Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

574/1987

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Lag om val av republikens president

Typ av författning
Lag
Meddelats

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med riksdagens beslut stadgas:

1 kap.Allmänna stadganden

1 §

Direkt val av republikens president förrättas den sista söndagen i januari och följande måndag det sjätte året efter det år då republikens president senast tillträdde sitt ämbete, nämnda år ej medräknat. Samtidigt förrättas val av elektorer för valet av republikens president.

Skall val av president förrättas vid annan tid än den som stadgas i 23 § regeringsformen, bestämmer statsrådet genom beslut som publiceras i Finlands författningssamling vilken söndag och därpåföljande måndag som direkt val av republikens president och val av elektorer skall förrättas. Den som valts till ny president på detta sätt tillträder sitt ämbete den tredje dagen efter det valresultatet har avkunnats, eller någon som uppställts som presidentkandidat med stöd av 23 § 3 eller 4 mom. regeringsformen konstaterats ha blivit republikens president.

2 §

Vid direkt val av republikens president och vid val av elektorer följs samma indelning i valkretsar som vid riksdagsmannaval.

3 §

I valkretsarna, utom i landskapet Ålands valkrets, utses genom proportionella val 300 elektorer, vilkas mandat fördelas mellan valkretsarna enligt antalet invånare som är mantalsskrivna inom respektive valkrets och som är finska medborgare.

I landskapet Ålands valkrets väljs en elektor på det sätt som stadgas för val av riksdagsman i landskapet Ålands valkrets.

4 §

Fördelningen av mandaten för elektorerna mellan de olika valkretsarna, med undantag av landskapet Ålands valkrets, verkställs enligt mantalsskrivningen för året före valåret. Fördelningen verkställs av statsrådet i god tid före det direkta valet av president och elektorsvalet genom beslut som publiceras i Finlands författningssamling.

5 §

Direkt val av republikens president och elektorsval förrättas samtidigt i varje kommun enligt röstningsområde. Om indelningen av en kommun i röstningsområden gäller vad som stadgas i 3 § kommunala vallagen.

Deltagande i val kan även ske på förhand, varvid i tillämpliga delar skall iakttas vad som därom stadgas i lagen om riksdagsmannaval (391/69).

6 §

Valkretscentralnämnd är den i varje valkrets för riksdagsmannaval senast tillsatta centralnämnden, som för sig skall anta en sekreterare, räknare och annan behövlig personal.

7 §

Om kommunal centralvalnämnd gäller vad som därom stadgas i lagen om riksdagsmannaval.

8 §

Kommunfullmäktige skall i god tid före direkt val av republikens president och elektorsval för varje röstningsområde tillsätta en valnämnd, och för anstalter som är förhandsröstningsställen en eller flera valbestyrelser på det sätt som om tillsättande av sådana stadgas i lagen om riksdagsmannaval.

Om förordnande av en tillfällig suppleant i valnämnd eller i valbestyrelse gäller vad som därom stadgas i 10 § 2 mom. lagen om riksdagsmannaval.

9 §

Valkretscentralnämnden och valnämnden är beslutföra med fem och valbestyrelsen med tre medlemmar.

10 §

För förrättande av direkt val av republikens president och elektorsval uppgörs över de valberättigade vallängder för röstningsområden och vallängder för valkretsar. Angående dem gäller vad som stadgas i lagen om riksdagsmannaval.

11 §

Om valkretscentralnämndens förberedande åtgärder för direkt val av republikens president och elektorsval gäller i tillämpliga delar vad som om motsvarande åtgärder stadgas för riksdagsmannaval.

2 kap.Uppställande av presidentkandidater

12 §

Om rätten att uppställa presidentkandidat stadgas i 23 § 2 mom. regeringsformen.

Ett partis presidentkandidat bör utses på ett sätt som tryggar partimedlemmarnas demokratiska påverkningsmöjligheter, i enlighet med vad som närmare bestäms i partiets stadgar.

13 §

Ett parti eller en grupp av personer som avses i 23 § 2 mom. regeringsformen skall anmäla sin presidentkandidat hos centralnämnden i Helsingfors stads valkrets. På gruppens vägnar görs anmälan av dess ombud. I anmälan skall tydligt anges kandidatens namn samt hans titel, yrke eller syssla och hans hemkommun. Till anmälan skall fogas ett av registermyndigheten utfärdat ämbetsbetyg för kandidaten samt en av denne undertecknad försäkran om att han samtycker till att vara kandidat för det parti eller den grupp av personer som uppställt honom och till att ta emot presidentämbetet.

