TT:2013-192
- Asiasanat
- Työehtosopimuksen soveltamisala, Työehtosopimuksen tulkinta, Ylempi toimihenkilö
- Tapausvuosi
- 2013
- Antopäivä
- Diaarinumero
- R 86/13
Työnantaja oli 1.2.2012 alkaen katsonut, että energiavalvomossa physical trader -nimikkeellä työskentelevien toimihenkilöiden tehtävät olivat ylemmän toimihenkilön tehtäviä. Tätä ennen energiavalvomossa työskennelleiden käyttömestarin ja vuorokäyttöinsinöörin tehtävät olivat riidattomasti olleet toimihenkilötehtäviä.
Koska tehtävä oli aikaisemmin ollut toimihenkilötehtävä, oli sen sisällössä, vaativuudessa ja vastuullisuudessa täytynyt tapahtua muutoksia, että se voitaisiin katsoa ylemmän toimihenkilön tehtäväksi. Physical traderien tehtävissä ja vastuissa tapahtuneet muutokset olivat kokonaisuutena arvioiden vähäisiä ja heidän tehtävänsä olivat pääosin samansisältöisiä kuin käyttömestarin ja vuorokäyttöinsinöörin tehtävät olivat aikaisemmin olleet. Näin ollen heidän työsuhteissaan oli sovellettava paperiteollisuuden toimihenkilösopimusta.
KANTAJA
Ammattiliitto Pro ry
VASTAAJA
Metsäteollisuus ry
KUULTAVA
UPM-Kymmene Oyj
ASIA
Työehtosopimuksen tulkintaa koskeva riita
KÄSITTELY TYÖTUOMIOISTUIMESSA
Suullinen valmistelu 21.8.2013.
Pääkäsittely 18.11.2013.
TYÖEHTOSOPIMUKSEN MÄÄRÄYKSET
Metsäteollisuus ry:n ja Toimihenkilöunioni TU ry:n (sittemmin Ammattiliitto Pro ry) välillä 1.4.2010 - 31.3.2012 voimassa olleessa ja 1.4.2012 - 30.4.2014 voimassa olevassa paperiteollisuuden toimihenkilösopimuksessa on muun ohessa seuraavat määräykset:
1 §
Soveltamisala
Tämän työehtosopimuksen piiriin kuuluvat Metsäteollisuus ry:n jäsenten paperiteollisuutta harjoittavien yksiköiden palveluksessa olevat, toimihenkilötehtävissä toimivat henkilöt. Sopimusta sovelletaan myös paperiteollisuutta harjoittavien yritysten puunhankintaorganisaatioiden toimistotehtävissä työskenteleviin toimihenkilöihin. Pääkonttoreissa, konsernihallinnossa, integroiduissa yksiköissä, erillisissä myynti- ja suunnittelukonttoreissa sekä tutkimus- ja koulutuslaitoksissa työskentelevät toimihenkilöt kuuluvat sopimuksen piiriin, mikäli heidän tehtävänsä kuuluvat pääasiallisesti paperiteollisuuden toimialaan.
Sopimus ei koske toimihenkilöitä, jotka kuuluvat yrityksen johtoon tai jotka edustavat työnantajaa toimihenkilöiden palkka- ja työehtoja määriteltäessä, eikä henkilöitä, joilla on itsenäinen asema sekä hallinnollinen, taloudellinen tai toiminnallinen vastuu yrityksessä tai sen huomattavassa osassa sekä asemaltaan niihin verrattavia henkilöitä. Lisäksi tällaisia ovat keskisuuressa tuotannollista toimintaa harjoittavassa yritysorganisaatiossa ns. "osastopäällikkötasoon" luettavat henkilöt, joilla on edellä mainittu asema. Yritysorganisaatiossa voi myös olla edellä sanotulla tasolla tai sitä ylemmällä henkilöitä, joilla ei ole esimiesvastuuta, mutta jotka edustavat asiantuntemusta tietyllä erikoisalalla (ns. spesialistit) ja jotka tästä syystä ja asemansa itsenäisyyden puolesta rinnastetaan edellä mainittuihin henkilöihin. Suurissa yrityksissä organisaatiotasoja on luonnollisesti useampia, ja siten myös sopimuksen soveltamisalan ulkopuolelle voi jäädä useammalla organisaatiotasolla toimivia henkilöitä, edellyttäen, että muut tässä kappaleessa todetut edellytykset ovat olemassa.
