Finlex - Till startsidan
Fördragsserien

20/1927

Fördragsserien

Fördragstexter, författningar om sättande i kraft av fördrag, ministeriernas meddelanden om ikraftträdande samt den elektroniska fördragsserien från och med 1999

Ammattitautien johdosta annetavia korvauksia koskeva kansainvälinen sopimus.

Datum för undertecknande

Suomi ratifioinut sopimuksen 2 päivänä syyskuuta 1927. Kansainliiton sihteeristö rekisteröinyt ratifioinnin 17 päivänä syyskuuta 1927.

Kansainliiton kansainvälisen työjärjestön yleinen konferenssi,

alotettuaan kansainvälisen työtoimiston hallintoneuvoston kokoonkutsumana Genèveen toukokuun 19 päivänä 1925 seitsemännen istuntokautensa, ja

päätettyään hyväksyä erinäisiä esityksiä, jotka koskevat ammattitautien johdosta annettavia korvauksia, mikä asia kuului ensimäiseen ohjelmakysymykseen istuntokauden päiväjärjestyksessä, sekä

päätettyään, että nämä esitykset saisivat kansainvälisen sopimusehdotuksen muodon,

hyväksyy tänä kesäkuun 10 päivänä 1925 allaolevan sopimusehdotuksen kansainvälisen työjärjestön jäsenvaltioiden ratifioitavaksi Versaillesin sopimuksen XIII osan ja muiden rauhansopimusten vastaavien osien ja määräysten mukaisesti:

1 artikla.

Jokainen kansainvälisen työjärjestön jäsenvaltio, joka ratifioi tämän sopimuksen, sitoutuu myöntämään ammattitaudin uhreille tai heidän oikeudenomistajilleen korvauksen samoilla yleisillä perusteilla kuin mitä kansallinen lainsäädäntö määrää työssä sattuneista tapaturmista.

Tämän korvauksen ei tule olla pienempi kuin se, minkä kansallinen laki säätää työssä sattuneista tapaturmista. Tämän rajoituksen huomioonottaen on kullakin jäsenvaltiolla, määrätessään kansallisessa lainsäädännössään kyseessä olevien tautien takia myönnettävien korvausten suorituksesta ja soveltaessaan näihin tauteihin tapaturmien korvaamista koskevaa lainsäädäntöään, vapaus tehdä sellaisia muutoksia tai muunnoksia, jotka niistä näyttävät sopivilta.

2 artikla.

Jokainen kansainvälisen työjärjestön jäsenvaltio, joka ratifioi tämän sopimuksen, sitoutuu pitämään ammattitauteina alempana olevassa luettelossa mainittujen aineiden synnyttämiä tauteja ja myrkytyksiä, kun nämä taudit tai myrkytykset kohtaavat luettelossa tautien kohdalla mainittuihin teollisuus- tai ammattihaaroihin kuuluvia työntekijöitä ja kun ne johtuvat kansallisen lainsäädännön alaisessa yrityksessä toimitetusta työstä.

Taulukko.

Luettelo taudeista Luettelo vastaavista

ja myrkyllisistä teollisuuksista tai ammateista.

aineista.

1. Lyijyn, sen seosten Lyijyä sisältävien malmien

tai yhdistysten käsittely, niihin luettuna

synnyttämä myrkytys ynnä sinkkitehtaitten

siitä johtuvat suoranaiset lyijynsekainen tuhka.

seuraukset.

Vanhan sinkin ja harkkolyijyn

yhteensulattaminen.

Esineiden valmistus sulatetusta

lyijystä tai

lyijypitoisista yhdistyksistä.

Polygrafiteollisuudet.

Lyijy-yhdistysten valmistus.

Akkumulaattorien valmistus ja

korjaus.

Lyijyä sisältävien emaljien

valmistaminen

ja käyttö.

Kiilloittaminen lyijyjauheella

tai lyijypitoisella tuhalla.

