Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

198/1970

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Förordning om befolkningsböcker.

Typ av författning
Förordning
Meddelats
Uppdaterad författning
198/1970

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

På föredragning av ministern för inrikesärendena stadgas med stöd av 32 § lagen den 21 februari 1969 om befolkmningsböcker (141/69):

1 kap.Rotar och rotemän vid mantalsskrivning.

1 §.

Vid mantalsskrivning utgör kommun en rote. Häradsskrivare må likväl, om skäl därtill föreligger, indela kommun i flera rotar.

2 §.

För övervakning av befolkningens flyttningsrörelse, mottagning av mantalsskrivningsanmälningar och för andra åtgärder i samband med mantalsskrivningen skall häradsskrivare i varje rote i landskommun tillsätta en roteman.

I stad och köping ankommer rotemans uppgifter på polismyndigheterna. Häradsskrivare må likväl på framställning- av chefen för polisdistrikt tillsätta roteman för rote i stad eller köping.

Förordnande för rotemän må återkallas då skäl därtill anses föreligga.

3 §.

Överkonstapel eller konstapel må ej utan giltigt skäl vägra att bli rotemän. Finner häradsskrivare att giltigt skäl till vägran icke anförts, skall han underställa saken länsstyrelsen för avgörande.

2 kap.Personbeteckning.

4 §.

Envar som införts i befolkningsregister tilldelas en personbeteckning. Personbeteckning tilldelas av befolkningsregistercentralen.

5 §.

Personbeteckning består av födelsetidsbeteckning, individuellt nummer och kontroll beteckning, i nämnd ordning.

Födelsetiden betecknas med sex siffror, av vilka den första och den andra anger dagen, den tredje och den fjärde månaden, den femte årtiondet och den sjätte året.

Med individuellt nummer särskiljes från varandra de personer som har samma födelsetidsbeteckning. Såsom individuellt nummer tilldelas vederbörande ett tresiffrigt tal, udda för man ocli jämnt för kvinna.

Kontrollbeteckningen utgöres av en siffra eller en bokstav. Den erhålles genom att det niosiffriga tal, som bildas av födelsetidsbeteckningen och det individuella numret, divideras med 31, varvid kontrollbeteckningen bestämmes i enlighet med resten på följande sätt:

Rest

Kontrollbeteckning

0

0

1

1

2

2

3

3

4

4

5

5

6

6

7

7

8

8

9

9

10

A

11

B

12

C

13

D

14

E

15

F

16

H

17

J

18

K

19

L

20

M

21

N

22

P

23

R

24

S

25

T

26

U

27

V

28

W

29

X

30

Y

6 §.

Visar sig personbeteckning vara oriktig i fråga om födelsetid eller kön skall vederbörande tilldelas ny personbeteckning. Personbeteckning, som befunnits vara oriktig, må icke mera såsom personbeteckning tilldelas någon annan.

3 kap.Lokala befolkningsböcker.

A. Befolkningsregister.

7 §.

I befolkningsregister föres, med i 62 § nämnda undantag, över envar ett befolkningsregisterkort, på vilket om vederbörande antecknas följande uppgifter:

1)

släktnamn;

2)

förnamn;

3)

personbeteckning;

4)

födelsehemkommun;

5)

medborgarskap;

6)

modersmål;

7)

förmynderskap på grund av förordnande;

8)

i stadgad ordning meddelade äktenskapshinder;

9)

straffregisternummer och de uppgifter i detta register som skall meddelas för anteckning i befolkningsregistret;

10)

nummer i lösdrivarregistret och de uppgifter i detta register som skall meddelas för anteckning i befolkningsregistret;

11)

föräldrarnas namn och personbeteckningar;

12)

makes namn och personbeteckning, tidpunkten och sättet för vigseln, vilket äktenskap i ordningen det är fråga om, datum då hemskillnad beviljats samt datum och sätt för äktenskaps upplösning;

13)

barnens namn och personbeteckningar;

14)

kyrkosamfund eller religionssamfund, som vederbörande tillhör;

15)

de uppgifter vilka enligt kyrkolagstiftningen skall antecknas i kyrkobok;

16)

dödstiden; samt

17)

övriga uppgifter, vilka enligt stadgande skall antecknas i befolkningsregister.

Ovan i 1 mom. 9 och 10 punkterna avsedda uppgifter skall införas på ett särskilt kort, vilket förvaras såsom bilaga till befolkningsregisterkortet.

