Förordning om regionala miljöcentraler
Inte i kraft- Ämnesord
- Regional miljöcentral, Miljöcentral
- Typ av författning
- Förordning
- Förvaltningsområde
- Miljöministeriet
- Meddelats
- Ikraftträdande
- ELI-kod
- http://data.finlex.fi/eli/sd/1995/57/ajantasa/2000-02-25/swe
På föredragning av miljöministern stadgas med stöd av 9 § lagen den 24 januari 1995 om miljöförvaltningen (55/95) :
1 § Ledning och personal
Vid varje regional miljöcentral finns en direktör för centralen. Vid de regionala miljöcentralerna finns dessutom annan personal i tjänste- eller arbetsavtalsförhållande.
2 § Avgörande av ärenden
Ärenden som ankommer på de regionala miljöcentralerna avgörs av respektive miljöcentrals direktör eller av en annan tjänsteman på vilken detta ankommer enligt arbetsordningen.
Ärendena avgörs vid föredragning, om inte arbetsordningen föreskriver annat.
2 a § (25.2.2000/235)Behandling av miljötillståndsärenden
Miljötillståndsärenden behandlas och avgörs i en separat enhet, som inte har sådana uppgifter som strider mot miljötillståndsärendena. Avgörandet i miljötillståndsärenden får inte föras över från en tjänsteman i denna enhet till direktören för miljöcentralen eller till någon annan tjänsteman som inte hör till enheten.
3 § (29.8.1997/835)Behörighetsvillkor
Behörighetsvillkor för direktören för en regional miljöcentral är högre högskoleexamen, förtrogenhet med uppgifterna i tjänsten och i praktiken ådagalagd ledarförmåga och ledarerfarenhet.
4 § Besättande av tjänster och anställning av annan personal
Direktören för en miljöcentral utnämns av statsrådet. Innan ärendet föredras skall jord- och skogsbruksministeriets utlåtande inhämtas. (25.2.2000/235)
Övrig personal utnämns eller anställs av miljöcentralens direktör, om inte arbetsordningen föreskriver annat.
5 § (25.2.2000/235)
5 § har upphävts genom F 25.2.2000/235 .
6 § Vikariat
Vid förhinder för direktören vid en regional miljöcentral tjänstgör en av direktören förordnad tjänsteman vid miljöcentralen som hans ställföreträdare.
7 § Regionala planer och program
De regionala miljöcentralerna deltar inom sina verksamhetsområden i beredningen och verkställandet av regionala planer och program samt därtill hörande verksamhet som genomförs med stöd från Europeiska unionens strukturfonder.
8 § Företrädande av staten
Direktören för en regional miljöcentral eller ett av honom befullmäktigat ombud har rätt att inom miljöcentralens verksamhetsområde vid domstol och andra myndigheter samt vid förrättningar bevaka statens rätt och fördel och att föra miljöcentralens talan.
Om verkningarna av ett ärende inom den regionala miljöcentralens verksamhetsområde i väsentlig omfattning sträcker sig till två eller flera regionala miljöcentralers verksamhetsområden eller utanför landets gränser, avgör det ministerium som saken gäller vid behov vilken miljöcentral som har rätt att föra talan.
En regional miljöcentral kan på statens vägnar vara sökande vid behandling av ett ärende i ett miljötillståndsverk, om de kostnader som projektet åsamkar staten som helhet är ringa eller om miljöcentralen av miljöministeriet eller jord- och skogsbruksministeriet berättigats att vara sökande. (25.2.2000/235)
9 § Arbetsordning
Närmare föreskrifter om hur förvaltningen och funktionerna vid de regionala miljöcentralerna organiseras samt om behandling och avgörande av ärendena utfärdas i arbetsordningarna.
Arbetsordningen fastställs av den regionala miljöcentralens direktör. Miljöministeriet kan av särskilda skäl besluta, att arbetsordningen skall underställas miljöministeriet för fastställelse. (20.6.1996/457)
10 § Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den 1 mars 1995.
Åtgärder som verkställigheten av förordningen förutsätter får vidtas innan den träder i kraft.
Miljöministeriet kan förbehålla sig de beslut som avses i 3 § 1 mom. statstjänstemannaförordningen (971/94) innan denna förordning träder i kraft och under en övergångsperiod som slutar senast den 30 september 1995.
Ikraftträdelsestadganden
20.6.1996/457:
Denna förordning träder i kraft den 1 juli 1996.
29.8.1997/835:
Denna förordning träder i kraft den 1 september 1997.
Vid besättandet av tjänster som före denna förordnings ikfraftträdande ledigförklarats skall iakttas 3 § denna förordning i den lydelse detta lagrum hade vid tidpunkten före denna förordnings ikraftträdande.
25.2.2000/235:
Denna förordning träder i kraft den 1 mars 2000.