Asetus Jugoslavian kanssa tehdyn kansainvälistä maantieliikennettä koskevan sopimuksen voimaansaattamisesta.
- Allekirjoituspäivä
Ulkoasiainministerin esittelystä säädetään:
Belgradissa 7 päivänä joulukuuta 1976 tehty Suomen Tasavallan hallituksen ja Jugoslavian Sosialistisen Liittotasavallan hallituksen välinen kansainvälistä maantieliikennettä koskeva sopimus, jonka eräät määräykset on 16 päivänä kesäkuuta 1978 annetulla, myös Ahvenanmaan maakuntapäivien osaltaan hyväksymällä lailla (787/78) hyväksytty ja jonka tasavallan presidentti on ratifioinut niin ikään 16 päivänä kesäkuuta 1978 ja jonka hyväksymistä koskevat nootit on vaihdettu 25 päivänä syyskuuta 1978, tulee voimaan 25 päivänä lokakuuta 1978 niin kuin siitä on sovittu.
Suomen Tasavallan hallituksen ja Jugoslavian Sosialistisen Liittotasavallan hallituksen välinen kansainvälistä maantieliikennettä koskeva SOPIMUS
Suomen Tasavallan hallitus ja Jugoslavian Sosialistisen Liittotasavallan hallitus,
haluten helpottaa kansainvälistä maantieliikennettä maittensa välillä ja niiden alueiden kautta,
ovat sopineet seuraavasta:
1 artiklaMääritelmiä
Tässä sopimuksessa:
a) sanonta "liikenteenharjoittaja" tarkoittaa luonnollista tai oikeushenkilöä, jolla asianomaisten kansallisten lakien ja määräysten mukaan on joko Suomen Tasavallassa tai Jugoslavian Sosialistisessa Liittotasavallassa oikeus kuljettaa ja joka kuljettaa henkilöitä tai tavaroita maanteitse korvausta vastaan tai omaan lukuunsa; viittaukset sopimuspuolen liikenteenharjoittajaan on tulkittava tämän mukaisesti;
b) sanonta "matkustaja-ajoneuvo" tarkoittaa moottorikäyttöistä maantieajoneuvoa,
- joka on valmistettu tai muunnettu käytettäväksi ja jota käytetään henkilöiden kuljetukseen maanteitse;
- jossa on vähintään yhdeksän istumapaikkaa kuljettajan paikan lisäksi;
- joka on rekisteröity sopimuspuolen alueella ja jonka omistaa ja jota käyttää kyseisellä alueella henkilöiden kuljettamiseen oikeutettu liikenteenharjoittaja tai joku muu hänen puolestaan; ja
- joka on väliaikaisesti tuotu toisen sopimuspuolen alueelle kansainvälistä, kyseiselle alueelle, sieltä pois tai sen kautta suoritettavaa henkilökuljetusta varten;
c) sanonta "tavara-ajoneuvo" tarkoittaa moottorikäyttöistä maantieajoneuvoa:
- joka on suunniteltu tai muunnettu käytettäväksi ja jota käytetään tavaroiden kuljetukseen maanteitse;
- joka on rekisteröity sopimuspuolen alueella; ja
- joka on väliaikaisesti tuotu toisen sopimuspuolen alueelle kansainvälisen tavarakuljetuksen yhteydessä missä tahansa kyseisellä alueella tapahtuvaa purkausta tai kuormausta tai tämän alueen kautta tapahtuvaa ajoa varten.
Sanonta "tavara-ajoneuvo" tarkoittaa myös perävaunua tai puoliperävaunua, jota vetää tämän artiklan c kohdassa esitetyt ehdot täyttävä tavara-ajoneuvo.
2 artiklaAsianomaiset viranomaiset
Sopimuspuolten on kirjallisesti ilmoitettava toisilleen alueillaan olevat tämän sopimuksen tarkoittamat asianomaiset viranomaiset.