En grupp som avses i 1 mom. skall till sin anmälan foga av minst tjugotusen valberättigade personer undertecknade kort, på vilka de meddelar att de önskar uppställa en angiven person som presidentkandidat. Korten skall avfattas enligt ett formulär som fastställts av justitieministeriet och publicerats i Finlands författningssamling.

Av kortet skall framgå

1)

personuppgifter om den valberättigade,

2)

hans försäkran om att han är valberättigad vid riksdagsmannaval,

3)

datering som inte får vara äldre än ett år samt

4)

fullmakt för en bestämd person att vara gruppens ombud och för en annan att vara dennes suppleant samt varderas postadress och telefonnummer.

På varje kort som bifogas en anmälan skall samma personer bemyndigas att vara gruppens ombud respektive suppleant för honom.

14 §

Anmälan om uppställande av kandidat skall lämnas till centralnämnden i Helsingfors stads valkrets tidigast den 5 och senast den 15 oktober året före valet.

Avlider en kandidat som har anmälts av ett parti eller får han bestående förhinder tidigare än den tredje dagen innan direkt val av republikens president och elektorsval förrättas, har partiet rätt att före valet anmäla en ny kandidat hos centralnämnden i Helsingfors stads valkrets.

Då val av republikens president skall förrättas vid annan tid än den som stadgas i 23 § regeringsformen, skall i det statsrådsbeslut som avses ovan i 1 § 2 mom. även bestämmas de dagar då presidentkandidaterna tidigast och senast skall anmälas.

15 §

Kandidaternas inbördes ordningsföljd bestäms av centralnämnden i Helsingfors stads valkrets genom lottning vid ett sammanträde, som skall hållas senast den femte dagen efter den då anmälan om presidentkandidat senast skall ha gjorts. Vid detta sammanträde skall justitiekanslern i statsrådet vara närvarande. En företrädare för varje parti som uppställt en presidentkandidat och ombudet för en grupp som uppställt en presidentkandidat har rätt att närvara vid sammanträdet.

Då kandidaternas inbördes ordningsföljd har bestämts, skall centralnämnden i Helsingfors stads valkrets genom ett tillkännagivande underrätta justitieministeriet om de uppställda presidentkandidaterna. Ministeriet skall utan dröjsmål publicera centralnämndens tillkännagivande i Finlands författningssamling. Centralnämnden skall därefter för valet trycka en förteckning över presidentkandidaterna, i vilken dessa skall upptas i den ordningsföljd som lottningen angivit, börjande med nummer 2.

Om en ny presidentkandidat uppställts i stället för en presidentkandidat som avlidit eller fått bestående förhinder, skall centralnämnden i Helsingfors stads valkrets ge honom det nummer som följer på ordningsnumret för den sista kandidaten i den förteckning som nämns i 2 mom. Centralnämnden skall beträffande den nya presidentkandidaten uppgöra ett tillägg till förteckningen, av vilket framgår de uppgifter om en kandidat som skall intas i förteckningen. Tillägget skall om möjligt utan dröjsmål delges valmyndigheterna och de röstande.

16 §

Har inom utsatt tid uppställts endast en presidentkandidat, skall centralnämnden i Helsingfors stads valkrets utan dröjsmål underrätta statsrådet därom. Efter att ha konstaterat att den uppställda kandidaten blir president med stöd av 23 § 3 mom. regeringsformen skall statsrådet meddela honom detta skriftligen och utfärda en kungörelse i saken, som publiceras i Finlands författningssamling.

17 §

Angående beslut av ett parti om uppställande av presidentkandidat, röstberättigade personers anslutning till en i 13 § nämnd grupp och den förteckning över presidentkandidaterna som skall uppgöras för valet gäller i tillämpliga delar vad som stadgas i 31 och 31 c §§ samt 4 kap. lagen om riksdagsmannaval om motsvarande beslut av parti, medlemskap i valmansförening och slutlig sammanställning av kandidatlistor.

3 kap.Uppställande av elektorskandidater. Valförbund, valmansföreningar och gemensamma listor

18 §

Kandidaterna för val av elektorer för valet av republikens president uppställs efter det att tillkännagivandet om de uppställda presidentkandidaterna har offentliggjorts.

