Förordning om statens sinnessjukhus
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 1293/1987
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
På föredragning av social- och hälsovårdsministern stadgas med stöd av 3 och 5 §§ lagen den 31 december 1987 om statens sinnessjukhus (1292/87):
Tjänstemän och annan personal
1 §
Vid statens sinnessjukhus kan finnas tjänster som överläkare, avdelningsläkare, ekonomichef, assistentläkare, överskötare, biträdande överskötare, psykolog, avdelningsskötare, föreståndare för läkemedelscentral, maskinchef, biträdande avdelningsskötare, specialsjukskötare, maskinmästare, socialarbetare, undermaskinmästare, sjukskötare, ergoterapeut, arbetsinstruktör, laboratorieskötare, husmor, sinnessjukvårdare, arbetsledare, montör, elmontör, målare, reparationskarl, gymnastik- och idrottsinstruktör, lägenhetsförvaltare, trädgårdsmästare, chaufför, centrallagerföreståndare, bokförare, maskinskötare, tvätteriföreståndare, städarbetsledare, gårdskarl, vaktmästare, verkkarl, telefonist, lagerföreståndare, förare, nattvakt, biträdande husmor, kokerska, byråsekreterare, maskinskrivare, avdelningsbiträde, byråfunktionär, vaktmästarbiträde, badare, sömmare, servitör, köksbiträde, handarbetsinstruktör, bagare, tvättare och sjukhusbiträde.
Vid sjukhusen kan anställas tillfälliga tjänstemän samt personal i arbetsavtalsförhållande.
Vid ett sjukhus där akademisk undervisning ges kan anställas amanuenser.
Direktionen
2 §
Medlemmar i direktionen för statens sinnessjukhus är tre av medicinalstyrelsen förordnade representanter samt sjukhusens chefläkare. De medlemmar som representerar medicinalstyrelsen och direktionsmedlemmarnas personliga suppleanter förordnas av medicinalstyrelsen för tre år i sänder. Medicinalstyrelsen bestämmer samtidigt vilka av medlemmarna som skall vara direktionens ordförande och vice ordförande.
Social- och hälsovårdsministeriet fastställer direktionsmedlemmarnas arvoden.
3 §
Direktionen skall
avge utlåtande till medicinalstyrelsen om sjukhusens verksamhets- och ekonomiplaner samt om budgetförslagen,
fastställa de årliga grundanskaffningsprogrammen för undersöknings- och vårdutrustning samt inventarier och utfärda allmänna anvisningar om anskaffningarna,
fastställa grunderna för dispositionsplanen för sjukhusens utbildningsanslag,
avge utlåtande till medicinalstyrelsen om sökandena till tjänster som skall besättas av statsrådet eller medicinalstyrelsen,
behandla sjukhusens årsberättelser,
avge utlåtande till medicinalstyrelsen om fastställandet av antalet vårdplatser vid sjukhusen,
fastställa instruktioner för sjukhusen,
godkänna arkivstadgor för sjukhusen, samt
handlägga andra ärenden av vittsyftande och principiell natur samt styra och övervaka sjukhusens verksamhet och utfärda anvisningar angående den.
4 §
Direktionen sammanträder på kallelse av ordföranden eller, vid förhinder för denna, av vice ordföranden eller då tre av direktionens medlemmar anhållit om att direktionen skall sammanträda. Direktionen är beslutför då sammanträdets ordförande och tre andra medlemmar eller suppleanter är närvarande.
I direktionen avgörs ärendena med enkel röstmajoritet. Då rösterna faller lika blir för direktionens beslut avgörande den åsikt som ordföranden har understött.
5 §
Vid direktionens sammanträden föredras de ärenden som gäller gemensamt för sjukhusen av ordföranden, en medlem eller en tjänsteman som förordnats av ordföranden och som hör till sjukhusets ledningsgrupp. Ärenden som gäller ett enda sjukhus föredras av en tjänsteman som hör till ledningsgruppen för sjukhuset och till vars uppgiftsområde ärendet hör.
Över direktionens sammanträden skall uppgöras beslutsprotokoll som förs av en tjänsteman som förordnats av direktionen. Protokollet skall undertecknas av ordföranden och kontrasigneras av sekreteraren.
Till de utlåtanden och förslag som avlåts till social- och hälsovårdsministeriet eller medicinalstyrelsen och som har behandlats vid direktionens sammanträde skall fogas protokollsutdrag, när omröstning i ärendet har förekommit eller föredraganden har anmält avvikande åsikt.
Chefläkaren och ledningsgruppen
6 §
Medicinalstyrelsen förordnar för fem år i sänder en av sjukhusets överläkare till chefläkare.
En överläkare som förordnas till chefläkare bör ha sådan administrativ behörighet som uppgiften förutsätter.
