Inrikesministeriets förordning om polisens uniform
Uppdaterad- Typ av författning
- Förordning
- Förvaltningsområde
- Inrikesministeriet
- Meddelats
- Publiceringsdag
- Ikraftträdande
- Anmärkning
- upphäv., Se L 872/2011 9 kap. 11 §
- ELI-kod
- http://data.finlex.fi/eli/sd/2002/767/ajantasa/2011-02-03/swe
- Finlands författningssamlings ursprungliga författning
- SDK 767/2002
I enlighet med inrikesministeriets beslut föreskrivs med stöd av 54 § 3 mom. polislagen den 7 april 1995 (493/1995) sådant det lyder i lag 315/2001:
1 kap.Allmänna bestämmelser
1 § (1.2.2011/83)Uniform
De beklädnadsartiklar samt i anslutning till dem använda emblem och beteckningar som hör till en polisuniform ska överensstämma med denna förordning. De plagg som hör till uniformen ska vara godkända av Polisstyrelsen, och beklädnadsartiklar, utrustning, emblem och beteckningar ska dessutom vara tillverkade av sådana tygsorter, material och tillbehör samt i sådana färger som Polisstyrelsen har godkänt.
2 § (1.2.2011/83)Beklädnadsartiklar som används i tjänsten
Till uniformen hör följande beklädnadsartiklar:
- överrock med löstagbart foder
- uniformsrock
- uniformsjacka
- besöksrock
- uniformsbyxor
- uniformskjol
- uniformsväst för kvinnliga poliser
- uniformsväst och uniformsbyxor för gravida
- fältoverall 2010
- fältskaljacka 2010
- fältvärmejacka 2010
- fältoverall
- sommarfältoverall
- fältjacka
- fältbyxor
- fältbyxor, sommarmodell
- vadderad rock
- vadderade byxor
- uniformsskjorta med kort och lång ärm
- pikéskjorta med kort och lång ärm
- ylletröja och halsskydd
- fältmössa
- pälsmössa
- skärmmössa, sommar- och vintermodell
- tjänstemössa
- uniformsmössa
- regnkläder
- kängor
- arbetshandskar
- namnskylt och beteckningar som anger tjänsteställning.
Polisstyrelsen beslutar särskilt om vilka beklädnadsartiklar som används i tjänsten som är skyddskläder och som bekostas med statens medel.
3 §Specialkläder och skyddskläder
I polisens verksamhet kan utöver de beklädnadsartiklar som nämns i 2 § användas följande specialkläder och skyddskläder:
specialkläder
- kläder för motorcykelpoliser
- kläder för snöskoterpoliser
- kläder för båtpoliser
- kläder för ridande poliser
- kläder för cykelpoliser
- kläder för poliser som deltar i internationella uppdrg
- JOUHA-overall
- TEPO-overall
- VATI-beklädnad
- terräng- och snödräkt
skyddskläder
- lätt skyddsväst
- skyddsväst för taktiska uppdrag
- väst som anger polisstatus
- reflexförsedd väst
- reflexförsedda handskar
- varselkläder.
4 §Specialbestämmelse om uniformen för kvinnliga poliser
Till uniformen för kvinnliga poliser kan användas en väst av mörkblått uniformstyg. I stället för raka byxor kan en knälång kjol av samma tyg användas. Till denna används bruna strumpbyxor och svarta skor med klack och utan dekorationer.
5 § (9.5.2008/321)Uniformen för polisaspiranter
Uniformen för polisaspiranter är en polisuniform med likadana beteckningar som uniformen för yngre konstaplar.
6 §Uniformen för väktare
Med väktare avses i denna förordning överväktare och väktare.
Uniformen för väktare är en polisuniform försedd med beteckningen för överväktare respektive väktare. På uniformen för väktare används axelklaffar för yngre konstapel och på uniformen för överväktare används axelklaffar för äldre konstapel.
