Finlex - Till startsidan
Lagstiftning

260/2024

Uppdaterad lagstiftning

Uppdaterade författningstexter där ändringar i lagen eller förordningen ingår i författningstexten.

Författningar följda till och med FörfS 221/2025.

Lag om avtalet mellan Republiken Finlands regering och Konungariket Sveriges regering om polissamarbete i gränsområdet

Uppdaterad

Språkversioner

Typ av författning
Lag
Förvaltningsområde
Inrikesministeriet
Meddelats
Publiceringsdag
Ikraftträdande

se F 8/2025

Anmärkning
FördrS 2/2025
ELI-kod
http://data.finlex.fi/eli/sd/2024/260/ajantasa/2024-05-17/swe
Finlands författningssamlings ursprungliga författning
SDK 260/2024

I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

1 §Sättande i kraft av de bestämmelser i avtalet som hör till området för lagstiftningen

De bestämmelser som hör till området för lagstiftningen i det i Torneå den 19 oktober 2021 mellan Republiken Finlands regering och Konungariket Sveriges regering ingångna avtalet om polissamarbete i gränsområdet ska gälla som lag, sådana som Finland har förbundit sig till dem.

2 §Olycksfall i arbetet

I fråga om ersättning för olycksfall i arbetet som en finländsk polisman råkat ut för på svenskt territorium tillämpas vad som föreskrivs i lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar (459/2015) .

3 §Befogenheter

På en svensk polismans befogenheter för förebyggande och avslöjande av brott tillämpas vad som föreskrivs i 2 kap. 1–3, 6 och 6 a, 7–11, 12, 13–15 och 20 § i polislagen (872/2011) .

4 §Användning av maktmedel

I fråga om en svensk polismans rätt att använda våld i Finland enligt artikel 6 andra stycket i avtalet gäller vad som föreskrivs i 2 kap. 17 § i polislagen. En svensk polisman har dock inte rätt att använda våld för att ingripa i ett obemannat luftfartygs färd.

5 §Användning av skjutvapen

I fråga om en svensk polismans rätt att använda vapen, ammunition och utrustning i Finland enligt artikel 7 andra stycket i avtalet gäller vad som föreskrivs i 2 kap. 19 § i polislagen.

6 §Rätt att gripa

En svensk polisman får för utredning av ett brott gripa den som är misstänkt för brottet, om denne anträffas på bar gärning eller flyende fot.

I fråga om en situation som avses i 1 mom. tillämpas också vad som i 2 kap. 4 § i tvångsmedelslagen (806/2011) föreskrivs om underrättelse om gripande.

7 §Företagande av kroppsvisitation

En svensk polisman får för utredning av brott företa kroppsvisitation för att undersöka vad den visiterade har i sina kläder eller annars bär på sig eller har i de föremål han eller hon för med sig.

Kroppsvisitation får företas på den som är skäligen misstänkt för ett brott för vilket det föreskrivna strängaste straffet är fängelse i minst sex månader.

I fråga om förutsättningarna för kroppsvisitation gäller vad som föreskrivs i 8 kap. 2 § 1 mom. 2 punkten i tvångsmedelslagen.

I fråga om företagande av kroppsvisitation tillämpas vad som föreskrivs i 8 kap. 33 § 1–3 mom. i tvångsmedelslagen. En svensk polisman har emellertid inte rätt att företa kroppsbesiktning.

8 §Platsgenomsökning

En svensk polisman får för utredning av brott företa platsgenomsökning i enlighet med de förutsättningar som anges i 8 kap. 4 § i tvångsmedelslagen. I fråga om platsgenomsökning tillämpas vad som föreskrivs i 8 kap. 15 § i tvångsmedelslagen.

9 §Avspärrning av utredningsplatser och utredningsobjekt

En svensk polisman får för att säkerställa utredningen av ett brott spärra av en utredningsplats eller ett utredningsobjekt med iakttagande av vad som föreskrivs i 9 kap. 1 § i tvångsmedelslagen.

10 §Rätt till omhändertagande för beslag och för kopiering av handlingar

I fråga om en svensk polismans rätt att omhänderta föremål, egendom och handlingar för beslag eller kopiering tillämpas vad som föreskrivs i 7 kap. 8 § i tvångsmedelslagen.

11 §Tystnadsplikt och tystnadsrätt

I fråga om svenska polismäns tystnadsplikt och tystnadsrätt tillämpas vad som föreskrivs i 7 kap. i polislagen.

12 §Sättande i kraft av de bestämmelser i avtalet som inte hör till området för lagstiftningen

Bestämmelser om sättande i kraft av de bestämmelser i avtalet som inte hör till området för lagstiftningen utfärdas genom förordning av statsrådet.

13 §Övriga närmare föreskrifter

Polisstyrelsen meddelar närmare föreskrifter för att säkerställa att polisen som en följd av den utbildning och utrustning som dess personal fått samt arrangemangen kring arbetsledningen har den beredskap som förutsätts i avtalet att i enlighet med bestämmelserna om säkerhet i arbetet utföra de polisuppgifter som hör till avtalets område.

14 §Ikraftträdande

Bestämmelser om ikraftträdandet av denna lag utfärdas genom förordning av statsrådet.

Denna lag träder i kraft 1.2.2025 enligt F 8/2025 .

RP 92/2023

FvUB 6/2024

RSv 25/2024

Till början av sidan