Henkilökuljetus
3 artiklaLupavaatimuksesta vapautetut kuljetukset
Sopimuspuolen liikenteenharjoittaja ei tarvitse toisen sopimuspuolen määräysten vaatimaa lupaa seuraavanlaisten kuljetusten osalta:
1. "kiertomatkat suljetuin ovin", toisin sanoen käytettäessä koko matkan ajan samaa ajoneuvoa saman matkustajaryhmän kuljetukseen, joka alkaa ja päättyy ajoneuvon rekisteröintimaan alueella;
2. kuljetukset, joissa sopimuspuolen liikenteenharjoittaja tuo matkustajaryhmän toisen sopimuspuolen alueelle ja joissa kyseinen matkustaja-ajoneuvo poistuu tältä alueelta tyhjänä; ja
3. kuljetukset, joissa sopimuspuolen liikenteenharjoittajan matkustaja-ajoneuvo tulee tyhjänä toisen sopimuspuolen alueelle ottamaan matkustajia edellyttäen, että ainakin yksi seuraavista ehdoista on täytetty:
a) noudettavat matkustajat muodostavat ryhmän sellaisen kuljetussopimuksen nojalla, joka on tehty ennen matkaa siihen maahan, josta heidät on määrä noutaa; tai
b) noudettavat matkustajat on kuljettanut siihen maahan, josta heidät on määrä noutaa sama liikenteenharjoittaja, joka on suorittanut 2 kappaleessa tarkoitetun kuljetuksen; tahi
c) niissä tapauksissa, jolloin matkustajat on kutsuttu sopimuspuolen maasta toisen sopimuspuolen alueelle kutsun esittäneen henkilön tai järjestön vastatessa matkakustannuksista, tulee kuljetettavien matkustajien muodostaa yhtenäinen ryhmä, jota ei ole muodostettu ainoastaan kyseistä kuljetusta varten.
Edellä 1-3 kappaleessa tarkoitettuja kuljetuksia suoritettaessa kyseisessä ajoneuvossa tulee olla kuljetuskirja, joka on esitettävä asianomaisten viranomaisten pyynnöstä.
Kuljetuskirjan antaa matkustaja-ajoneuvon rekisteröintimaan asianomainen viranomainen tai valtuutettu toimielin.
Sopimuspuolten asianomaiset viranomaiset päättävät yhteisesti kuljetuskirjan sisällöstä ja peruspiirteistä.
4 artiklaMuut henkilökuljetukset
Kaikkiin muihin kuin tämän sopimuksen 3 artiklassa mainittuihin henkilökuljetuksiin tarvitaan kansallisten lakien ja määräysten mukainen lupa siltä sopimuspuolelta, jonka alueella kuljetukset suoritetaan.
Tavarakuljetus
5 artikla
Liikenteenharjoittaja, jolla on sopimuspuolen lakien ja määräysten mukainen oikeus suorittaa tavarakuljetuksia, saa edellyttäen, että hänellä on asianmukainen lupa, suorittaa kuljetuksia:
a) sopimuspuolen alueella sijaitsevan minkä tahansa paikan ja toisen sopimuspuolen alueella sijaitsevan minkä tahansa paikan välillä; ja
b) tämän toisen sopimuspuolen alueen kautta.
6 artiklaLuvat
1. Tämän sopimuksen 7 artiklan määräyksiä lukuun ottamatta liikenteenharjoittaja, jolla on liikennöintioikeus sopimuspuolen alueella tarvitsee luvan 5 artiklassa mainittujen kuljetusten suorittamiseen.
2. Luvan saamiseksi liikenteenharjoittajan on tehtävä hakemus sen sopimuspuolen asianomaiselle viranomaiselle, joka on antanut hänelle liikennöintioikeuden.
3. Asianomainen viranomainen antaa luvat toisen sopimuspuolen asianomaisen viranomaisen kanssa vastavuoroisesti kyseiseksi vuodeksi määrätystä kiintiöstä. Asianomaiset viranomaiset vaihtavat sovittavan määrän täyttämättömiä lupalomakkeita kysymykseen tuleville liikenteenharjoittajilleen jaettaviksi.
4. Lupa ei ole siirrettävissä.
5. Lupa oikeuttaa yhden moottoriajoneuvon käyttämiseen joko perävaunulla tai puoliperävaunulla varustettuna tahi sitä ilman.
6. Luvat voivat olla kahdenlaisia:
a) Edellä 5 artiklan a kohdassa mainittuihin kuljetuksiin oikeuttavia lupia (kahdenkeskiset kuljetukset).
