Förordning om olycksfallsverket
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 187/1987
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
På föredragning av ministern för handläggning av ärenden som hör till social- och hälsovårdsministeriets verksamhetsområde stadgas med stöd av 4 § lagen den 1 juli 1965 om olycksfallsverket (389/65):
Olycksfallsverkets uppgifter
1 §
Olycksfallsverket åligger att
handlägga ärenden som enligt lagen om skada, ådragen i militärtjänst ankommer på verket samt uppgifter som annars har anförtrotts det;
sköta utbetalningen av ersättningar, om detta inte uppdragits åt någon annan myndighet;
ta emot och arkivera av försvarsmakten översända handlingar som gäller den medicinska vården av patienter vid central- och andra militärsjukhus;
göra framställningar om utvecklande av den lagstiftning som gäller verkets verksamhetsområde; samt att
föra statens talan i ärenden som hör till verkets verksamhetsområde, om detta inte uppdragits åt någon annan myndighet.
Olycksfallsverkets avdelningar och byråer
2 §
Vid olycksfallsverket finns
en allmän avdelning;
en ekonomiavdelning;
en militärinvalidavdelning;
en avdelning för militära försörjningspensioner; samt
ett militärsanitetsarkiv.
Avdelningarna är uppdelade på byråer på det sätt som stadgas nedan.
Vid olycksfallsverket kan inom ramen för statsförslaget inrättas extraordinarie avdelningar och byråer, om vilkas verksamhetsområde och uppgifter föreskrivs i arbetsordningen.
Allmänna avdelningen
3 §
På allmänna avdelningen ankommer att handlägga ärenden som gäller
juridiska frågor och lagstiftning, om ärendet inte hör till någon annan avdelning;
framställningar och utlåtanden till myndigheter, om detta inte hör till någon annan avdelning;
tjänste- och arbetsavtalsförhållanden samt annan personalförvaltning;
begagnande av och avstående från regressrätt samt utsökning och annan verkställighet, om detta inte hör till någon annan avdelning;
arkivering, med undantag av de uppgifter som nämns i 1 § 3 punkten och om inte annat föreskrivs i arbetsordningen eller arkivstadgan;
brott i tjänsten och disciplinärt förfarande;
arbetsordningen och andra stående anvisningar;
ämbetsverksdemokrati och arbetarskydd;
rationalisering av verksamheten och automatisk databehandling;
personalutbildning och information; samt
övrig allmän förvaltning och uppgifter som inte hör till verksamhetsområdet för någon annan avdelning.
Ekonomiavdelningen
4 §
På ekonomiavdelningen ankommer att
uppgöra förslag till olycksfallsverkets budget samt verksamhets- och ekonomiplan i samråd med övriga avdelningar och militärsanitetsarkivet;
handlägga de ärenden som gäller olycksfallsverkets anslagsfrågor och finansieringsplanering, räkenskapsreglemente, bokföring, kassarörelse och löneräkning;
sörja för att de ersättningar som olycksfallsverket skall utge betalas samt att föra förteckning över dem som fortlöpande får ersättningar och över dessa;
granska och betala räkningar, med undantag av räkningar som gäller ersättningsärenden;
sköta anskaffningar samt handha skötseln och katalogiseringen av inventarier och annan egendom;
ombesörja granskningen av verksamheten och ekonomin vid sådana anstalter för rehabilitering och vård av krigsinvalider som får ersättningar av staten;
behandla verksamhets- och ekonomiplaneringen vid sådana anstalter för rehabilitering och vård av krigsinvalider som får ersättning av staten samt inrättande, ändring eller indragning av befattningar vid dem och frågor som gäller funktionärskollektivavtal; samt att
handlägga övriga ärenden som gäller ekonomin.
Militärinvalidavdelningen
5 §
Vid militärinvalidavdelningen finns en byrå för grundersättningar, en byrå för allmänna ersättningar och en byrå för tilläggsersättningar.
6 §
Om det av den gemensamma handläggningen av ansökningar som är anhängiga i samma ärenden inte framgår annat, handläggs ersättningsärendena enligt lagen om skada, ådragen i militärtjänst vid de olika byråerna på följande sätt:
vid byrån för grundersättningar handläggs i första hand de ärenden som gäller frågan om ersättning för skada eller sjukdom skall utges samt upphävande och rättelse av livräntebeslut;
vid byrån för allmänna ersättningar handläggs de ärenden som gäller sjukvård, fortsatt livränta samt kapitalisering av livränta och ny utbetalning av sådan; och
vid byrån för tilläggsersättningar handläggs de ärenden som gäller förhöjning av livränta, livräntans tilläggsdel samt tilläggsränta.