Såframt de uppgifter som avses i 1 mom. icke ryms på ett enda befolkningsregisterkort, skall för vederbörande uppläggas ett tilläggskort, som fogas till befolkningsregisterkortet.

Har någon av de uppgifter som avses i 1 mom. förändrats, må den ursprungliga anteckningen ej strykas från befolkningsregisterkortet. Grundar sig förändringen på beslut av domstol eller annan myndighet, skall anteckning om beslutet göras på befolkningsregisterkortet.

8 §.

Ej må för någon finnas flera än ett befolikningsregisterkort. Vederbörandes befolkningsregisterkort föres i det befolkningsregister, där han vid tidpunkten i fråga är skriven.

Föranleder utträde ur religionssamfund eller inträde i sådant förändring beträffande i vilket befolkningsregister vederbörandes befolkningsregisterkort skall föras, skall befolkningsregisterkortet ofördröjligen sändas till vederbörande befolkningsregisterförare. Om mottagandet av befolkningsregisterkortet skall härvid dess avsändare underrättas på i 19 § stadgat sätt.

Befolkningsregisterkortet för person som avlidit eller med stöd av 22 § 3 mom. avförts ur befolkningsregistret förvaras i det befolkningsregister, i vilket vederbörande var skriven vid sitt frånfälle eller då han avfördes ur registret.

9 §.

Över avlidna, ur befolkningsregister med stöd av 22 § 3 mom. avförda och till annat befolkningsregister överförda skall i befolkningsregister föras en förteckning över avgångna, i vilket om vederbörande införes åtminstone följande uppgifter:

1)

släktnamn;

2)

förnamn;

3)

personbeteckning;

4)

den kommuns befolkningsregister, från vilket vederbörande överförts, och dagen för överföringen; samt

5)

den kommuns befolkningsregister, till vilket vederbörande överförts, och dagen för överföringen eller dödsdagen eller, om vederbörande eljest avförts ur registret, orsaken därtill och dagen när detta skett.

B. Hemortsregister.

10 §.

Hemortsregister föres över dem, som har hemort i kommunen, samt över fastigheterna i kommunen.

I fråga om person antecknas i hemortsregistret följande uppgifter:

1)

släktnamn;

2)

förnamn;

3)

personbeteckning;

4)

födelsehemkommun;

5)

kyrkosamfund eller annat religionssamfund som vederbörande tillhör;

6)

den kommun och det befolkningsregister som vederbörande flyttat från samt dagen för flyttningen;

7)

hemort och adress;

8)

den kommun och det befolkningsregister som vederbörande flyttat till och dagen för flyttningen; samt

9)

med ministeriets för inrikesärendena tillstånd även andra uppgifter.

I fråga om fastighet antecknas i hemortsregistret följande uppgifter:

1)

laget enligt jordregistret eller tomtregistret samt lägenhetens namn;

2)

ägaren samt dennes hemort och adress;

3)

ägarens fång och lagfart; samt

4)

på fastigheten befintliga byggnader, som är bebodda eller där rörelse eller industriell eller allmän verksamhet utövas, samt byggnadernas läge och adress.

5)

civilstånd;

6)

medborgarskap;

7)

modersmål;

8)

det år, från och med vilket vederbörande har mantalsskrivits i kommunen, eller den kommun, där han har mantalsskrivits föregående år; samt

9)

fastighet, byggnad och bostadslägenhet där vederbörande bor.

I mantalslängd må även antecknas persons yrke.

I fråga om fastighet antecknas i mantalslängden följande uppgifter:

1)

läget enligt jordregisret eller tomtregistret samt lägenhetens namn;

2)

ägaren samt dennes hemort och adress;

3)

ägarens fång och lagfart; samt

4)

på fastigheten befintliga byggnader, som är bebodda eller där rörelse eller industriell eller allmän verksamhet utövas, samt byggnadernas läge och adress ävensom det röstningsområde, till vilket byggnaden hör enligt den senast verkställda indelningen i röstningsområden för statliga eller kommunala val.

Ytterligare införes i mantalslängd de affärsföretag, samfund, sammanslutningar, bolag, stiftelser och inrättningar, vilka i byggnad som avses i 4 mom. 4 punkten utövar rörelse eller industriell eller allmän verksamhet, samt dessas namn, verksamhetsområde och hemort, ävensom fastighet, byggnad och lokal, där deras driftställe finnes. För ovan avsett affärsföretag, samfund, sammanslutning, bolag, stiftelse eller inrättning må även en särskild beteckning antecknas i mantalslängden.

