Statsrådets förordning om stöd för utveckling av informationssäkerheten
Uppdaterad- Ämnesord
- Statsunderstöd, Dataskydd
- Typ av författning
- Förordning
- Förvaltningsområde
- Kommunikationsministeriet
- Meddelats
- Publiceringsdag
- Ikraftträdande
- Giltighetstidens slutdatum
- ELI-kod
- http://data.finlex.fi/eli/sd/2022/860/ajantasa/2022-10-13/swe
I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av 8 § i statsunderstödslagen (688/2001) :
1 §Tillämpningsområde
I denna förordning föreskrivs det om beviljande, utbetalning och användning av det stöd som Transport- och kommunikationsverket beviljar för utveckling av informationssäkerheten.
Stödet beviljas som stöd av kommissionens förordning (EU) nr 1407/2013 om tillämpningen av artiklarna 107 och 108 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt på stöd av mindre betydelse.
2 §Allmänna förutsättningar för beviljande av stöd
Stödet för utveckling av informationssäkerheten kan beviljas företag inom branscher som är kritiska med tanke på samhällets funktion och som har bedrivit verksamhet under den räkeskapsperiod som avslutades 2021.
Stödet kan beviljas och betalas till företag som är registrerade i Finland. Stödet kan användas inom Finland för åtgärder som förbättrar informationssäkerheten.
Stödet kan beviljas endast för kostnader som uppkommer efter det att stödansökan lämnats in och senast den 31 december 2024.
En enskild företag kan beviljas endast ett stöd för utveckling av informationssäkerheten.
Stödet kan beviljas så länge det anslag som anvisats för utbetalning av stödet räcker.
3 §Stödbelopp
Stödet för utveckling av informationssäkerheten uppgår till högst
15 000 euro om den sökande är ett litet eller medelstort företag och det är fråga om inspektion och bedömning av informationssystem, upphandling som syftar till att förbättra informationssäkerheten, utbildning av personalen, kompetensutveckling eller någon annan mot-svarande åtgärd som utvecklar företagens informationssäkerhet, eller
100 000 euro om det är fråga om ett test för att förhindra angrepp, ett test av beredskapsnivån för de viktigaste elektroniska tjänsterna eller en direkt åtgärd som förbättrar informationssäkerheten till följd av detta.
Det stöd som avses i 1 mom. 2 punkten får dock inte överstiga 70 procent av de stödberättigande kostnaderna enligt 4 § i denna förordning. Den stöd som avses i 1 mom. 2 punkten kan beviljas till högst en tredjedel av det anslag som anvisats för utbetalning av stödet.
4 §Godtagbara kostnader för stöd för utveckling av informationssäkerheten
Som kostnader för utveckling av informationssäkerheten kan godtas
kostnader för instrument, utrustning och servicelicenser i den utsträckning och under den tid som de används för utveckling av informationssäkerheten; om instrumenten, utrustningen och servicelicenserna inte används för utveckling av informationssäkerheten under hela sin livscykel, anses endast de avskrivningskostnader som motsvarar varaktigheten av åtgärderna för utveckling av informationssäkerheten, beräknade på grundval av allmänt accepterade redovisningsprinciper, vara stödberättigande,
kostnader för utbildning för kompetensutveckling, såsom utbildningshelheter, små kompetenshelheter eller examensdelar,
kostnader för forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamhet,
kostnader för konsulttjänster och motsvarande tjänster som används uteslutande för utveckling av informationssäkerheten,
kostnader som direkt beror på ett projekt för utveckling av informationssäkerheten, till exempel kostnader för tester för att förhindra angrepp,
kostnader för material, tillbehör och motsvarande produkter, resekostnader inom Finland samt andra kostnader som uppkommit som direkt följd av ett projekt för utveckling av informationssäkerheten.
Som kostnader som ersätts med stöd för utveckling av informationssäkerheten godkänns inte kostnader som hänför sig till ansökan om stöd, köp av intresse- eller koncernföretag eller företagets egna lönekostnader.
5 §Hinder för beviljande av stöd för utveckling av informationssäkerheten
Stöd för utveckling av informationssäkerheten beviljas inte företag eller föreningar som den 31 december 2019 har varit sådana företag i svårigheter som avses i artikel 2.18 i kommissionens förordning (EU) nr 651/2014 genom vilken vissa kategorier av stöd förklaras förenliga med den inre marknaden enligt artiklarna 107 och 108 i fördraget.
Stöd för utveckling av informationssäkerheten beviljas inte heller, om
företaget inte har förts in i det förskottsuppbördsregister som avses i 25 § i lagen om förskottsuppbörd (1118/1996) ,
företaget har försummat sin deklarationsskyldighet som gäller beskattningen,
det finns uppgifter om skatteskulder för företaget i det skatteskuldsregister som avses i 3 a kap. i lagen om offentlighet och sekretess i fråga om beskattningsuppgifter (1346/1999) ,
företaget har obetalda skatter som ska drivas in genom utsökning eller
företaget har försatts i konkurs eller ett ärende som gäller försättande av företaget i konkurs är anhängigt vid domstol.
Den sökande ska på begäran av Transport- och kommunikationsverket lämna bevis på att förutsättningarna för beviljande av stöd uppfylls.
6 §Ansökan om stöd för utveckling av informationssäkerheten
Stödet för utveckling av informationssäkerheten söks hos Transport- och kommunikationsverket.
I ansökan om stöd ska uppges en specificerad plan eller beskrivning av åtgärderna för utveckling av informationssäkerheten samt uppges det stödbelopp som söks enligt denna förordning. Den sökande ska dessutom i ansökan om stöd lämna en tillräcklig utredning om annat offentligt understöd eller bidrag som denne har fått.
7 §Utbetalning och beviljandet av stöd för utveckling av informationssäkerheten
Transport- och kommunikationsverket kan bevilja stödet om sökanden uppfyller kraven i 2 och 3 §.
Transport- och kommunikationsverket betalar ut stödet för utveckling av informationssäkerheten till en stödmottagare på basis av ett positivt stödbeslut.
8 § Utredning om användning av stödet
Stödmottagaren ska lämna Transport- och kommunikationsverket en utredning om användningen av stödet och stödets effekt på företagets informationssäkerhet senast sex månader efter det att kostnaderna som ska täckas med stödet har uppkommit.
Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den 1 december 2022 och gäller till och med den 31 december 2025.