Sopimuksen soveltamisalan tulkitsemisessa ei ole koulutuksellista alarajaa. Tämän sopimuksen piiriin kuuluvat henkilöt, jotka vakinaisesti toimivat työnantajan edustajana työntekijöihin nähden ja jotka työnantajalle kuuluvaa oikeutta ja valtaa käyttäen jakavat, johtavat, valvovat ja tarkkailevat työtä ottamatta säännöllisesti osaa itse työhön tai vaikkakin säännöllisesti, mutta kuitenkin suhteellisen pienen osan työajastaan käyttävät muiden kuin toimihenkilölle varsinaisesti kuuluvien töiden suorittamiseen.
Pöytäkirjamerkintä 1:
Soveltamisala on tehtäväkohtainen. Sopimuksen tehtäväkohtaisuudesta johtuu, ettei henkilön koulutustasolla, annetulla tilastonimikkeellä tai palkanmaksutavalla ole ratkaisevaa merkitystä ratkaistaessa kysymystä siitä, minkä sopimuksen piiriin henkilö kuuluu.
Tämä merkitsee sitä, että esim. korkeakoulu-, ammattikorkeakoulu- tai muun erityiskoulutuksen saanut toimihenkilö kuuluu tämän sopimuksen piiriin, mikäli toimi sisältönsä perusteella kuuluu tämän sopimuksen piiriin.
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
Pöytäkirjamerkintä 3:
Sopijapuolet ovat yhtä mieltä siitä, että tämän työehtosopimuksen soveltamisala on sama kuin runkosopimuksen 1998 - 1999 ja yleissopimuksen 1998 - 1999 soveltamisala.
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
ASIAN TAUSTA
Asiassa on kysymys siitä, olisiko UPM-Kymmene Oyj:n Tampereella sijaitsevassa energiavalvomossa/fyysisen kaupankäynnin tiimissä keskeytymättömässä kolmivuorotyössä physical trader -nimikkeellä työskentelevien henkilöiden työsuhteissa heidän työtehtävänsä huomioon ottaen tullut soveltaa paperiteollisuuden toimihenkilösopimusta. Työnantajan tulkinnan mukaan mainitut henkilöt ovat paperiteollisuuden toimihenkilösopimuksessa tarkoitettuja spesialisteja, jotka edustavat asiantuntemusta energian tuotannossa ja myynnissä ja jotka tästä syystä asemansa itsenäisyyden puolesta jäävät työehtosopimuksen soveltamispiirin ulkopuolelle.
Metsäteollisuus ry:n jäsenyrityksen UPM-Kymmene Oyj:n energiavalvomo siirrettiin 2.5.2011 Jämsänkoskelta Tampereelle. Energiavalvomossa (nykyiseltä nimeltään Physical Trading Short-term) työskentelee osastopäällikkötasoisen esimiehen alaisuudessa kahdeksan physical trader -nimikkeellä työskentelevää henkilöä.
Vuodesta 2003 alkaen 1.2.2012 saakka valvomossa työskennelleet valvomon käyttömestari ja valvomon vuorokäyttöinsinööri on katsottu toimihenkilöiksi.
Paikallisessa erimielisyysmuistiossa UPM-Kymmene Oyj toteaa, että physical traderin työnkuvassa on kolme avaintehtävää: 1) omien voimalaitosten tuotannonsuunnittelu, 2) kaupankäynti Nord Poolissa ja 3) sähkötaseen ylläpito verkossa ja kaupankäynti jälkimarkkinoilla.
Physical traderien toimenkuvaan liittyvät riidattomat seikat
Physical traderit työskentelevät keskeytymättömässä kolmessa vuorossa siten, että kello 8-16 valvomossa työskentelee kaksi henkilöä, joista toinen ns. kaupankävijä, ja muina aikoina yksi henkilö. Kaikki ovat vuorollaan päivävuorossa, joka vastaa neljäsosaa kokonaistyöajasta.
