Finlex - Etusivulle
Työtuomioistuin

16.5.2013

Työtuomioistuin

Työtuomioistuimen ratkaisut ja lausunnot vuodesta 1970

TT:2013-72

Asiasanat
Lakko, Työrauhavelvollisuuden rikkominen
Tapausvuosi
2013
Antopäivä
Diaarinumero
R 92/13,R 93/13

Helsingin postikeskuksen työntekijöiden lakko oli vastalause työnantajan päätökselle aloittaa kirjelähetysten osoitekorjausten tekemistä koskeva kokeilu ulkomailla. Työtaistelu oli kohdistunut työehtosopimuksen määräykseen, jonka mukaan työnantajalla on oikeus johtaa ja jakaa työtä sekä ottaa ja erottaa työntekijä.

Toimihenkilöliiton ja sen alayhdistyksen oli myönnetty rikkoneen lakon yhteydessä työrauhavelvollisuutensa.

TYÖTUOMIOISTUIN TUOMIO Nro 72

KANTAJA

Palvelualojen työnantajat PALTA ry

VASTAAJA

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry

KUULTAVA

Postiliiton Pasilan osasto ry

ASIA

Työrauhavelvollisuuden rikkominen

KANNE

Vaatimukset

Palvelualojen työnantajat PALTA ry on vaatinut, että työtuomioistuin

  • tuomitsee Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry:n hyvityssakkoon ensisijaisesti työrauhavelvollisuuden rikkomisesta ja toissijaisesti valvontavelvollisuuden laiminlyönnistä,
  • tuomitsee Postiliiton Pasilan osasto ry:n hyvityssakkoon ensisijaisesti työrauhavelvollisuuden rikkomisesta ja toissijaisesti valvontavelvollisuuden laiminlyönnistä ja
  • velvoittaa Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry:n ja Postiliiton Pasilan osasto ry:n yhteisvastuullisesti korvaamaan Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n oikeudenkäyntikulut 1.600 eurolla laillisine korkoineen.

Perusteet

Työtaistelutoimenpiteet ja niiden kohdistuminen työehtosopimukseen

Työtaistelut liittyvät Itella Postin päätökseen aloittaa kokeilu Hollannin postin kanssa. Kokeilu koskee kirjelähetysten osoitekorjauksiin liittyvää niin sanottua videokoodausta. Lakko on alkanut Helsingin postikeskuksessa 6.5.2013 kello 15, jolloin iltavuorosta poistui 17 työntekijää ja yövuorosta 107 työntekijää. Edelleen 7.5.2013 aamuvuorosta poistui 129 työntekijää. Työtaistelu päättyi 7.5.2013 kello 15. Lakko alkoi uudelleen 7.5.2013 kello 18, jolloin 225 työntekijää poistui työpaikalta, ja päättyi samana päivänä kello 23.

Lakoilla on pyritty painostamaan työnantajaa työnjohto-oikeuden käyttämistä koskevassa asiassa. Lakko on siten kohdistunut Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n ja Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry:n välillä solmitun posti- ja logistiikka-alan työehtosopimuksen 2010 - 2013 2 §:n 1 kohtaan, jonka mukaan työnantajalla on oikeus johtaa ja jakaa työtä sekä ottaa ja erottaa työntekijä.

Ammattijärjestöjen vastuu

Ammattiosaston puheenjohtajana toimiva pääluottamusmies on ollut toimeenpanemassa työtaisteluja. Lisäksi työtaistelun jatkuessa luottamusmiehet eivät ole ryhtyneet mihinkään toimenpiteisiin työrauhan turvaamiseksi. Työtaistelun toimeenpannut pääluottamusmies on lisäksi ammattiliiton liittohallituksen jäsen.

Palvelualojen työnantajat PALTA ry on kehottanut Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry:tä ryhtymään aktiivisiin toimenpiteisiin lakon estämiseksi sekä sen jatkumisen estämiseksi, mutta se ei ole ryhtynyt minkäänlaisiin aktiivisiin toimenpiteisiin työtaistelun estämiseksi.

Hyvityssakko

Lakoista on aiheutunut työnantajalle merkittävät taloudelliset vahingot. Hyvityssakkoja korottavana seikkana on lisäksi otettava huomioon työtaisteluun osallistuneiden työntekijöiden suuri määrä.

Koska kuultavana olevan ammattiosaston tahallinen työrauhamääräysten rikkominen osoittaa vakavaa piittaamattomuutta lainsäädäntöä kohtaan, hyvityssakko tulee tuomita täysimääräisenä.

VASTAUS

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry on vastauksessaan, johon Postiliiton Pasilan osasto ry on osaltaan yhtynyt, myöntänyt vastaajan ja kuultavan rikkoneen asiassa työehtosopimuslain 8 §:n mukaisen työrauhavelvoitteensa. Hyvityssakko tulisi kuitenkin jättää tuomitsematta työehtosopimuslain 10 § 1 momentin tarkoittamista jäljempänä mainittavista erityisistä syistä johtuen tai hyvityssakkoa tuomittaessa tulisi ainakin ottaa huomioon jäljempänä mainittavat hyvityssakkoa alentavat asianhaarat. Lakkoja koskevat tosiseikat ovat riidattomat.