Vid elektorsvalen kan endast finnas sådana kandidater som har uppställts för val av en till namnet angiven presidentkandidat till republikens president.

19 §

Rätt att uppställa kandidater för elektorsval har de partier som har uppställt en presidentkandidat samt valmansföreningar.

Endast den som har respektive presidentkandidats samtycke därtill kan uppställas som elektorskandidat av en valmansförening.

20 §

Utöver vad som stadgas i 18 och 19 §§ gäller om uppställande av partiernas kandidater, om valförbund samt om valmansföreningar och gemensamma listor vid elektorsval i tillämpliga delar vad som stadgas i 3 och 3 a kap., 105 § samt 106 § 2 mom. lagen om riksdagsmannaval. De löpande ordningsnummer som ges elektorskandidaterna skall dock börja med talet 20. På varje partis kandidatlista skall också anges den presidentkandidat som partiet uppställt, och på en valmansförenings kandidatlista den presidentkandidat som elektorskandidaten stöder. Till ansökan om publicering av en valmansförenings kandidatlista skall också fogas i 19 § 2 mom. nämnt samtycke av presidentkandidaten.

4 kap.Valförrättning, förhandsröstning, rösträkning, fastställande av valresultatet och utfärdande av fullmakt

21 §

Angående valförrättning och förhandsröstning vid direkt val av republikens president och elektorsval gäller i tillämpliga delar vad som i 46 § 3 mom. samt i 47, 48 och 49-79 §§ lagen om riksdagsmannaval stadgas om valförrättning inom röstningsområde och om förhandsröstning.

Vid direkt val av republikens president och elektorsval sker röstningen med två olikfärgade röstsedlar, angående vilka i tillämpliga delar gäller vad som stadgas i 48 a § lagen om riksdagsmannaval.

22 §

Angående ogiltighet för röstsedel gäller i tillämpliga delar vad som i 83 § lagen om riksdagsmannaval stadgas om röstsedels ogiltighet.

23 §

Rösterna räknas så, att de röster som avgivits vid det direkta valet av republikens president räknas först och därefter de som avgivits vid elektorsvalet.

24 §

Valkretscentralnämnden skall vid ett sammanträde som börjar klockan 12 den 5 dagen efter den andra valdagen fastställa de röstetal som varje presidentkandidat har fått vid det direkta valet av republikens president samt utan dröjsmål till centralnämnden i Helsingfors stads valkrets anmäla de fastställda röstetalen och antalet personer som har utövat sin rösträtt vid det direkta valet.

25 §

Efter att ha mottagit i 24 § nämnd anmälan från samtliga valkretscentralnämnder skall centralnämnden i Helsingfors stads valkrets fastställa det slutliga antalet röster som i hela landet har avgivits för varje presidentkandidat vid det direkta valet av republikens president samt antalet personer som har utövat sin rösträtt. Centralnämnden skall utan dröjsmål underrätta statsrådet därom.

Har någon kandidat vid det direkta valet av republikens president i hela landet fått mera än hälften av de röster som avgivits av dem som utövat sin rösträtt, skall statsrådet konstatera att denne med stöd av 23 § 4 mom. regeringsformen har blivit vald till republikens president, meddela honom detta skriftligen och utfärda en kungörelse över valresultatet, som publiceras i Finlands författningssamling. I kungörelsen skall även anges det antal röster som varje kandidat fått i hela landet vid det direkta valet av republikens president.

26 §

Har ingen kandidat blivit vald till republikens president på det sätt som anges i 25 §, skall statsrådet över resultatet av det direkta valet av republikens president utfärda en kungörelse, som publiceras i Finlands författningssamling. I kungörelsen skall anges det röstetal som varje kandidat fått i hela landet vid valet. I kungörelsen skall även nämnas att republikens president enligt regeringsformen skall väljas av elektorerna.

27 §

Utöver vad som stadgas i 22-26 §§ gäller om rösträkningen och grunderna för den samt om fastställandet och offentliggörandet av resultatet i elektorsvalet i tillämpliga delar vad som stadgas i 81, 82 och 84-90 §§ lagen om riksdagsmannaval.

Fullmakt för elektor utfärdas dock endast om valet av republikens president skall förrättas av elektorerna.

