Lag om ändring av lagen om ersättning för brottsskador av statsmedel
- Typ av författning
- Lag
- Meddelats
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med riksdagens beslut
ändras i lagen den 21 december 1973 om ersättning för brottsskador av statsmedel ( 935/73 ) 14 och 15 §§, 16 § 1 mom., 17 § 2 mom., 19 § 1 och 3 mom., 23 § 1 och 3 mom., 26 § 1 mom. samt 27 § 1 och 2 mom., av dessa lagrum 15 §, 19 § 3 mom., 23 § 1 och 3 mom., 26 § 1 mom. samt 27 § 1 och 2 mom. sådana de lyder i lag av den 23 december 1981 (973/81) samt 19 § 1 mom. sådant det lyder i lag av den 20 januari 1984 (63/84), som följer:
Stadganden om förfarandet
14 §
Ersättning beviljas och betalas av statskontoret.
För att bistå statskontoret vid handläggningen av principiella frågor som gäller beviljande av ersättning tillsätter justitieministeriet en nämnd. Närmare föreskrifter om nämnden meddelas genom förordning.
15 §
Ersättning skall sökas skriftligen hos statskontoret inom två år efter det sökanden erhöll kännedom om brottet, likväl senast fem år efter det brottet begicks. Av särskilda skäl kan statskontoret uppta även en senare gjord ansökan till prövning.
16 §
Till ersättningsansökningen skall fogas de protokoll som uppgjorts vid domstolsförfarandet i saken eller, om saken inte handlagts vid domstol, polisförhörsprotokoll eller, om sådana inte uppgjorts, andra tillförlitliga uppgifter om händelsen samt upplysningar om skadan och annan nödvändig bevisning. Har sökanden på grund av samma skada redan erhållit eller är han uppenbart berättigad till ersättning från annat håll, skall han uppge detta för statskontoret. Innan ersättningsfrågan avgörs, kan statskontoret vid behov fordra att sökanden skall genomgå läkarundersökning. Kostnaderna för läkarundersökning som krävts av statskontoret eller för anskaffande av annan utredning ersätts av statsmedel.
17 §
Ersättningsärendet kan inte avgöras innan frågan om sökandens rätt till skadestånd av den för skadan ansvarige avgjorts i första instans eller gärningsmannen meddelats åtalseftergift. Har gärningsmannen inte inom sex månader från det polisen fick kännedom om brottet ställts under åtal eller meddelats åtalseftergift, kan statskontoret likväl avgöra ersättningsärendet.
Statens regressrätt
19 §
Ersättningssökandens rätt till skadestånd av den som ansvarar för skadan övergår till staten den dag då statskontoret beslutat betala ersättning och högst till den del ersättning enligt beslutet skall utges.
Statskontoret företräder staten i ärenden som gäller utövning av statens regressrätt.
Särskilda stadganden
23 §
Har ersättning betalts utan grund eller till ett för stort belopp, skall statskontoret efter att ha hört ersättningstagaren ålägga honom att återbetala ersättningen. Från återkrav kan avstås, om indrivningen vore oskälig eller det belopp som skall indrivas är ringa och det inte har berott på svikligt förfarande av sökanden eller hans företrädare att ersättning beviljats eller utbetalts.
Ett laga kraft vunnet beslut av statskontoret i ett ärende som gäller återkrav kan verkställas såsom laga kraft vunnen dom.
26 §
Ändring i ett beslut som statskontoret meddelat med stöd av denna lag får sökas hos försäkringsdomstolen genom besvär inom 30 dagar räknat från den dag då ändringssökanden fick del av beslutet. Angående besvär gäller i övrigt vad som stadgas i lagen om ändringssökande i förvaltningsärenden (154/50). Besvär får likväl inte anföras över beslut som statskontoret meddelat med stöd av 17 § 3 mom. eller 24 §.
27 §
Grundar sig ett med stöd av denna lag givet, laga kraft vunnet utslag eller beslut på felaktig eller bristfällig utredning eller är utslaget eller beslutet uppenbart inte lagenligt, kan försäkringsdomstolen på framställning av statskontoret, efter att ha hört vederbörande eller på ansökan av den som ärendet angår, undanröja utslaget eller beslutet och uppta ärendet på nytt eller förordna att statskontoret skall uppta ärendet till ny behandling. Efter att ha gjort ovan nämnd framställning kan statskontoret, till dess ärendet avgjorts på nytt, tillfälligt inställa utbetalandet av ersättningen eller betala denna till det belopp som avses i framställningen.
Utan hinder av tidigare beslut kan även statskontoret uppta ärendet till ny behandling då det är fråga om att bevilja en förvägrad förmån eller att öka en beviljad förmån.
Denna lag träder i kraft den 1 mars 1987.
Den nämnd som social- och hälsovårdsministeriet med stöd av 14 § 2 mom. har tillsatt före denna lags ikraftträdande skall arbeta till utgången av den mandattid som fastställts i beslutet om tillsättande av nämnden, om inte justitieministeriet särskilt bestämmer annat.
Ersättningsärenden som olycksfallsverket inte har avgjort då denna lag träder i kraft överförs vid denna lags ikraftträdande till statskontoret för handläggning och avgörande.
Åtgärder som verkställigheten av denna lag förutsätter kan vidtas innan lagen träder i kraft.
Vad som föreskrivs om olycksfallsverket i andra stadganden om brottsskadeersättningar gäller efter denna lags ikraftträdande statskontoret.
Regeringens proposition 154/86
Statsutsk. bet. 81/86
Stora utsk. bet. 169/86
Helsingfors den 13 februari 1987
Republikens President Mauno KoivistoFinansminister Esko Ollila