Jord- och skogsbruksministeriets beslut om de krav i fråga om djursjukdomar som ställs vid import från tredje land av vissa djur samt embryon och könsceller från dem
Inte i kraft- Typ av författning
- Beslut
- Förvaltningsområde
- Jord- och skogsbruksministeriet
- Meddelats
- Publiceringsdag
- Ikraftträdande
- Anmärkning
- Innehåller bilagor I-IX
- ELI-kod
- http://data.finlex.fi/eli/sd/1997/231/ajantasa/2007-04-03/swe
- Finlands författningssamlings ursprungliga författning
- SDK 231/1997
Jord- och skogsbruksministeriet har med stöd av 2, 5 och 30 § lagen den 20 december 1996 om veterinär gränskontroll (1192/1996) och 12 § lagen den 18 januari 1980 om djursjukdomar (55/1980) , av dessa lagrum den sistnämnda paragrafen sådan den lyder i lag 809/1992 och 424/1994 beslutat:
1 kap.Allmänna bestämmelser
1 § (18.1.2007/50)Syfte och tillämpningsområde
Syftet med denna förordning är att förhindra spridning av vissa djursjukdomar till Finland vid import av djur samt embryon och könsceller från dem från stater utanför Europeiska unionen ( tredje land ).
Denna förordning innehåller bestämmelser om villkoren för att levande djur samt embryon och könsceller från dem skall få importeras från tredje land till Finland antingen direkt eller via en annan medlemsstat i Europeiska unionen ( medlemsstat ).
Transitering av levande djur samt embryon och könsceller från dem från tredje land genom Finland till tredje land eller en annan medlemsstat får inte innebära risk för spridning av djursjukdomar. Denna förordning innehåller dessutom bestämmelser om de villkor som tillämpas på sådana hov- och klövdjur som transiteras från tredje land genom Finland till tredje land eller en annan medlemsstat och som avses i bilaga I till rådets direktiv 2004/68/EG om fastställande av djurhälsoregler för import till och transitering genom gemenskapen av vissa levande hov- och klövdjur, om ändring av direktiven 90/426/EEG och 92/65/EEG, samt om upphävande av direktiv 72/462/EEG.
Vid import skall, utöver bestämmelserna i denna förordning, iakttas vad som bestäms i de internationella avtal om import av djur samt embryon och könsceller från dem som Europeiska gemenskapen ingått med tredje länder.
Bestämmelser om de djurskyddskrav som skall iakttas vid djurtransporter finns i rådets förordning (EG) nr 1/2005 om skydd av djur under transport och därmed sammanhängande förfaranden och om ändring av direktiven 64/432/EEG och 93/119/EG och förordning (EG) nr 1255/97 samt i lagen om transport av djur (1429/2006) .
1 a § (18.1.2007/50)Avgränsning av tillämpningsområdet
Denna förordning tillämpas inte på import av djur eller embryon och könsceller från dem från Norge. På sådan import tillämpas jord- och skogsbruksministeriets författningar om djursjukdomskrav på Europeiska gemenskapens inre marknad.
Denna förordning tillämpas inte heller på djur tillhörande häst- eller åsnearter eller avkomma genom korsningar av dessa arter som importeras eller transiteras genom Finland till tredje land eller en annan medlemsstat. Bestämmelser om import från tredje land av häst- eller åsnearter och avkomma genom korsningar av dessa arter finns i jord- och skogsbruksministeriets förordning om djursjukdomskrav vid import av hästdjur från stater utanför Europeiska unionen (468/2006) .
