Social- och hälsovårdsministeriets förordning om de yrkesmässiga förutsättningar som gäller ansvariga föreståndare för serveringsställen för alkoholdrycker samt dessas ställföreträdare
Uppdaterad- Typ av författning
- Förordning
- Förvaltningsområde
- Social- och hälsovårdsministeriet
- Meddelats
- Publiceringsdag
- Ikraftträdande
- ELI-kod
- http://data.finlex.fi/eli/sd/2002/1371/ajantasa/2002-12-30/swe
I enlighet med social- och hälsovårdsministeriets beslut föreskrivs med stöd av 21 b § 5 mom. alkohollagen av den 8 december 1994 (1143/1994) , sådant det lyder i lag 764/2002:
1 §Undervisningsprogram för kosthålls- branschen
Närmare bestämmelser om grundexamen, yrkesexamen och specialyrkesexamen inom hotell- och restaurangbranschen samt om yrkeshögskoleexamen inom turism- och kosthållsbranschen utfärdas särskilt.
Examensfordringarna för sådan utbildning och för sådana fristående examina inom kosthållsbranschen som avses i 21 b § 3 mom. alkohollagen skall uppta följande ämnen:
Alkoholens sociala, medicinska och samhälleliga skadeverkningar.
Bestämmelserna om servering av alkoholdrycker:
förutsättningarna för beviljande av serveringstillstånd,
förbud mot servering till minderåriga och berusade,
ordningen på serveringsställen, serveringsområden, serveringstider, reklambegränsningar och andra särskilda förpliktelser som gäller servering,
ansvariga föreståndarens och den övriga personalens uppgifter och egentillsyn,
myndighetstillsyn och sanktioner.
Restaurangpersonalens rättigheter och skyldigheter i praktiken:
rusmedels inverkan på beteendet,
ordning och trivsel samt rätten att välja kunder,
bemötande av berusade och störande kunder,
hindrande av inträde, vägrande av servering och avlägsnande från serveringsstället,
de risker som personalen utsätts för i arbetet och beaktandet av dem, samt
ansvariga föreståndarens och personalens juridiska ansvar.
2 §Intyg över förtrogenhet med bestämmelserna om servering av alkoholdrycker
Med ett sådant intyg som avses i 21 b § 3 och 4 mom. alkohollagen kan det påvisas att en person är förtrogen med bestämmelserna om servering av alkoholdrycker.
En läroanstalt som med statsrådets eller undervisningsministeriets tillstånd ger utbildning i restaurangservice kan utfärda ett intyg till den som genom att avlägga ett prov har visat att han eller hon är förtrogen med de bestämmelser som avses i 1 § 2 mom. 2 punkten.
De som deltar i provet behöver inte ha deltagit i den läroanstalts undervisning som ordnar provet. Social- och hälsovårdens produkttillsynscentral ger vid behov anvisningar om provets innehåll och om bedömningen av det samt fastställer formulär för intyget.
3 §Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft 1.1.2003. Förordningens 1 § skall emellertid tillämpas på utbildning inom kosthållsbranschen och på fristående examina först räknat från 1.8.2003.