Finlex - Till startsidan
Lagstiftning

485/2008

Uppdaterad lagstiftning

Uppdaterade författningstexter där ändringar i lagen eller förordningen ingår i författningstexten.

Författningar följda till och med FörfS 221/2025.

Social- och hälsovårdsministeriets förordning om elektroniska recept

Uppdaterad
Typ av författning
Förordning
Förvaltningsområde
Social- och hälsovårdsministeriet
Meddelats
Publiceringsdag
Ikraftträdande
Anmärkning
Innehåller bilaga
ELI-kod
http://data.finlex.fi/eli/sd/2008/485/ajantasa/2016-12-22/swe
Finlands författningssamlings ursprungliga författning
SDK 485/2008

I enlighet med social- och hälsovårdsministeriets beslut föreskrivs med stöd av 7 § 2 mom., 10 § 4 mom., 17 § 2 mom., 20 § 2 mom., 21 § 3 mom. och 22 § 2 mom. i lagen av den 2 februari 2007 om elektroniska recept (61/2007) :

1 §Användning av certifikattjänst

Identifiering av den som behandlar uppgifter och elektronisk signering ska ske med hjälp av certifikattjänsten vid Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården. Med hjälp av certifikattjänsten ska det även kontrolleras om rätten för läkemedelsförskrivaren att förskriva läkemedel har begränsats genom beslut av Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården. Datasystemet ska förhindra elektronisk signering av sådana recept som en läkare eller tandläkare inte har rätt att göra upp på grund av sådan begränsning. I fråga om certifikattjänsten tillämpas även bestämmelserna i 14 § 3 mom. och 16 § 5 mom. i lagen om elektronisk behandling av klientuppgifter inom social- och hälsovården (159/2007) . (22.10.2009/814)

Certifikattjänstens uppgifter om rätten att förskriva läkemedel ska uppdateras minst en gång per dygn.

2 § (22.12.2016/1460)

2 § har upphävts genom F 22.12.2016/1460 .

3 §Makulering av elektroniska recept och annullering av expedieringen av läkemedel

En makulering av oexpedierade eller delvis expedierade recept i receptcentret och en annullering av expedieringen av läkemedel ska undertecknas elektroniskt.

4 §Upprättande av en förbindelse för patientens åtkomst till uppgifter

När uppgifter i receptcentret lämnas ut till en myndig patient via en elektronisk förbindelse ska patienten identifieras på ett tillförlitligt sätt. När en verksamhetsenhet för social- och hälsovård eller läkemedelsförskrivaren informerar en patient i enlighet med 4 § i lagen om elektroniska recept, ska patienten samtidigt informeras om möjligheten att använda en elektronisk förbindelse för åtkomst till uppgifter och om det identifieringsförfarande som krävs för användningen av tjänsten.

5 §Den tekniska hanteringen av elektroniska recept

De datasystem och den programvara som används vid uppgörande och expediering av elektroniska recept ska uppfylla de tekniska krav som fastställts av Folkpensionsanstalten.

Verksamhetsenheterna för social- och hälsovård och apoteken ska föra register över dem som använder datasystemen för elektroniska recept och receptcentret samt över användarnas åtkomsträttigheter. Elektroniska patient- och apotekssystem ska ha ett system för kontroll av åtkomsträttigheter med vars hjälp det går att fastställa användarnas rättigheter att komma åt elektroniska recept utifrån deras arbetsuppgifter.

Logguppgifter om användning och utlämnande av uppgifter i receptcentret och receptarkivet ska förvaras så att deras integritet bibehålls och de förblir oförändrade i 12 år efter det att de har uppstått. Logguppgifterna ska förstöras efter det att den bevarandetid som fastställts för dem har löpt ut.

6 §Recept- och expedieringsprogramvara

Läkemedelsdatabasens uppgifter om läkemedel, ersättningsgilla salvbaser och kliniska näringspreparat ska uppdateras i recept- och expedieringsprogramvaran den 1 och 15 varje månad.