C. Mantälslängd.

11 §.

I mantalslängd införes de, som har sin hemort i kommunen den 1 januari, samt fastigheterna i kommunen.

I fråga om person antecknas i mantalslängden följande uppgifter:

1)

släktnamn;

2)

förnamn;

3)

personbeteckning;

4)

födelsehemkommun;

4 kap.Centrala befolkningsregistret.

12 §.

Centrala befolkningsregistret består av ett personregister och ett fastighetsregister.

Centrala befolkningsregistret föres på grundval av de anmälningar, som de vilka för de lokala befolkningsböckerna och övriga myndigheter är skyldiga att göra till ???registret.

13 §.

I personregistret intages om vederbörande de uppgifter som enligt 7, 10 och 11 §§ skall antecknas i de lokala befolkningsböckerna.

14 §.

I fastighetsregistret intages de uppgifter som enligt 10 och 11 §§ skall antecknas i de lokala befolkningsböckerna.

5 kap.Anmälningar.

A. Flyttningsanmälan.

15 §.

Den som byter bostad skall senast tredje dagen efter flyttningen för sig och för de medlemmar av sin familj, som flyttat tillsammans med honom, avgiva flyttningsanmälan till ägaren till den byggnad, dit han flyttat, eller till företrädare för denne. Flyttningsanmälan avgives dock icke för den vars vistelse i bostaden varar högst två veckor.

Flyttningsanmälan skall avgivas på fastställd blankett, på vilken beträffande dem som flyttat skall angivas deras fullständiga namn, personbeteckning eller födelsedatum, födelsehemkommun, det befolkningsregister, i vilket de är skrivna, dagen för flyttningen och den nya boningsorten. Blanketter för flyttningsanmälan skall tillhandahållas allmänheten hos postanstalterna, häradsskrivarna och övriga befolkningsregisterförare samt hos rotemännen.

Ägare till byggnad eller företrädare för denne skall sörja för att flyttningsanmälan avgives inom i 1 mom. stadgad tid och skall vid behov uppmana den anmälningsskyldige att fullgöra sin skyldighet. Avger den anmälningsskyldige icke flyttningsanmälan, oaktat han uppmanats därtill av byggnadens ägare eller företrädare för denne, skall häradskrivaren eller polismyndighet meddelas därom.

16 §.

Ägaren till byggnad eller företrädare för denne skall, sedan han mottagit i 15 § avsedd flyttningsanmälan, inom en vecka efter flyttningen tillställa flyttningsanmälan den häradsskrivare, till varas ämbetsdistrikt de inflyttade personernas nya boningsort hör.

I stad eller köping, där roteman icke förordnats och där enligt polisordning eller ordningsstadga ägaren till byggnad till polismyndighet skall inlämna adressanmälan beträffande personer som flyttat in i byggnaden, skall i 1 mom. avsedd flyttningsanmälan inlämnas till polismyndigheten i samband med adressanmälan och inom den tid som är bestämd i polisordningen eller ordningsstadgan.

17 §.

När häradsskrivare mottagit flyttningsanmälan, skall han ofördröjligen konstatera den i flyttningsanmälan nämnda personens hemort och, såframt denna är en annan än tidigare, meddela detta den befolkningsregisterförare, hos vilken vedebörandes befolkningsregisterkort enligt 8 § 1 mom. finnes. Har vederbörandes hemort icke blivit en annan än tidigare, skall flyttningsanmälan återsändas till honom, försedd med vederbörliga anteckningar.

18 §.

Befolkningsregisterförare skall, sedan han mottagit i 17 § avsedd anmälan, till vederbörande befolkningsregisterförare på den nya hemorten beträffande den som flyttat sända dennes befolkningsregisterkort. På befolkningsregisterkortet skall härvid antecknas till vilket befolkningsregister vederbörandes befolkningsregisterkort sålunda överföres samt datum för överföringen. Såsom datum för överföringen anses den dag befolkningsregisterkortet avsändes.

19 §.

Om mottagande av befolkningsregisterkort skall mottagaren ofördröjligen underrätta avsändaren. Har meddelande om mottagande icke ingått inom en vecka efter det kortet avsändes, skall avsändaren vidtaga erforderliga åtgärder för sakens utredande.

20 §.