28 §

En elektorsfullmakt har följande lydelse:

"Vid det val av elektorer för valet av republikens president som den .... och .... .... .... förrättats i .... valkrets har N.N., bosatt i ...., blivit vald till elektor för det val av republikens president som skall förrättas den .... .... ....

Detta intyg gäller såsom elektorsfullmakt."

Ort och tid.

Har ett elektorsmandat blivit ledigt, utfärdar valkretscentralnämnden fullmakt för den som enligt 27 § skall träda i stället. I detta fall har fullmakten följande lydelse:

"Vid det val av elektorer för valet av republikens president som den .... och .... .... .... förrättats i .... valkrets valdes N.N. till elektor för det val av republikens president som skall förrättas den .... .... ...., men sedan elektorsmandatet efter honom blivit ledigt, har enligt gällande stadganden N.N., bosatt i ...., blivit vald till elektor i hans ställe.

Detta intyg gäller såsom elektorsfullmakt."

Ort och tid.

29 §

Om tillkännagivande av valresultatet, då annat inte stadgas i 16, 25 eller 26 §, om förvaringen av röstsedlarna och uträkningarna, om valkretscentralnämndernas sammanträden, protokoll och expeditioner, om valmyndigheternas ansvar, valkostnaderna och rätt att skicka tjänsteförsändelser samt om det fall att utsatt dag infaller på en helgdag eller helgfri lördag gäller i tillämpliga delar vad som stadgas i 92-98, 101 och 102 §§ samt i 103 § 2 mom. lagen om riksdagsmannaval.

5 kap.Av elektorer förrättat val av republikens president

30 §

Elektorerna förrättar val av republikens president i huvudstaden, utom då det till följd av krigstillstånd eller andra viktiga hinder är omöjligt eller för valets trygghet vådligt. I detta fall bestämmer statsrådet annan mötesort. Beslutet i saken skall publiceras i Finlands författningssamling, om statsrådet så bestämmer.

Statsrådet bestämmer i vilken lokal valet skall förrättas. Meddelande därom skall i god tid före valet publiceras i den officiella tidningen, om statsrådet så beslutar.

31 §

Skall elektorerna förrätta val av republikens president vid annan tid än den som stadgas i 23 § regeringsformen, bestämmer statsrådet valdagen genom beslut som publiceras i Finlands författningssamling.

32 §

Klockan 11 dagen före den då valet av republikens president förrättas skall samtliga elektorer i den ordning som genom anslag på dörren till vallokalen närmare tillkännages låta sina fullmakter granskas av den eller dem som statsministern anförtrott granskningen. Vid granskningen undersöks om fullmakten är utfärdad av behörig myndighet och uppgjord enligt gällande formföreskrifter.

Godkänner granskaren inte en fullmakt, skall han anmäla detta hos statsministern som, efter prövning av om elektorn enligt den skall anses vara behörig, avgör om elektorn skall införas i den i 33 § 1 mom. nämnda förteckningen.

33 §

En valkretsvis upprättad förteckning över de elektorer som styrkt sin behörighet skall på valdagen före klockan 14 ges till statsministern.

En elektor som inte senast klockan 12 på valdagen uppvisat sin fullmakt för granskning är inte berättigad att ta del i valet av president.

34 §

Elektorerna sammankommer på valdagen klockan 15 under statsministerns ordförandeskap för valet av president.

35 §

Valförrättningen börjar med namnupprop enligt den i 33 § 1 mom. nämnda förteckningen.

Valet får förrättas även om en eller flera elektorer inte är närvarande.

En elektor som vid namnuppropet antecknas såsom frånvarande får inte ta del i valet av president.

36 §

Innan valet begynner skall statsministern meddela vad som i regeringsformen och i denna lag stadgas om förrättande av val samt kalla fyra elektorer att biträda vid valet.

37 §

Vid val som förrättas av elektorer kan röster endast avges för en presidentkandidat, för vars val till president vid elektorsvalet har utsetts åtminstone en elektor.

Har en presidentkandidat avlidit eller fått bestående förhinder senare än den fjärde dagen före direkt val av republikens president och elektorsval, har en elektor som blivit vald såsom hans elektorskandidat rätt att innan valet begynner skriftligen hos statsministern anmäla någon annan i stället för den som avlidit eller fått förhinder. Uppfyller den som på detta sätt anmälts de krav som i 23 § 1 mom. regeringsformen ställs på den som kan bli vald till republikens president, skall statsministern innan valet begynner underrätta elektorerna om den nya kandidaten. Vid valet kan elektorerna rösta på denne på samma sätt som på en kandidat som avses i 1 mom.