Nord Pool on Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan sähköpörssi. Suomalainen Fingrid Oyj omistaa siitä osan. Nord Pool on niin sanottu raaka-ainepörssi, eli siellä käydään kauppaa arvopapereiden asemesta muilla hyödykkeillä, tässä tapauksessa sähköllä. Nord Poolin keskeiset kauppapaikat ovat seuraavan päivän sähkön hinnan tunnin tarkkuudella määräävä Spot-markkina (day-ahead market) ja Elbas-markkina (intraday market), jolla tuotetaan energian tarjonnan ja kysynnän tasapainon saavuttamista päivän sisällä. Lisäksi kantaverkkoyhtiöt, Suomessa Fingrid, ylläpitävät säätömarkkinoita. UPM Energia toimii kaikilla edellä mainituilla markkinoilla. Kaupankäyntikierros Nord Poolissa sulkeutuu kello 13 Suomen aikaa eli kaupat tehdään päivittäin kello 13 mennessä sen jälkeen, kun tehtaiden tuotanto- ja kulutusennusteet on lukittu kello 11. UPM:n physical traderit lähettävät päivittäin Nord Pooliin tarjouksensa, jossa he kertovat, millä hinnalla ja kuinka suuren määrän he ovat valmiita myymään sähköä kullakin tunnilla.
Markkina-analyysitiimi analysoi markkinatilannetta ja physical traderit keskustelevat heidän kanssaan markkinatilanteesta joka arkipäivä. Keskustelut käydään englanniksi tai suomeksi riippuen siitä, kuka on töissä markkina-analyysin puolella. Traderit ovat töissä joka päivä, markkina-analyysi maanantaista perjantaihin. Keskustelua ei käydä lauantaina eikä sunnuntaina ja muina juhlapyhinä. Kaupanteon jälkeen back office -tiimi tarkistaa kaupat ja hoitaa siihen liittyvän rahaliikenteen. Mid-term henkilö optimoi vesivoiman tuotannon viikkotasolla parhaan mahdollisen tuoton saamiseksi. Viikkotason suunnitelma lähetetään energiavalvomoon, jossa physical traderit jakavat suunnitelman päivätasolle, suunnittelevat millä kauppapaikalla vesivoima myydään (Spot/Elbas/säätömarkkina) ja ajavat tuotannon vesivoimalaitoksilla.
Kaikkia energialiiketoiminnassa työskennelleitä on koulutettu ns. Energy Academy -moduuleissa. Kaikki koulutukset eivät ole kestäneet koko päivää.
KANNE
Vaatimukset
Ammattiliitto Pro ry on vaatinut, että työtuomioistuin
- vahvistaa, että UPM-Kymmene Oyj:n tulee soveltaa paperiteollisuuden toimihenkilösopimusta yhtiön energialiiketoiminnassa Tampereella sijaitsevassa energiavalvomossa/fyysisen kaupankäynnin tiimissä (Physical Trading Short-term) keskeytymättömässä kolmivuorotyössä physical trader -nimikkeellä työskenteleviin toimihenkilöihin ja
- velvoittaa Metsäteollisuus ry:n korvaamaan Ammattiliitto Pro ry:n oikeudenkäyntikulut 9.603,70 (kulut 1726,60 ja palkkio 7877,10) eurolla korkolain 4 §:n 1 momentin mukaisine viivästyskorkoineen kuukauden kuluttua tuomion antopäivästä lukien.
Perusteet
Tausta
UPM-Kymmene Oyj on katsonut physical trader -nimikkeellä työskentelevät toimihenkilöt ylemmiksi toimihenkilöiksi 1.2.2012 alkaen. Tätä ennen physical trader -tehtävää, nimikkeeltään valvomon käyttömestari/valvomon vuorokäyttöinsinööri siitä riippuen, oliko toimenhaltijalla insinöörin koulutus vai ei, oli hoidettu toimihenkilötehtävänä. Aiemmin työ oli historiallisista syistä johtuen kuulunut paperin työntekijäsopimuksen soveltamisalan piiriin. Toimenkuvauksessa, jota käytettiin neuvoteltaessa siitä, että tehtävä on toimihenkilötehtävä, valvomon käytönvalvojan tehtävät vastaavat nykyisen physical trader -tehtävän sisältöä.