Utlänning, vars vistelse i Finland utan avbrott har varat eller är avsedd att vara längre tid än ett år, är skyldig att ofördröjligen anmäla sig hos häradsskrivaren på sin boningsort för att bli införd i befolkningsregistret och hemortsregistret. Utlänning skall, när han anmäler sig, förete flyttningsbetyg, utfärdat av vederbörande myndighet i hans hemland, såvida den utländska myndigheten icke har sänt detta direkt till befolkningsregisterföraren, eller annan tillgänglig utredning om de uppgifter, som i fråga om utlänning skall införas i befolkningsregistret.

Häradsskrivaren skall konstatera vilken ort som är i 1 mom, avsedd utlännings hemort samt därom och om införandet av utlänningen i befolkningsregistret underrätta centrala befolkningsregistret.

21 §.

Om samnordiskt flyttningsbetyg är stadgat särskilt.

22 §.

När någon med stöd av 46 § 2 mom. avförts ur mantalslängd, skall häradsskrivaren därom underrätta vederbörande kyrkobokförare i evangelisk-luthersk eller ortodox församling.

Finsk medborgare, som avförts ur mantalslängd, antecknas i befolkningsregistret såsom frånvarande.

Utlänning, som avförts ur mantalslängd eller som flyttat från landet, avföres ur befolkningsregistret.

B. Anmälningar angående fastigheter.

23 §.

Länslantmäterikontor skall ofördröjligen till vederbörande häradsskrivare anmäla alla nya lägenheter, som införts i jordregistret, samt ändringar som rör lägenheter. I stad och köping skall tomtbokförare ofördröjligen till häradsskrivare anmäla nya tomter och änäringar som rör tomter.

24 §.

Häradshövding och fastighetsdomare skall till vederbörande häradsskrivare anmäla de lagfarter, som beviljats under respektive kvartal, inom en månad från kvartalets utgång.

I anmälan som avses i 1 mom. skall angivas namn och registernummer eller tomtnummer för envar fastighet, beträffande vilken lagfart beviljats, jämte den by eller stads- eller köpingsdel och det kvarter, där fastigheten är belägen, samt släkt- och förnamn jämte personbeteckning för fastighetens ägare och överlåtare ävensom fångets art och dagen för den samt dagen då lagfarten beviljats.

25 §.

Magistrat, ordninssrätt och byggnadsnämnd skall meddela häradsskrivare när slutsyn hållits beträffande bostads-, affärs-, industri- eller allmän byggnad, som är under uppförande. Samtidigt skall byggnadens läge och adress meddelas.

Har i 1 mom. avsedd byggnads användningsändamål förändrats, skall ovan avsedda myndighet meddela häradsskrivaren därom.

26 §.

Angående meddelande till häradsskrivare om fastighetsöverlåtelser är stadgat särskilt.

27 §.

Ägaren till fastighet är skyldig att på häradsskrivarens anmaning för denne förete sin åtkomsthandling eller utdrag ur lagfartsprotokollet.

C. Mantalskrivningsanmälningar.

28 §.

Innehavaren av lägenhet skall årligen enligt förhållandena den 1 januari göra skriftlig mantalsskrivningsanmälan beträffande alla som bor i lägenheten samt de i 11 § 4 mom. avsedda affärsföretag, samfund, sammanslutningar, bolag, stiftelser och inrättningar som i lägenheten utövar rörelse eller industriell eller allmän verksamhet.

För mantalsskrivningsanmälan tillställes anmälningsskyldig en förteckning över de personer, som enligt kommunens hemortsregister bodde i lägenheten den 1 november året före mantalsskrivningsåret eller någon senare, av ministeriet för inrikesärendena bestämd dag. I denna förteckning intages även de affärsföretag, samfund, sammanslutningar, bolag, stiftelser och inrättningar som i samband med lägenheten införts i den senast uppgjorda mantalslängden. Anmälningsskyldig skall rätta och komplettera förteckningen så att den motsvarar förhållandena den 1 januari samt med sin underskrift bestyrka att den utgör mantalsskrivningsanmälan.

29 §.

Den som tillfälligt vistas på annan ort än hemorten må icke av denna orsak utelämnas från i 28 § avsedd mantalsskrivningsanmälan.

Vistas hos anmälningspliktig tillfälligt någon som enligt lag skall mantalsskrivas annorstädes, skall även denne antecknas i mantalsskrivningsanmälan, varvid samtidigt hans hemort skall uppgivas.