Tällaiset luvat oikeuttavat liikenteenharjoittajan ottamaan paluukuorman.
b) Edellä 5 artiklan b kohdassa mainittuihin kuljetuksiin oikeuttavia lupia (kauttakulkuluvat).
Molemmat lupalajit ovat kertalupia, jotka oikeuttavat ainoastaan yhteen edestakaiseen matkaan, ja niiden voimassaoloaika on enintään 6 kuukautta antamispäivästä lukien.
7 artiklaLupavaatimuksesta vapautetut kuljetukset
Tämän sopimuksen 6 artiklassa tarkoitettuja lupia ei vaadita:
a) tavaroiden kuljetuksiin lentokentille ja lentokentiltä lento-onnettomuuksien tai muiden lennon hätätapausten vuoksi tai lentokoneen ollessa pakotettu laskeutumaan reittimuutoksen vuoksi;
b) vahingoittuneen moottoriajoneuvon ja/tai sen perävaunun kuljetuksiin;
c) hautauskuljetuksiin;
d) taideteosten tai -esineiden kuljetuksiin messu- tai näyttelytarkoituksiin;
e) muuttotavaroiden kuljetuksiin tähän soveltuvilla erityisajoneuvoilla;
f) lavasteiden, varusteiden tai eläinten kuljetuksiin teatteri-, musiikki-, elokuva-, sirkus- tai urheilutilaisuuksiin taikka radio-, televisio- tai elokuvaohjelmien valmistusta varten ja takaisin; ja
g) humanitaarisista syistä apuna annettavien lääkkeiden, lääketieteellisen välineistön ja varastojen kuljetuksiin.
Edellä d ja f kohdassa mainitut kuljetukset saadaan suorittaa ilman lupaa ainoastaan, jos kyseiset esineet viedään pois siitä maasta, johon ne on väliaikaisesti tuotu.
Verotus
8 artikla
1. Sopimuspuolen alueella rekisteröidyt ajoneuvot ovat vapautettuja kaikista ajoneuvojen liikennöintiä tai hallintaa koskevista veroista ja maksuista toisen sopimuspuolen alueella.
2. Tämän artiklan 1 kappaleen määräykset eivät vaikuta millään tavoin sen sopimuspuolen määräysten mukaisiin polttoaineen käytöstä suoritettaviin veroihin tai maksuihin tahi tiemaksuihin, jonka alueella kuljetus tapahtuu.
3. Tämän artiklan 2 kappaleessa mainittujen velvoitusten lisäksi tulee liikenteenharjoittajan, jolla on liikennöintioikeus toisen sopimuspuolen maassa, suorittaa kauttakulkukuljetuksista toisen sopimuspuolen alueella tämän sopimuspuolen kansallisten määräysten mukaiset tienkäyttömaksut.
4. Kahdenkeskiset kuljetukset sopimuspuolten välillä ovat vapautetut tienkäyttömaksuista.
5. Kaikki matkustaja-ajoneuvoin suoritettavat henkilökuljetukset ovat vapautetut tienkäyttömaksuista.
9 artikla
Polttoaineen tuominen sopimuspuolen alueelle toisen sopimuspuolen alueella rekisteröidyllä ajoneuvolla on kielletty lukuun ottamatta valmistajan ajoneuvoon alunperin asentamassa yhdessä tai useammassa tavanomaisessa polttoainesäiliössä olevaa määrää.
Muut määräykset
10 artikla
Jos sopimuspuolen alueella rekisteröidyn ajoneuvon tai ajoneuvoyhdistelmän painot ja mitat kuormattuna tai kuormaamattomana ylittävät toisen sopimuspuolen lakien tai määräysten mukaiset enimmäispainot ja -mitat, tulee tämän toisen sopimuspuolen asianomaiselta viranomaiselta saada 6 artiklan mukaisesti vaadittavien lupien lisäksi kirjallinen erityislupa.
11 artikla
1. Tämän sopimuksen määräykset eivät oikeutta liikenteenharjoittajaa, jolla on liikennöintioikeus sopimuspuolen alueella, ottamaan matkustajia tai tavaroita toisen sopimuspuolen alueella sijaitsevasta paikasta jätettäviksi tai kuljetettaviksi toiseen tällä alueella sijaitsevaan paikkaan.