Ammattiosasto oli tehnyt päätöksen tiedottaa Helsingin postikeskuksen työntekijöille Itella Postin yhteistoimintamenettelyistä koskien niin sanottua videokoodausta ja sen siirtoa halvempien työvoimakustannusten maahan. Ammattiosaston puheenjohtajana toimiva pääluottamusmies on tiedottanut asiasta henkilöstölle jokaisen työvuoron alkaessa aloittaen yövuorosta 6.5.2013 päättyen iltavuoroon 7.5.2013. Ammattiosaston puheenjohtajana toimiva pääluottamusmies ei ole missään vaiheessa yllyttänyt työntekijöitä poistumaan työpaikalta. Ulosmarssit ovat poliittisia ja kohdistuvat valtio-omistajaan eikä työnantaja Itella Postiin.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry sai tiedon 6.5.2013 alkaneen yövuoron ulosmarssista kyseisen yön aikaan. Liiton saaman tiedon mukaan ulosmarssi oli tapahtunut spontaanisti ja aamuvuoron oli tarkoitus tulla töihin normaalisti. Aamuvuoron 7.5.2013 ulosmarssin jälkeen työnantajaliitto lähetti valvontakirjeen, jonka perusteella työntekijäliiton puheenjohtaja sekä liittosihteeri olivat yhteydessä pääluottamusmieheen, työsuojeluvaltuutettuun sekä useampaan postikeskuksen luottamusmieheen, jotta työrauhavelvoitteen laiminlyönti saataisiin keskeytettyä. Näistä toimista myös ilmoitettiin työnantajaliittoon ja yrityksen johtoon niin sähköpostitse kuin puhelimitse. Iltavuoro tulikin 7.5.2013 normaalisti töihin, mutta se poistui työpaikalta muutama tunti työvuoron alkamisen jälkeen. Työntekijäliitto on Helsingin postikeskuksen ulosmarssien aikana ollut myös aktiivisesti yhteydessä Oulun alueen edunvalvojiin, jotta ulosmarssien leviäminen muihin postikeskuksiin saatiin estettyä.

Erityisestä syystä voidaan hyvityssakko jättää tuomitsematta. Mielenilmauksesta ei koitunut työnantajalle kanteessa ilmoitettua suurta taloudellista vahinkoa. Lyhytkestoisen mielenilmauksen aiheuttamat ruuhkat on jo tähän mennessä suurelta osin purettu. Mahdollista hyvityssakkoa tuomittaessa tulisi ottaa huomioon sitä alentavana seikkana myös ulosmarssien poliittinen luonne, jonka yhteydessä ei minkäänlaisia vaateita esitetty työnantajan suuntaan.

Postiliiton Pasilan osasto ry:n työssä käyvien jäsenten määrä on 1000-1500.

TODISTELU

Kantajan kirjalliset todisteet

1. Tiedote Helsingin- ja Oulun postikeskuksien henkilöstölle 24.4.2013
2. Postiliiton Pasilan osasto ry:n toimikunnan tiedote
3. Helsingin sanomien artikkeli 7.5.2013
4. Valvontakirje 7.5.2013

Vastaajan kirjalliset todisteet

1. Sähköpostiketju 7.5.2013
2. Ammattiliiton puheenjohtajan sähköpostiviesti 7.5.2013
3. Viisi lehtileikettä

TYÖTUOMIOISTUIMEN RATKAISU

Perustelut

Työtaistelutoimenpiteet ja niiden kohdistuminen työehtosopimukseen

Itella Postin Helsingin postikeskuksen työntekijät ovat olleet kanteessa kerrotuin tavoin lakossa 6. ja 7.5.2013.

Lakoilla on pyritty painostamaan työnantajaa asiassa, josta päättäminen työehtosopimuksen mukaan kuuluu työnantajalle. Lakot ovat siten kohdistuneet työehtosopimuksen 2 §:n 1 kohdan määräykseen, jonka mukaan työnantajalla on oikeus johtaa ja jakaa työtä sekä ottaa ja erottaa työntekijä.

Ammattiosaston ja työntekijäliiton vastuu

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry on myöntänyt vastaajan ja kuultavan rikkoneen lakon yhteydessä työrauhavelvollisuutensa.

Hyvityssakot

Työehtosopimuslain 10 §:n 1 momentissa tarkoitettuja erityisiä syitä jättää hyvityssakot tuomitsematta ei ole. Tuomittavien hyvityssakkojen määrissä on otettu huomioon työtaistelun laajuus sekä muut mainitun lainkohdan nojalla huomioon otettavat seikat.

Oikeudenkäyntikulut

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry ja Postiliiton Pasilan osasto ry ovat työtuomioistuimesta annetun lain 33a §:n nojalla jutun hävitessään velvolliset korvaamaan Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n oikeudenkäyntikulut. Kulujen määräksi on ilmoitettu 1.600 euroa. Määrä on myönnetty.

Tuomiolauselma

Työtuomioistuin tuomitsee työehtosopimuslain 8, 9 ja 10 §:n nojalla Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry:n ja Postiliiton Pasilan osasto ry:n maksamaan hyvityssakkoa Palvelualojen työnantajat PALTA ry:lle työrauhavelvollisuuden rikkomisesta, Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry:n 3.500 euroa ja Postiliiton Pasilan osasto ry:n 3.500 euroa.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ry ja Postiliiton Pasilan osasto ry velvoitetaan yhteisvastuullisesti korvaamaan Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n oikeudenkäyntikulut 1.600 eurolla, jolle on maksettava viivästyskorkoa korkolain 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaan siitä lähtien, kun kuukausi on kulunut työtuomioistuimen tuomion antopäivästä.

Asian ratkaisemiseen ovat osallistuneet Ruikka puheenjohtajana sekä Jalanko, Äimälä, Forss, Forsén, Kuoppamäki jäseninä. Esittelijä on ollut Salonen.

Tuomio on yksimielinen.

Sivun alkuun