Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

393/1987

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Förordning om främmande ämnen i livsmedel

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Uppdaterad författning
393/1987

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

På föredragning av ministern för handläggning av ärenden som hör till handels- och industriministeriets verksamhetsområde stadgas med stöd av 1 och 11 §§ livsmedelslagen av den 3 juli 1941 (526/41):

Tillämpningsområde

1 §

Denna förordning gäller högsta halter och förekomst av främmande ämnen i livsmedel.

Definition

2 §

Med främmande ämne avses ett i eller på ett livsmedel förekommande ämne, som inte är tillverknings- eller tillsatsämne och som är av sådan art, att det kan göra livsmedlet menligt för hälsan eller odugligt eller otjänligt som människoföda. Som främmande ämnen anses i denna förordning även insekter, kvalster och andra djur och delar och lämningar av dem samt exemplar som blivit smutsiga eller förskämda eller som ätits av.

Främmande ämnes högsta halt och förekomst i livsmedel

3 §

Om främmande ämnens högsta halter i eller på livsmedel är stadgat i bilaga 1 (Förteckning över främmande ämnen) till denna förordning. -r inte högsta halten angiven i förteckningen över främmande ämnen eller stadgad eller bestämd annorstädes, kan de av Codex Alimentarius kommissionen eller dess kommitter godkända högsta halterna iakttas.

Till de i förteckningen över främmande ämnen nämnda vegetabiliska varugrupperna hänförs, om inte annat nämns, åtminstone de produkter som uppräknas i bilaga 2. För de livsmedels del som inte är nämnda i bilaga 2 kan klassifikationen i Codex Classification of Foods and Animal Feedstuffs (CAC/PR 4-1986, Part 4) efterföljas.

4 §

I eller på ett livsmedel får inte finnas levande insekter eller kvalster som skadar produkten och förökas i eller på den.

Vad som är sagt i 1 mom. gäller inte, om ej annorstädes är annat stadgat, kvalster som förekommer i eller på torkade frön som används som råmaterial, om deras mängd är under 50 st/kg, ej heller sådana ryggradslösa djur som i ringa mån förekommer i eller på färska vegetabiliska produkter.

Ett i 1 mom. avsett livsmedel skall dock inte anses menligt för hälsan eller odugligt eller otjänligt som människoföda, om de levande insekterna och kvalstren dödas genom en tillräcklig temperatursänkning eller -höjning eller på något annat av tillsynsmyndigheten godkänt sätt och om den behandlade varan därefter uppfyller de krav som ställs på den i 5 §.

5 §

I ett livsmedel får inte i större utsträckning än i förteckningen över främmande ämnen anges finnas hår, avföringar, avsöndringar, andra än i 4 § 1 mom. avsedda levande insekter, döda insekter eller deras utvecklingsstadier, andra ryggradslösa djur eller delar av sådana, och inte heller ingå exemplar som är skadade av djur eller annars fördärvade eller smutsiga.

För livsmedel i fråga om vilka ingen högsta halt för i 1 mom. avsett främmande ämne är angiven i förteckningen över främmande ämnen lände till efterrättelse vad som i 9 § livsmedelsförordningen (408/52) är stadgat, om inte annorstädes är annat stadgat eller bestämt.

Ämnen med lika inverkan

6 §

Finns i eller på ett livsmedel samtidigt två eller flere ämnen som ur hälsosynpunkt har lika inverkan eller som intensifierar varandras hälsomenliga inverkan, får inte summan av ämnenas halter i procent av respektive högsta halter överstiga 100.

Vad som i 1 mom. är stadgat tillämpas inte på högsta halter av de i bilaga 1 punkt 2 nämnda främmande ämnena i livsmedel som nämns i samma punkt.

7 §

Följande är ovan i 6 § 1 mom. avsedda ämnen, om de hör till samma grupp:

Grupp 1: Ferbam, maneb, mancozeb, nabam, propineb, tiram, zineb och ziram

Grupp 2: Aldrin, DDT, dieldrin, endosulfan, endrin, heptaklor, hexaklorbensen, klordaner, klordekon, lindan och mirex

Grupp 3: Benomyl, carbendazim, tiofanat och tiofanatmetyl

Grupp 4: Captafol, captan och folpet

Grupp 5: Klorprofam och profam

Grupp 6: Carbofenotion, coumafos, cyanofenfos, dioxation, etion, fenamifos, fenitrotion, fensulfotion, fention, fentoat, forat, fosfamidon, foxim, isofenfos, kinalfos, klortiofos, leptofos, metacrifos, metamidofos, mevinfos, monocrotofos, ometoat, paration, parationmetyl, pirimifosetyl, triazofos och vamidotion

Grupp 7: Tetradifon och tetrasul

Grupp 8: Bioalletrin, bioresmetrin, cyflutrin, cypermetrin, deltametrin, fenotrin, fenvalerat, flusytrinat och permetrin

Grupp 9: Klorerade dibenzodioxiner, klorerade dibenzofuraner och polyklorerade bifenyler.

Åtgärdsgränserna

8 §

Av analys- och provtagningstekniska orsaker kan till de i 3 § 1 mom. avsedda högsta halterna tillåtas följande överskridningar:

Högsta halt mg/kg

Tillåten %

överskridning mg/kg

Under 0,05

100

0,05-0,1

0,05

0,1-0,5

50

0,5-1,0

0,25

1,0-20

25

20-50

5

50-150

10

150-300

15

Över 300

5

I 1 mom. avsedd överskridning tillåts dock inte i fråga om följande främmande ämnen: Aldrin, amitrol, captafol, DDT, dieldrin, endrin, erukasyra, etylentiourinämne, heptaklor, hexaklorbensen, klordan, leptofos, metamidofos, mirex, monocrotofos och vinylklorid.

Provtagning och förbehandling av prov

9 §

Bestämmelser och anvisningar om provtagning och förbehandling av prov vid bestämningen av rester av bekämpningsmedel finns i bilaga 3.

Särskilda stadganden

10 §

Närmare bestämmelser och anvisningar om tillämpning av denna förordning utfärdas vid behov av handels- och industriministeriet.

Närmare anvisningar om verkställigheten av denna förordning och de bestämmelser som utfärdats med stöd därav meddelas vid behov av näringsstyrelsen efter att den berett jord- och skogsbruksministeriets veterinäravdelning, medicinalstyrelsen och tullstyrelsen tillfälle att bli hörda.

11 §

Utöver vad som är stadgat i denna förordning skall stadgandena i livsmedelsförordningen iakttas.

Om påföljderna för överträdelse av denna förordning och de bestämmelser som utfärdats med stöd av förordningen stadgas i livsmedelslagen (526/41).

Ikraftträdelse

12 §

Denna förordning träder i kraft den 1 september 1987. Efterlevnaden av vad i denna förordning är stadgat och med stöd därav föreskrivet kan börja innan förordningen har trätt i kraft.

Genom denna förordning upphävs förordningen av den 9 november 1984 om främmande ämnen i livsmedel (761/84), den däri vidtagna ändringen av den 14 mars 1986 (237/86) samt handels- och industriministeriets beslut av den 9 november 1984 om vissa främmande ämnen i livsmedel (762/84), den däri vidtagna ändringen av den 1 augusti 1985 (718/85) och handels- och industriministeriets anvisningar av den 20 juni 1985 om tillämpningen av det ovannämnda beslutet (40/260/85 HIM).

Före förordningens ikraftträdande kan för dess verkställighet nödiga åtgärder vidtas.

Helsingfors den 3 april 1987

Republikens President Mauno KoivistoMinister Jermu Laine

Bilaga 1, 2, 3

Till början av sidan