Jord- och skogsbruksministeriets beslut om handel med skogsodlingsmaterial
- Typ av författning
- Beslut
- Meddelats
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
Jord- och skogsbruksministeriet har med stöd av 2, 3 och 6 §§ samt 10 § 1 mom. lagen den 24 augusti 1979 om handel med skogsodlingsmaterial (684/79) beslutat:
1 §
Skogsodlingsmaterialet indelas i härkomstklasser som följer:
klass A 1, avkommeprövat frömaterial,
klass A 2, material från fröplantager,
klass A 3, material från unga fröplantager,
klass B 1, särskilt utvalt material,
klass B 2, utvalt material,
klass B 3, beståndsidentifierat material,
klass B 4, områdesidentifierat material,
klass C 1, avkommeprövat klonmaterial,
klass C 2, försöksodlat klonmaterial, och
klass C 3, utvalt klonmaterial.
Forststyrelsen kan på ansökan tillåta avvikelse från den i 1 mom. nämnda härkomstklassificeringen i fråga om något parti skogsodlingsmaterial, som är lämpligt för skogsodling, efter att ha inhämtat skogsforskningsinstitutets utlåtande i saken. Vid försäljning av sådant skogsodlingsmaterial skall köparen ges avskrift av det tillstånd som forststyrelsen utfärdat.
2 §
Frön hänförs till klass A 1 förutsatt att de härrör från material, som har införts i förteckningen över avkommeprövade frömaterial.
Frön hänförs till klass A 2 förutsatt att de har insamlats i en fröplantage, som har införts i förteckningen över fröplantager.
Frön hänförs till klass A 3 förutsatt att de har insamlats i en fröplantage, som har införts i förteckningen över unga fröplantager.
3 §
Frön hänförs till klass B 1 förutsatt att de har insamlats i ett bestånd, som har införts i förteckningen över iståndsatta fröinsamlingsbestånd.
Frön hänförs till klass B 2 förutsatt att de har insamlats i ett bestånd, som har införts i förteckningen över fröinsamlingsbestånd.
Frön hänförs till klass B 3 förutsatt att de har insamlats i ett eller flera, inom samma fröinsamlingsområde belägna bestånd, vilkas läge och kvalitet är kända.
Frön hänförs till klass B 4 förutsatt att det är känt inom vilket fröinsamlingsområde insamlingsplatsen är belägen.
4 §
Plantor hänförs till samma härkomstklass som de frön från vilka plantorna har uppdragits.
Har plantorna producerats genom vegetativ förökning, hör de till samma härkomstklass som de ursprungsplantor som använts vid förökningen.
Annat förökningsmaterial klassificeras i härkomstklasser med iakttagande i tillämpliga delar av vad som i 1 mom. bestäms om plantor.
5 §
Plantor hänförs till klass C 1 förutsatt att de har förökats klonvis från avkommeprövad klon eller klonkombination, som införts i förteckningen över klonmaterial.
Plantor hänförs till klass C 2 förutsatt att de har förökats klonvis från försöksodlad klonkombination, som har införts i förteckningen över klonmaterial.
Plantor hänförs till klass C 3 förutsatt att de har förökats klonvis från utvald klonkombination, som införts i förteckningen över klonmaterial.
6 §
Utöver vad som bestäms i 2-5 §§ är en förutsättning för att skogsodlingsmaterial skall kunna hänföras till de härkomstklasser som avses i nämnda paragrafer, att fröna har insamlats, behandlats och lagrats eller plantorna och annat odlingsmaterial uppdragits under uppsikt av en ansvarsperson, som avses i 5 § 2 mom. lagen om handel med skogsodlingsmaterial.
Skogsforskningsinstitutet fastställer de fröinsamlingsområden som avses i 3 § 3 mom. och för förteckningar som avses i 2, 3 och 5 §§. Sådana träd, bestånd, fröplantager, korsningskombinationer eller andra kombinationer eller sådant klonvis förökat material som inte mera uppfyller de uppställda kraven skall avlägsnas ur förteckningarna.
Forststyrelsen utfärdar närmare bestämmelser om grunderna för produktion av vegetativt förökat skogsodlingsmaterial.
7 §
I förteckningen över avkommeprövade frömaterial kan införas sådana träd, bestånd, fröplantager, korsningskombinationer samt andra kombinationer, vilkas ärftliga egenskaper har konstaterats vara högklassiga vid försök som utförts av skogsforskningsinstitutet eller enligt dess anvisningar.
I förteckningen skall för varje avkommeprövat frömaterial anges dess registernummer samt uppgifter om
förädlaren samt produktionsplatsen för varan,
trädslag, härkomst och härstamning,
de försök som avses i 1 mom. och resultaten av dessa, samt
andra omständigheter som anses nödvändiga.
8 §
I förteckningarna över fröplantager kan införas sådana fröplantager som vid inspektion, förrättad av skogsforskningsinstitutet, konstateras vara lämpliga för sitt ändamål.
I förteckningen skall för varje fröplantage anges dess registernummer samt uppgifter om
fröplantagens läge, areal och ägare,
de träd som odlas samt deras härkomst och härstamning,
användningsområdena för det producerade fröet,
de kott- och frömängder som insamlats årligen, och
andra omständigheter, som anses nödvändiga.
9 §
I förteckningarna över fröinsamlingsbestånd kan införas bestånd, vilka uppfyller de krav som skogsforskningsinstitutet ställt.
I förteckningen skall för varje bestånd anges dess registernummer samt uppgifter om
beståndets läge, areal och ägare,
trädslag, trädens härkomst och härstamning,
de kott- och frömängder som insamlats årligen,
i fråga om iståndsatta bestånd som avses i 3 § 1 mom., uppgifter om tidpunkten för iståndsättningen, och
andra omständigheter, som anses nödvändiga.