2 § (3.4.2007/363)Definitioner
I detta beslut avses med
import införsel av djur samt embryon och könsceller från dem till Finland från tredje land,
nötkreatur nötkreatur som hålls som husdjur, inklusive bison ( Bison bison ) och vattenbuffel ( Bubalus bubalus ),
svin svin som hålls som husdjur, inklusive farmuppfödda vildsvin,
får och getter får och getter som hålls som husdjur,
könsceller äggceller och sperma samt befruktad eller obefruktad rom eller mjölke från vattendjur,
häst djur tillhörande häst- eller åsnearterna eller avkomma genom korsningar av dessa arter,
fjäderfä höns, kalkoner, pärlhöns, ankor, änder, gäss, vaktlar, duvor, fasaner och rapphöns,
ratiter strutsar, emuer och nanduer,
fåglar andra fåglar än de som nämns i 7 och 8 punkten,
kläckningsägg ägg för kläckning,
övriga klöv- och hovdjur andra klöv- och hovdjur än de som nämns i 2, 3, 4 och 6 punkten,
fisk levande fisk som importeras för odling, utplantering i naturliga vatten eller flyttning till dammar och mindre sjöar,
blötdjur levande blötdjur (Mollusca) som hör till klasserna Bivalia (musslor) eller Gastropoda (snäckor) och som importeras för tillväxt, gödning eller återutläggning,
skaldjur levande skaldjur som importeras för odling, utplantering i naturliga vatten eller flyttning till dammar och mindre sjöar,
prydnadsfiskar fiskar som hålls, föds upp eller släpps ut på marknaden uteslutande för prydnadsändamål,
kallvattenlevande prydnadsfiskar följande arter av prydnadsfiskar: karp, gräskarp, silverkarp, marmorkarp, ruda, guldfisk, sutare, mal, abborre, gädda, piggvar, sill och skarpsill, kungslax, atlanttorsk, stillahavstorsk, kolja, skärlånga samt alla laxfiskar i familjen Salmonidae, inklusive harr och sik,
tropiska prydnadsfiskar andra prydnadsfiskar än kallvattenlevande prydnadsfiskar,
speditörer företag eller personer som levererar levande djur eller deras embryon och könsceller till detaljhandlare eller grossister, på deras vägnar importerar sändningar och levererar varje order direkt till kunderna inom Europeiska unionen,
kommissionen Europeiska gemenskapernas kommission, samt
vara könsceller, embryon och kläckningsägg.
När det i denna förordning hänvisas till Europeiska gemenskapens rättsakter avses rättsakten sådan den lyder jämte eventuella ändringar.
2 kap.Importkrav
3 § (18.1.2007/50)Nötkreatur
Nötkreatur får importeras från tredje land till Finland i enlighet med artikel 3 i rådets beslut 79/542/EEG om upprättande av en förteckning över tredjeländer och delar av tredjeländer, och om villkor angående djurhälsa, folkhälsa och veterinärintyg, för import till gemenskapen av vissa levande djur och färskt kött.
Villkor för importen är dessutom att i hälsointyget eller i en bilaga till det nämns att kraven på ytterligare garantier för Finland är uppfyllda när det gäller infektiös bovin rinotrakeit (IBR), enligt kommissionens beslut 2004/558/EG om genomförande av rådets direktiv 64/432/EEG när det gäller tilläggsgarantier avseende infektiös bovin rhinotrakeit i samband med handeln med nötkreatur inom gemenskapen och godkännande av de utrotningsprogram som vissa medlemsstater lagt fram.
Nötkreaturen skall under 30 dagar efter importen hållas isolerade på destinationsgården. Under isoleringstiden skall av nötkreaturen dessutom tas prover med avseende på smittsamma sjukdomar i enlighet med de föreskrifter som Livsmedelssäkerhetsverket meddelar separat.
4 § (18.1.2007/50)Svin
Svin får importeras från tredje land till Finland i enlighet med artikel 3 i rådets beslut 79/542/EEG om upprättande av en förteckning över tredjeländer och delar av tredjeländer, och om villkor angående djurhälsa, folkhälsa och veterinärintyg, för import till gemenskapen av vissa levande djur och färskt kött.
Villkor för importen är dessutom att i hälsointyget eller i en bilaga till det nämns
att kraven på ytterligare garantier för Finland är uppfyllda när det gäller Aujeszkys sjukdom hos svin, enligt kommissionens beslut 2001/618/EG om tilläggsgarantier avseende Aujeszkys sjukdom i handeln med svin inom gemenskapen, kriterier för vilka uppgifter som skall lämnas om denna sjukdom och om upphävande av beslut 93/24/EEG och beslut 93/244/EEG, samt
att kraven på ytterligare garantier för Finland är uppfyllda när det gäller TGE ( transmissible gastroenteritis ), enligt EFTA:s övervakningsmyndighets beslut 48/94/COL.
Svinen skall under 30 dagar efter importen hållas isolerade på destinationsgården. Under isoleringstiden skall av svinen dessutom tas prover med avseende på smittsamma sjukdomar i enlighet med de föreskrifter som Livsmedelssäkerhetsverket meddelar separat.
5 § Könsceller och embryon från nötkreatur
Könsceller och embryon från nötkreatur får importeras till Finland endast från de länder som nämns i bilaga II i enlighet med tabellen i bilagan.
Villkor för importen av sperma från nötkreatur är dessutom att
sperman uppfyller hälsokraven enligt kommissionens beslut 94/577/EEG,
spermapartiet åtföljs beroende på det exporterande landet av ett hälsointyg enligt bilaga A, B, C eller D till kommissionens beslut 94/577/EEG,
sperman kommer från en godkänd seminstation som nämns i kommissionens bemlut 93/693/EEG, samt
sperman kommer från en seminstation vars alla tjurar, inklusive spermadonatorn, i enlighet med hälsointyget med negativt utfall har genomgått ett serumneutralisations- eller ELISA-test med avseende på IBR/IPV-sjukan.