Kaikki sellaiset maalaustyöt,

joihin kuuluu lyijypigmenttejä

sisältävän rappauksen,

kiviliiman tai väriaineiden

valmistus tai käsittely.

2. Elohopean, sen Elohopeata sisältävien malmien

amalgamien ja käsittely.

yhdistysten synnyttämä Elohopeayhdistysten valmistus.

myrkytys ynnä siitä Mitta- tai

johtuvat suoranaiset laboratoriolaitteiden

seuraukset. valmistus.

Hattuteollisuuden

raaka-aineiden valmistus.

Hehkukultaus.

Elohopeapumppujen käyttö

hehkulamppujen valmistuksessa.

Räjähdyselohopealla

varustettujen sytytyslankojen,

räjähdysruutien t. m. s.

valmistus.

3. Pernaruttomyrkytys. Pernaruttoisten eläinten

kanssa kosketukseen joutuvat

työntekijät.

Eläinjätteiden käsittely.

Kauppatavaroiden lastaaminen,

purkaminen tai kuljetus.

3 artikla.

Tämän sopimuksen viralliset ratifioinnit ovat Versaillesin sopimuksen XIII osan ja muiden rauhansopimusten vastaavien osien määräysten mukaisesti ilmoitettavat kansainliiton pääsihteerille rekisteröitäviksi.

4 artikla.

Tämä sopimus tulee voimaan, kun pääsihteeri on rekisteröinyt kahden kansainvälisen työjärjestön jäsenvaltion ratifioinnit.

Se velvoittaa vain niitä jäsenvaltioita, joiden ratifioinnit ovat rekisteröidyt sihteeristössä.

Senjälkeen tämä sopimus tulee voimaan kuhunkin jäsenvaltioon nähden siitä päivästä alkaen, jolloin tämän ratifiointi on rekisteröity sihteeristössä.

5 artikla.

Niinpian kuin kahden kansainvälisen työjärjestön jäsenvaltion ratifioinnit ovat sihteeristössä rekisteröidyt, antaa kansainliiton pääsihteeri siitä ilmoituksen kaikille työjärjestön jäsenvaltioille. Hänen tulee samoin ilmoittaa näille niiden ratifiointien rekisteröimisestä, joita järjestön muut jäsenvaltiot myöhemmin tekevät.

6 artikla.

Jokainen jäsenvaltio, joka ratifioi tämän sopimuksen, sitoutuu, huomioonottaen 4 artiklan määräykset, soveltamaan 1 ja 2 artiklan määräyksiä viimeistään tammikuun 1 päivästä 1927 ja ryhtymään tarpeellisiin toimenpiteisiin näiden määräysten saattamiseksi tehokkaiksi.

7 artikla.

Jokainen kansainvälisen työjärjestön jäsenvaltio, joka ratifioi tämän sopimuksen, sitoutuu soveltamaan sitä siirtomaissaan, alusmaissaan tai suojeluvaltioissaan, Versaillesin sopimuksen 421 artiklan ja muiden rauhansopimusten vastaavien artiklain määräysten mukaisesti.

8 artikla.

Jokainen jäsenvaltio, joka on ratifioinut tämän sopimuksen, voi viisi-vuotisen ajanjakson päätyttyä sopimuksen ensimäisestä voimaanastumispäivästä lukien, kansainliiton pääsihteerille antamallaan ilmoituksella, jonka tämä rekisteröi, irtisanoa sopimuksen. Irtisanonta tulee voimaan vasta yhden vuoden kuluttua sen rekisteröimisestä sihteeristössä.

9 artikla.

Kansainvälisen työtoimiston hallintoneuvoston on vähintään kerran 10 vuoden kuluessa annettava yleiselle konferenssille selostus tämän sopimuksen soveltamisesta ja sen on niinikään päätettävä, onko syytä ottaa konferenssin päiväjärjestykseen kysymys sopimuksen tarkistuksesta tai muuttamisesta.

10 artikla.

Tämän sopimuksen ranskan- ja englanninkieliset tekstit ovat molemmat pidettävät alkuperäisinä.

Till början av sidan