Avdelningen för militära försörjningspensioner
7 §
Vid avdelningen för militära försörjningspensioner finns en byrå för försörjningspensioner och en militärbyrå.
På byrån för försörjningspensioner ankommer att handlägga sådana ärenden enligt lagstiftningen om skada, ådragen i militärtjänst som gäller ersättningar till följd av dödsfall eller försvinnande.
Militärbyrån skall betjäna allmänheten och utöva rådgivningsverksamhet samt handlägga sådana skadeståndsärenden enligt lagstiftningen om skada, ådragen i militärtjänst som har samband med betjäningen av allmänheten.
Militärsanitetsarkivet
8 §
På militärsanitetsarkivet ankommer att
ta emot, förvara och ordna arkivmaterial som avses i 1 § 3 punkten; samt att
lämna uppgifter ur handlingar som finns i arkivet, med iakttagande av vad som stadgas om allmänna handlingars offentlighet.
Olycksfallsverkets personal
9 §
Chef för olycksfallsverket är överdirektören. Han biträds av en direktör.
Vid varje avdelning finns en avdelningschef och vid varje byrå en byråchef. Avdelningschefen vid avdelningen för militära försörjningspensioner är dock samtidigt chef för avdelningens byrå för försörjningspensioner.
Dessutom finns vid olycksfallsverket skadeersättningsjurist-, kamrers- och föredragandetjänster samt notarie-, registrators-, byråsekreterar-, byråfunktionärs-, maskinskrivar-, äldre vaktmästar- och vaktmästarbefattningar. Överdirektören bestämmer om fördelningen av innehavarna av dessa tjänster och befattningar på de olika avdelningarna och militärsanitetsarkivet.
Vid olycksfallsverket kan inom ramen för statsförslaget anställas extraordinarie befattningshavare och tillfälliga funktionärer samt personal i arbetsavtalsförhållande.
Med tjänsteman avses i denna förordning innehavaren av en tjänst, befattning eller extraordinarie befattning samt en tillfällig funktionär vid olycksfallsverket.
10 §
Behörighetsvillkoren för tjänster och befattningar vid olycksfallsverket är
för överdirektören, direktören och avdelningschefen vid annan avdelning än ekonomiavdelningen juris kandidatexamen samt förtrogenhet med domarvärv;
för avdelningschefen vid ekonomiavdelningen ekonomexamen eller för tjänsten lämplig högre högskoleexamen samt förtrogenhet med statens räkenskapsföring och med ekonomiska angelägenheter;
för byråchef och skadeersättningsjurist juris kandidatexamen;
för kamrer för tjänsten lämplig högskoleexamen och förtrogenhet med räkenskapsföringsuppgifter; samt
för föredragande och notarie vicenotarieexamen eller motsvarande för tjänsten eller befattningen lämplig högskoleexamen.
Allmänt krav för tjänsterna och befattningarna vid olycksfallsverket är sådan skicklighet och förmåga som en framgångsrik skötsel av tjänsten eller befattningen förutsätter.
Även sådan tidigare examen som motsvarar de i 1 mom. nämnda examina medför behörighet för de tjänster och befattningar som nämns i momentet.
11 §
Överdirektören utnämns av republikens president på framställning av statsrådet.
Direktören utnämns av republikens president sedan tjänsten varit ledigförklarad under trettio dagar och olycksfallsverket avgivit utlåtande om sökandena.
Avdelningschef utnämns av statsrådet sedan tjänsten varit ledigförklarad under trettio dagar och olycksfallsverket avgivit utlåtande om sökandena.
Byråchef utnämns av social- och hälsovårdsministeriet sedan tjänsten varit ledigförklarad under trettio dagar och olycksfallsverket avgivit utlåtande om sökandena.
Övriga innehavare av tjänst eller befattning utnämns av olycksfallsverket, skadeersättningsjurist, kamrer och föredragande dock först efter det tjänsten varit ledigförklarad under trettio dagar.
Extraordinarie befattningshavare antas av samma myndighet som anställer motsvarande innehavare av tjänst eller befattning med grundlön. Innehavare av en extraordinarie befattning som motsvarar sådan tjänsteinnehavare som utnämns av statsrådet antas likväl av social- och hälsovårdsministeriet, och den som motsvarar tjänsteinnehavare som utnämns av social- och hälsovårdsministeriet antas av olycksfallsverket.
Tillfälliga funktionärer och personal i arbetsavtalsförhållande anställs av olycksfallsverket.
12 §
Tjänstledighet beviljas överdirektören och direktören av social- och hälsovårdsministeriet, dock så att längre tjänstledighet än tre månader beviljas av statsrådet.