10 §
I förteckningen över klonmaterial kan införas sådana kloner eller klonkombinationer som har utvalts, försöksodlats eller avkommeprövats i enlighet med skogsforskningsinstitutets anvisningar och som har konstaterats uppfylla de krav som ställs på dem.
I förteckningen skall för varje klon eller kombination anges dess registernummer samt uppgifter om
den som utvecklat klonen eller klonkombinationen och grunderna för kombinationens sammansättning,
trädslag, klonernas härkomst och härstamning samt kombinationens klonsammansättning,
de urvals-, försöksodlings- eller testningsuppgifter som härkomstklassen förutsätter,
användningsområden för odlingsmaterialet, och
andra omständigheter som anses nödvändiga.
11 §
I fråga om ett fröparti som är föremål för handel skall fastställas renhet, grobarhet och tusenkornsvikt.
12 §
Plantor, som är föremål för handel, skall vara sunda, livsdugliga och i övrigt lämpade för sitt ändamål. En planta uppfyller inte ovan nämnda krav, om
plantan har växtsjukdomar, växtskadegörare eller av dessa förorsakade skador, vilka försvagar plantans livsduglighet,
plantan till sin storlek väsentligt avviker från de övriga plantorna i plantpartiet eller plantans livsfunktioner eller byggnad uppvisar sådana brister att den är oduglig för skogsodling,
plantans rotsystem eller skott är starkt böjda, plantan saknar tillräckliga birötter eller rotsystem eller rotsystemet annars är bristfälligt eller felaktigt,
en barrträdsplantas toppskott saknar frisk terminalknopp, plantan har flera än ett toppskott, med undantag av granplantor, som får ha två toppskott, eller plantan annars är förgrenad, samt
plantan uppvisar menliga bark- eller rivskador.
I ett plantparti, som är föremål för handel, får ingå enstaka plantor, som inte uppfyller kvalitetskraven, dock högst 5 procent av det totala antalet plantor.
I fråga om annat skogsodlingsmaterial än frö och plantor iakttas i tillämpliga delar vad som stadgas i 1 och 2 mom.
13 §
På frövaruförpackning skall antecknas följande uppgifter:
förpackarens namn och adress,
trädslag, härkomstklass och härkomst samt dessutom i fråga om frö, tillhörande härkomstklasserna A 1, A 2 eller A 3, användningsområdet,
fröpartiets identitetsnummer,
insamlingsår och insamlingsort,
fröpartiets vikt,
grobarhet samt uppgift om vem som utfört groningsanalysen och den dag då den utförts, samt
frönas renhet och tusenkornsvikt.
14 §
Då plantor säljs skall köparen lämnas följande uppgifter om plantorna:
producentens namn och adress,
trädslag, härkomstklass och härkomst samt dessutom i fråga om plantor, tillhörande härkomstklasserna A 1, A 2, A 3, C 1, C 2 eller C 3, användningsområdet,
registernumret på det fröparti från vilket plantorna har uppdragits,
i fråga om klonvis förökade plantor plantpartiets registernummer och antalet kloner,
antalet plantor,
plantornas uppdragningssätt, uppdragningstid och uppdragningsplats, samt
den dag då plantorna har upptagits och avsänts.
15 §
Då annat skogsodlingsmaterial än frön och plantor säljs skall köparen i tillämpliga delar lämnas de uppgifter som nämns i 13 och 14 §§.
16 §
Av den bokföring som gäller frön och plantor skall i fråga om varje parti framgå materialets mängd samt i fråga om frön de omständigheter som nämns i 13 § och i fråga om plantor de omständigheter som nämns i 14 §. I fråga om klonmaterial skall därtill framgå uppgifter om ursprungsindividernas härkomst, om förökningstider och förökningsmängder, klonkombinationens sammansättning samt urval, försöksodling och avkommeprövning. I fråga om ett parti, som varit föremål för handel, skall därtill framgå köparens namn och dagen för köpet.
I bokföring, som gäller annat skogsodlingsmaterial, iakttas i tillämpliga delar vad som sägs i 1 mom.
17 §
Bokföring, som gäller ett parti skogsodlingsmaterial, skall förvaras minst fem år efter det att partiet sålts eller använts. Om vederbörande därefter inte längre anser det motiverat att förvara bokföringshandlingarna, skall detta meddelas skogsforskningsinstitutet, som beslutar huruvida handlingarna kan utgallras eller om de skall tillställas institutet.
18 §
Om efterkontroll, som avses i 10 § lagen om handel med skogsodlingsmaterial, skall köparen anhålla inom förloppet av fjorton dagar efter det att skogsodlingsmaterialet mottagits.
19 §
Närmare bestämmelser om verkställigheten av 11-16 §§ detta beslut utfärdas av forststyrelsen.
20 §
Detta beslut träder i kraft den 1 januari 1988 och genom det upphävs jord- och skogsbruksministeriets beslut av den 24 augusti 1979 (685/79) om handel med skogsodlingsmaterial, dock så, att i stället för detta beslut får tillämpas det tidigare beslutet till utgången av år 1988 på ett sådant fröparti, som har insamlats innan beslutet träder i kraft, samt på sådana plantor eller annat sådant skogsodlingsmaterial, vilkas uppdragning har inletts innan detta beslut träder i kraft, eller på sådant skogsodlingsmaterial, om vilket har ingåtts ett leveransavtal innan detta beslut träder i kraft.
Helsingfors den 18 december 1987
Jord- och skogsbruksminister Toivo T. PohjalaÖverinspektör Sampsa Sivonen