Finlex - Till startsidan
Lagstiftning

1360/1991

Uppdaterad lagstiftning

Uppdaterade författningstexter där ändringar i lagen eller förordningen ingår i författningstexten.

Författningar följda till och med FörfS 110/2025.

Förordning om plantmaterial

Uppdaterad
Typ av författning
Förordning
Förvaltningsområde
Jord- och skogsbruksministeriet
Meddelats
Ikraftträdande
Anmärkning
Innehåller bilagor I-V
ELI-kod
http://data.finlex.fi/eli/sd/1991/1360/ajantasa/1991-11-21/swe

På föredragning av jord- och skogsbruksministern stadgas med stöd av lagen den 12 april 1991 om plantmaterial (663/91):

1 § Tillämpningsområde

Prydnadsväxter enligt 3 § 1 punkten lagen om plantmaterial (663/91) är krysantemum, nejlika, ros, begonia, pelargon, gerbera och julstjärna och köksväxter tomat, gurka, sallat, kurbits, purjolök, selleri, lök och kål, alla förenämnda prydnads- och köksväxter dock endast om plantmaterial för dem används för vidarekultur i yrkesmässig produktionsverksamhet.

2 § Näringsanmälan

En näringsidkare skall minst en månad innan han inleder sin näringsverksamhet göra en skriftlig anmälan enligt 20 § lagen om plantmaterial till jordbruksstyrelsen om att verksamheten har inletts. Anmälan om att näringsverksamheten har upphört eller om förändringar i verksamheten skall göras skriftligen och utan dröjsmål.

En anmälan om att näringsverksamhet har inletts skall innehålla uppgifter om företagets namn, dess försäljnings- och lagringsställen samt andra verksamhetsställen, kontaktuppgifter om ägaren eller innehavaren och uppgifter om verksamhetens art samt om brukningsenheternas arealer och de platser där de är belägna.

Ett registrerat företag skall årligen före ingången av april anmäla sina plantbutikers och plantförsäljningsställens namn och adresser till jordbruksstyrelsen, om dessa är belägna någon annanstans än i samband med det huvudsakliga verksamhetsstället.

Jordbruksstyrelsen meddelar närmare föreskrifter om det förfarande som skall iakttas när en anmälan görs.

3 § Plantmaterialsregister

En näringsidkares register som avses i 21 § lagen om plantmaterial skall vara skriftligt. Registret skall hållas vid dagsläget, och vid partihandel och plantskoleodling skall alla köp och all försäljning av plantmaterial och dess förökningsmaterial, förvaringsplatserna för plantorna samt förökningskällan för det plantmaterial som använts antecknas i registret. Vid minuthandel skall köp av plantmaterial och förvaringsplatserna för plantmaterialet antecknas i registret.

Av registret skall utöver vad som stadgas i 1 mom. framgå arterna, sorterna och mängderna av sådant plantmaterial eller förökningsmaterial som köpts, sålts eller importerats. Om plantmaterialet importerats för vidarekultur eller för importörens eget bruk, skall detta tydligt antecknas i registret. Om import eller försäljning av ett plantparti är förbjuden, skall uppgifter om förbudet och om förvaringsplatsen för plantorna antecknas i registret.

I plantskolor skall antingen vid växtplatserna eller på de odlingskartor som anger växtplatserna finnas tydliga anteckningar om de växande plantornas art och sort.

4 § Lokaliteter

De lokaliteter som disponeras av en näringsidkare som importerar och handlar med plantmaterial för plantskoleväxter skall ha en sådan konstruktion, belysning, ventilation och utrustning att det är möjligt att hantera och förvara plantor i dem utan risk för att växtsjukdomar eller växtförstörare sprids, och att plantorna där hålls livskraftiga och saludugliga.

5 § Sundhetskrav för produktionsplatsen

På en brukningsenhet där plantmaterial för plantskoleväxter odlas på friland eller lagras och i utrymmen där plantmaterial för andra trädgårdsväxter produceras eller lagras får inte förekomma sådana växtförstörare som stadgas i bilaga I till denna förordning.

6 § Sundhetskrav på moderplantor

I moderplantorna till plantskoleväxter eller andra trädgårdsväxter får inte förekomma sådana växtförstörare som stadgas i bilagorna I och II till denna förordning.