Annan innehavare av tjänst eller befattning beviljas tjänstledighet av olycksfallsverket. Social- och hälsovårdsministeriet beviljar likväl tjänstledighet för avdelningschef för längre tid än tre månader.
Om skötseln av en tjänst eller befattning under tiden för tjänstledighet beslutar den myndighet som har beviljat tjänstledigheten.
13 §
Den som skall sköta en vakant tjänst eller befattning såsom tjänstförrättande förordnas därtill av den myndighet som beviljar tjänstledighet från tjänsten eller befattningen.
14 §
Avsked från tjänst eller befattning beviljas av den myndighet som har besatt tjänsten eller befattningen.
Personalens uppgifter
15 §
Överdirektören skall
leda och utveckla verksamheten vid olycksfallsverket;
tillse att de uppgifter som ankommer på verket utförs effektivt och ändamålsenligt; samt att
följa utvecklingen av lagstiftningen om verkets verksamhetsområde och ta initiativ till reformer och förbättringar som behövs inom verksamhetsområdet.
16 §
Direktören skall
biträda överdirektören vid ledningen, tillsynen och utvecklingen av verksamheten vid olycksfallsverket; samt
behandla de ärenden som enligt arbetsordningen ankommer på direktören eller som överdirektören ålagt honom.
17 §
Avdelningschef skall
leda, övervaka och utveckla avdelningens verksamhet samt skötseln av de ärenden som hör till dess verksamhetsområde;
tillse att de ärenden som ankommer på avdelningen behandlas effektivt;
övervaka att enhetlighet iakttas vid avgörandena inom avdelningens verksamhetsområde; samt
utföra övriga uppgifter som överdirektören eller direktören ålagt honom.
18 §
Byråchef skall
leda, övervaka och utveckla byråns verksamhet;
tillse att de ärenden som ankommer på byrån behandlas effektivt;
övervaka att enhetlighet iakttas vid avgörandena inom byråns verksamhetsområde; samt
utföra övriga uppgifter som avdelningschefen ålagt honom.
19 §
Kamrer skall
biträda avdelningschefen vid skötseln av ekonomiavdelningens angelägenheter;
handha olycksfallsverkets bokföring, löneräkning och kassarörelse; samt
underteckna utbetalningsorder.
20 §
Övriga tjänstemän och anställda i arbetsavtalsförhållande skall utföra de uppgifter som i arbetsordningen eller annars ålagts dem.
Ärendenas handläggning vid olycksfallsverket
21 §
Ärenden som ankommer på olycksfallsverket avgörs av
överdirektören;
direktören;
avdelningschef;
byråchef;
skadeersättningsjurist; eller
annan tjänsteman vid olycksfallsverket som i arbetsordningen har tilldelats sådan beslutanderätt.
Ärendena avgörs på föredragning av respektive tjänsteman. Skadeersättningsärenden kan avgöras även utan föredragning.
22 §
Olycksfallsverkets beslut antecknas, om expedition inte utfärdas över dem, i en beslutsförteckning som undertecknas av den som avgjort ärendet och kontrasigneras av föredraganden, om ärendet avgjorts vid föredragning.
Avviker föredragandens åsikt från beslutet har han rätt att få sin åsikt antecknad i beslutsförteckningen eller i liggarexemplaret av expeditionen. Avvikande åsikt skall undertecknas av föredraganden, och den som avgjort ärendet skall i samma handling göra anteckning om att avvikande åsikt anmälts.
Om expedition av ett beslut om ersättning eller av en betalningsförbindelse som grundar sig på sådant beslut utfärdas i form av en handling som tillkommit vid maskinell databehandling eller på annat sätt åtminstone delvis genom tryckning, kan underskriften anbringas på handlingen maskinellt eller genom tryckning.
23 §
Överdirektören avgör ärenden som gäller
den allmänna styrningen av verksamheten vid olycksfallsverket;
arbetsordningen och förslag till redovisningsstadga;
förslag till budget samt verksamhets- och ekonomiplan;
förslag till inrättande, ändring och indragning av tjänster och befattningar;
utnämning, entledigande eller beviljande av avsked då det är fråga om innehavare av en tjänst eller befattning som skall besättas av olycksfallsverket, eller anställning eller uppsägning av extraordinarie befattningshavare, tillfällig funktionär eller person i arbetsavtalsförhållande eller återtagande av förordnande för en sådan;
reglemente för ämbetsverksdemokrati och arbetarskydd;
brott i tjänsten och disciplin;
framställningar som skall göras till ministeriet;
grundande av sådana rehabiliterings- och vårdanstalter för krigsinvalider som får ersättning av staten;
utlåtanden till myndigheter i andra ärenden än ersättningsärenden;
användningen av anslag; samt
anhängiggörande av rättegång.
