Finlex - Etusivulle
Työtuomioistuin

26.3.2015

Työtuomioistuin

Työtuomioistuimen ratkaisut ja lausunnot vuodesta 1970 lähtien.

TT:2015-19

Asiasanat
Lakko, Valvontavelvollisuus, Työtaistelu
Tapausvuosi
2015
Antopäivä
Diaarinumero
R 147/14

Työtaistelun syynä oli työntekijöiden tyytymättömyys esimiehen toimintaan, kun eräs työntekijä oli siirretty toisiin tehtäviin. Lakko oli siten kohdistunut työehtosopimuksen työnjohto-oikeutta koskevaan määräykseen. Ammattiosasto oli laiminlyönyt valvontavelvollisuutensa.

KANTAJA

Teknologiateollisuus ry

VASTAAJA

Metallityöväen Liitto ry

KUULTAVA

Lapin TL Metallityöväen ammattiosasto ry

ASIA

Työrauhavelvollisuuden rikkominen

TYÖTAISTELUTOIMENPIDE

Pintos Oy:ssä Raumalla yhteensä 33 työntekijää kahdesta eri työvuorosta aloitti 13.10.2014 klo 10.00 työnseisauksen, joka päättyi 14.10.2014 klo 6.00. Lakon syynä oli työntekijöiden tyytymättömyys tehtaan varaston/lähettämön esimiehen toimintaan, kun polvivaivainen trukinkuljettaja oli päätetty siirtää seisomatyöhön.

Lapin TL Metallityöväen ammattiosasto ry:hyn kuuluu 45 maksavaa jäsentä.

KANNE

Vaatimukset

Teknologiateollisuus ry on vaatinut, että työtuomioistuin

- tuomitsee Lapin TL Metallityöväen ammattiosasto ry:n työehtosopimuksen ja työehtosopimuslain mukaisten velvollisuuksiensa laiminlyönnistä hyvityssakkoon, ja

- velvoittaa Lapin TL Metallityöväen ammattiosasto ry:n korvaamaan Teknologiateollisuus ry:n oikeudenkäyntikulut 744 eurolla korkoineen.

Perusteet

Lapin TL Metallityöväen ammattiosasto ry on laiminlyönyt työehtosopimuslain mukaan sille kuuluvan valvontavelvollisuutensa sallimalla jäsentensä ryhtyä työehtosopimuksen ja työehtosopimuslain vastaiseen työtaisteluun sekä laiminlyönyt ryhtyä riittäviin toimenpiteisiin työrauhan ylläpitämiseksi ja palauttamiseksi.

Työehtosopimukseen kohdistuminen

Työtaistelu kohdistui voimassa olevan työehtosopimuksen työnjohto-oikeutta koskevaan määräykseen, jonka mukaan työnantajalla on oikeus määrätä työn johtamisesta. Työnantaja on käyttänyt asiassa työnjohto-oikeuttaan lain ja työehtosopimuksen mukaisesti. Lähettämötyöntekijän siirtämisestä toisiin tehtäviin ilmoitettiin työsuojeluvaltuutetun ja pääluottamusmiehen läsnä ollessa asianomaiselle henkilölle, eikä kukaan läsnä olleista ilmaissut huoltaan siitä, että henkilön terveydentila ei mahdollista seisomatyötä. Henkilö irtisanoutui itse eikä työskennellyt päivääkään uudessa tehtävässään. Asiasta ei ylipäänsä päättänyt lähettämön esimies, vaan päätöksen tekivät tuotantojohtaja ja hallintojohtaja.

Lähettämöesimiehen esimieskoulutus ei ole seurausta lakosta. Esimies oli ilmoittautunut koulutukseen pari kuukautta ennen lakkoa. Esimiehen työvuorossa olleet alaiset olivat töissä tuotantotyöntekijöiden ollessa lakossa.

Ammattiosaston vastuu

Työnantaja on vaatinut 13.10.2014 pääluottamusmiestä ryhtymään välittömästi toimiin työrauhan palauttamiseksi tehtaalle. Työnantajan tiedossa ei ole, että ammattiosasto tai se edustajat olisivat ryhtyneet mihinkään toimiin työtaistelun estämiseksi tai työrauhan palauttamiseksi. Mikäli joihinkin työnantajalle tuntemattomiksi jääneisiin toimenpiteisiin olisikin ryhdytty, ovat ne olleet riittämättömiä työrauhan palauttamiseksi.

VASTAUS

Vastaus kannevaatimuksiin

Metallityöväen Liitto ry ja Lapin TL Metallityöväen ammattiosasto ry ovat vaatineet, että kanne hylätään ja Teknologiateollisuus ry velvoitetaan korvaamaan niiden oikeudenkäyntikulut korkoineen.