7 § Allmänna kvalitetskrav på plantmaterialets sundhet

I plantmaterial för trädgårdsväxter som importeras och saluförs får inte förekomma sådana växtförstörare som nämns i förteckningarna A 1 och A 2 i bilagan till förordningen om förebyggande av införsel till landet av växtförstörare (173/81), vilken givits med stöd av växtskyddslagen (127/81), eller större mängder växtförstörare än vad som stadgas i bilaga III till denna förordning.

8 § Anteckningar om plantskoleväxter

De uppgifter om plantmaterialet för plantskoleväxter som avses i 10 § lagen om plantmaterial skall antecknas i ett plantintyg. Anteckningarna skall göras enligt modellen i bilaga IV till denna förordning. Varje separat planta, plantknippe, plantparti, förpackning eller del därav som innehåller plantor av samma sort vilka inte är ihopknippade skall vid försäljning eller import förses med ett plantintyg.

Odlingslandet skall anges med en delstats exakthet om i staten finns delstater som märkbart skiljer sig från varandra i fråga om klimatförhållandena.

Plantmaterialet för arter och sorter som förökats från frö och som uppräknats i bilaga V till denna förordning samt för växter som avses i 6 § lagen om plantmaterial och som producerats enligt särskilda produktionsvillkor skall även förses med anteckning om förökningskällan. I fråga om det sistnämnda plantmaterialet skall förökningskällan antecknas med en orts noggrannhet.

9 § Anteckningar om andra trädgårdsväxter

De uppgifter om plantmaterialet för någon annan trädgårdsväxt än en plantskoleväxt vilka avses i 13 § 3 mom. lagen om plantmaterial skall märkas ut på plantmaterialet med beaktande i tillämpliga delar av vad som i 8 § 1 mom. 1 och 3 meningen stadgas om anteckningar. I fråga om plantmaterial av detta slag skall på samma sätt även anges försäljarens och odlarens namn.

10 § Importanmälan

En sådan anmälan om ett importparti av plantmaterial vilken avses i 17 § 2 mom. lagen om plantmaterial kan vara muntlig eller skriftlig. Anmälan skall göras i tillräckligt god tid för att en inspektion skall kunna ordnas. Av anmälan skall framgå importörens namn, im-portdatum, importplats och mängderna av plantor som importeras.

Med avvikelse från vad som stadgas i 1 mom. skall anmälan alltid göras skriftligen och undertecknas, om plantmaterialet importeras för ett sådant ändamål som nämns i 8 § 2 mom. lagen om plantmaterial. Av anmälan skall utom de uppgifter som nämns i 1 mom. även framgå plantornas arter och sorter samt var plantorna kommer att odlas.

11 § Publicering av särskilda kvalitetskrav

Jordbruksstyrelsen skall en gång publicera i Officiella tidningen de särskilda kvalitetskrav på plantmaterialet för trädgårdsväxter som den har bestämt med stöd av 9 § eller 13 § lagen om plantmaterial. De särskilda kvalitetskraven skall dessutom delges registrerade plantskolor, planthandelsrörelser och förmedlare.

12 § Ikraftträdelse- och övergångsstadgande

Denna förordning träder i kraft den 1 mars 1992.

Stadgandena i 3 § denna förordning om innehållet i en näringsidkares register samt stadgandena i 8 § om anmälan om förökningskällan tillämpas dock först på sådant plantmaterial som har förökats sedan förordningen trätt i kraft.

Växtförstörare som inte får förekomma på en brukningsenhet, där man odlar på friland eller lagrar plantmaterial för plantskoleväxter, eller i plantskoleväxters moderplantor

BAKTERIER

Erwinia amylovora

Päronpest

VIRUS OCH ORGANISMER SOM LIKNAR MYKOPLASMA

Beet necrotic yellow vein virus

Rhizomania-sjuka

Tomato spotted wilt virus

Bronsfläckvirus hos tomat

SVAMPAR

Ceratocystis ulmi

Holländsk almsjuka

Colletotrichum acutatum

Phytophthora fragariae

Jordgubbsrödröta

Phytophthora fragariae var. rubi

Sclerotium cepivorum

Lökvitröta

Synchytrium endobioticum

Potatiskräfta

NEMATODER

Globodera rostochiensis

Gul potatiscystnematod

Globodera pallida

Vit potatiscystnematod

2. Växtförstörare som inte får förekomma på ett utrymme, där plantmaterial för andra trädgårdsväxter produceras eller lagras, eller i andra trädgårdsväxters moderplantor

BAKTERIER

Erwinia chrysanthemi

Pseudomonas caryophylli

Nejliksprickbakterios

VIRUS OCH ORGANISMER SOM LIKNAR MYKOPLASMA

Chrysanthemum stunt viroid

Tomato spotted wilt virus

Bronsfläckvirus hos tomat

SVAMPAR

Bremia lactucae

Sallatsbladmögel

Didymella bryoniae

Gurksvartprickröta

Didymella chrysanthemi

Krysantemsvartröta

Didymella lycopersici

Tomatkräfta

Erysiphe cichoracearum

Gurkmjöldagg

Fulvia fulva

Sammetsfläcksjuka hos tomat

Oidium spp.

