Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

182/1987

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Jord- och skogsbruksministeriets beslut om vitaminisering av vissa livsmedelsfetter samt om användning av tillsatsämnen och identifieringsämnen i dessa produkter

Typ av författning
Beslut
Meddelats
Uppdaterad författning
182/1987

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

Jord- och skogsbruksministeriet har med stöd av 4 och 17 §§ lagen den 5 januari 1979 om vissa livsmedelsfetter (1/79) beslutat:

Tillämpningsområde

1 §

Detta beslut gäller vitaminisering av margarin, smör-växtoljeblandning och fettblandning samt användning av tillsatsämnen och identifieringsämnen i nämnda produkter.

Vitaminisering

2 §

Om margarin, smör-växtoljeblandning eller fettblandning vitaminiseras, skall till produkten tillsättas

1)

A-vitamin eller beta-karoten så, att 100 g av produkten innehåller minst 500 <μg och högst 1000 <μg A-vitamin angiven som retinol,

2)

D-vitamin så, att 100 g av produkten innehåller minst 5 <μg och högst 10 <μg D-vitamin.

Livsmedelsfärger

3 §

I produkter, som avses i detta beslut, får användas livsmedelsfärger, vilka är nämnda i den förteckning över tillsatsämnen som utgör bilaga till detta beslut, med de begränsningar som anges i förteckningen.

Aromer och aromämnen

4 §

Aromerna är naturliga, naturidentiska eller konstgjorda, enligt de aromämnen som ingår i dem.

Tillstånd att använda arom och aromämne beviljar jord- och skogsbruksministeriet efter att ha hört näringsstyrelsen, medicinalstyrelsen och Statens kontrollanstalt för mjölkprodukter. Tillståndet beviljas varje enskild tillverkare av margarin, smör-växtoljeblandning eller fettblandning på ansökan.

Naturkryddor

5 §

Naturkryddor får användas i enlighet med god tillverkningssed och i högst sådan mängd som behövs för att åstadkomma en för kryddan karakteristisk smak. I fråga om naturkryddor iakttas i övrigt i tillämpliga delar vad med stöd av livsmedelslagen (526/41) är stadgat och bestämt.

Koksalt och koksaltprodukt

6 §

Koksalt (natriumklorid) får användas högst 25 g/kg. Koksaltprodukten får användas med tillstånd av jord- och skogsbruksministeriet och på villkor som det föreskrivit.

Övriga tillsatsämnen

7 §

I margarin, smör-växtoljeblandning och fettblandning får användas tillsatsämnen, vilka är nämnda i detta beslut och i den förteckning över tillsatsämnen som utgör bilaga till detta beslut, med de begränsningar som anges i förteckningen.

Till smör-växtoljeblandning (80 % fett) får användas tillsatsämnen i enlighet med vad som stadgats och bestämts om användningen av dessa i smör. Växtolja, som används vid framställningen, får inte innehålla tillsatsämnen.

Hundraprocents regeln

8 §

Används i livsmedel samtidigt flera till emulgeringsmedel, antioxidationsmedel, stabiliseringsmedel eller konserveringsmedel hänförliga tillsatsämnen, får inte summan av de tal som erhålls när halterna av de till samma grupp hänförliga tillsatsämnena i produkterna anges i procent av de för dem tillåtna maximihalterna, överstiga 100 (hundraprocents regeln).

Kvalitetskrav på samt tillverkning, import och försäljning av tillsatsämnen

9 §

I fråga om de ovan i 3-7 §§ avsedda tillsatsämnenas renhet och kvalitet samt tillverkning, import och försäljning av dem iakttas vad med stöd av livsmedelslagen är stadgat och bestämt.

Identifieringsämnen

10 §

För identifiering av margarin och fettblandning skall till dessa tillsättas minst 0,03 % för ändamålet lämplig stärkelse, om inte produkten på grund av sin fettsyrekonsistens kan identifieras i sådan blandning av margarin eller fettblandning och motsvarande mjölkprodukt, i vilken margarinets eller fettblandningens andel är högst 25 %.

Särskilda bestämmelser

11 §

Jord- och skogsbruksministeriet utfärdar vid behov närmare föreskrifter om tillämpningen av detta beslut.

Jord- och skogsbruksministeriet kan på ansökan av särskild orsak i enskilda fall bevilja undantag från bestämmelserna i detta beslut.

Ikraftträdande

12 §

Detta beslut träder i kraft den 1 mars 1987. Bestämmelserna i detta beslut kan iakttas före beslutets ikraftträdande.

Genom detta beslut upphävs jord- och skogsbruksministeriets skrivelse nr 3150/04 JSM, 1979-26.7.1979, som gäller identifierings- och tillsatsämnen i vissa livsmedelsfetter samt vitaminisering av dessa, och nr 13/130-79, 12.1.1979 till den del där hänvisas till 4 och 17 §§ lagen om vissa livsmedelsfetter (1/79).

Tillverkare, den som låtit tillverka produkten för sin räkning, förpackare eller importör får till handeln överlåta margariner, smör-växtoljeblandningar och fettblandningar till utgången av år 1987 trots att produkterna inte uppfyller bestämmelserna i detta beslut, om de motsvarar de bestämmelser som gäller då detta beslut träder i kraft.

Annan än i 3 momentet nämnd näringsidkare får sälja en produkt, som levererats före utgången av år 1987, trots att den inte uppfyller bestämmelserna i detta beslut, om den motsvarar de bestämmelser som gäller då detta beslut träder i kraft.

För de aromer och aromämnen som är i bruk skall sökas ett nytt i 4 § avsett användningstillstånd inom tre månader från utfärdandet av detta beslut. Dessa aromer och aromämnen får användas till dess att ett nytt eventuellt justerat tillstånd beviljats, dock högst två år efter utfärdandet av detta beslut.

Helsingfors den 19 februari 1987

Jord- och skogsbruksminister Toivo YläjärviByråchef Kalevi Salminen

Bilaga

Till början av sidan