30 §.

För envar, som icke införts i den i 28 § 2 mom. avsedda förteckning vilken sänts till anmälningsskyldig, men som den anmälningsskyldige fogat till denna, skall på särskild blankett avgiva personanmälan, som skall fogas till mantalsskrivningsanmälan.

31 §.

Innehavare av lägenhet skall senast den 20 januari avgiva mantalsskrivningsanmälan jämte till denna fogade personanmälningar till vederbörande byggnads ägare eller företrädare för denne.

Det åligger ägaren till byggnad att tillse, att behörig mantalsskrivningsanmälan jämte därtill hörande personanmälningar avgives för varje lägenhet i byggnaden. Ägaren till byggnad skall i stad och köping tillställa mantalsskrivningsanmälningarna och personanmälningarna polismyndighet eller häradsskrivaren eller rotemannen på därför särskilt utsatt tid samt i landskommun till rotemannen senast den 25 januari.

För byggnad, som äges av staten, kommun eller församling, avgives mantalsskrivningsanmälning av den, i vars omedelbara vård byggnaden är.

33 §.

Den som icke har bostad i någon byggnad eller lägenhet, för vilken mantalsskrivningsanmälan skall avgivas, skall senast den 5 januari om sig avgiva personanmälan till häradsskrivaren på sin vistelseort eller till rotemannen eller till polismyndighet, på vilken det ankommer att mottaga mantasskrivningsanmälningar.

34 §.

Föreståndare för vårdanstalt samt för straff-, arbets- eller annan dylik inrättning skall senast den 5 januari till häradsskrivaren på vederbörande persons hemort sända anmälan om envar som den 1 januari vårdades eller förvarades i inrättningen.

Föreståndare för sjukhus eller sanatorium skall sända i 1 mom. avsedd anmälan om den som under två månader eller längre tid varit intagen i dylik anstalt.

Socialnämnd skall avgiva i 1 mom. avsedd anmälan om envar som i vård- eller uppfostringssyfte är förlagd på annan kommuns område.

35 §.

Ägaren till fartyg skall senast den 5 januari till häradsskrivaren på vederbörande persons hemort sända anmälan om envar som den 1 januari hörde till fartygets befäl, manskap eller övriga sjöfolk.

I fråga om statens fartyg sändes i 1 mom. avsedd anmälan av fartygets befälhavare.

36 §.

När arbetare vid järnvägs-, landsvägs-, skogavverknings- eller annan dylik arbetsplats, där arbetet fortgår under minst ett halvt år, bor i bostäder av tillfällig karaktär, skall arbetsgivaren senast den 20 januari avgiva anmälan om dem till häradsskrivaren på den ort, där arbetsplatsen är belägen, och denne skall sända anmälningarna vidare till häradsskrivaren på envars hemort.

D. Övriga anmälningar.

37 §.

Befolkningsregisterförare skall ofördröjligen till centrala befolkningsregistret anmäla varje uppgift som lämnats för införande i det register han för.

Häradsskrivare skall ofördröjligen till centrala befolkningsregistret anmäla de förändringar rörande fastigheter som lämnats för införande i hemortsregistret.

38 §.

Befolkningsregistercentralen skall underrätta, vederbörande förare av lokala befolkningsböcker om varje uppgift som intagits i centrala befolkningsregistret.

E. Uppmaning att avgiva anmälan.

39 §.

Den som underlåtit att fullgöra i 15, 16, 20, 28, 30, 31, 32, 33 eller 36 §§ stadgad anmälningsskyldighet skall av rotemannen eller av en av polischefen förordnad polisman utan dröjsmål bevisligen uppmanas att inom utsatt tid, som ej må vara kortare än tre dagar, avgiva utebliven anmälan.

Roteman eller av polischef förordnad polisman är berättigad att såsom ersättning för varje uppmaning av den försumlige uppbära arvode i enlighet med vad därom är särskilt stadgat. Arvodet må indrivas i utsökningsväg utan dom eller utslag.

6 kap.Mantalsskrivning.

40 §.

Om tid och plats för mottagning av mantalsskrivningsamnälningar skall häradsskrivare minst två veckor innan mottagningstiden börjar meddela på sätt som om offentliga kungörelser är stadgat. Befolkningsregistercentralen må förordna, att saken skall meddelas även på annat sätt.

41 §.

