Finlex - Etusivulle
Työtuomioistuin

16.1.2013

Työtuomioistuin

Työtuomioistuimen ratkaisut ja lausunnot vuodesta 1970

TT:2013-4

Asiasanat
Lakko, Työtaistelu, Valvontavelvollisuus
Tapausvuosi
2013
Antopäivä
Diaarinumero
R 114/12

Lakko oli ollut mielenilmaus yhtiön ilmoittamasta yt-neuvottelujen aloittamisesta. Työtaistelu oli siten kohdistunut työehtosopimuksen osana noudatettavan yleissopimuksen työnjohto-oikeutta koskevaan määräykseen, jonka mukaan työnantajalla on oikeus määrätä työn johtamisesta.

Ammattiosasto oli laiminlyönyt lakkojen yhteydessä valvontavelvollisuutensa.

TYÖTUOMIOISTUIN TUOMIO Nro 4

KANTAJA

Teknologiateollisuus ry

VASTAAJA

Metallityöväen Liitto ry

KUULTAVA

Rautaruukin Työntekijäin ammattiosasto ry

ASIA

Valvontavelvollisuuden laiminlyöminen

KANNE

Vaatimukset

Teknologiateollisuus ry on vaatinut, että työtuomioistuin

  • tuomitsee Rautaruukin Työntekijäin ammattiosasto ry:n työehtosopimuksen ja työehtosopimuslain mukaisten velvollisuuksiensa laiminlyönnistä hyvityssakkoon ja
  • velvoittaa Rautaruukin Työntekijäin ammattiosasto ry:n korvaamaan Teknologiateollisuus ry:n oikeudenkäyntikulut 726 eurolla korkolain 4 §:n 1 momentin mukaisine korkoineen 30 päivän kuluttua työtuomioistuimen tuomion antamisesta lukien.

Perusteet

Rautaruukki Oyj ilmoitti 27.9.2012, että yhtiön teräsliiketoiminta Ruukki Metals aloittaa yt-neuvottelut koskien toimintojensa tehostamista. Neuvottelujen piirissä ilmoitettiin olevan pääosan Ruukki Metalsin Suomen tuotanto-organisaatiosta eli yhteensä noin 3.500 henkilöä. Suurimmat neuvottelujen piirissä olevat yksiköt olivat ilmoituksen mukaan Raahen tehdas ja Hämeenlinnan tehdas.

Samana päivänä 27.9.2012 kello 12 yhtiön Raahen tehtaan leikatut levytuotteet -yksikön työntekijät aloittivat työtaistelun, joka päättyi 28.9.2012 kello 6. Yksikön osastoluottamusmies ilmoitti työtaistelun syyksi alkavat yt-neuvottelut. Seuraavana päivänä 28.9.2012 kello 8.30 lakko laajeni koskemaan koko tehtaan työntekijöitä. Lakko päättyi 30.9.2012 ja työntekijät palasivat töihin normaalisti 1.10.2012 kello 6. Lakon laajenemisesta ilmoitti pääluottamusmies. Taustalla oli yt-neuvottelujen alkaminen yhtiössä. Työtaisteluun osallistui 27.9.2011 yhteensä 31 työntekijää ja 28.9.2012 yhteensä 670 työntekijää, jotka pääsääntöisesti kuuluvat Rautaruukin Työntekijäin ammattiosasto ry:hyn. Luottamusmiehet eivät osallistuneet lakkoon. Työtaistelun alettua 27.9.2012 työnantajan edustaja vaati luottamusmieheltä ja pääluottamusmieheltä välittömiä toimenpiteitä työrauhan palauttamiseksi. Vaatimus työrauhan palauttamisesta toistettiin lakon laajennettua 28.9.2012.

Lakolla pyrittiin painostamaan työnantajaa työehtosopimusmääräysten vastaisesti suostumaan työntekijäpuolen mielen mukaisiin ratkaisuihin asiassa, joka kuuluu työnantajan työnjohto-oikeuden piiriin. Työtaistelu kohdistui voimassa olevan työehtosopimuksen työnjohto-oikeutta koskevaan määräykseen, jonka mukaan työnantajalla on oikeus ottaa toimeen ja erottaa työntekijä ja määrätä työn johtamisesta.

Työtaistelun johdosta yhtiö menetti yhteensä 4 959 työtuntia ja työtaistelusta aiheutui noin 815.000 euron vahingot.

Rautaruukin Työntekijäin ammattiosasto ry tai sen edustajat eivät ole ryhtyneet riittäviin toimenpiteisiin lakon estämiseksi tai päättämiseksi ja työrauhan palauttamiseksi. Ammattiosasto on laiminlyönyt valvontavelvollisuutensa.

VASTAUS

Vastaus kannevaatimuksiin

Metallityöväen Liitto ry on vastauksessaan, johon Rautaruukin Työntekijäin ammattiosasto ry on osaltaan yhtynyt, kiistänyt kanteen ja vaatinut sen hylkäämistä.

Kanteen kiistämisen perusteet

Kanteessa esitetyt tiedot työnseisauksiin osallistuneiden lukumääristä pitävät paikkansa.