Tehtävän asemassa ja vaativuudessa ei ole tapahtunut sellaisia muutoksia, jotka olisivat siirtäneet tehtävän ylemmän toimihenkilön tehtäväksi. UPM-Kymmene Oyj on käytössään olevaa palkkausjärjestelmää tehtävään soveltaessaan pisteyttänyt tehtävän tasolle, joka on toimihenkilötehtävissä käytetty vaativuustaso. Tehtävä on pisteytetty IPE palkkausjärjestelmässä tasolle 52, jolle on pisteytetty myös mm. tuotannosta vastaavia työnjohtajia ja työnsuunnittelijoita. Kuultavayhtiössä toimihenkilöitä on pisteytetty IPE järjestelmässä myös korkeammalle vaativuustasolle kuin tasolle 52.
Asiasta syntyi työpaikalla riita, koska olemassa olleen toimihenkilötehtävän katsominen ylemmän toimihenkilön tehtäväksi rikkoi työehtosopimuksen soveltamisalamääräystä ja tarkoitti työsuhteen ehtojen heikennystä, sillä ylemmillä toimihenkilöillä ei ole kolmivuorotyön työaikaa koskevia määräyksiä työehtosopimuksessaan.
UPM-Kymmene Oyj:n mukaan liiketoimintamuutos eli se, että UPM Energiasta tuli itsenäinen liiketoiminta-alue vuonna 2008, vaikutti valvomotyön laatuun siinä määrin, ettei se ole enää toimihenkilötehtävä. Miltei 10 vuotta toimihenkilötehtävänä hoidetun valvomon käyttömestarin/vuorokäyttöinsinöörin työnkuvan avaintehtävät ovat samat kuin nykyisen physical trader -työnkuvan avaintehtävät.
Suomessa on noin 120 sähköä tuottavaa yritystä ja noin 400 voimalaitosta. Sähköntuotanto on kuitenkin keskittynyt pääasiassa Fortumiin ja Pohjolan Voimaan. UPM voi olla Suomen toiseksi suurin sähköntuottaja ja tuottaa noin 10 prosenttia Suomessa kulutetusta sähköstä. UPM:n sähköntuotantokapasiteetin selittää se, että UPM omistaa Pohjolan Voimaa. UPM:llä on sähkön tuotantokapasiteettia Pohjolan voiman omistuksen kautta ja tätä kautta tulee huomattava energiamäärä. Näistä resursseista (muun muassa Olkiluoto, MeriPori, Tahkoluoto, Iijoki Isohaara) physical traderit saavat kiinteän toimituksen valmiina, eivätkä he suunnittele näiden resurssien käyttöä.
Vesivoiman osuus kokonaistuotannosta on noin 10-20 prosenttia.
Toimenkuvan avaintehtävät
Omien voimalaitosten tuotannonsuunnittelu
Omien voimalaitosten tuotannonsuunnittelu on kuulunut valvomon käyttömestareiden/vuorokäyttöinsinöörien toimenkuvaan kokonaisuudessaan vuodesta 2003 alkaen. Tehtävässä oli ja on edelleen kysymys siitä, paljonko vesivoimaa kulloinkin muutetaan myytäväksi energiaksi.
Käyttömestarit/vuorokäyttöinsinöörit suunnittelivat vesivoiman yksityiskohtaisen ajon itsenäisesti esimieheltä saadun viikkosuunnitelman pohjalta. Toimenkuvassa tämä näkyy yhtenä avaintehtävistä: "vastaa vesivoimalaitosten ajosta ja valvonnasta ajosuunnitelmien mukaisesti". Myös physical trader saa vesivoiman suunnittelua varten viikkomandaatin, jossa kerrotaan vesivoiman määrä megawattitunteina per viikko.