7 §
Chefläkaren skall
leda, övervaka och utveckla sjukhusets verksamhet,
dra försorg om uppgörandet av sjukhusets verksamhets- och ekonomiplan samt att övervaka genomförandet av planen,
styra planeringen och verkställandet av läkemedelsförsörjningen,
svara för undersöknings- och vårdutrustning, sjukberättelsearkivet och biblioteket,
dra försorg om de vetenskapliga samlingarna och om katalogiseringen av dem samt att godkänna anskaffningar i syfte att utöka de vetenskapliga samlingarna,
godkänna fakturor som gäller undersöknings- och vårdutrustning samt läkemedel,
dra försorg om att en årsberättelse utarbetas för sjukhuset, samt
fatta beslut i de till sjukhusets bransch hörande ärenden om vilka inte har stadgats eller föreskrivits att beslut i dem skall fattas av medicinalstyrelsen, direktionen eller sjukhusets övriga tjänstemän.
Chefläkaren är en sådan ansvarig läkare som avses i 7 § sinnessjuklagen.
Chefläkaren kan skriftligen överlåta på en tjänsteman som är underställd honom att avgöra ärenden som faller inom området för chefläkarens beslutanderätt. Han kan återkalla ett givet förordnande.
8 §
Chefläkarens uppgifter handhas under tiden för semester eller vid annat förhinder av den överläkare som medicinalstyrelsen förordnar till uppgiften.
I chefläkarens frånvaro får inte utan vägande skäl beslutas om någon av sådan åtgärd som kan avvika från de principer som chefläkaren har följt i sin verksamhet.
9 §
Chefläkaren, överskötaren och ekonomichefen utgör sjukhusets ledningsgrupp, vars uppgift är att utveckla, koordinera och följa sjukhusets verksamhet samt handlägga ärenden som skall föredras för medicinalstyrelsen eller direktionen.
Behörighetsvillkor för tjänster
10 §
Behörighetsvillkor för tjänster vid statens sinnesjukhus är sådan skicklighet och förmåga som krävs för att tjänsten skall kunna skötas med framgång.
Dessutom krävs
av en överläkare rätt att verka som specialist i psykiatri och dessutom kompetens i grenspecialiteten rättspsykiatrin,
av en ekonomichef för tjänsten lämplig högskoleexamen samt god förtrogenhet med offentlig ekonomi,
av en avdelningsläkare rätt att verka som specialist i psykiatri,
av en assistentläkare att han är legitimerad läkare,
av en överskötare specialutbildning i sjukvård samt examen i sjukvårdsförvaltning eller hälsovårdskandidatexamen och förtrogenhet med administrativa uppgifter, >och
av föreståndaren för en läkemedelscentral och en psykolog lämplig högskoleexamen.
Besättande av tjänster och anställande av personal för övriga uppgifter
11 §
Överläkaren utnämns av medicinalstyrelsen.
En ekonomichef, en avdelningsläkare, en överskötare, en föreståndare för läkemedelcentral och en psykolog utnämns av direktionen. Övrig personal utnämns och anställs av chefläkaren, om inte annat föreskrivs i instruktionen.
Tjänstledighet
12 §
Sjukhuset beviljar tjänstledighet för en tjänsteman när det är fråga om tjänstledighet som tjänstemannen har rätt till med stöd av lag, förordning eller tjänstekollektivavtal samt när det är fråga om annan tjänstledighet som varar högst ett år. Chefläkaren beviljas i dessa fall tjänstledighet av medicinalstyrelsen.
Beslut om annan tjänstledighet för längre tid än ett år, än sådan om vilken stadgas i lag eller förordningen eller om vilken överenskommits i tjänstekollektivavtal fattas av den utnämnande myndigheten.
13 §
Om anställning av någon att sköta en vakant tjänst intermistiskt beslutar den myndighet som beviljar tjänstledighet.
Tjänstemännens uppgifter
14 §
En överläkare skall
inom sin sektor dra försorg om uppgörandet av sjukhusets verksamhets- och ekonomiplan och övervaka genomförandet av planen samt inom sin sektor sörja för beredningen av budgetförslaget,
i enlighet med chefläkarens anvisningar besluta om intagning på poliklinik eller vårdplats för undersökning eller vård och om utskrivning från sjukhuset samt ansvara för vården av sjuka och tillse att jouren sköts på vederbörligt sätt,
dra försorg om uppgörandet av sjukberättelser och förandet av dagbok,
utveckla verksamheten inom sin bransch,
tillse att vederbörande polismyndighet erhåller meddelande om de dödsfall vid vilka polisundersökning möjligen är nödvändig,
övervaka den underlydande personalens verksamhet och genomförandet av personalplanerna och utföra andra uppgifter som hör till hans verksamhetsområde och som bestäms av chefläkaren.
Överläkaren kan skriftligen överlåta på en läkare som är underställd honom att avgöra ärenden som faller inom området för överläkarens befogenheter. Han kan återkalla ett givet förordnande.