Villkor för import av embryon från nötkreatur är dessutom att
embryona uppfyller hälsokraven i kommissionens beslut 92/471/EEG,
embryona åtföljs beroende på det exporterande landet av ett djurhälsointyg enligt bilaga A eller B till kommissionens beslut 92/471/EEG, samt
grupperna för samling och produktion av embryon är de godkända grupper för samling och produktion av embryon som nämns i kommissionens beslut 92/452/EEG.
6 § Könsceller och embryon från svin
Sperma från svin får importeras till Finland endast från de länder som nämns i bilaga III med iakttagande av följande villkor:
sperman uppfyller hälsokraven i kommissionens beslut 93/199/EEG,
spermapartiet åtföljs av ett hälsointyg enligt del 1 i bilagan till kommissionens beslut 93/199/EEG,
sperman kommer från en godkänd seminstation enligt kommissionens beslut 95/94/EEG, samt
sperman kommer från en seminstation vars alla galtar, inklusive spermadonatorn, i enlighet med hälsointyget med negativt utfall har genomgått ett serumneutralisations- eller ELISA-test med avseende på Aujeszkys sjukdom.
Embryon från svin får importeras till Finland från tredje land endast om veterinär- och livsmedelsavdelningen har beviljat importtillstånd och med iakttagande av villkoren i importtillståndet.
7 § (21.6.2006/572)Får och getter samt könsceller och embryon från dem
Får och getter får importeras till Finland från tredje land endast i enlighet med artikel 3 i rådets beslut 79/542/EEG om upprättande av en förteckning över de tredje länder från vilka medlemsstaterna tillåter import av nötkreatur, svin och färskt kött.
Könsceller och embryon från får och getter får importeras till Finland från tredje land endast om Livsmedelssäkerhetsverket har beviljat importtillstånd. Tillståndet kan beviljas, om införseln inte innebär risk för spridning av en djursjukdom. De nödvändiga importvillkoren fastställs i importtillståndet.
8 § Könsceller och embryon från hästar
Könsceller och embryon från hästar får importeras till Finland endast från de länder som nämns i bilaga IV och med iakttagande av följande villkor:
sperman och embryona uppfyller villkoren i rådets direktiv 92/65/EEG,
spermapartiet åtföljs av ett hälsointyg enligt bilagan till kommissionens beslut 96/539/EEG, samt
embryona åtföljs av ett hälsointyg enligt bilagan till kommissionens beslut 96/540/EEG.
9 § Fjäderfä och kläckningsägg
Fjäderfä och kläckningsägg från fjäderfän får importeras till Finland endast från de länder som nämns i bilaga V i enlighet med tabellen i bilagan.
Villkor för importen är dessutom att
fjäderfäna och kläckningsäggen uppfyller villkoren i kommissionens beslut 96/482/EG,
fjäderfäna och kläckningsäggen åtföljs av ett hälsointyg enligt mall A, B, C eller D i bilaga I till kommissionens beslut 96/482/EG, samt
vid import av höns ( Gallus domesticus ) och kalkoner eller kläckningsägg från dessafjäderfäarter skall i hälsointyget nämnas att kraven enligt EFTA:s övervakningsmyndiafets beslut 195/94/COL på ytterligare garantier för Finland när det gäller smittsam rhinotrakeit på kalkon (TRT/SHS) är uppfyllda.
Fjäderfä, kläckningsägg och dagsgamla kycklingar som kläckts från dem skall efter importen isoleras i enlighet med kommissionens beslut 96/482/EG. Av fjäderfäna skall dessutom tas prover med avseende på smittsamma sjukdomar i enlighet med de bestämmelser som veterinär- och livsmedelsavdelningen utfärdat särskilt.
Beträffande importpartier som består av mindre än 20 fåglar eller kläckningsägg kan Livsmedelssäkerhetsverket bevilja undantag från bestämmelserna i 1–3 mom. (21.6.2006/572)
9 a § (15.2.2002/114)Ratiter samt kläckningsägg från dem
Ratiter och kläckningsägg från ratiter får importeras till Finland endast från de länder som nämns i bilaga XII i enlighet med tabellen i bilagan.
Villkor för importen är dessutom att
ratiterna och kläckningsäggen uppfyller villkoren i kommissionens beslut 2001/751/EG, och
ratiterna och kläckningsäggen åtföljs av ett hälsointyg enligt mall A, B, C, D, E, F, G eller H i bilaga II till kommissionens beslut 2001/751/EG.