Voimalaitosten tuotannonsuunnittelu ei ole tavoitteiden osalta muuttunut aikaisemmasta. Sähköntuotannon arvonlisääminen oli energiaosaston tavoite myös silloin, kun se ei ollut itsenäinen liiketoiminta-alue/tulosyksikkö. Viikkosuunnitelman mukainen ja siitä myytävissä oleva energiamäärä on myyty pyrkien mahdollisimman hyvään tuottoon. Osaston sisällä budjetoitiin ja laskettiin oma tulos, vaikka se lopulta jouduttiinkin piilottamaan paperin liiketoiminta-alueen tulokseen.
Vesivoiman ajo kuuluu aamu-, ilta- ja yövuoron keskeisiin tehtäviin. Vesivoimalaitosten ja energiavalvomoiden käyttömestarit ovat perinteisesti sellaisia toimihenkilötehtäviä, joihin on sovellettu teknisten toimihenkilöiden ja sittemmin toimihenkilöiden työehtosopimusta.
Kaupankäynti pohjoismaisessa sähköpörssissä (Nord Pool)
Pohjoismainen sähköpörssi avattiin vuonna 1998 ja UPM-Kymmene Oyj meni ensimmäisten joukossa mukaan kaupankäyntiin. Sähköpörssikauppa oli aloitettu jo muutama vuosi aikaisemmin, vuonna 1996 pelkästään Suomessa toimivassa Elex-sähköpörssissä. Nord Pool osti Suomen Elexin ja teki siitä pohjoismaisen jälkimarkkinapaikan (Elbas-markkinat).
Vuodesta 1998 alkaen jokainen valvomon työntekijä on vuorollaan suunnitellut ja tehnyt pörssikauppaa aamupäivisin seitsemänä päivänä viikossa. Pörssikaupan alkaessa valvomon esimiestehtävissä toiminut henkilö koulutti valvomon käyttöhenkilökunnan pörssikauppaan. Työkaluna käytettiin ensin excel-ohjelmalle rakennettua ja myöhemmin energiahallintajärjestelmän tietokoneohjelmaan istutettua järjestelmää, joka antoi valmiin pörssikauppatarjouksen, kun saatiin tiedot kulutusennusteista, tuotantoennusteista ja hintaennusteista. Omien tehtaiden käyttämätön energia myytiin markkinoille. Physical trader käy vastaavaa pörssikauppaa (fyysinen sähkökauppa) kuin käyttömestarit/vuorokäyttöinsinöörit.
Sähkötaseen ylläpito verkossa ja kaupankäynti jälkimarkkinoilla
Myös sähkötasetta on ajettu (taseenajo = taseen korjaamiseksi tehtävät toimenpiteet) nykymallilla kulloinkin voimassa olleiden sopimusten mukaisesti vuodesta 1998 alkaen. Kulutus- ja tuotantotase olivat yhdessä vuoteen 2008 saakka, kun ne nyt physical traderien tehtävää hoitaessa ovat erillisiä taseita. Taseenkorjaus tehtiin aiemminkin säätämällä vesivoimatuotantoa ja/tai jälkimarkkinakaupalla. Tämä oli kulloinkin vuorossa olevan valvomon käyttömestarin/vuorokäyttöinsinöörin tehtävä. Se, että energiavalvomo vastaa siitä, että UPM-Kymmene Oyj:n sähkön hankinta ja tuotanto kattavat yhtiön oman kulutuksen ja sähkön toimitukset kunkin tunnin aikana (tasevastaavuus), ei merkittävästi muuta tehtävän sisältöä. Taseenkorjaus tehdään edelleen samoja keinoja käyttäen kuin ennen eli säätämällä vesivoimatuotantoa tai jälkimarkkinakaupoilla.
Työehtosopimusmääräyksen tulkinta
Metsäteollisuus ry on katsonut, että valvomossa työskentelevien toimihenkilöiden tehtävä edellyttää tekijöiltään tavanomaista toimihenkilötehtävää syvällisempää asiantuntemusta, joka ilmenisi tehtävän itsenäisyydessä ja toiminnan vaikuttavuudessa liiketoiminnan tulokseen. Tulosvaikutukseen vedotessaan Metsäteollisuus ry viittaa energiakauppaan. Energiavalvomossa käytönvalvojat ovat käyneet pörssikauppaa jo toimihenkilöinä ollessaan.
