Förordning om granskning av videoprogram och andra bildprogram
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 861/1987
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
På föredragning av ministern för handläggning av ärenden som hör till undervisningsministeriets verksamhetsområde stadgas med stöd av 11 §, 12 § 3 mom. och 19 § lagen den 24 juli 1987 om granskning av videoprogram och andra bildprogram (697/87):
1 §
I en ansökan om granskning av bildprogram enligt lagen om granskning av videoprogram och andra bildprogram (697/87), nedan videogranskningslagen, skall nämnas:
sökandens namn och adress samt
namnet på det bildprogram som skall granskas.
I fråga om program på främmande språk skall i ansökan nämnas även det finsk- eller svenskspråkiga namn som är avsett att användas. Till ansökan skall även fogas en redogörelse för programmets innehåll.
Ansökningsblanketter erhålls avgiftsfritt från statens filmgranskningsbyrå.
2 §
På en upptagning som avses i 11 § videogranskningslagen eller på upptagningens omslag skall antecknas programmets namn och längd, programmets identifieringsnummer, individualisering av framställaren eller importören samt nedan i 4 och 5 §§ nämnda uppgifter om granskning av programmet. Som omslag för upptagningar anses programkassetten eller motsvarande omslag samt de fodral eller andra produktförpackningar med vilka bildprogram sprids till konsumenterna. Om fodral eller andra produktförpackningar används, skall de anteckningar som avses ovan göras även på dem.
3 §
Statens filmgranskningsbyrå ger ett identifieringsnummer för varje program som tillställts byrån för granskning eller om vilka har gjorts en anmälan enligt 10 § videogranskningslagen.
4 §
Om ett program, som har granskats i enlighet med videogranskningslagen eller ett program som har granskats som film i enlighet med lagen om filmgranskning (299/65), får spridas till dem som är under 16 år, skall om detta göras en anteckning i enlighet med 5 § 1 punkten. Anteckning skall också göras om sådana åldersgränsrekommendationer som gjorts vid granskningen.
Om ett program inte får spridas till dem som är under 16 år, skall om detta göras en anteckning i enlighet med 5 § 2 punkten.
5 §
Uppgifterna om granskningen av ett program anges med följande beteckningar:
Beslutets innehåll | Beteckning | |
på finska | på svenska | |
1) godkänts för spridning till personer i alla åldrar | S | T |
2) spridning förbjuden till dem som är under 16 år | K 16 | F 16 |
6 §
Anteckningarna enligt denna förordning på en upptagnings omslag skall göras på ett synligt ställe och så, att de inte lätt kan avlägsnas eller ändras.
7 §
I den förteckning som nämns i 12 § 1 mom. videogranskningslagen antecknas de som ansökt om granskning, de granskade programmens eller filmernas namn, längd och identifieringsnummer, framställarna eller importörerna samt granskningsbeslutens innehåll.
8 §
I de meddelanden som nämns i 12 § 2 mom. videogranskningslagen intas programmets eller filmens namn, längd och identifieringsnummer samt granskningsbeslutets innehåll.
Statens filmgranskningsbyrå skall offentliggöra meddelanden enligt 1 mom. kvartalsvis. Ett meddelande om granskade bildprogram och filmer kan offentliggöras separat.
Ett meddelande enligt 1 mom. anses vara offentliggjort på utgivningsdagen för det nummer av officiella tidningen i vilket publicerats ett tillkännagivande om att meddelandet kan erhållas hos statens filmgranskningsbyrå.
9 §
Om filmgranskningsbyråns och statens filmnämnds verksamhet stadgas i förordningen om förrättande av filmgranskning (51/66).
10 §
Närmare föreskrifter och anvisningar om verkställigheten och tillämpningen av denna förordning utfärdas vid behov av undervisningsministeriet.
11 §
Denna förordning träder i kraft den 1 januari 1988.
Helsingfors den 20 november 1987
Republikens President Mauno KoivistoMinister Anna-Liisa Piipari