Ratiter, kläckningsägg samt dagsgamla kycklingar som kläckts från dem skall efter importen isoleras och av dem skall tas prover med avseende på smittsamma sjukdomar i enlighet med kommissionens beslut 2001/751/EG.
10 § (3.4.2007/363)Levande fiskar och könsceller av dem
Levande fiskar och könsceller av dem avsedda för odling får importeras till Finland under förutsättning att
fiskarna och könscellerna av dem härstammar från ett territorium som anges i bilaga I till kommissionens beslut 2003/858/EG om djurhälsovillkor och intygskrav för import av levande fisk, ägg och könsceller för odling och levande fisk från vattenbruk och produkter därav för användning som livsmedel,
den importerade försändelsen åtföljs av ett djurhälsointyg enligt mallen i bilaga II till kommissionens beslut 2003/858/EG, som nämns i 1 punkten, i fråga om vilket bilaga III till beslutet skall iakttas,
fiskarna och könscellerna har transporterats under förhållanden som inte påverkar deras hälsostatus, samt
fiskarna och könscellerna av dem importeras till en odlingsanläggning som registrerats i enlighet med jord- och skogsbruksministeriets beslut om register för vattenbruket (212/1996) .
Levande fisk som härstammar från vattenbruk och som efter importen är avsedd för put and take-fiske får importeras till Finland under förutsättning att
försändelsen uppfyller kraven i 1 mom., och
fiskarna planteras ut endast i dammar eller mindre sjöar och inte i sjödistrikt eller andra obegränsade vattenområden.
När det gäller import som avses i 1 och 2 mom. skall det säkerställas att transportvattnet inte förorenar naturliga vatten.
Naturfisk som är avsedd att planteras ut eller flyttas till dammar eller mindre sjöar får importeras till Finland från tredje länder endast med ett importtillstånd av Livsmedelssäkerhetsverket. Tillståndet kan beviljas, om införseln inte innebär risk för spridning av en djursjukdom. De nödvändiga importvillkoren fastställs i importtillståndet.
Bestämmelser om importvillkoren för fisk som importeras levande för att användas som livsmedel finns i jord- och skogsbruksministeriets förordning om fiskeriprodukter och beredda och bearbetade produkter av dem samt levande musslor, tagghudingar, manteldjur och havssnäckor som importeras från länder utanför Europeiska gemenskapen (592/2006) .
Dessutom finns bestämmelser om import av fiskarter och fiskstammar som inte förekommer vilt i Finland eller könsceller av dem i 94 § i lagen om fiske (286/1982) .
10 a § (3.4.2007/363)Levande blötdjur och könsceller av dem
Levande blötdjur som importeras för tillväxt, gödning eller återutläggning samt könsceller av dem får importeras till Finland under förutsättning att
blötdjuren och könscellerna av dem härstammar från ett område som anges i bilaga I till kommissionens beslut 2003/804/EG om djurhälsovillkor och krav på intyg för import av levande blötdjur samt deras ägg och gameter för tillväxt, gödning, återutläggning och användning som livsmedel,
den importerade försändelsen åtföljs av ett djurhälsointyg enligt mallen i bilaga II till kommissionens beslut 2003/804/EG, i fråga om vilket bilaga III till beslutet skall iakttas,
blötdjuren och könscellerna har transporterats under förhållanden som inte påverkar deras hälsostatus, samt
blötdjuren och könscellerna av dem importeras till en odlingsanläggning som registrerats i enlighet med artikel 3.1 i rådets direktiv 95/70/EG om gemenskapens minimiåtgärder för kontroll av vissa sjukdomar hos musslor.
Blötdjur som är avsedda för utplantering får importeras till Finland från tredje länder endast med ett importtillstånd av Livsmedelssäkerhetsverket. Tillståndet kan beviljas, om införseln inte innebär risk för spridning av en djursjukdom. De nödvändiga importvillkoren fastställs i importtillståndet.
Bestämmelserna i 1 och 2 mom. gäller dock inte prydnadsblötdjur som permanent hålls i akvarier och inte heller könsceller av dem.
Bestämmelser om importvillkoren för blötdjur som importeras levande för att användas som livsmedel finns i jord- och skogsbruksministeriets förordning om fiskeriprodukter och beredda och bearbetade produkter av dem samt levande musslor, tagghudingar, manteldjur och havssnäckor som importeras från länder utanför Europeiska gemenskapen.