Myytäväksi vapautuva energia määräytyy sen mukaan, mikä on tehtaiden ilmoittaman tuotannon ja muiden energiaresurssien (esimerkiksi osuudet Olkiluodosta, MeriPorista jne.) kokonaismäärä vähennettynä tehtaiden ilmoittamalla kulutuksella. Kaupankävijä tekee tuloksen, mutta ei voi vaikuttaa sähkön hintaan, joka vaikuttaa tuloksen määrään. Kauppaa Nord Poolissa käy päivävuorossa oleva physical trader.
Pääasialliset tehtävät määräävät sovellettavan työehtosopimuksen
Työehtosopimuksen soveltamisalamääräyksen pöytäkirjamerkintä 3:n mukaan työehtosopimuksen soveltamisala on sama kuin paperiteollisuuden runkosopimuksen 1998-1999 ja yleissopimuksen 1998-1999 soveltamisala. Paperiteollisuuden runkosopimuksen soveltamisalamääräyksen soveltamisohjeen mukaan "runkosopimusta sovelletaan toimihenkilöön, jonka pääasialliset tehtävät kuuluvat runkosopimuksessa tarkoitettuihin".
Paperiteollisuuden runkosopimukseen 1998-1999 sisältyneen palkka- ja työaikapöytäkirjan yleisissä soveltamisohjeissa oli palkkaryhmittelyä varten tehty ammattiryhmittely. Ammattiryhmittelyn mielessä valvomotehtävät ovat rinnastettavissa työnsuunnittelulohkon ammattiryhmittelyyn, koska niissä vastataan tuotantokoneiston käytön suunnittelu-, kuormitus- ja valvontatehtävistä.
Physical trader -tehtävää ei voi pelkästään siihen kuuluvan sähkökaupan perusteella pitää työehtosopimuksen määrittelemää soveltamisrajaa vaativampana tehtävänä. Työ on pääasiassa tuotantokoneiston käytön suunnittelu-, kuormitus- ja valvontatehtävään rinnastettavaa työtä.
Vesivoiman kapasiteetin mahdollinen kasvu tai esimerkiksi Elbas-kaupan liikevaihdon kasvu ei ole muuttanut työtehtävien sisältöä. Työnjohtajan tehtävä ei muutu ylemmän toimihenkilön tehtäväksi sillä, että työnjohtajan valvonta-alue kasvaa. Vastaava periaate soveltuu myös muuhun tuotannon suunnittelu- ja valvontatyöhön, kuten nyt kysymyksessä olevaan vesivoiman ohjaukseen ja valvontaan. Valvottavan kapasiteetin määrässä (enemmän vettä) tapahtuvat muutokset eivät muuta työtehtävän vaativuutta.
Sähkökauppa ei ole pääasiallinen työtehtävä. Pääasiallisilla työtehtävillä soveltamisalamääräystä sovellettaessa tarkoitetaan työtehtäviä, jotka muodostavat yli puolet toimenkuvasta. Tavoitteiden asetanta eli tässä tapauksessa lisäarvonmaksimointi ei itsessään voi tehdä tehtävästä ylemmän toimihenkilön tehtävää. Työehtosopimuksen soveltamisala määräytyy konkreettisten työtehtävien kautta. Konkreettisissa työtehtävissä ei ole tapahtunut mitään niin olennaista muutosta, että muutos toimihenkilöstä ylemmäksi toimihenkilöksi olisi työehtosopimuksen mukainen.
Soveltamiskäytännöstä
Metsäteollisuuden muissa yrityksissä kuten esimerkiksi Stora Enso Oyj:ssä vastaava tehtävä eli energiavalvomon käyttöinsinöörin tehtävä, johon kuuluu myös energiakauppa Nord Poolissa ja jälkimarkkinoilla, on toimihenkilötehtävä. Myös energia-alalla valvomotehtävät ovat toimihenkilötehtäviä siitä huolimatta, että niihin kuuluu osana fyysinen energiakauppa.