Tomatmjöldagg

Phialophora cinerescens

Pseudoperonospora cubensis

Gurkbladmögel

Puccinia horiana

Vit krysantemumrost

Puccinia pelargonii-zonalis

Pelargonrost

Sphaerotheca fuliginea

Gurkmjöldagg

INSEKTER

Amauromyza maculosa

Bemisia tabaci

Mjöllus

Frankliniella occidentalis

Kalifornisk trips

Liriomyza huidobrensis

Liriomyza sativae

Liriomyza trifolii

Serpentinminerarfluga

Thrips palmi

I plantskoleväxters eller andra trädgårdsväxters moderplantor får inte förekomma sådana växtförstörare som nämns i bilaga I till denna förordning eller som räknas upp nedan

1. Växtförstörare som inte får förekomma i plantskoleväxters moderplantor

BAKTERIER

Corynebacterium fascians

Jordgubbsknippebakterios

VIRUS OCH ORGANISMER SOM LIKNAR MYKOPLASMA

Virus och organismer som liknar mykoplasma i den mån som de skadar växternas normalatillväxt

SVAMPAR

Phytophthora cactorum

Jordgubbsläderröta

INSEKTER OCH KVALSTER

Cecidophyopsis ribis

Vinbärsgallkvalster

Panonychus ulmi

Fruktträdsspinnkvalster

Pennisetia hylaeiformis

Hallonglasvinge

Steneotarsonemus pallidus

Jordgubbskvalster

Thomasiniana (Resseliella) ribis

Vinbärbarkgallmygga

Thomasiniana theobaldi

Hallonbarkgallmygga

NEMATODER

Aphelenchoides spp.

Jordgubbsbladnematod

Ditylenchus dipsaci

Stjälknematod

2. Växtförstörare som inte får förekomma i andra trädgårdsväxters moderplantor

BAKTERIER

Agrobacterium tumefaciens

Rotkräfta

Corynebacterium fascians

Knippebakterios

Xanthomonas campestris pv. begoniae

Blad- och stjälkbakterios på begonia

Xanthomonas campestris pv. pelargonii

Blad- och stjälkbakterios på pelargon

VIRUS OCH ORGANISMER SOM LIKNAR MYKOPLASMA

Virus och organismer som liknar mykoplasmai den mån som de skadar växternas avkastningsförmåga

INSEKTER OCH KVALSTER

Hemitarsonemus latus

Toppskottskvalster på begonia

Steneotarsonemus pallidus

Jordgubbskvalster

Växtförstörare som inte får förekomma i större mängder än det nedan stadgade i sådant plantmaterial för trädgårdsväxter som importeras och saluförs