På fältoverallens, sommarfältoverallens, fältjackans, den vadderade rockens, uniformsskjortans, pikéskjortans och ylletröjans ärmar finns ärmsköldar försedda med polisens emblem, under vilka finns en skylt med texten VARTIJA - VÄKTARE. På väktarens uniform finns dessutom motsvarande skylt ovanför högra bröstfickan i stället för polisbeteckningen. (14.2.2007/167)
Beteckningen på väktarnas huvudbonad består av riksvapnet i silverfärg utan lövmotiv och utan mörkblå bottensköld. (1.2.2011/83)
Väktarens fältjacka har baktill texten VARTIJA. (1.2.2011/83)
I övrigt skall i tillämpliga delar iakttas vad som i denna förordning föreskrivs om polisuniformen.
2 kap.Emblem som anger tjänsteställning och övriga beteckningar på uniformen
7 § (14.2.2007/167)Kragbeteckningar på fältoverallen, sommarfältoverallen, fältjackan, den vadderade rocken, uniformsrocken och besöksrocken
På fältoverallens, sommarfältoverallens, fältjackans, den vadderade rockens, uniformsjackans samt uniforms- och besöksrockens krage finns på vardera sidan, på en bottensköld, ett 30 mm högt polisemblem vars nedre del omges av en eklövskrans. Emblemet och kransen är för befäl broderade med silvertråd och för övriga med ljusgrå silkestråd. Bottenskölden är femkantig och 50 mm hög. Bottensköldens färg är svart för polismän vid inrikesministeriets polisavdelning, pärlgrå för polismän vid Polisstyrelsen, grön för polismän vid Polisyrkeshögskolan och klarblå för övriga polismän. Bottenskölden på kragbeteckningen på fältoverallen 2010, fältskaljackan 2010 och fältvärmejackan 2010 är svart, emblemet och kransen är grafitgrå, vardera icke-reflekterande. Befälets bottensköld omges av en ca 2 mm bred träns, som för polisöverdirektören, polisdirektörerna, polisöverinspektörerna, chefen för rörliga polisen, Polisyrkeshögskolans rektor samt polischeferna och länsmännen är silverfärgad och för övriga blå. På fältoverallen 2010, fältskaljackan 2010 och fältvärmejackan 2010 är tränsen svart. (1.2.2011/83)
På paradrocken skall finnas polisens officiella emblem broderat i silvergrått och 35 mm högt samt omgivet av eklöv.
8 §Beteckningar som anger tjänsteställning på uniformsrocken, besöksrocken och paradrocken.
Uniformsrockens, besöksrockens och paradrockens ärmar har 90 mm ovanför ärmuppslaget en klarblå sköld som når från söm till söm på ärmens yttre sida. På skölden finns jämnlånga galoner som börjar 3 mm från sköldens vågräta nedre kant och löper på 3 mm avstånd från varandra. Sköldens övre kant når 3 mm ovanför galonerna.
Galonerna är
för polisöverdirektören underst en 50 mm bred silverfärgad eklövsgalon på svart botten i vars mitt ett 15 mm högt silverfärgat emblem är fäst och ovanför det tre 10 mm breda eklövsgaloner,
för polisdirektörerna underst en 40 mm bred eklövsgalon och ovanför den tre 10 mm breda eklövsgaloner,
för cheferna för centralkriminalpolisen, skyddspolisen och rörliga polisen, rektorn för Polisyrkeshögskolan samt polischefen vid polisinrättningen i Helsingfors underst en 40 mm bred eklövsgalon och ovanför den två 10 mm breda eklövsgaloner,
för polisöverinspektörerna, biträdande polischefen vid polisinrättningen i Helsingfors och biträdande chefer för riksomfattande polisenheter en 40 mm bred eklövsgalon och ovanför den en 10 mm bred eklövsgalon,
för polisinspektörerna, andra polischefer än de som nämns i 3 punkten och för länsmännen samt överst en 30 mm bred eklövsgalon och nedanför den tre 10 mm breda eklövsgaloner,
för andra biträdande chefer än de som nämns i 4 punkten, för trafikpolisinspektörer och för förvaltningschefen för rörliga polisen en 30 mm bred eklövsgalon och nedanför den två 10 mm breda eklövsgaloner,
för överkommissarierna överst en 30 mm bred eklövsgalon och nedanför den en 10 mm bred eklövsgalon,
för kommissarierna två 10 mm breda eklövsgaloner och mellan dem en 3 mm bred silverfärgad galon,
för överkonstaplarna ett grått 10 mm brett galonband och ovanför det i mitten två trianglar inuti varandra, formade av lika brett galonband så att den yttre triangelns bas är 70 mm och dess sidor 60 mm samt avståndet mellan dem 3 mm, samt
för äldre konstaplar ett vågrätt 10 mm brett grått galonband.