En röst, som avgivits för någon annan än den som avses i 1 mom. eller en i 2 mom. nämnd presidentkandidat som uppställts i stället för en kandidat som avlidit eller fått förhinder, är ogiltig.

38 §

Valet förrättas med slutna sedlar. På röstsedeln skall kandidatens namn anges så tydligt att tvivel inte kan råda om vem som avses.

Diskussion om kandidaterna är inte tillåten.

Namnupprop förrättas enligt den i 33 § nämnda förteckningen, med beaktande av vad som stadgas i 35 § 3 mom. Varje elektor skall avlämna sin röstsedel i den ordning i vilken hans namn blir uppropat.

39 §

Om valresultatet skall statsministern i brev underrätta den som blivit vald till president samt statsrådet, som skall publicera resultatet i Finlands författningssamling.

Statsministerns brev kontrasigneras av den som fört protokoll vid valet.

40 §

Protokoll vid valförrättningen förs av den som statsministern kallat till sekreterare. Protokollet justeras av de biträden som avses i 36 §. Statsministern antar även annan behövlig personal.

Protokollet över valförrättningen skall publiceras i Finlands författningssamling.

41 §

Vid förhinder för statsministern handhas de uppgifter som enligt denna lag ankommer på honom av den medlem av statsrådet som enligt 39 § regeringsformen är hans ställföreträdare.

6 kap.Särskilda stadganden

42 §

Ändring i ett sådant beslut av centralnämnden i Helsingfors stads valkrets som avses i 25 § 1 mom. samt i valkretscentralnämndernas beslut om fastställande av valresultatet får ej sökas genom besvär.

43 §

En tjänsteman som med sin ämbetsmyndighet försöker påverka det direkta valet av republikens president eller elektorsvalet eller som uppsåtligen fördröjer inlämnandet av en fullmakt skall dömas till avsättning.

Den som genom lockande eller tubbande stör valfriheten skall dömas till fängelse i högst tre månader. Har våld eller hot använts när brottet begicks, skall gärningsmannen dömas till fängelse i minst en månad och högst ett år. Har brottet begåtts av en tjänsteman, skall han dessutom dömas till avsättning.

En arbetsgivare som hindrar en anställd att utöva sin rösträtt skall dömas till böter.

44 §

Elektorerna har rätt till arvode och resekostnadsersättning av statens medel.

Arvodets belopp och grunderna för ersättningen fastställs av statsrådet.

45 §

Senast dagen efter det val som förrättats av elektorerna skall varje elektor inlämna sin arvodes- och reseräkning till sekreteraren vid valförrättningen, som efter att ha granskat räkningarna skall sända dem jämte intyg över att elektorn tagit del i valet av president till statskontoret för utbetalning av arvodet och resekostnadsersättningen.

Arvodena för sekreteraren och den övriga personalen bestäms av statsministern och utbetalas av statskontoret.

46 §

Närmare bestämmelser och anvisningar om tillämpningen av denna lag utfärdas vid behov av justitieministeriet. I fråga om 5 kap. samt 44 och 45 §§ utfärdas de dock av statsrådets kansli.

47 §

Denna lag träder i kraft den 1 juli 1987.

Genom denna lag upphävs lagen den 13 juni 1969 om val av elektorer för valet av republikens president (392/69) jämte senare ändringar och lagen den 22 februari 1924 angående val av republikens president (59/24).

Måste val av republikens president förrättas innan 90 dagar förflutit från det denna lag träder i kraft, skall likväl tillämpas de lagar som nämns i 2 mom. och som nu upphävs.

Stadgandet i 12 § 2 mom. om att förfarandet då presidentkandidat uppställs skall anges i ett partis stadgar tillämpas först vid det andra ordinarie direkta valet av republikens president efter det att denna lag har trätt i kraft.

Regeringens proposition 252/84

Grunglagutsk. bet. 10/86

Stora utsk. bet. 57/86

Grunlagutsk. bet. 2/87

Nådendal den 26 juni 1987

Republikens President Mauno KoivistoJustitieminister Matti Louekoski

Till början av sidan