föreligger motiverade skäl härtill på grund av en produktionshygienisk syneförrättning på lägenheten, ett skriftligt program, som gjorts upp för lägenheten för bekämpning av mastit, eller på grund av ett undersökningsbehov som har konstaterats av den kommunalveterinär som sköter boskapsbesättningen. Undersökningen görs på bekostnad av kommunen och vid provtagning och sändning av prov för undersökning iakttas i tillämpliga delar vad som stadgas i 1 och 2 mom.

11 §

På de i 10 § avsedda producentmjölksproven, som har tagits per juverfjärdedel, skall utföras:

a)

bestämning av cellhalten eller annan undersökning, som påvisar förekomsten av mastit;

b)

bakteriologisk odling av de prov som har en cellhalt över 300 000 celler per milliliter eller vilkas CMT-reaktion är 3-5 eller ifall det i övrigt finns skäl härtill; samt

c)

i den utsträckning som fordras en bestämning av läkemedelsresistensen hos de bakterier som konstaterats förorsaka mastit.

12 §

På hälsovårdsnämndens försorg skall på mjölkproduktionslägenhet förrättas en sådan produktionshygienisk syn som avses i 64 § jord- och skogsbruksministeriets beslut (300/75) om mjölkkontroll, om det på basis av den i 7 § nämnda utredning som mjölkförädlingsföretaget skickar till hälsovårdsnämnden finns skäl att misstänka att det på lägenheten produceras undermålig mjölk eller att lägenhetens mjölk kan orsaka men för hälsan.

Åtgärder på basis av resultaten av de kommunala övervakningsmyndigheternas undersökning

13 §

På basis av resultaten av undersökningarna av de i 6 § 2 mom. nämnda nya producentmjölksproven, som mjölkförädlingsföretaget levererar, skall förfaras på det sätt som bestäms i 6 § 3 mom.

14 §

På basis av resultaten av undersökningarna av de i 5 § nämnda proven på transportpartier och mjölkförädlingsföretags råvara skall förfaras på det sätt som bestäms i 8 § 1 mom.

Hälsovårdsnämnden i den kommun där mjölkförädlingsföretaget befinner sig kan i enlighet med 62 a § jord- och skogsbruksministeriets beslut om mjölkkontroll (300/75) tillfälligt förkorta försäljningstiden för ett mjölkförädlingsföretags konsumtionsmjölksprodukter, om proven på transportpartierna eller proven på råvaran vid bestämning av totalantalet bakteriekolonier eller antalet koliforma bakteriekolonier upprepade gånger bedöms höra till klass III.

15 §

På basis av de i 5 § 2-4 punkterna nämnda undersökningarna av prov på mjölkförädlingsföretags konsumtionsmjölksprodukter kan hälsovårdsnämnden i den kommun där mjölkförädlingsföretaget befinner sig i enlighet med 62 a § jord- och skogsbruksministeriets beslut om mjölkkontroll (300/75) tillfälligt förkorta försäljningstiden för någon av mjölkförädlingsföretagets konsumtionsmjölksprodukter, om konsumtionsmjölksprodukten vid bestämning av totalantalet bakteriekolonier eller antalet koliforma bakteriekolonier upprepade gånger bedöms höra till klass III.

Meddelande om undersökningsresultaten

16 §

Mjölkförädlingsföretag skall:

1)

ofördröjligen underrätta ifrågavarande hälsovårdsnämnd och berörda personer om resultaten av undersökningarna av prov på producentmjölk samt på transportpartier och mjölkförädlingsföretagets råvara ifall mjölken har bedömts höra till klass III eller konstaterats vara sur eller annars illasmakande, illaluktande, till utseendet avvika från det normala eller ha en mikrobläkemedelshalt, som överstiger den i 4 § 1 d punkten nämnda halten, eller om fosfatasprovet från mjölken är negativt;

2)

i ovan i 1 punkten nämnda fall skall om mjölken har bedömts höra till klass III, utom klassen särskilt för sig uppges:

a)

totalantalet bakteriekolonier och antalet celler i proven på producentmjölk; och

b)

totalantalet bakteriekolonier och totalantalet koliforma bakteriekolonier i prov på transportpartier och mjölkförädlingsföretagets råvara;

3)

i fråga om andra än i punkt 1 nämnda:

a)

resultat av undersökningar av prov på producentmjölk underrätta hälsovårdsnämnden i den kommun där lägenheten är belägen en gång i kvartalet före den 15 följande månad; och

b)

angående resultaten av undersökningarna av prov på transportpartier och mjölkförädlingsföretagets råvara en gång i månaden underrätta hälsovårdsnämnden i den kommun där mjölkförädlingsföretaget befinner sig; samt

4)

underrätta mjölkproducenten om möjligheterna att låta undersöka ovan i 10 § nämnda mjölkprov per juverfjärdedel omedelbart då det har visat sig finnas skäl för undersökning.

17 §

Mjölkkontrollaboratorium skall:

1)

ofördröjligen underrätta ifrågavarande hälsovårdsnämnd och berörda personer om resultaten av undersökningarna av ovan i 5 § nämnda prov och ifall mjölken har bedömts höra till klass III eller konstaterats vara sur eller annars illasmakande, illaluktande, till utseendet avvika från det normala eller innehålla en mikrobläkemedelshalt som överstiger den i 4 § 1 d punkten nämnda halten eller om fosfatasprovet av mjölken är negativt;

2)

i fall, som nämns ovan i 1 punkten, skall, om mjölken har bedömts höra till klass III, i fråga om undersökningsresultatet särskilt för sig utom klassen uppges totalantalet bakteriekolonier och antalet koliforma bakteriekolonier;

3)

en gång i månaden underrätta ifrågavarande hälsovårdsnämnd och mjölkförädlingsföretag om andra än ovan i 1 punkten nämnda undersökningsresultat; samt

4)

underrätta mjölkproducenten, mjölkförädlingsföretaget, kommunalveterinären i den kommun där producentlägenheten är belägen eller annan vårdande veterinär samt hälsovårdsnämnden i den kommun där mjölkproduktionslägenheten är belägen resultaten av undersökningarna av ovan i 11 § nämnda mjölkprov per juverfjärdedel.

Särskilda bestämmelser

18 §

Hälsovårdsnämnden i den kommun där mjölkförädlingsföretaget befinner sig skall jämföra mjölkkontrollaboratoriets undersökningsresultat i fråga om de i 5 § 1 punkten nämnda proven på transportpartier och på mjölkförädlingsföretags råvara med motsvarande resultat som mjölkförädlingsföretaget har uppgett. Om undersökningsresultaten uppvisar olikheter skall hälsovårdsnämnden och berörda personer vidta åtgärder för utredande och avlägsnande av orsakerna till skillnaderna.

Utfärdande av närmare bestämmelser

19 §

Veterinäravdelningen vid jord- och skogsbruksministeriet utfärdar vid behov närmare bestämmelser och anvisningar om tillämplingen av detta beslut.

Ikraftträdande

20 §

Detta beslut träder i kraft den 1 januari 1988, med undantag av 6 § 3 mom. c punkten, som träder i kraft den 1 januari 1989.

Genom detta beslut upphävs jord- och skogsbruksministeriets beslut av den 4 juni 1975 om mjölkprov (453/75) jämte senare ändringar.

Helsingfors den 8 december 1987

Jord- och skogsbruksminister Toivo T. PohjalaByråchef Kalevi Salminen

Till början av sidan