1. Plantmaterial för plantskoleväxter

BAKTERIER

Mängd besmittade plantor högst %

Agrobacterium rhizogenes

0,5

Agrobacterium tumefaciens

Rotkräfta

5

Corynebacterium fascians

Knippebakterios

0,5

VIRUS OCH ORGANISMER SOM LIKNAR MYKOPLASMA

Beet necrotic yellow vein virus

Rhizomania-sjuka

0

Tomato spotted wilt virus

Bronsfläckvirus hos tomat

0

Andra virus och organismer som liknar mykoplasma

0,5

SVAMPAR

Colletotrichum acutatum

0

Didymella applanata

Hallonskottsjuka

0,5

Leptosphaeria coniothyrium

0,5

Nectria galligena

Lövträdskräfta

0,5

Phytophthora cactorum

Jordgubbsläderröta

0

Phytophthora fragariae var. rubi

0

Andra svampar som förorsakar växtsjukdomar

2

INSEKTER OCH KVALSTER

Alla insekter och kvalster som är skadliga för växter

2

NEMATODER

Aphelenchoides fragariae

Jordgubbsbladsnematod

0

Ditylenchus dipsaci

Stjälknematod

0

2. Plantmaterial för andra trädgårdsväxter

2.1. Plantor till köksväxter

BAKTERIER

Mängd besmittade plantor högst %

Xanthomonas campestris pv. campestris

Brunbakterios

0

VIRUS OCH ORGANISMER SOM LIKNAR MYKOPLASMA

Virus och organismer som liknar mykoplasma

0

SVAMPAR

Bremia lactucae

Sallatsbladmögel

0

Botrytis allii

Lökgråmögel

0,5

Didymella bryoniae

Gurksvartprickröta

0

Didymella lycopersici

Tomatkräfta

0

Erysiphe cichoracearum

Gurkmjöldagg

0

Fulvia fulva

Sammetsfläcksjuka hos tomat

0

Fusarium oxysporum

Vissnesjuka på gurka och tomat

0

Fusarium oxysporum

Lökfusarios

0,5

Oidium spp.

Tomatmjöldagg

0

Peronospora destructor

Lökbladmögel

0,5

Phomopsis sclerotioides

Svart rotröta på gurka

0

Plasmodiophora brassicae

Kålklumprotsjuka

0

Pseudoperonospora cubensis

Gurkbladmögel

0

Pyrenochaeta lycopersici

Tomatkorkrot

0

Pythium spp.

Rotbrand på gurka och sallat

0

Sclerotinia sclerotiorum

Bomullsmögel på gurka och tomat

0

Septoria apiicola

Selleribladfläcksjuka

0,5

Sphaerotheca fuliginea

Gurkmjöldagg

0

Urocystis cepulae

Löksot

0

Verticillium spp.

Vissnesjuka på gurka och tomat

0

Andra svampar som förorsakar växtsjukdomar

2

INSEKTER, KVALSTER OCH NEMATODER

Alla insekter, kvalster och nematoder som är skadliga för gurka, sallat och tomat

0

Andra insekter, kvalster och nematoder som är skadliga för växter

2

2.2. Plantor till växthusodlade prydnadsväxter

Mängd besmittade växter högst %

BAKTERIER

Agrobacterium rhizogenes

0,5

Agrobacterium tumefaciens

Rotkräfta

5

Corynebacterium fascians

Knippebakterios

0,5

Xanthomonas campestris pv. begoniae

Blad- och stjälkbakterios på begonia

0,5

Xanthomonas campestris pv. pelargonii

Blad- och stjälkbakterios på pelargon

0,5

VIRUS OCH ORGANISMER SOM LIKNAR MYKOPLASMA

Tomato spotted wilt virus

Bronsfläckvirus hos tomat

0

Andra virus och organismer som liknar mykoplasma

0,5

SVAMPAR

Didymella chrysanthemi

Krysantemsvartröta

0

Andra svampar som förorsakar växtsjukdomar

2

INSEKTER OCH KVALSTER

Bemisia tabaci

0

Gracilaria azaleella

Azaleamal

0,5

Hemitarsonemus latus

Begoniatoppskottskvalster

0,5

Steneotarsonemus pallidus

Jordgubbskvalster

0,5

Tetranychus urticae

Växthusspinnkvalster

0,5

Thrips tabaci

Nejliktrips

0,5

Trialeurodes vaporariorum

Vit flygare

0,5

Andra insekter och kvalster som är skadliga för växter

2

NEMATODER

Aphelenchoides spp.

Bladnematoder

0,5

Pratylenchus penetrans

0,5

Pratylenchus vulnus

0,5

Meloidogyne spp.

Rotgallnematoder

0,5

Modell för intyg

Plantmaterial som har producerats enligt särskilda produktionsvillkor:

PMS-färgkod: Pantone 138 C

Plantmaterial vars odlingsland är Finland:

Plantmaterial med flera odlingsländer, av vilka Finland är ett:

PMS-färgkod: Pantone 344 C

Plantmaterial vars odlingsland är något annat land än Finland eller som annars endast har vuxit någon annanstans än i Finland:

PMS-färgkod: Pantone Yellow C

Minimistorleken för plantintyg: vedartade plantor 28 cm 2 örtartade plantor 12 cm 2

Form för plantintyg: fri

Arter vilkas plantmaterial skall förses med anteckning om förökningskällan:

Lövträd

Aronia sp.

Forsythia sp.

Hydrangea sp.

Lonicera sp.

Philadelphus sp.

Potentilla sp.

Ribes sp.

Rosa pimpinellifolia

Spiraea sp.

Syringa sp.

Sorter vilkas plantmaterial skall förses med anteckning om förökningskällan:

Vedartade växter

Till början av sidan