Finlex - Till startsidan
Lagstiftning

366/2003

Uppdaterad lagstiftning

Uppdaterade författningstexter där ändringar i lagen eller förordningen ingår i författningstexten.

Författningar följda till och med FörfS 110/2025.

Republikens presidents förordning om Finlands idrottskulturs förtjänstkors och förtjänstmedalj

Uppdaterad
Typ av författning
Förordning
Förvaltningsområde
Undervisnings- och kulturministeriet
Meddelats
Publiceringsdag
Ikraftträdande
ELI-kod
http://data.finlex.fi/eli/sd/2003/366/ajantasa/2022-06-22/swe

I enlighet med republikens presidents beslut, fattat på föredragning av kulturministern, föreskrivs med stöd av 2 § 1 mom. lagen den 23 december 1999 om offentlig belöning (1215/1999) :

1 §

Finlands idrottskulturs förtjänsttecken utgörs av Finlands idrottskulturs stora förtjänstkors, förtjänstkors i guld, förtjänstkors, förtjänstmedalj med förgyllt kors samt förtjänstmedalj.

Förtjänstkors och förtjänstmedalj åtföljs av diplom.

Framställningar om förlänande av förtjänsttecken kan göras av riksomfattande, regionala och lokala idrottsorganisationer, av kommuner samt av statens idrottsråd och de regionala idrottsråden. (22.6.2022/479)

2 § (22.6.2022/479)

Förtjänsttecknen förlänas som erkänsla för arbete till förmån för Finlands idrottskultur och idrott. Stora förtjänstkorset förlänas av republikens president. Övriga förtjänsttecken tilldelas av undervisnings- och kulturministeriet.

Finlands idrottskulturs stora förtjänstkors förlänas som erkänsla för synnerligen förtjänstfullt arbete till förmån för Finlands idrottskultur och idrott. Det kan tilldelas endast finska medborgare och ett sådant kan samtidigt innehas av högst 12 levande personer.

Förtjänstkors i guld förlänas som erkänsla för synnerligen stora förtjänster i arbetet till förmån för den riksomfattande idrottsverksamheten. Förtjänstkorset förlänas som erkänsla för långvarig, synnerligen förtjänstfull verksamhet till förmån för Finlands idrottskultur och idrott eller för sådant arbete på statlig nivå som främjar det mellanstatliga idrottssamarbetet.

Förtjänstmedalj med förgyllt kors förlänas som erkänsla för betydande insatser på regional nivå till förmån för idrottskulturen.

Förtjänstmedalj förlänas i första hand som erkänsla för minst tio års fortlöpande arbete på kommun- och föreningsnivå till förmån för idrottskulturen eller för arbete för främjande av samarbetet mellan idrottsorganisationer i olika länder.

3 § (22.6.2022/479)

3 § har upphävts genom F 22.6.2022/479 .

4 §

Finlands idrottskulturs stora förtjänstkors är ett likarmat kors som mäter 56 millimeter i genomskärning. Korsets armar är till sin grundfärg blå, men den blåa färgen är omgiven av 2 millimeter breda vita ränder. Mellan armarna finns en silverfärgad ring med en diameter av 34 millimeter, samt i mittpartiet en krans av olivblad med en diameter av 26 millimeter, som omsluter två händer lyftande en boll på vit botten.

Korsets frånsida upptar en cirkelformad platta som mäter av 24 millimeter i genomskärning i vars mitt på vit botten finns en heraldisk ros, omsluten av inskriften "Liikunta - Urheilu". Ovanför korset finns för fästande av bandet en stiliserad åttkantig krans av olivblad, vars bredd är 28 millimeter och höjd 18 millimeter. Korsets alla metalldelar, förutom ringen, är guldfärgade.

5 §

Finlands idrottskulturs förtjänstkors är likadant som stora förtjänstkorset, men dess diameter är 40 millimeter och övriga delar i motsvarande grad mindre, förutom kransen för bandet, som är lika stor som i stora förtjänstkorset. Förtjänstkorset är silverfärgat. På förtjänstkorset i guld är korset guldfärgat.

6 §

Finlands idrottskulturs förtjänstmedalj har en diameter av 32 millimeter. På medaljens åtsida finns en bild av förtjänstkorset i relief och på frånsidan en heraldisk ros omsluten av inskriften "Liikunta - Urheilu" och ytterst en krans av olivblad. Förtjänstmedaljen är silverfärgad. På förtjänstmedaljen med förgyllt kors är korset på åtsidan guldfärgat.

7 § (22.6.2022/479)

Undervisnings- och kulturministeriet för en förteckning över förlänade förtjänsttecken.

Kostnaderna för anskaffningen av ett förtjänsttecken tas ut hos förslagsställaren.

8 § (22.6.2022/479)

8 § har upphävts genom F 22.6.2022/479 .

9 §

Denna förordning träder i kraft den 1 juni 2003.

Genom denna förordning upphävs

1)

förordningen den 29 juni 1983 om Finlands idrottskulturs förtjänstkors och förtjänstmedalj (665/1983) jämte ändringar, samt

2)

förordningen den 21 juli 1951 angående Finlands olympiska förtjänstkors och förtjänstmedalj (430/1951) .

De bestämmelser om användningen av förtjänstkors och förtjänstmedaljer som har utfärdats med stöd av den förordning som upphävs i 2 mom. 2 punkten förblir dock i kraft, om inte något annat bestäms.

Åtgärder som verkställigheten av förordningen förutsätter får vidtas innan förordningen träder i kraft.

Ikraftträdelsestadganden

22.6.2022/479:

Denna förordning träder i kraft den 1 juli 2022.

Till början av sidan