Työnseisaus 27.9.2012 päättyi jo kello 13.30, jolloin iltavuoro saapui normaalisti töihin. Mielenilmaus kesti siten vain 1,5 tuntia ja koski vain yhden osaston 31 työntekijää. Mielenilmauksen syystä ei pääluottamusmiehellä tai kenelläkään muullakaan luottamushenkilöllä ollut tietoa. Luottamusmies ei ollut ilmoittanut työnseisauksen syyksi yt-neuvotteluja. Luottamusmies ei ilmoittanut mitään syytä, koska ei sitä tiennyt. Syy on ilmeisesti ollut jokin väärinkäsitys työpaikalla. Pääluottamusmies ja muut luottamusmiehet ryhtyivät välittömästi toimiin mielenilmauksesta tiedon saatuaan. Aamuvuoron työntekijöitä ei onnistuttu saamaan takaisin työpaikalle, mikä ei liene yllättävää, kun työvuoroa oli enää 1,5 tuntia jäljellä. Sen sijaan iltavuoro ja yövuoro saapuivat normaalisti töihin.

Seuraavan päivän 28.9.2012 poissaolo kesti vain kyseisen päivän. Työntekijät palasivat 29.9.2012 kello 6 normaalisti töihin. Tekemättä jätetyt työvuorot eivät johtuneet alkavista yt-neuvotteluista. Työntekijät eivät pyrkineet painostamaan työnantajaa millään tavoin. Kyseessä ei siten ole työtaistelu, vaan eräänlainen kollektiivinen luvaton poissaolo työstä. Työnantajalle oli ilmoitettu, että poissaolon syynä oli ylimmän johdon hirvijahdin tukeminen.

Kumpikaan työnseisaus ei kohdistunut työnantajan työnjohto- ja valvontaoikeuteen.

Mahdollisen hyvityssakon määrässä on ensimmäisen lakon osalta huomioitava se, että siinä vaiheessa, kun luottamusmiehet saivat tietää työntekijöiden poistumisesta työpaikalta, he ryhtyivät välittömiin toimiin työrauhan palauttamiseksi. He onnistuivat saamaan ilta- ja yövuoron normaalisti töihinsä. Vastaaja pitää esitetyn vahingon määrää liioitellun suurena. Työntekijöiden oltua luvatta poissa työstä jäi vain valssaaminen tekemättä. Tekemättä jäänyt valssaaminen saatiin kurottua kiinni seuraavien työpäivien aikana. Vahingon määrästä lienee jäänyt vähentämättä myös säästyneet palkkakustannukset.

Ammattiosastolla on 2 184 maksavaa jäsentä.

TYÖTUOMIOISTUIMEN RATKAISU

Perustelut

Työtaistelutoimenpiteet ja niiden kohdistuminen työehtosopimukseen

Rautaruukki Oyj:n Raahen tehtaan leikatut levytuotteet -yksikön työntekijät aloittivat työtaistelun 27.9.2012 kello 12, johon osallistui 31 työntekijää. Lakko laajeni seuraavana päivänä 28.9.2012 kello 8.30 koskemaan koko tehtaan työntekijöitä ja siihen osallistui 670 työntekijää. Siltä osin kuin lakon kesto on jäänyt riitaiseksi, tuomion perusteeksi on muun näytön puuttuessa katsottu vastaajan riidattomaksi myöntämä kestoaika. Näin ollen lakko keskeytyi 27.9.2012 kello 13.30 ja jatkui 28.9.2012 kello 8.30 päättyen 29.9.2012 kello 6.

Yhtiön ilmoitettua 27.9.2012 tehdasta koskevien yt-neuvottelujen aloittamisesta ovat tehtaan työntekijät aloittaneet lakon. Kun työtaisteluun on ryhdytty heti työnantajan ilmoituksen jälkeen, työnantaja on voinut perustellusti ymmärtää, että lakko on ollut mielenilmaus yhtiön ilmoittamasta yt-neuvottelujen aloittamisesta. Siten työtuomioistuin katsoo, että työtaistelu on kohdistunut teknologiateollisuuden työehtosopimuksen osana noudatettavan yleissopimuksen työnjohto-oikeutta koskevaan määräykseen, jonka mukaan työnantajalla on oikeus määrätä työn johtamisesta.

Ammattiosaston vastuu

Vastauksessa selostettuja tehtaan luottamusmiehen ja pääluottamusmiehen toimenpiteitä ei voida ottaen huomioon työnseisauksen kesto pitää riittävinä ammattiosastolle työehtosopimuslain mukaan kuuluvan valvontavelvollisuuden täyttämiseksi. Tämän vuoksi ammattiosasto on laiminlyönyt valvontavelvollisuutensa.

Oikeudenkäyntikulut

Jutun hävitessään on Rautaruukin Työntekijäin ammattiosasto ry työtuomioistuimesta annetun lain 33a §:n 2 momentin nojalla velvollinen korvaamaan Teknologiateollisuus ry:n oikeudenkäyntikulut. Kulujen määräksi on ilmoitettu 726 euroa. Määrä on myönnetty.

Tuomiolauselma

Työtuomioistuin tuomitsee työehtosopimuslain 8, 9 ja 10 §:n nojalla Rautaruukin Työntekijäin ammattiosasto ry:n maksamaan Teknologiateollisuus ry:lle valvontavelvollisuuden laiminlyönnistä hyvityssakkoa 5.500 euroa.

Rautaruukin Työntekijäin ammattiosasto ry velvoitetaan korvaamaan Teknologiateollisuus ry:n oikeudenkäyntikulut 726 eurolla, jolle on maksettava viivästyskorkoa korkolain 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaan siitä lähtien, kun kuukausi on kulunut työtuomioistuimen tuomion antopäivästä.

Asian ratkaisemiseen ovat osallistuneet Ruikka puheenjohtajana sekä Siitonen, Äimälä, Pärssinen, Lehto ja Kirvesniemi jäseninä. Esittelijä on ollut Salonen.

Tuomio on yksimielinen.

Sivun alkuun