10 b § (3.4.2007/363)Levande skaldjur och könsceller av dem
Levande sötvattenskräftor som är avsedda för odling, utplantering i naturliga vatten eller förflyttning till dammar och mindre sjöar får importeras till Finland från tredje länder endast med ett importtillstånd av Livsmedelssäkerhetsverket. Tillståndet kan beviljas, om införseln inte innebär risk för spridning av en djursjukdom. De nödvändiga importvillkoren fastställs i importtillståndet.
Könsceller av sötvattenskräftor samt andra skaldjur och könsceller av dem får för utplantering eller odling importeras till Finland från tredje länder endast med ett importtillstånd av Livsmedelssäkerhetsverket. Tillståndet kan beviljas, om införseln inte innebär risk för spridning av en djursjukdom. De nödvändiga importvillkoren fastställs i importtillståndet.
Bestämmelserna i 1 och 2 mom. gäller dock inte prydnadsskaldjur som permanent hålls i akvarier och inte heller könsceller av dem.
Bestämmelser om importvillkoren för skaldjur som importeras levande för att användas som livsmedel finns i jord- och skogsbruksministeriets förordning om fiskeriprodukter och beredda och bearbetade produkter av dem samt levande musslor, tagghudingar, manteldjur och havssnäckor som importeras från länder utanför Europeiska gemenskapen.
Dessutom finns bestämmelser om import av kräftarter eller kräftstammar som inte förekommer vilt i Finland eller könsceller av dem i 94 § i lagen om fiske.
10 c § (3.4.2007/363)Levande prydnadsfiskar
Denna paragraf tillämpas på
fiskar som fångats i naturen och som importeras för att användas som prydnadsfiskar,
prydnadsfiskar som importeras av speditörer eller grossister,
prydnadsfiskar som importeras till djurhandlare, trädgårdscentrum, trädgårdsdammar eller utställningsakvarier och liknande verksamheter utan direkt kontakt med naturliga vatten.
Denna paragraf tillämpas inte på prydnadsfiskar som en privatperson för med sig eller beställer, när dessa inte är avsedda för försäljning eller förmedling och hålls i andra än kommersiella akvarier eller i trädgårdsdammar vilka inte står i direkt förbindelse med naturliga vatten.
Kallvattenlevande prydnadsfiskar får importeras endast från de länder som nämns i bilaga I till kommissionens beslut 2003/858/EG eller i del I i bilaga I till kommissionens beslut 2006/656/EG om fastställande av djurhälsovillkor och intygskrav för import av prydnadsfiskar. Tropiska prydnadsfiskar får importeras endast från de länder som nämns i del II i bilaga I till kommissionens beslut 2006/656/EG.
Med importpartier av kallvattenlevande prydnadsfiskar skall medfölja ett djurhälsointyg enligt förlagan i bilaga II till kommissionens beslut 2006/656/EG och med importpartier av tropiska prydnadsfiskar skall medfölja ett djurhälsointyg enligt förlagan i bilaga IV till nämnda beslut. I fråga om intygen skall dessutom tillämpas bilaga III till kommissionens beslut 2006/656/EG.
Kallvattenlevande prydnadsfiskar skall transporteras direkt till ett utrymme som registrerats i enlighet med jord- och skogsbruksministeriets beslut om register för vattenbruket (212/1996) .
Importerade prydnadsfiskar får inte sättas ut i fiskodlingsanläggningar eller andra bassänger varifrån de kan ta sig ut i naturliga vatten. Det vatten där prydnadsfiskar föds upp får inte ha direkt kontakt med naturliga vatten.
11 § (21.6.2006/572)Övriga klöv- och hovdjur samt könsceller och embryon från dem
Övriga klöv- och hovdjur får importeras till Finland från tredje land endast i enlighet med artikel 3 i rådets beslut 79/542/EEG om upprättande av en förteckning över de tredje länder från vilka medlemsstaterna tillåter import av nötkreatur, svin och färskt kött.
Könceller och embryon från klöv- och hovdjur får importeras till Finland från tredje land endast om Livsmedelssäkerhetsverket har beviljat importtillstånd. Tillståndet kan beviljas, om införseln inte innebär risk för spridning av en djursjukdom. De nödvändiga importvillkoren fastställs i importtillståndet.
12 § (15.2.2002/114)Fåglar samt kläckningsägg från dem
Övriga fåglar än fjäderfä och ratiter får importeras till Finland endast från länder som är medlemmar av Internationella byrån för epizootiska sjukdomar (OIE). Vid import skall följande villkor iakttas:
fåglarna har sitt ursprung i anläggningar som registrerats av den behöriga myndigheten i det exporterande landet,
fåglarna åtföljs av ett hälsointyg enligt mallen i bilaga X,
fåglarna transporteras i burar eller lådor som är individuellt identifierade med ett identifieringsnummer som skall överensstämma med det identifieringsnummer som anges på djurhälsointyget, och
importören skall för tullmyndigheterna kunna visa upp ett intyg över att fåglarna transporteras till en enskild karantän eller karantänsstation som har godkänts av jord- och skogsbruksministeriet. Intyget skall vara undertecknat av den veterinär som övervakar den enskilda karantänen och intyget skall innehålla namnet på och adressen till den enskilda karantänen. Ansvarig veterinär för den enskilda karantänen eller för de enskilda karantänsutrymmena eller -stationerna är kommunalveterinären i den kommunen där karantänen är belägen.
