Nimittäminen määräaikaiseen virkasuhteeseen
- Asiasanat
- Määräaikaisuus, Syrjintä, Virka
- Tapausvuosi
- 2011
- Antopäivä
- Diaarinumero
- OKV/886/1/2010
- Ratkaisija
- Apulaisoikeuskanslerin sijainen
Syyttäjänviraston kesäharjoittelijoiden määräaikaisia virkasuhteita koskenut viranhaku oli suunnattu ainoastaan syyttäjänviraston henkilöstön lapsille.
Rajattua hakua oli perusteltu sillä, että kyseessä oli lyhytaikainen harjoittelu, joka edellytti ehdotonta vaitiolovelvollisuutta. Viranhakuilmoituksen mukaan harjoittelijan perehdyttäminen ja ohjaus tapahtui huoltajan toimesta yhdessä toimistohenkilökunnan esimiehen kanssa. Kesäharjoittelijalta edellytetystä vaitiolositoumuksesta vastasi johtavan kihlakunnansyyttäjän mukaan myös harjoittelijan huoltaja.
Määräaikaista virkasuhdetta koskevasta hakumenettelystä ei ole säännöksiä ja nimittävän viranomaisen harkintavalta alle vuoden mittaisiin määräaikaisiin virkasuhteisiin virkamiehiä nimitettäessä on verrattain laaja.
Menettely kesäharjoittelijoita haettaessa ja määräaikaiseen virkasuhteeseen nimitettäessä ei kuitenkaan ollut yhdenvertaisuuslain vaatimusten mukainen. Myös henkilöstöä lyhytkestoisiin määräaikaisiin virkasuhteisiin haettaessa hakumenettelyiden tulee olla sellaisia, että tehtävistä kiinnostuneilla ja niihin kelpoisilla ja soveliailla on yleinen mahdollisuus saada tietoa avoinna olevista tehtävistä ja mahdollisuus hakeutua niihin. Tarpeettoman ja tuloksettoman viranomaistyön välttämiseksi viranomaisella on toisaalta mahdollisuudet suhteuttaa hakumenettelyn laajuus muun muassa tehtävienvaativuustasoon ja kestoon.
Apulaisoikeuskanslerin sijainen katsoi, että lähisukulaissuhde viraston vakinaiseen henkilöstöön kuuluvaan ei voi ilmentää parempaa kykyä ymmärtää työtehtävien vastuullisuutta ja salassapitosäännösten merkitystä. Kyseisessä tilapäisen henkilöstön valintamenettelyssä käytetty erilaisen kohtelun keino – valinnan kohdistaminen vakinaisen henkilöstön lapsiin – ei ole oikeasuhtainen tai ylipäätään oikea ja hyväksyttävä keino yhdenvertaisuuslain 7 §:n (erilaisen kohtelun oikeuttamisperusteet) 1 momentin 2 kohdassa tarkoitettujen erityisten vaatimusten täyttämiseksi.
Apulaisoikeuskanslerin sijainen kiinnitti johtavan kihlakunnansyyttäjän huomiota ratkaisussaan esittämiinsä seikkoihin ja pyysi lisäksi häntä toimittamaan oikeuskanslerinvirastoon syyttäjänviraston yhdenvertaisuussuunnitelman.
Yhdenvertaisuuslaki 2 § 1mom 2)kohta, 4 §, 6 § 1 mom, 2 mom 1)kohta ja 7 § 1 mom 2)kohta
Valtion virkamieslaki 11 §