Finlex - Till startsidan
Lagstiftning

162/1998

Uppdaterad lagstiftning

Uppdaterade författningstexter där ändringar i lagen eller förordningen ingår i författningstexten.

Författningar följda till och med FörfS 110/2025.

Social- och hälsovårdsministeriets beslut om beviljande av serveringstillstånd för alkoholdrycker och om serveringsverksamhet

Inte i kraft
Typ av författning
Beslut
Förvaltningsområde
Social- och hälsovårdsministeriet
Meddelats
Ikraftträdande
ELI-kod
http://data.finlex.fi/eli/sd/1998/162/ajantasa/1998-02-20/swe

Social- och hälsovårdsministeriet har med stöd av 40 § 2 mom. 1―3 och 5 punkten alkohollagen av den 8 december 1994 (1143/1994) beslutat:

1 kap.Allmänt

1 §Tillämpningsområde

Detta beslut innehåller bestämmelser om de omständigheter som social- och hälsovårdens produkttillsynscentral, nedan produkttillsynscentralen, samt länsstyrelsen skall beakta vid prövningen av huruvida den som ansöker om serveringstillstånd uppfyller de förutsättningar och besitter den tillförlitlighet som avses i 21 § alkohollagen (1143/1994) samt huruvida serveringsstället i fråga om läget, serveringslokalerna och verksamheten är ändamålsenligt i den bemärkelse som avses i nämnda 21 §.

Vad som i detta beslut bestäms om sökanden gäller i tillämpliga delar också sökandens ansvariga bolagsmän, styrelsemedlemmar, verkställande direktör och största aktieägare, med beaktande av omfattningen och karaktären av sökandens affärsverksamhet.

2 §Allmänna förutsättningar för tillstånd

Produkttillsynscentralen och länsstyrelsen skall när de behandlar sådana tillståndsärenden som avses i detta beslut beakta det i 1 § alkohollagen angivna syftet med lagen.

Produkttillsynscentralen och länsstyrelsen skall innan de beviljar tillstånd som avses i detta besluts 1 § utreda att sökanden har tillräckliga ekonomiska, yrkesmässiga och andra förutsättningar för den verksamhet som avses i ansökan och besitter den tillförlitlighet som krävs samt att serveringsstället med beaktande av omfattningen och karaktären av sökandens affärsrörelse är ändamålsenligt i fråga om läget, serveringslokalerna och verksamheten.

3 §Krav som ställs på sökandens verksamhetsområde

Sökandens verksamhetsområde skall i bolagsordningen eller bolagsavtalet eller i någon annan motsvarande handling anges vara drivande av restaurangrörelse.

2 kap.Serveringstillstånd

4 §Beviljande av serveringstillstånd

Produkttillsynscentralen och länsstyrelsen skall vägra bevilja tillstånd om

1)

sökanden inte uppfyller de villkor som anges i 1 § lagen angående rättighet att idka näring (122/1919),

2)

sökanden är en sådan omyndig person som avses i 2 kap. lagen angående förmynderskap (34/1898),

3)

sökanden är försatt i konkurs eller annars inte råder över sig och sin egendom,

4)

det har beslutats att sökanden skall försättas i likvidation, eller

5)

konkursen som gäller sökande har avskrivits på grund av bristande medel.

Produkttillsynscentralen och länsstyrelsen kan vägra bevilja tillstånd ifall

1)

en ansökan om konkurs som gäller sökanden är anhängig;

2)

sökanden, den ansvariga föreståndaren för serveringsstället eller dennas ställföreträdare tidigare i sin yrkesutövning eller annars har gjort sig skyldig till ett sådant brott eller en sådan förseelse eller försummelse att sökanden inte kan anses besitta den tillförlitlighet som avses i alkohollagen,

3)

sökanden i sin ansökan eller på begäran därefter har lämnat väsentligt oriktiga uppgifter för behandlingen av ansökan eller på något annat sätt uppsåtligen eller av oaktsamhet har vilselett tillståndsmyndigheterna,

4)

sökanden fortgående eller i betydande omfattning har försummat att betala skatt eller andra offentliga avgifter i Finland eller i det land där sökanden har sin huvudsakliga verksamhet (etableringsland), eller

5)

sökanden eller den ansvarige föreståndaren eller dennas ställföreträdare inte på grund av rusmedelsmissbruk eller stor rusmedelskonsumtion anses besitta den tillförlitlighet som serveringsverksamheten förutsätter.

Produkttillsynscentralen och länsstyrelsen har rätt att vid behov inhämta polisens eller någon annan myndighets utlåtande om sökandens tillförlitlighet och om förutsättningarna för beviljande av tillstånd eller avkräva sökanden motsvarande handlingar. Vid inhämtande och bedömning av dessa uppgifter skall avseende fästas vid den i ansökan avsedda verksamhetens omfattning och karaktär samt övriga relevanta omständigheter.