Gränsveterinären skall efter kontrollen se till att burarna, lådorna och transportmedlen är förseglade på ett sådant sätt att det är omöjligt att byta ut innehållet under transporten till den enskilda karantänen eller karantänsstationen utan att bryta förseglingen.
Fåglar som importerats skall på importörens bekostnad hållas i karantän under minst 30 dagar i en av jord- och skogsbruksministeriet godkänd enskild karantän eller karantänsstation enligt kapitel 1 i bilaga XI och där skall fåglarna kontrolleras och prover tas från fåglarna i enlighet med kapitel 2 i bilaga XI. Papegojfåglar som hålls i karantän skall identifieras individuellt i enlighet med kapitel 1 C i bilaga XI. Fåglar får lämna karantänen bara med tillstånd från den motsvarande veterinären.
Kläckningsägg av fåglar som avses i denna paragraf får importeras till Finland från tredje land endast med ett importtillstånd som Livsmedelssäkerhetsverket har beviljat. Tillståndet kan beviljas, om införseln inte innebär risk för spridning av en djursjukdom. De nödvändiga importvillkoren fastställs i importtillståndet. (21.6.2006/572)
Bestämmelserna i denna paragraf tillämpas inte på fåglar som privatpersoner för med sig i avsikt att hålla som sällskapsdjur och inte heller på fåglar som importeras till en cirkus, en djurpark eller ett försöksdjurslaboratorium eller för motsvarande ändamål. För sådan import krävs ett importtillstånd som Livsmedelssäkerhetsverket har beviljat. Tillståndet kan beviljas, om införseln inte innebär risk för spridning av en djursjukdom. De nödvändiga importvillkoren fastställs i importtillståndet. (21.6.2006/572)
13 § (16.3.2001/233)Bin
Import av bin ( Apis mellifera ) och bikupor är tillåten, om bina och bikuporna åtföljs av ett hälsointyg enligt bilaga IX och uppfyller kraven i hälsointyget.
14 § Harar och kaniner
Harar och kaniner får importeras till Finland från de tredje länder som nämns i bilaga VI med iakttagande av följande villkor:
djuren kommer från en gård på vilken man under den senaste månaden inte har konstaterat eller misstänkt rabies,
djuren har under en månad före importen inte varit i kontakt med djur i fråga om vilka man konstaterat eller misstänkt rabies, samt
djuren kommer från en gård på vilken inte något djur har symtom som tyder på myksomatos.
Djuren skall dessutom åtföljas av exportörens försäkran av vilken framgår att djuren uppfyller bestämmelserna enligt 1 mom., att djuren på avgångsdagen inte uppvisat några symtom på smittsamma sjukdomar och att för gården inte gäller av myndigheterna fastställda begränsningar på grund av djursjukdomar.
Bestämmelserna i 1 och 2 mom. tillämpas inte på harar och kaniner som hålls som sällskapsdjur och som privatpersoner fört med sig från de tredje länder som nämns i bilaga VI.
Från något annat tredje land än de som nämns i bilaga VI får harar och kaniner importeras till Finland endast om Livsmedelssäkerhetsverket har beviljat importtillstånd. Tillståndet kan beviljas, om införseln inte innebär risk för spridning av en djursjukdom. De nödvändiga importvillkoren fastställs i importtillståndet. (21.6.2006/572)
15 § (21.6.2006/572)Gnagare
Gnagare får importeras till Finland från ett tredje land som nämns i bilaga VI.
Från något annat tredje land än de som nämns i bilaga VI får gnagare importeras till Finland endast om Livsmedelssäkerhetsverket har beviljat importtillstånd. Tillståndet kan beviljas, om införseln inte innebär risk för spridning av en djursjukdom. De nödvändiga importvillkoren fastställs i importtillståndet.
16 § Hundar och katter
Hundar och katter får importeras till Finland från tredje land med iakttagande av bestämmelserna i bilaga VII och VIII.