Överdirektören kan överföra avgörandet av de ärenden som nämns i 1 mom. 10-12 punkten på direktören eller respektive avdelningschef.
Överdirektören kan, om han anser ärendets art fordra det, i enskilda fall överta avgörandet av ett sådant ersättningsärende eller annat ärende som annars skulle avgöras av någon annan tjänsteman.
Ett ärende som skall avgöras av överdirektören föredras av en avdelningschef eller byråchef eller av någon annan tjänsteman som förordnats därtill av överdirektören.
24 §
Direktören, avdelningscheferna och byråcheferna avgör de ärenden som ankommer på dem.
Då ärendets art ger anledning därtill, har en avdelningschef rätt att inom ramen för sina åligganden överta avgörandet av ersättningsärenden som annars skulle avgöras av någon annan tjänsteman.
25 §
En skadeersättningsjurist avgör de ersättningsärenden som uppdragits åt honom. I ärenden som förutsätter ett principiellt viktigt ståndpunktstagande skall han rådgöra med byråchefen och vid behov med avdelningschefen.
Vad som stadgas i 1 mom. gäller i tillämpliga delar även en tjänsteman som i arbetsordningen anförtrotts beslutanderätt.
26 §
Ärende som gäller två eller flera avdelningars verksamhetsområde handläggs vid den avdelning till vars område ärendet huvudsakligen hör. Överdirektören bestämmer vid behov vid vilken avdelning ett ärende skall handläggas.
27 §
Vid förhinder för överdirektören är direktören hans ställföreträdare och vid förhinder även för denne den avdelningschef som är äldst i tjänsten.
Vid förhinder för direktören är hans ställföreträdare den avdelningschef som är äldst i tjänsten.
Överdirektören bestämmer vid behov vem som vid förhinder för en avdelningschef eller byråchef skall vara ställföreträdare för denne.
28 §
En tjänsteman vid olycksfallsverket är skyldig att på förordnande av överdirektören utföra även sådana uppgifter som inte annars ankommer på honom.
29 §
Närmare bestämmelser om de ärenden som skall handläggas vid avdelningarna, byråerna och militärsanitetsarkivet, om föredragningen, om handläggningsförfarandet och om avgörandet av ärenden samt om uppgifterna för innehavarna av tjänst eller befattning och om ämbetsverkets andra arbetsformer utfärdas i en arbetsordning. Denna fastställs av olycksfallsverket.
Särskilda stadganden
30 §
Överdirektören och direktören vid olycksfallsverket åtalas för tjänstefel i Helsingfors hovrätt och övriga tjänstemän vid underrätten.
Har annan tjänsteman vid olycksfallsverket än överdirektören, direktören eller en avdelningschef gjort sig skyldig till sådant fel i tjänsten eller sådan försummelse av sina tjänsteplikter som inte är av den natur att åtal skall väckas vid domstol, eller har han uppfört sig olämpligt, kan olycksfallsverket bestraffa honom i disciplinär väg med muntlig eller skriftlig varning eller skiljande från utövning av tjänsten under högst sex månader.
Angående avsättning i disciplinär väg samt om avstängning av en tjänsteman från tjänsteutövning stadgas särskilt.
Åklagare i disciplinära ärenden är chefen för allmänna avdelningen.
31 §
För varje kalenderår skall olycksfallsverket före utgången av april följande år avge en berättelse över sin verksamhet till social- och hälsovårdsministeriet.
32 §
De sakkunniga som avses i 2 § 2 mom. lagen om olycksfallsverket förordnas av olycksfallsverket. Sakkunnigarvodena fastställs av social- och hälsovårdsministeriet.
En sakkunnig skall på begäran av olycksfallsverket avge utlåtanden och vid behov komma till verket för överläggning.
Olycksfallsverket kan även höra andra sakkunniga än sådana som nämns i 1 mom.
33 §
Om inte annat stadgas särskilt, söks ändring i olycksfallsverkets beslut hos högsta förvaltningsdomstolen i den ordning som stadgas i lagen om ändringssökande i förvaltningsärenden (154/50).
Ändring i ett beslut som gäller utnämning, förordnande, antagande, uppsägning eller entledigande av en tjänsteman eller återkallande av hans förordnande får inte sökas genom besvär. Ett beslut genom vilket en tjänsteman vid olycksfallsverket tilldelats varning i disciplinär väg får inte heller överklagas.
34 §
Denna förordning träder i kraft den 1 mars 1987. Genom denna förordning upphävs förordningen den 30 december 1969 om olycksfallsverket (918/69) jämte senare ändringar.
Helsingfors den 20 februari 1987
Republikens President Mauno KoivistoSocial- och hälsovårdsminister Eeva Kuuskoski-Vikatmaa