Kanteen kiistämisen perusteet

Mielenilmaus ei kohdistunut työehtosopimukseen lainkaan. Mielenilmauksen syynä oli työnantajan päätös siirtää polvivaivainen trukkikuski seisomatyöhön. Trukkikuski oli työskennellyt yli 20 vuotta yksinomaan trukinajossa. Työntekijät olivat epäilleet esimiehen työnjohtokykyä aiemminkin. Työnjohto-oikeus ei voi ulottua lainvastaisiin menettelyihin. Mielenilmauksella on ainoastaan vastustettu lainvastaista syrjintää sekä työturvallisuuden ja terveyden vaarantamista.

Ammattiosaston vastuu

Ammattiosaston ei voida katsoa laiminlyöneen valvontavelvoitettaan, koska ammattiosastoa edustava pääluottamusmies on välittömästi vedonnut edustamiinsa työntekijöihin työrauhan säilyttämiseksi. Pääluottamusmies ja työpaikan kaikki kolme muuta ammattiosaston edustajaa jatkoivat keskeytyksettä tehtävissään.

Hyvityssakon määrä

Mahdollisen hyvityssakon määrässä tulee ottaa vähentävinä seikkoina huomioon työnantajaa edustaneen alimman esimiehen työntekijöiden yhdenvertaisuudesta, työturvallisuudesta ja terveydestä piittaamaton menettely, johon mielenilmaus kokonaisuudessaan kohdistui sekä se riidaton seikka, että mielenilmauksen aiheuttaneen esimiehen on todettu olleen esimieskoulutuksen tarpeessa.

TYÖTUOMIOISTUIMEN RATKAISU

Perustelut

Työtaistelutoimenpiteet ja niiden kohdistuminen työehtosopimukseen

Pintos Oy:ssä järjestettiin edellä kuvatuin tavoin työtaistelu, joka alkoi maanantaina 13.10.2014 klo 10.00 ja päättyi tiistaina 14.10.2014 klo 6.00.

Lakon syynä on ollut työntekijöiden tyytymättömyys tehtaan varaston/lähettämön esimiehen toimintaan, kun polvivaivainen trukinkuljettaja on siirretty seisomatyöhön. Lakko on siten työtaistelutoimenpiteenä kohdistunut työehtosopimuksen työnjohto-oikeutta koskevaan määräykseen. Lakon syyksi esitetyt, yhden työntekijän kohteluun liittyvät näkökohdat eivät vaikuta kollektiivisen toimenpiteen arviointiin työrauhavelvollisuuden rikkomisena.

Ammattiosaston vastuu

Lapin TL Metallityöväen ammattiosasto ry:n toimia ei voida pitää riittävinä sille kuuluvan valvontavelvollisuuden täyttämiseksi. Ammattiosasto on siten laiminlyönyt valvontavelvollisuutensa.

Hyvityssakko

Vastaajan mukaan hyvityssakkoa alentavina seikkoina tulee ottaa huomioon esimiehen työntekijöiden yhdenvertaisuudesta, työturvallisuudesta ja terveydestä piittaamaton menettely. Työtuomioistuimelle ei ole esitetty asiasta sellaista selvitystä, joka antaisi aiheen määrätä hyvityssakko tavanomaisista perusteista poiketen. Hyvityssakon määrää arvioitaessa on otettu huomioon työtaistelutoimenpiteen kesto, siihen osallistuneiden määrä, ammattiosaston koko ja muut työehtosopimuslain 10 §:ssä mainitut seikat.

Oikeudenkäyntikulut

Lapin TL Metallityöväen ammattiosasto ry on jutun hävitessään työtuomioistuimesta annetun lain 33 a §:n nojalla velvollinen korvaamaan Teknologiateollisuus ry:n oikeudenkäyntikulut. Oikeudenkäyntikuluvaatimus on määrältään myönnetty.

Tuomiolauselma

Työtuomioistuin tuomitsee työehtosopimuslain 8, 9 ja 10 §:n nojalla Lapin TL Metallityöväen ammattiosasto ry maksamaan Teknologiateollisuus ry:lle hyvityssakkoa valvontavelvollisuutensa laiminlyömisestä 900 euroa.

Lapin TL Metallityöväen ammattiosasto ry velvoitetaan korvaamaan Teknologiateollisuus ry:n oikeudenkäyntikulut 744 eurolla, mille määrälle on maksettava korkolain 4 §:n 1 momentin mukaista viivästyskorkoa kuukauden kuluttua tuomion antopäivästä lukien.

Asian ratkaisemiseen ovat osallistuneet Wirén puheenjohtajana sekä Almgrén, Nyyssölä, Lindström, Lehto ja Koskinen jäseninä. Esittelijä on ollut Anttila.

Tuomio on yksimielinen.

Sivun alkuun