17 § (21.6.2006/572)Övriga däggdjur
Andra däggdjur än de som avses i 3, 4, 7, 11 och 14–16 § får importeras till Finland från tredje land endast om Livsmedelssäkerhetsverket har beviljat importtillstånd. Tillståndet kan beviljas, om införseln inte innebär risk för spridning av en djursjukdom. De nödvändiga importvillkoren fastställs i importtillståndet.
17 a § (27.6.1997/642)Importbegränsningar gällande vissa ämnen med hormonell eller tyreostatisk verkan samt β-agonister
Utan hinder av vad som bestäms i detta kapitel får till Finland från tredje land inte importeras sådana nötkreatur, svin, fjäderfän eller för köttproduktion avsedda kaniner som har fått ämnen med tyreostatisk, östrogen, androgen eller gestagen verkan eller β-agonister. Sådana ovan avsedda djur som är ämnade för djurproduktion och som under reproduktionstiden har behandlats på ett sätt som är tillåtet enligt rådets direktiv 96/22/EG får dock importeras till Finland.
18 § (27.1.2000/79)
18 § har upphävts genom B 27.1.2000/79 .
3 kap.Särskilda bestämmelser
19 § (3.4.2007/363)Registrering och djurhållningsutrymmen
Med tanke på tillsynen skall Livsmedelssäkerhetsverket föra ett register över importörerna av sådana djur och varor som avses i 3–6 §, 7 § 1 mom., 8, 9, 9 a, 10, 10 a och 10 c §, 11 § 1 mom., 12 § 1 mom. samt 13 §. Importörerna av dessa djur och varor skall senast tio vardagar före den första importen göra en skriftlig anmälan till Livsmedelssäkerhetsverket om importen för införande i registret. Följande uppgifter skall ingå i anmälan:
importörens namn, adress och telefonnummer,
det djurslag eller den vara för vilken importören anhåller om registrering som importör, samt
det land från vilket djuren eller varorna avses importeras.
Registreringsanmälan skall förnyas årligen före utgången av januari. Om ingen anmälan har lämnats in inom utsatt tid, stryks importören ur registret.
Importörerna av sådana djur som avses i 1 mom. skall ha tillgång till utrymmen där djuren vid behov kan hållas isolerade.
20 § (3.4.2007/363)Förteckning
De importörer av djur och varor som avses i 3–6 §, 7 § 1 mom., 8, 9, 9 a, 10, 10 a och 10 c §, 11 § 1 mom., 12 § 1 mom. samt 13 § skall föra en förteckning över alla importförsändelser som de har tagit emot. Följande uppgifter skall framgå av förteckningen:
försändelsens ankomstdatum,
försändelsens innehåll (djurslag, antalet djur och eventuella identifieringsmärken eller vara och mängd),
ursprungsland,
djurens ursprungsgård eller varornas ursprungsanläggning, samt
följande mottagare, om importören har överlåtit djur eller varor vidare.
En förteckning enligt 1 mom. skall förvaras i minst fem år efter importen. Förteckningen skall på begäran visas för kommunal- eller länsveterinären.
21 § Intyg och andra handlingar
Alla intyg och andra officiella handlingar som föreskrivs i detta beslut och som medföljer djuren eller varorna skall vara ursprungliga, numrerade, uppgjorda på ett enda pappersark och ifyllda enligt bestämmelserna i detta beslut.
Intygen skall med undantag av vad som föreskrivs i bilaga VII om intyg om hundar och katter utfärdas på minst ett av de officiella språken i den medlemsstat inom Europeiska unionen som kommer att utföra en veterinär gränskontroll av djuren eller varorna. I intygen skall ingå namnet på företrädaren för den behöriga myndigheten i ursprungslandet samt hans yrkesbeteckning eller tjänsteställning och underskrift samt den behöriga myndighetens officiella stämpel. Underskriften och stämpeln skall ha en annan färg än den tryckta intygstexten.
Importören skall förvara alla intyg och andra handlingar som föreskrivs i detta beslut minst fem år efter importen.
22 § Veterinär gränskontroll
Djur och varor som nämns i 3-18 § skall genomgå en veterinär gränskontroll på det sätt som bestäms särskilt.
22 a § (18.1.2007/50)Krav på import till och transitering genom Finland av vissa klöv- och hovdjur
Klöv- och hovdjur som avses i bilaga I till direktiv 2004/68/EG får importeras till Finland direkt från tredje land eller från tredje land via en annan medlemsstat och transiteras genom Finland till tredje land eller till en annan medlemsstat endast om tjänsteveterinären i ett godkänt tredje land har inspekterat djuren innan de transporteras till gemenskapen, i syfte att säkerställa att djuren är friska och att de djurskyddskrav som gäller för djurtransporter iakttas i synnerhet då det gäller vattning och utfodring.