5 §Utredningar som skall ges av utländska sökande

Ett av en utländsk sökande framlagt utdrag ur etableringslandets straffregister kan godtas som tillräckligt bevis på att det inte föreligger i straffregistret angivna hinder för att bevilja sökanden tillstånd. Innehållet i ett intyg av en behörig myndighet i etableringslandet kan också godtas som tillräckligt bevis. Om sådana handlingar som avses ovan inte utfärdas i sökandens etableringsland kan i stället för dessa som bevis godtas en försäkran under edlig förpliktelse, som sökanden eller dennes representant avger inför en behörig myndighet i etableringslandet.

6 §Uppgifter som avkrävs sökanden

Produkttillsynscentralen och länsstyrelsen har rätt att avkräva sökanden uppgifter som är av betydelse för beviljandet av serveringstillstånd, så som utredning om sökandens ekonomiska situation, yrkesskicklighet, erfarenhet och övriga förutsättningar för serveringsverksamheten.

Vid inhämtande och bedömning av de uppgifter som avkrävs sökanden skall avseende fästas vid verksamhetens omfattning och karaktär samt övriga relevanta omständigheter.

Om det sker väsentliga förändringar i ägandeförhållandena hos ett bolag eller samfund som har beviljats serveringstillstånd, eller om bestämmanderätten i desamma har väsentligen förändrats, skall om förändringarna anmälas inom två veckor till den myndighet som har beviljat serveringstillståndet.

7 §Yrkesmässiga och tekniska förutsättningar

Sökanden skall uppfylla följande yrkesmässiga och tekniska förutsättningar:

1)

personalen skall vara tillräckligt utbildad och erfaren samt ha tillräckliga kunskaper och färdigheter med beaktande av restaurangrörelsens karaktär, nivå, omfattning och möjligheterna att effektivt övervaka serveringen; för servering av andra alkoholdrycker än sådana som tillverkats enbart genom jäsning och som innehåller högst 4,7 volymprocent etylalkohol skall sökanden eller den ansvariga föreståndaren för serveringsstället samt dennas ställföreträdare ha en skolning som anses tillräcklig som till exempel minst ettårig för uppgiften lämplig utbildning inom restaurangbranschen eller motsvarande yrkesskicklighet som uppnåtts genom mångårig arbetserfarenhet inom branschen, samt

2)

lokalen skall vara vederbörligen godkänd för restaurangbruk.

8 §Serveringsställets läge

Serveringsstället skall vara så beläget att serveringsverksamheten inte medför orimliga olägenheter för boendemiljön, den allmänna ordningen, samhällsservicen eller andra funktioner. Lägets ändamålsenlighet skall bedömas i förhållande till verksamhetens karaktär och övriga miljömässiga omständigheter.

Om sökanden inte lägger fram annan utredning, skall ansökan om serveringstillstånd behandlas så att störningsfaktorerna bedöms utgående från erfarenheterna av serveringsverksamhet som tidigare bedrivits på samma ställe.

9 §Serveringslokalernas ändamålsenlighet

Ett serveringsområde skall utmärkas eller avgränsas på ett för kunderna tydligt sätt om inte serveringsområdet annars klart kan urskiljas. Trafiken till och från serveringsområdet skall kunna kontrolleras effektivt. Serveringsområdet får inte ändras utan tillståndsmyndighetens samtycke.

Som serveringsområde får inte användas allmänt läktarutrymme som permanent eller tillfälligt används för idrotts-, gymnastik-, musik- eller andra jämförbara evenemang.

10 §Anmälningsskyldighet

Tillståndsmyndigheten skall skriftligen underrättas om serveringsverksamhetens upphörande eller förändringar i serveringsställets besittningsförhållanden senast två veckor sedan förändringarna har skett.

11 §Övervakningens effektivitet

På serveringsstället skall finnas tillräckligt med personal, med beaktande verksamhetens omfattning, för en effektiv övervakning samt för upprätthållande av ordningen enligt 23 § alkohollagen och iakttagande av de förbud som avses i 24 § alkohollagen.

Personalen får inte vara under inverkan av berusande medel i arbetet.

12 §Tillsyn

Produkttillsynscentralen och länsstyrelsen skall övervaka och följa iakttagandet av detta beslut samt iakttagandet av villkor och bestämmelser i däri angivna eller med stöd därav utfärdade tillstånd, under den tid tillstånden är i kraft.

3 kap.Ikraftträdande

13 §Ikraftträdelse- och övergångsbestämmelser

Detta beslut träder i kraft den 15 mars 1998.

Ärenden som är anhängiga när detta beslut träder i kraft skall handläggas och avgöras i enlighet med detta beslut.

Till början av sidan