2. Sopimuspuolen liikenteenharjoittaja ei saa ottaa matkustajia tai tavaroita:
a) toisen sopimuspuolen alueelta jätettäviksi tai kuljetettaviksi kolmanteen maahan, tai
b) kolmannen maan alueelta jätettäviksi tai kuljetettaviksi toisen sopimuspuolen alueelle.
3. Edellä 2 kappaleessa mainittuja kuljetuksia voidaan suorittaa ainoastaan, jos sen sopimuspuolen asianomaiselta viranomaiselta, jonka alueella kuljetus tapahtuu, on saatu siihen erityislupa.
12 artikla
Tämän sopimuksen määräysten mukaan annetut luvat tulee pitää ajoneuvossa mukana, ja ne tulee vaadittaessa esittää kaikille henkilöille, jotka sopimuspuolen alueella ovat asianmukaisesti oikeutettuja niitä vaatimaan.
13 artikla
1. Jollei tämän sopimuksen määräyksistä muuta johdu, liikenteenharjoittajan, jolla on liikennöintioikeus sopimuspuolen alueella, tulee toisen sopimuspuolen alueella ollessaan noudattaa tällä alueella voimassa olevia maantiekuljetuksia ja -liikennettä koskevia lakeja ja määräyksiä.
2. Jos sopimuspuolen liikenteenharjoittaja laiminlyö edellä olevan kappaleen määräysten noudattamisen, toisen sopimuspuolen asianomainen viranomainen voi ilmoittaa siitä sen sopimuspuolen asianomaiselle viranomaiselle, joka on myöntänyt liikenteenharjoittajalle liikennöintioikeuden, ja voi pyytää tätä viranomaista joko:
a) antamaan varoituksen liikenteenharjoittajalle;
b) antamaan tällaisen varoituksen ilmoituksin, että mikä tahansa seuraava rikkomus saatsin, että jokainen seuraava rikkomus saattaa johtaa kyseisen liikenteenharjoittajan omistamien tai käyttämien ajoneuvojen väliaikaiseen tai lopulliseen poissulkemiseen sen sopimuspuolen alueelta, jossa rikkomus on tapahtunut; tai
c) antamaan ilmoituksen tällaisesta poissulkemisesta.
3. Tällaisen pyynnön vastaanottaneen asianomaisen viranomaisen on noudatettava sitä ja ilmoitettava mahdollisimman pian toisen sopimuspuolen asianomaiselle viranomaiselle suoritetuista toimenpiteistä.
4. Tämän artiklan määräykset eivät vaikuta sen sopimuspuolen, jonka lakeja tai määräyksiä ei ole noudatettu, tuomioistuinten tai täytäntöönpanoviranomaisten mahdollisesti soveltamiin lainmukaisiin rangaistustoimenpiteisiin.
14 artikla
1. Asianomaiset viranomaiset käsittelevät kaikki tämän sopimuksen toteuttamista ja soveltamista koskevat kysymykset.
2. Tätä tarkoitusta varten sopimuspuolet voivat asettaa sekakomitean.
3. Sekakomitea kokoontuu jommankumman asianomaisen viranomaisen pyynnöstä.
15 artikla
1. Tämä sopimus tulee voimaan kolmenkymmenen päivän kuluttua siitä, kun sopimuspuolet ovat kirjallisesti ilmoittaneet toisilleen, että tämän sopimuksen voimaansaattamisen edellyttämät valtiosäännön mukaiset vaatimukset niiden alueilla on täytetty.
2. Sopimus on voimassa yhden vuoden sen voimaantulosta. Sen jälkeen sen voimassaolo jatkuu, jollei jompikumpi sopimuspuoli irtisano sitä antamalla toiselle sopimuspuolelle kirjallisen ilmoituksen kuuden kuukauden irtisanomisajalla.
Tämän vakuudeksi allekirjoittaneet, hallitustensa asianmukaisesti siihen valtuuttamina, ovat allekirjoittaneet tämän sopimuksen.
Tehty Belgradissa 7 päivänä joulukuuta 1976 kahtena englanninkielisenä alkuperäiskappaleena, joiden tekstit ovat yhtä todistusvoimaiset.