15 §
En ekonomichef skall
leda, övervaka och utveckla sjukhusets ekonomiförvaltning samt den honom underställda personalens verksamhet,
inom sin sektor dra försorg om uppgörandet av sjukhusets verksamhets- och ekonomiplan och övervaka genomförandet av planen samt göra upp förslag till budget för sjukhuset,
övervaka förverkligandet av budgeten och användningen av anslagen samt tillse att löneuträkningen, betalningsrörelsen och bokföringen samt de övriga uppgifter som är särskilt nämnda i räkenskapsreglementet handhas i enlighet med de stadganden som gäller om dem,
inom ramen för utgiftsstaten godkänna fakturor för betalning, med undantag av fakturor som gäller undersöknings- och vårdutrustning samt läkemedel, samt dra försorg om indrivningen av fordringar,
dra försorg om verkställandet av anskaffningar i enlighet med givna anvisningar och inom sin sektor dra försorg om katalogiseringen av sjukhusets lösöre samt vara ansvarig arkivarie,
varje år inspektera det lösöre som han skall övervaka samt årligen till medicinalstyrelsen göra framställning om avlägsnande av föremål som blivit odugliga,
vara sjukhusets disponent och sköta den jordegendom som hör till sjukhuset,
övervaka den honom anställda personalens verksamhet och genomförandet av personalplanerna,
dra försorg om att matrikel förs över sjukhuspersonalen samt
utföra andra uppgifter som hör till hans verksamhetsområde och som bestäms av chefläkaren.
Ekonomichefens uppgifter handhas under tiden för semester eller vid annat förhinder av en tjänsteman som chefläkaren förordnat på framställning av ekonomichefen.
16 §
Överskötare skall
leda, övervaka och utveckla vårdpersonalens arbete inom sin verksamhetsområde,
inom sin sektor dra försorg om uppgörandet av sjukhusets verksamhets- och ekonomiplan och övervaka genomförandet av planen samt inom sin sektor sörja för beredningen av budgetförslaget,
delta i uppgörandet av personalplanen och inom sin sektor se till att den följs samt
utföra andra uppgifter som hör till överskötarens verksamhetsområde och som bestäms av chefläkaren.
Överskötarens uppgifter handhas under tiden för semester eller vid annat förhinder av den biträdande överskötare som chefläkaren förordnat på framställning av överskötaren.
Antalet vårdplatser samt vårdavgifter
17 §
Medicinalstyrelsen fastställer antalet vårdplatser vid sjukhuset. Av vårdplatserna kan en del vara friplatser i enlighet med vad social- och hälsovårdsministeriet bestämmer.
18 §
För undersökning och vård på sjukhuset och dess poliklinik uppbärs sjukhusavgifter, vilka särskilt fastställts genom förordning, hos patienten eller den som för patientens del ansvarar för betalningen.
Särskilda stadganden
19 §
Sjukhusets tjänstemän och andra personer som arbetar på sjukhuset skall skriftligen avge försäkran om att inte för utomstående yppa vad som kommit till deras kännedom i fråga om personer som är intagna för vård eller undersökning på sjukhuset eller i fråga om annat som på grund av sakens natur skall hållas hemligt.
20 §
För genomförandet av ämbetsverksdemokratin kan vid sjukhusen finnas en samarbetskommitt och ett personalråd. Dessa har rätt att avge utlåtanden och ta initiativ i frågor som gäller personalen.
Angående samarbetskommittns och personalrådets sammansättning och uppgifter ingår närmare föreskrifter i sjukhusens reglementen för ämbetsverksdemokrati vilka fastställs av direktionen.
21 §
Sjukhusens chefläkare åtralas för tjänstefel i hovrätten.
22 §
I sjukhusens instruktioner ges närmare föreskrifter om sjukhusets verksamhet och om tjänsteinnehavarnas uppgifter.
23 §
Närmare föreskrifter om tillämpningen av denna förordning meddelas vid behov av medicinalstyrelsen.
Ikraftträdande
24 §
Denna förordning träder i kraft den 1 januari 1988.
Genom denna förordning upphävs förordningen den 16 juni 1938 innefattande reglemente för statens civila sjukhus (242/38) jämte ändringar samt förordningen den 21 december 1929 angående sjukvårdspersonalen vid statens sjukvårdsanstalter (425/29).
Åtgärder som verkställigheten av denna förordning förutsätter kan vidtas innan förordningen träder i kraft.
25 §
Då tjänster som avses i denna förordning besätts första gången, får detta sker utan att de har ledigförklarats.
Utan hinder av 10 § är den som utnämnts till en ordinarie tjänst eller någon motsvarande befattning vid sjukhuset innan dennan förordning trätt i kraft behörig till en sådan tjänst.
Helsingfors den 31 december 1987
Republikens President Mauno KoivistoMinister Tarja Halonen