23 § Skyddsbeslut
Utöver vad som föreskrivs i detta beslut skall de importbestämmelser iakttas som kommissionen eller veterinär- och livsmedelsavdelningen särskilt utfärdar med anledning av exportlandets djursjukdoms- eller hälsosituation.
24 § Ikraftträdande
Detta beslut träder i kraft den 1 april 1997.
Genom detta beslut upphävs jord- och skogsbruksministeriets veterinäravdelnings beslut om förhindrande av djursjukdomars spridning i samband med import (59/1990) jämte ändringar.
De importtillstånd som beviljats innan detta beslut träder i kraft gäller fortsättningsvis den tid som nämns i tillståndet.
Rådets direktiv 92/65/EEG; EGT nr L 268, 14.9.1992, s. 54
Bilaga 1 har upphävts genom F . (18.1.2007/50)
Bilaga VI (21.6.2006/572)
Harar, kaniner och gnagare
Harar, kaniner och gnagare får importeras från följande länder:
Australien
Bulgarien
Grönland
Island
Canada
Kroatien
Norje
Rumänien
Schweiz
Nya Zeeland
Förenta Staterna
Bilaga VII som PDF. (7.6.2002/466)
Bilaga VIII som PDF. (27.1.2000/79)
Bilaga IX som PDF. (16.3.2001/233)
Bilaga X, XI och XII som PDF (15.2.2002/114)
Ikraftträdelsestadganden
27.6.1997/642:
Detta beslut träder i kraft den 10 juli 1997.
Rådets direktiv 96/22/EG, EGT nr L 125, 23.5.1996, s. 3
27.1.2000/79:
Detta beslut träder i kraft den 4 februari 2000.
16.3.2001/233:
Denna förordning träder i kraft den 1 april 2001.
Kommissionens beslut 2000/462/EG (32000D0462); EGT nr L 183, 22.7.2000, s. 18
13.6.2001/516:
Denna förordning träder i kraft den 20 juni 2001. Bestämmelserna i bilaga 7 punkt 5 tillämpas från och med den 1 augusti 2001 på djur som importeras till Finland.
8.8.2001/707:
Detta beslut träder i kraft den 15 augusti 2001.
Kommissionens beslut 2000/666/EG (32000D0666); EGT nr L 278, 31.10.2000, s. 26
15.2.2002/114:
Denna förordning träder i kraft den 20 februari 2002.
Kommissionens beslut 2000/666/EG (32000D0666); EGT nr L 278, 31.10.2000, s. 26, Kommissionens beslut 2001/751/EG (32001D0751); EGT nr L 281, 25.10.2001, s. 24
7.6.2002/466:
Denna förordning träder i kraft den 15 juni 2002.
13.7.2004/666:
Denna förordning träder i kraft den 20 juli 2004.
Rådets direktiv 91/67/EEG (31991L0067); EGT nr L 46, 19.2.1991, s. 1, Rådets direktiv 93/54/EEG (31993L0054); EGT nr L 175, 19.7.1993, s. 34, Rådets direktiv 95/22/EG (31995L0022); EGT nr L 243, 11.10.1995, s. 1, Rådets direktiv 98/45/EG (31998L0045); EGT nr L 189, 3.7.1998, s. 12, Rådets direktiv 95/70/EG (31995L0070); EGT nr L 332, 30.12.1995, s. 33, Kommissionens beslut 2003/858/EG (32003D0858); EGT nr L 324, 11.12.2003, s. 37, Kommissionens beslut 2004/454/EG (32004D0454); EGT nr L 202, 7.6.2004, s. 20, Kommissionens beslut 2003/804/EG (32003D0804); EGT nr L 302, 20.11.2003, s. 22, Kommissionens beslut 2004/319/EG (32004D0319); EGT nr L 102, 7.4.2004, s. 73, Kommissionens beslut 2001/293/EG (32001D0293); EGT nr L 100, 11.4.2001, s. 30, Kommissionens beslut 2003/83/EG (32003D0083); EGT nr L 32, 7.2.2003, s. 13
21.6.2006/572:
Denna förordning träder i kraft den 12 juli 2006.
Om jord- och skogsbruksministeriet har utfärdat ett tillstånd till införseln innan denna förordning har trätt i kraft behövs inte Livsmedelssäkerhetsverkets importtillstånd.
18.1.2007/50:
Denna förordning träder i kraft den 1 februari 2007.
Rådets direktiv 2004/68/EG (32004L0068), EGT nr L 226, 25.6.2004, s. 128
3.4.2007/363:
Denna förordning träder i kraft den 11 april 2007.
Kommissionens beslut 2006/656/EG (32006D0656); EGT nr L 271, 30.9.2006, s. 71