Roteman eller polismyndighet, på vilken det ankommer att mottaga mantalsskrivningsanmälningar, skall:

1)

tillse, att för varje byggnad avgives stadgade mantalsskrivningsanmälningar jämte personanmälningar;

2)

granska de avgivna anmälningarna och rätta uppenbara fel i dem samt vid behov ålägga anmälningsskyldig att komplettera sin anmälan; samt

3)

ordna anmälningarna i den ordning häradsskrivaren bestämt och sända dem till häradsskrivaren vid den tid före den 1 februari som denne föreskrivit.

42 §.

Häradsskrivare skall med stöd av mantalsskrivningsanmälningarna justera hemortsregistret och tillse att den i 15, 16 och 20 §§ stadgade anmälningsskyldigheten fullgöres.

43 §.

Häradsskrivare skall i varje kommun hålla ett kontrollmöte för mantalsskrivningen under tiden mellan den 1 februari och den 30 april. På särskilda skäl må kontrollmöte i landskommun hållas på ort utanför kommunen och jämväl senare än ovan är stadgat. Kontrollmöte behöver dock ej hållas i de städer, där det ankommer på en till stadens polisinrättning ansluten avdelning eller byrå för befolkningsböcker att föra de lokala befolkningsböckerna.

44 §.

Häradsskrivare skall bestämma tid och plats för kontrollmöte för mantalsskrivningen samt en månad före mötet därom underrätta vederbörande roteman, polischefen på orten och kommunens styrelse.

45 §.

Vid kontrollmöte för mantalsskrivningen skall roteman, lokala polischefen eller av honom förordnad polisman samt en representant som förordnats av vederbörande kommuns styrelse ocli en representant för socialnämnden närvara. Är någon av förenämnda personer frånvarande, utgör detta dock ej hinder för mantalslängdens avslutande.

De myndigheter som är närvarande vid kontrollmöte skall lämna häradsskrivaren de uppgifter som inverkar på mantalsskrivningen.

I stad, där kontrollmöte ej hålles, är i 1 mom. nämnda myndigheter skyldiga att på begäran lämna polisinrättningens avdelning eller byrå för befolkningsböcker de uppgifter som är nödiga för kontrollen av mantalsskrivningen.

46 §.

Den som införts hemortsregister, men om vars vistelseort uppgift ej kan erhållas vid mantalsskrivningen införes i kommunens mantalslängd såsom saknande känd hemvist.

Den som befunnits ha stadigvarande bosatt sig utomlands eller som vid två på varandra följande mantalsskrivningar befunnits alltjämt sakna känt hemvist avföres ur mantalslängden.

47 §.

Anföres med anledning av uppgift som ingått i mantalsskrivningsanmälan vid kontrollmöte eller därefter motiverad invändning, vars riktighet ej omedelbart kan utrönas, skall häradsskrivaren undersöka och avgöra saken innan mantalslängden avslutas.

48 §.

Införes någon i eller avföres någon ur mantalslängd efter kontrollmöte, skall häradsskrivaren meddela kommunens styrelse därom.

49 §.

När mantalslängd avslutats, skall häradsskrivaren bestyrka den med sin underskrift.

7 kap.Ändringssökande och underställande.

50 §.

Innan underställande sker skall häradsskrivare införskaffa nödig utredning i saken och i sitt underställande angiva vilken kommun han anser vara rätt mantalsäkrivningsort för vederbörande.

Om underställande skall häradsskrivare ofördröjligen underrätta den häradsskrivare, till vars ämbetsdistrikt den kommun hör, vars mantalslängd det i underställandet framförda yrkandet gäller.

51 §.

Är fråga om en och samma persons mantalsskrivning under samma år anhängig vid olika länsstyrelser samtidigt, avgöres ärendet av den länsstyrelse, till vilken besvär eller underställande först inkommit. Alla i saken tillkomna handlingar skall härvid sändas till sistnämnda länsstyrelse.

52 §.

Avskrift av länsstyrelses eller högsta förvaltningsdomstolens beslut skall ofördröjligen sändas till vederbörande häradsskrivare, vilka skall göra erforderliga anteckningar eller ändringar i hemortsregistret och mantalslängden samt vid behov underrätta vederbörande befolkningsregisterförare därom.

I 1 mom. avsedda åtgärder skall vidtagas med anledning av länsstyrelsens beslut, oaktat ändring däri sökts.