Yngre konstaplar har inga beteckningar som anger tjänsteställning.
På axelklaffarna till besöksrocken och paradrocken används ett metallemblem som anger tjänsteställning och som placeras på 2 cm avstånd från den söm där epåletten möter ärmen. Befälet använder en 35 mm långa, silverfärgad lejonfigur som emblem och underbefälet och manskapet använder polisens silverfärgade emblem. (16.9.2002/792)
9 § (1.2.2011/83)Beteckningar på fältoverallen, sommarfältoverallen, fältoverallen 2010, fältskaljackan 2010, fältvärmejackan 2010, fältjackan, den vadderade rocken, uniformsrocken, uniformsskjortan, pikéskjortan, ylletröjan och västen för kvinnliga poliser
På fältoverallen, sommarfältoverallen, fältjackan, den vadderade rocken, uniformsrocken, uniformsskjortan, pikéskjortan, ylletröjan och västen för kvinnliga poliser finns på axelklaffarna galonband som anger tjänsteställningen utan klarblå bottensköld. Överkonstaplarna och de äldre konstaplarna har 5 mm breda galoner broderade med silvergrå tråd på axelklaffarna. Befälet har på axelklaffarna 35 mm långa silverfärgade lejonfigurer ovanför de beteckningar som anger tjänsteställningen och underbefälet samt manskapet har silverfärgade polisemblem på tjänstgöringskläderna.
På ärmarna finns ungefär 55 mm nedanför axeln i axelns riktning ett polisemblem broderat med ljusgrå silkestråd på klarblå botten. På fältoverallen 2010, fältskaljackan 2010 och fältvärmejackan 2010 är polisemblemet broderat med grafitgrå tråd på svart botten, vardera icke-reflekterande. Bottensköldens höjd är 110 mm och dess bredd 70 mm.
10 §Beteckningar på överrocken
Överrocken har på ärmarna beteckningar som anger tjänsteställningen, dock utan klarblå bottensköld. Galonerna är fästa på en sköld i tygets färg, vars nedre kant är 50 mm ovanför ärmlinningen. Skölden är fäst vid ärmen med två små rockknappar. Axelklaffarna och kragarna har inga beteckningar.
11 §Beteckningar på paradmössan
Framtill på paradmössan finns
för befäl i mössans nedre del, fäst vid en mörkblå tygsköld som omges av en svart silkesträns, ett emaljerat riksvapen i färg inom en ungefär 50 mm hög och bred granriskrans som broderats med silvertråd och ovanför denna en vit-blå-vit silverkantad tjänstekokard med en diameter av 20 mm,
för underbefäl likadana beteckningar som för befäl, dock utan tjänstekokard, och
för manskap en granriskrans av silverfärgad metall på mörkblå botten och innanför denna ett emaljerat riksvapen i färg, utan tjänstekokard.
Polisöverdirektören, polisdirektörerna, cheferna för centralkriminalpolisen, skyddspolisen och rörliga polisen, rektorn för Polisyrkeshögskolan samt polischefen vid polisinrättningen i Helsingfors har i övre och nedre kanten av mössans skärm en med silvertråd broderad 12 mm bred skärmprydnad med eklövsmotiv. Polisöverinspektörerna har en likadan prydnad i nedre kanten av skärmen. (1.2.2011/83)
Polisöverdirektören, polisdirektörerna, polisöverinspektörerna, polisinspektörerna, polischeferna och biträdande polischeferna, länsmännen, cheferna och biträdande cheferna för centralkriminalpolisen, skyddspolisen och rörliga polisen, rektorn för Polisyrkeshögskolan, trafikpolisinspektörerna, förvaltningschefen för rörliga polisen samt överkommissarierna har på sin mössa två hakremmar av 4 mm bred vit silkesträns, fästa med två små vapenknappar. Kommissarierna har en hakrem av 5 mm bred vit silkesträns. (1.2.2011/83)
Underbefälet har som hakrem två med vapenknappar fästa 4 mm breda svarta silkestränsar och manskapet en med vapenknapp fäst 5 mm bred svart silkesträns.
