Finlex - Till startsidan
Lagstiftning

77/2013

Uppdaterad lagstiftning

Uppdaterade författningstexter där ändringar i lagen eller förordningen ingår i författningstexten.

Författningar följda till och med FörfS 110/2025.

Statsrådets förordning om Säkerhetskommittén

Uppdaterad
Typ av författning
Förordning
Förvaltningsområde
Försvarsministeriet
Meddelats
Publiceringsdag
Ikraftträdande
ELI-kod
http://data.finlex.fi/eli/sd/2013/77/ajantasa/2019-02-28/swe

I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs:

1 §Säkerhetskommittén

Vid försvarsministeriet finns Säkerhetskommittén som bistår statsrådet och ministerierna. Kommittén är ett permanent samarbetsorgan för beredskapen inom området för den övergripande säkerheten och vid behov sakkunnigorgan i störningssituationer.

2 §Kommitténs uppgifter

Kommittén har till uppgift att

1)

bistå vid beredskapen för hantering av den övergripande säkerheten och vid samordning av beredskapen,

2)

följa och bedöma konsekvenserna av ändringar i den finska säkerhets- och försvarspolitiska omgivningen och det finska samhället för arrangemangen inom den övergripande säkerheten,

3)

följa de åtgärder som vidtas inom förvaltningens olika områden och nivåer för att upprätthålla och utveckla de beredskapsarrangemang som anknyter till den övergripande säkerheten,

4)

vid behov samordna omfattande och viktiga sakhelheter som gäller beredskap, såsom samordningen av den riksomfattande beredskapen samt utvecklandet av samarbetsformer, verksamhetsmodeller, forskning och övningsverksamhet.

I ärenden som anknyter till den övergripande säkerheten kan kommittén för att fullgöra sina uppgifter ge yttranden om och ta initiativ i frågor som rör samordningen av vittomfattande och viktiga sakhelheter som gäller den föregripande beredskapen.

3 §Sammansättning

Medlemmar i kommittén är kanslichefen vid republikens presidents kansli, statsministerns statssekreterare, kanslicheferna vid utrikesministeriet, justitieministeriet, inrikesministeriet, försvarsministeriet, finansministeriet, undervisnings- och kulturministeriet, jord- och skogsbruksministeriet, kommunikationsministeriet, arbets- och näringsministeriet, social- och hälsovårdsministeriet samt miljöministeriet, chefen för Gränsbevakningsväsendet, polisöverdirektören, räddningsöverdirektören, generaldirektören för Tullen, chefen för huvudstaben, chefen för skyddspolisen samt verkställande direktören för Försörjningsberedskapscentralen. (28.2.2019/268)

Ordföranden och vice ordföranden för kommittén tillsätts av statsrådets allmänna sammanträde på föredragning från försvarsministeriet.

Statsrådet kan dessutom kalla andra personer till medlemmar i kommittén för en mandattid på högst fyra år i sänder.

Permanenta sakkunniga i kommittén är chefen för avdelningen för EU-ärenden vid statsrådets kansli och chefen för kommunikationsavdelningen vid statsrådets kansli. Kommittén kan kalla tillfälliga sakkunniga i behövlig omfattning.

För Säkerhetskommittén tillsätts i anslutning till försvarsministeriet ett sekretariat med personal i huvudsyssla. I sekretariatet är sakkunskap i fråga om beredskap inom olika samhällsområden representerad på ett mångsidigt sätt. Kommittén kan dessutom ha sekreterare i bisyssla. Statsrådets allmänna sammanträde utnämner kommitténs generalsekreterare och övriga sekreterare i huvudsyssla.

4 §Organisering av verksamheten

Kommittén sammanträder på kallelse av ordföranden, eller när ordföranden är förhindrad på kallelse av vice ordföranden eller i 3 § 1 mom. avsedd medlem, och kommittén är beslutför när minst hälften av medlemmarna är närvarande (28.2.2019/268)

Kommittén upprättar en ordningsstadga för sin verksamhet.

Inga arvoden betalas till kommitténs ordförande, vice ordförande, medlemmar och sekreterare.

5 §Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 1 februari 2013.

Genom denna förordning upphävs statsrådets förordning om säkerhets- och försvarskommittén (288/2003) .

Ikraftträdelsestadganden

28.2.2019/268:

Denna förordning träder i kraft den 1 april 2019.

Till början av sidan