Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

402/1987

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Lag om musikläroanstalter med statsandel

Typ av författning
Lag
Meddelats

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med riksdagens beslut stadgas:

1 kap.Musikläroanstalternas uppgifter

1 §

Musikläroanstalternas uppgift är att genom att meddela undervisning i musik utveckla den nationella musikkulturen och öka musikintresset.

Anstalterna fullgör sin uppgift genom att väcka intresse hos befolkningen inom sitt verksamhetsområde att lyssna till musik, meddela amatörmusiker grundundervisning i musik och förbereda elever för yrkesstudier samt genom att meddela yrkesundervisning i musik.

2 §

En musikläroanstalt kan vara musikskola, musikinstitut eller konservatorium.

Grundundervisning i musik meddelas i musikläroanstalter. Yrkesutbildning i musik ges i musikläroanstalter med konservatoriestadium.

I musikläroanstalter kan ges grundundervisning i dans och på konservatoriestadiet yrkesutbildning i dans.

2 kap.Statsandelar och statsunderstöd

3 §

Kommunala och privata musikläroanstalter som meddelar grundundervisning i musik och som uppfyller stadgade villkor får i statsandel 45 procent, och musikläroanstalter som meddelar grundundervisning och yrkesundervisning i musik och som uppfyller motsvarande villkor 55 procent av driftskostnaderna enligt 4 §.

4 §

Till de driftskostnader som ger en musikläroanstalt rätt till statsandel hänförs

1)

löner och arvoden till rektor, lärarna, timlärarna och föreläsarna samt till annan personal som behövs vid läroanstalten, likaså arbetsgivarens lagstadgade avgifter för lönerna samt grupplivförsäkringspremier och betalningsandelen till kommunala pensionsanstalten,

2)

resekostnader som föranleds av undervisningen,

3)

skäliga hyror för lokaliteterna samt utgifter för värme, vatten, belysning och drivkraft i egna och hyrda byggnader samt

4)

läromedel och undervisningsmateriel, utgifter för elevkonserter och elevintagning samt övriga av skolstyrelsen godkända behövliga driftsutgifter, till vilka dock inte skall hänföras arvoden och andra ersättningar till medlemmarna i läroanstaltens förvaltningsorgan.

5 §

I samband med fastställandet av verksamhetsplanen bestämmer skolstyrelsen det antal undervisningstimmar under arbetsåret som ger musikläroanstalten rätt till statsandel.

6 §

Statsandel kan beviljas en musikläroanstalt vars verksamhet undervisningsministeriet konstaterat vara behövlig med tanke på musikfostran inom dess verksamhetsområde och som dessutom uppfyller följande villkor:

1)

läroanstalten får inte upprätthållas för uppnående av ekonomisk vinst,

2)

läroanstaltens verksamhet skall vara ordnad på det sätt som stadgas i lag och förordning och bestäms med stöd därav,

3)

läroanstalten skall förfoga över tillräckliga lokaliteter, inventarier och läromedel, och

4)

läroanstalten skall uppfylla övriga i lag och en med stöd därav given förordning stadgade villkor för statsandel.

Om rätt till statsandel beslutar undervisningsministeriet genom att fastställa arbetsprogrammet för läroanstalten.

7 §

Avlöningsutgifterna för yrkesundervisningen enligt skolstyrelsens utvecklingsprogram för den yrkesutbildning som lyder under skolstyrelsen kan även ersättas till en större del än vad som stadgas i 3 §. Undervisningsministeriet beslutar om ersättningsgrunderna inom ramen för det anslag som anvisats i statsförslaget.

8 §

Skolstyrelsen kan ur det anslag som för ändamålet upptagits i statsförslaget bevilja understöd för kompletterande utbildning av musikläroanstalternas personal.

9 §

En musikläroanstalt får ur anslaget för ändamålet i statsförslaget beviljas ett särskilt statsunderstöd för försöksverksamhet.

En förutsättning för statsunderstöd för försöksverksamhet är att undervisningsministeriet på framställning av skolstyrelsen har godkänt en plan för försöksverksamheten.

10 §

En musikläroanstalt kan ur det anslag för ändamålet som upptas i statsförslaget beviljas byggnadsunderstöd för anskaffning, utvidgning och grundlig förbättring av sina lokaliteter.

11 §

Utöver vad som stadgas i denna lag tillämpas på statsandelarna och statsunderstöden till kommunala och privata läroanstalter 2, 7, 8, 14, 15, 18-22 och 26-30 §§ lagen om statsandelar och -understöd åt kommuner och kommunalförbund (35/73), nedan statsandelslagen. Härvid tillämpas på en privat läroanstalt i tillämpliga delar vad som i nämnda stadganden sägs om kommun.

Såsom avdrag på driftskostnaderna räknas, med avvikelse från 7 § statsandelslagen, inte elevavgifterna.

Vederbörande statsmyndighet enligt statsandelslagen är skolstyrelsen. Vederbörande statsmyndighet är likväl i de fall som avses i 28 § 1 mom. i statsandelslagen undervisningsministeriet och i de fall som avses i 15 § 2 och 3 mom. finansministeriet.

3 kap.Förvaltning

12 §

En läroanstalt som upprätthålls av en kommun eller ett kommunalförbund skall ha en instruktion som godkänns av kommunfullmäktige respektive förbundsfullmäktige. En privat läroanstalt skall ha ett reglemente som fastställts av skolstyrelsen.