12 § (1.2.2011/83)Beteckningar på uniforms- och skärmmössan
På uniformsmössan och skärmmössan används framtill likadana beteckningar som på paradmössan.
13 §Beteckningar på tjänstemössan och pälsmössan
Tjänstemössan och pälsmössan har likadana beteckningar som paradmössan med undantag av tränsar och skärmprydnader.
14 § (1.2.2011/83)Övriga beteckningar
På fältoverallen, sommarfältoverallen, fältjackan, den vadderade rocken, uniformsjackan och uniformsskjortan finns ovanför den högra bröstfickan och på pikéskjortan, ylletröjan och västen för kvinnliga poliser finns på den högra sidan, på en blå tygskylt som är 82 mm bred och 42 mm hög, en ljus text: POLIISI - POLIS. På fältoverallen 2010, fältskaljackan 2010 och fältvärmejackan 2010 är texten grafitgrå på svart botten.
På fältoverallen, sommarfältoverallen, fältjackan, den vadderade rocken, uniformsjackan och uniformsskjortan finns mitt ovanför den högra bröstfickan eller mitt på bröstfickans lock och på ylletröjan, pikéskjortan och västen för kvinnliga poliser finns på den högra sidan en blå namnskylt som är minst 80 mm bred och minst 25 mm hög och där åtminstone polismannens släktnamn ska stå med ljus text. På fältoverallen 2010, fältskaljackan 2010 och fältvärmejackan 2010 är texten grafitgrå på svart botten.
På fältoverallen, sommarfältoverallen, fältoverallen 2010, fältskaljackan 2010, fältvärmejackan 2010, fältjackan och den vadderade rocken finns på ryggsidan texten POLIISI.
På fältuniformerna och ylletröjorna används en broderad namnskylt av tyg som fästs med hjälp av kardborreband eller sys fast.
På uniformsrocken, uniformsskjortan, uniformsjackan och västen för kvinnliga poliser används en namnskylt av plast som är fäst på locket till högra bröstfickan eller, om ficka saknas, på motsvarande ställe. Vid tjänstgöring inomhus kan en namnskylt av plast användas också på ylletröjan.
15 §Beteckningar på specialutrustning
Motorcykelförares och snöskoterförares kördräkt har på axelklaffarna beteckningar som anger tjänsteställning, dock utan klarblå bottensköld. På kördräkternas ärmar finns polisens emblem på klarblå botten samt ovanför högra bröstfickan en blå tygskylt med texten "POLIISI - POLIS".
På specialutrustning skall finnas åtminstone polisens emblem eller någon annan beteckning som anger polismans status samt i mån av möjlighet en tygskylt med texten "POLIISI - POLIS" och namnskylt.
16 § (9.5.2008/321)
16 § har upphävts genom F 9.5.2008/321 .
3 kap.Särskilda bestämmelser
17 §Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den 15 september 2002.
Genom denna förordning upphävs inrikesministeriets förordning den 1 juni 2001 om polisens uniform (482/2001) . (16.9.2002/792)
Ikraftträdelsestadganden
16.9.2002/792:
Denna förordning träder i kraft den 1 oktober 2002.
14.2.2007/167:
Denna förordning träder i kraft den 1 mars 2007.
Åtgärder som verkställigheten av förordningen förutsätter får vidtas innan förordningen träder i kraft.
9.5.2008/321:
Denna förordning träder i kraft den 1 juni 2008.
Åtgärder som verkställigheten av förordningen förutsätter får vidtas innan förordningen träder i kraft.
1.2.2011/83:
Denna förordning träder i kraft den 1 april 2011.
Åtgärder som krävs för verkställigheten av denna förordning får vidtas innan förordningen träder i kraft.