8 kap.Intyg och utdrag ur, avskrifter av och andra uppgifter ur befolkningsböckerna.

53 §.

När intyg och utdrag ur, avskrift av eller annan uppgift ur befolkningsböckerna begäres, skall det ändamål uppgivas, för vilket handlingen erfordras.

54 §.

I intyg som utfärdas ur befolkningsregister och centrala befolkningsregistret skall angivas det ändamål, för vilket det utfärdats, samt de uppgifter ändamålet förutsätter, med beaktande av vad i 12 § lagen om befolkningsböcker är stadgat. Av intyget skall framgå den personbeteckning som tilldelats vederbörande. Uppgift om hemskillnad antecknas i intyg endast på begäran.

55 §.

I intyg, utdrag och avskrifter, som utfärdas med stöd av befolkningsböckerna, må icke finnas rättelser eller förkortningar som kan föranleda oklarhet.

9 kap.Särskilda stadganden.

56 §.

Formulären för i denna förordning förutsatta blanketter, förutom de, om vilkas fastställande är stadgat särskilt, fastställes av befolkningsregistercentralen.

57 §.

Roteman samt polismyndighet, på vilken det ankommer att mottaga mantalsskrivningsanmälningar, skall tillhandahålla allmänheten de blanketter som erfordras för dessa anmälningar.

58 §.

Befolkningsregistercentralen skall varaktigt arkivera de anmälningshandlingar, som ligger till grund för anteckning i centrala befolkningsregistret, och förse varje arkiverad anmälningshandling med en arkiveringsbeteckning som gör det lätt att finna handlingen.

Befolkningsregistercentralen utfärdar anvisningar för förvaringen av anmälningshandlingar som ansluter sig till de lokala befolkningsböckerna.

59 §.

Ministeriet för inrikesärendena fastställer reglementen för roteman för polisinrättningarnas avdelningar och byråer för befolkningsböcker samt för förandet av lokala befolkningsböcker i de städer och köpingar, där avdelning eller byrå för befolkningsböcker saknas, samt utfärdar vid behov bestämmelser om verkställighet och tillämpning av denna förordning.

10 kap.Ikraftträdelse- och övergångsstadganden.

60 §.

Denna förordning träder i kraft den 1 januari 1971 och genom densamma upphäves förordningen den 17 november 1950 om mantalsskrivning (562/50), förordningen den 22 december 1917 om förande av civilregister över personer, som icke tillhöra något legaliserat trossamfund (115/17), förordningen den 28 november 1930 angående flyttningsbetyg ävensom utfärdande av bevis ur kyrkobok och annat motsvarande register samt om införande av särskilda uppgifter i sådant register (362/30) samt förordningen den 10 april 1964 om befolkningsregisterbeteckning (172/64), sådana de är i kraft.

Innan denna förordning träder i kraft må av dess verkställighet förutsätta åtgärder vidtagas.

61 §.

I samband med verkställigheten av denna förordning införes i centrala befolkningsregistret uppgifter om de personer som levde den 1 januari 1967 samt om dem som fötts därefter, sådana dessa uppgifter då lydde i kyrkobok eller annat motsvarande register och i mantalslängd, samt uppgifter om fastigheter, sådana dessa då lydde i mantalslängd. Ministeriet för inrikesärendena må dock förordna, att uppgifterna i mantalslängderna skall kompletteras innan ovan avsedda uppgifter lämnas.

Ministeriet för inrikesärendena må bestämma i vilken ordning kyrkoherdarna i de evangelisk-lutherska och de ortodoxa församlingarna, styrelserna för registrerade religionssamfund eller till dem hörande församlingar samt häradsskrivarna är skyldiga att lämnas i 1 mom. avsedda uppgifter.

62 §.

För den som vid denna förordnings ikraftträdande var införd i evangelisk-luthersk eller ortodox församlings kyrkoböcker behöver befolkningsregisterkort icke uppläggas innan:

1)

han överföres från ett befolkningsregister till ett annat;

2)

han viges till äktenskap;

3)

han adopteras; eller

4)

hans äktenskap upplöses genom dom.

63 §.

Religionssamfund skall, när denna förordning träder i kraft, tillställa befolkningsregistercentralen sin medlemsförbeckning jämte därtill hörande övriga förteckningar eller fullständig avskrift av dem.

Helsingfors den 11 mars 1970.

Republikens President Urho KekkonenMinister för inrikesärendena Antero Väyrynen

Till början av sidan