13 §

För förvaltningen av läroanstalten skall den som upprätthåller anstalten tillsätta en direktion. Denna skall ha minst fem medlemmar med en personlig suppleant för var och en. Till direktionen kan även förordnas förbundsstyrelsen för det kommunalförbund som upprätthåller läroanstalten eller styrelsen för det privata samfund som upprätthåller den.

En företrädare för lärarkåren som denna väljer inom sig samt en företrädare för eleverna som dessa väljer bland sig och som har fyllt 18 år har rätt att delta i direktionens sammanträden och att yttra sig där. I ett konservatorium väljs elevernas företrädare i direktionen bland yrkesstuderandena.

Då flera kommuner hör till en kommunal musikläroanstalts verksamhetsområde, kan kommunerna komma överens om att en del av de medlemmar och suppleanter som nämns i 1 mom. väljs från en annan kommun än den där musikläroanstalten finns, på det sätt som stadgas i 104 § kommunallagen (953/76).

Om direktionens uppgifter och behörighet stadgas genom förordning och bestäms med stöd av den i en kommunal läroanstalts instruktion och i en privat läroanstalts reglemente.

4 kap.Personal

14 §

Vid en musikläroanstalt skall finnas en tjänst eller befattning som rektor. Om läroanstaltens verksamhet påkallar det, kan vid läroanstalten inrättas en tjänst eller befattning som biträdande rektor eller också kan någon av de ordinarie lärarna förordnas att såsom biträdande rektor eller föreståndare för en filial bistå rektorn i ledningsuppgifterna.

Vid en musikläroanstalt skall finnas lärartjänster eller lärarbefattningar. Vid läroanstalten får också anställas timlärare och föreläsare samt annan personal i behövlig omfattning.

Lärartjänsterna och lärarbefattningarna vid en musikläroinrättning är tjänster eller befattningar som lektor, lärare och ackompanjatör. Dessutom finns vid ett konservatorium tjänster eller befattningar som överlärare.

15 §

Då ett maximibelopp för avlönande av ny personal har fastställts i statsförslaget, kan ny personal som berättigar till statsandel anställas endast upp till detta maximibelopp. Om en ny läroanstalt tas med i systemet med statsandelar, får tjänster och befattningar vid läroanstalten inrättas i enlighet med den kvot för undervisningstimmar som fastställts för läroanstalten.

16 §

Om rektors, biträdande rektors och lärares behörighetsvillkor stadgas genom förordning. Undervisningsministeriet kan av särskilda skäl bevilja dispens från behörighetsvillkoren för rektor och biträdande rektor.

17 §

Om rätt till pension för den som hör till personalen vid en privat musikläroanstalt med statsandel och om rätt till familjepension efter denne samt om den pensionskostnadsandel som skall dras av från läroanstaltens framtida statsandel för avlöningar, gäller vad som stadgas i lagen om vissa pensioner, som skall betalas av statsmedel (382/69). Den procentuella kostnadsandel som avses i 6 § 2 mom. i nämnda lag bestäms på grundval av den procentsats enligt vilken läroanstalten i enlighet med 3 § ovan själv deltar i avlöningskostnaderna.

5 kap.Finansiering av statsandelarna

18 §

Statsandelarna till sådana i denna lag nämnda läroanstalter som meddelar grundundervisning i musik kan betalas ur det anslag i statsförslaget som har anvisats av tippnings- och penninglotterivinstmedlen för stödjande av konst.

Undervisningsministeriet kan inom ramen för statsförslaget bevilja en musikläroanstalt som inte får statsandel som nämns i 3 § statsunderstöd av de medel som nämns i 1 mom.

6 kap.Särskilda stadganden

19 §

Förändras en läroanstalts äganderättsförhållanden, organisationsform eller verksamhet så, att detta kan inverka på läroanstaltens rätt till statsandel eller grunderna för beslutet om statsandelens belopp, skall läroanstalten för att bevara sin rätt till statsandel ansöka om ändring av arbetsprogrammet.

20 §

En elev som bryter mot läroanstaltens inre ordning eller stör arbetsron kan tilldelas varning eller avstängas från läroanstalten för viss tid, högst ett år. Beslut om varning fattas av rektor.

Beslut om avstängning fattas av direktionen sedan den hört eleven och lärarrådet avgivit utlåtande. Eleven eller, om han är minderårig, han och hans vårdnadshavare har rätt att söka ändring i direktionens beslut hos skolstyrelsen inom 30 dagar från det beslutet skriftligen delgavs honom.

21 §

På sökande av ändring i beslut om statsandel tillämpas stadgandena i 26 § statsandelslagen.

Om begränsningar av rätten att söka ändring stadgas genom förordning.

22 §

Närmare stadganden om verkställigheten av denna lag utfärdas genom förordning.

7 kap.Ikraftträdelsestadganden

23 §

Denna lag träder i kraft den 1 augusti 1987. I fråga om statsandel tillämpas lagen dock första gången på utgifterna under räkenskapsåret 1988.

Genom denna lag upphävs lagen den 8 mars 1968 om statsunderstöd åt musikläroanstalter (147/68) jämte senare ändringar. Den lag som upphävs tillämpas likväl i fråga om statsandelen på utgifterna under hela räkenskapsåret 1987.

Åtgärder som verkställigheten av denna lag förutsätter kan vidtas innan lagen träder i kraft.

Regeringens proposition 162/86

Kulturutsk. bet. 12/86

Stora utsk. bet. 275/86

Helsingfors den 10 april 1987

Republikens President Mauno KoivistoMinister Gustav Björkstrand

Till början av sidan