Receptprogramvaran ska styra valet av läkemedel så att läkemedelsförskrivaren har tillgång till sådana uppgifter om läkemedelspreparaten som behövs för vården av patienten och som stöder sig på vetenskaplig bevisning samt prisuppgifter om läkemedlen presenterade så att läkemedelsförskrivaren kan välja ett läkemedelspreparat som är lämpligt för vården av patienten och som är förmånligt.

7 §Uppgifter i läkemedelsdatabasen

Läkemedelsdatabasen ska innehålla de uppgifter som finns i bilagan till denna förordning. Databasen kan även innehålla andra uppgifter.

8 § (22.10.2009/814)Anmälan av uppgifter till läkemedelsdatabasen

Innehavare av försäljningstillstånd, tillverkare och importörer ska meddela Folkpensionsanstalten, eller den som Folkpensionsanstalten angett som ansvarig för den tekniska administrationen av läkemedelsdatabasen, prisuppgifterna för läkemedel, ersättningsgilla salvbaser och kliniska näringspreparat. Nya priser och priser som ändras ska meddelas senast den åttonde vardagen före den 1 och den 15 dagen i månaden. Priserna i läkemedelsdatabasen fastställs enligt de priser som meddelats innan tidsfristen löpt ut. Den som meddelar prisuppgifterna ansvarar för att priserna är korrekta. Priserna på de utbytbara läkemedelspreparat som finns upptagna i den förteckning från Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet som avses i 57 c § 1 mom. i läkemedelslagen ska dock meddelas Folkpensionsanstalten före den första dagen varje kvartal i enlighet med bestämmelserna i social- och hälsovårdsministeriets förordning om utbyte av läkemedel (210/2003) .

9 §Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den 1 augusti 2008.

Bilaga

Uppgifter i läkemedelsdatabasen

Giltighetstid

Version av läkemedelsdatabasen

Uppgifter på läkemedelsförpackningar

o Kodtyp (Vnr eller annan kod)

o Identifieringsnummer

o Grossistens varunummer

o Varutyp

o Handelsnamn

o Innehavare av försäljningstillstånd

o Försäljningstillståndets nummer

o Parallellimport/parallelldistribution

o Verksamt ämne

o Styrka

o Läkemedelsform

o Förpackningens storlek i textformat

o Förpackningsstorlekens koefficient

o Förpackningsstorlek

o Förpackningsstorlekens enhet

o Doseringsanordning

o Förvaringskärl

o Grossistpris

o Grossistpris som fastställts av Läkemedelsprisnämnden (Hila)

o Pris utan skatt

o Försäljningspris med skatt

o Momskod

o Substitutionsgrupp

o Substitutionskod

o Utbyte av läkemedel

o Prisintervallets lägsta pris

o Prisintervallets högsta pris

o Läkemedlet är avsett för människor

o Receptstatus

o Förskrivningsvillkor

o ATC-kod

o Narkotikum

o HCI-läkemedel

o Trafikfara

o Barnläkemedel

o Preparatet utgår

o Uppgifter om ändring

o Prisändring

o Ersättningsklass

o Sjukdom som ger rätt till specialersättning/ersättningsrättighetens nummer

o Separat utredning

o Uppgifter om direktersättning

Ikraftträdelsestadganden

22.10.2009/814:

Denna förordning träder i kraft den 1 november 2009.

Åtgärder som verkställigheten av förordningen förutsätter kan vidtas innan förordningen träder i kraft.

26.3.2015/349:

Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2017.

22.12.2016/1460:

Denna förordning träder i kraft den 1 januari 2017.

På sådana recept som har uppgjorts före ikraftträdandet av denna förordning tillämpas de bestämmelser som gällde vid ikraftträdandet. Om ett sådant recept förnyas, tillämpas på det recept som förnyas bestämmelserna i denna förordning. Förnyande eller förnyelse av sådana telefax-recept eller skriftliga recept som inte i enlighet med 12 § 4 mom. i lagen om elektroniska recept har lagrats i receptcentret som uppgjorts före ikraftträdandet av denna förordning är inte tillåtet.

Till början av sidan