Suomen metsäkeskusta ja Metsätalouden kehittämiskeskus Tapiota koskeva työehtosopimus
- Antaja
- Työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunta
- Antopäivä
- Päätöksen numero
- 6/2017
- Voimaantulo
- Viimeinen voimassaolopäivä
- Allekirjoituspäivä
- Työnantajapuoli
- Palvelualojen työnantajat PALTA ry
- Työntekijäpuoli
- Metsänhoitajaliitto ry, Meto-Metsäalan Asiantuntijat ry, Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ry
TYÖEHTOSOPIMUKSEN YLEISSITOVUUDEN VAHVISTAMISLAUTAKUNTA
PÄÄTÖS Nro 6/2017
Antamispäivä 20.3.2017
Dnro 11591
TYÖEHTOSOPIMUS Suomen metsäkeskusta ja Metsätalouden kehittämiskeskus Tapiota koskeva työehtosopimus
Allekirjoitettu 28.10.2013
Voimaantulo 1.4.2014
TYÖEHTOSOPIMUKSEEN OSALLISET
Työnantajapuoli: Palvelualojen työnantajat PALTA ry
Työntekijäpuoli: Metsänhoitajaliitto ry, METO - Metsäalan Asiantuntijat ry, Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ry
TYÖEHTOSOPIMUKSEN EDUSTAVUUS
Sopimuksen soveltamisala
Suomen metsäkeskusta ja Metsätalouden kehittämiskeskus Tapiota koskevan työehtosopimuksen soveltamisalamääräyksen mukaan sopimus sitoo sopijaosapuolina Palvelualojen työnantajat PALTA ry:tä ja sen jäseninä olevia Suomen metsäkeskusta ja Metsätalouden kehittämiskeskus Tapiota sekä METO - Metsäalan Asiantuntijat ry:tä ja sen jäsenyhdistyksiä jäsenineen, Metsänhoitajaliitto ry:tä ja sen jäsenyhdistyksiä jäsenineen sekä Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ry:tä ja sen jäsenyhdistyksiä jäsenineen. Sopimuksen määräyksiä sovelletaan Suomen metsäkeskuksen ja Metsätalouden kehittämiskeskus Tapion palveluksessa olevien työsuhteisiin pois lukien metsurit ja metsätyöntekijät. Sopimus ei koske johtoon kuuluvia toimihenkilöitä eikä henkilöitä, jotka on otettu suorittamaan määrättyä tehtävää tai määräajaksi, ellei työsuhde ole kestänyt kauemmin kuin neljä kuukautta.
Työehtosopimus korvaa metsäalan toimistotyötä koskeneen sopimuksen, jossa osapuolina olivat Palvelualojen työnantajat PALTA ry ja Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ry sekä metsäkeskuksia koskevan työehtosopimuksen, jossa osapuolina olivat Palvelualojen työnantajat PALTA ry, METO Metsäalan Asiantuntijat ry sekä Metsänhoitajaliitto ry.
Työehtosopimuksen yrityskohtaisuus
Soveltamisalalausekkeen sanamuodon mukaan työehtosopimus koskee kahta yritystä ja on siten yrityskohtainen. Sopijaosapuolia on kuultu yrityskohtaisuudesta. Työntekijäsopijaliittojen ilmoituksen mukaan työehtosopimus on valtakunnallinen. Työehtosopimuksen solmimisen jälkeen metsäalan organisaatioiden asema on muuttunut. Suomen metsäkeskus on jaettu kahteen itsenäiseen yksikköön, ja myös Metsäkeskus Tapio on jakaantunut kahteen eri yritykseen. Työntekijäsopijaliitot ennakoivat alalla tapahtuvan lisää organisaatiomuutoksia. Palvelualojen työnantajat PALTA ei ole ottanut asian kantaa.
JOHTOPÄÄTÖS
Työehtosopimuksen soveltamisalalausekkeen sanamuodon mukaan sopimusta sovelletaan Suomen metsäkeskuksen ja Metsätalouden kehittämiskeskus Tapion palveluksessa oleviin työntekijöihin. Sopimusta sovelletaan ainoastaan yrityksissä, jotka ovat muodostuneet kahdesta soveltamisalalausekkeessa mainitusta yrityksestä. Sopimus on siten yrityskohtainen.
RATKAISU
Työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamisesta annetun lain 1 §:n nojalla työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamislautakunta vahvistaa, että Suomen metsäkeskusta ja Metsätalouden kehittämiskeskus Tapiota koskevaa työehtosopimusta ei voida pitää valtakunnallisena eikä sitä siksi vahvisteta yleissitovaksi tai yleissitovuutta vailla olevaksi. Metsäalan toimistotyötä koskeneen työehtosopimuksen ja metsäkeskuksia koskeneen työehtosopimuksen yleissitovuus päättyvät Suomen metsäkeskusta ja Metsätalouden kehittämiskeskus Tapiota koskevaa työehtosopimuksen voimaantulosta 1.4.2014 lukien.
MUUTOKSENHAKU
Muutosta tähän päätökseen saadaan hakea työtuomioistuimelta siten kuin oheisesta valitusosoituksesta ilmenee.
Puheenjohtaja Tapani Vasama
Esittelijä Tanja Ylitöyrä
Asian ovat ratkaisseet: lautakunnan puheenjohtaja Tapani Vasama, jäsen Harri Hietala, jäsen Ulla Liukkunen
Esittelijä: Tanja Ylitöyrä, puh. 0295 16001
Ratkaisu on yksimielinen.