Koulutustasolla ei ole merkitystä
Sillä, että UPM-Kymmene Oyj on rekrytoinut tehtäviin diplomi-insinööriopiskelijoita tai vastavalmistuneita diplomi-insinöörejä, ei ole merkitystä. Kyse ei ole tehtävän vaatimasta koulutustasosta eikä se osoita, että tehtävä edellyttäisi tavanomaista toimihenkilötehtävää syvällisempää asiantuntemusta. Tampereelle rekrytoidut uudet henkilöt on kädestä pitäen koulutettu työhön tehtäviä ennestään hoitaneiden henkilöiden toimesta. Perehdytysaika on noin 1,5 kuukautta. Tehtävään on olemassa kirjalliset ohjeet, joihin jokainen joutuu ajoittain tukeutumaan. Tässä asiassa ei ole kysymys vastaavasta tilanteesta kuin työtuomioistuimen ratkaisussa TT:2004-66.
Työehtosopimuksessa todetaan, että sen soveltamisala on tehtäväkohtainen. Sen vuoksi esimerkiksi korkeakoulukoulutuksen saanut henkilö kuuluu sopimuksen piiriin, mikäli toimi sisältönsä perusteella kuuluu tämän sopimuksen piiriin.
VASTAUS
Vastaus kannevaatimuksiin
Metsäteollisuus ry on vastauksessaan, johon UPM-Kymmene Oyj on osaltaan yhtynyt, kiistänyt kanteen ja vaatinut sen hylkäämistä.
Metsäteollisuus ry ja UPM-Kymmene Oyj ovat vaatineet, että Ammattiliitto Pro ry velvoitetaan korvaamaan niiden oikeudenkäyntikulut 3.600 eurolla (palkkio) korkolain 4 §:n 1 momentin mukaisine viivästyskorkoineen kuukauden kuluttua tuomion antopäivästä lukien.
Kanteen kiistämisen perusteet
UPM-Kymmene Oyj:n Tampereella sijaitsevassa energiavalvomossa työskentelevien physical traderien tehtävä ei kuulu paperiteollisuuden toimihenkilösopimuksen soveltamispiiriin, vaan kyse on ylemmän toimihenkilön tehtävästä. Sillä seikalla, että haastehakemuksessa mainitut Jämsänkoskella työskennelleiden valvomon käyttömestareiden ja vuorokäyttöinsinöörien tehtävien katsottiin kuuluneen paperiteollisuuden toimihenkilösopimuksen soveltamispiiriin, ei ole tässä asiassa merkitystä. Edellä mainitut tehtävät eroavat asemaltaan, itsenäisyydeltään, vaativuudeltaan ja vastuullisuudeltaan oleellisesti toisistaan.
Taustaa
UPM-Kymmene Oyj:n energiavalvomon rooli vuosina 1998-2008 oli toimia tukifunktiona. Valvomo sijaitsi Jämsänkosken paperitehtaan tiloissa. Energiavalvomon tavoitteena oli hankkia UPM:n paperitehtaille sähköä ja myydä ylijäämä, jota omilla tehtailla ei tarvittu. Arvonlisäystä ylijäämän myynnistä ei laskettu eli tavoitteena ei ollut voiton maksimointi. Toimintaa kutsuttiin nimellä balance management, taseenhallinta, eli kyseessä oli UPM:n sähkötaseen hoito konsernitasolla. Valvomon käyttömestarit ja vuorokäyttöinsinöörit työskentelivät esimiehen yksityiskohtaisten ohjeiden mukaisesti. Heidän tärkeimmät sidosryhmänsä olivat valvomon esimies, Fingrid ja UPM:n omat voimalaitokset. Kauppaa käytiin Nord Poolissa, mutta vain valvomon esimiehen ohjauksessa. Yhteyshenkilönä Nord Pooliin toimi valvomon esimies. Energiavalvomo jouduttiin siirtämään Tampereelle, koska Jämsänkoskelle ei saatu rekrytoitua päteviä henkilöitä physical tradereiksi.
Vuonna 2008 UPM Energiasta tuli itsenäinen liiketoiminta-alue, jonka pääasiallisena tavoitteena on UPM-Kymmene Oyj:n sähköntuotantoresurssien tuoton maksimointi. Toiminnassa alettiin käyttää systemaattisesti mahdollisuuksia Nord Poolissa. UPM on Suomen toiseksi suurin sähköntuottaja Fortumin jälkeen, tuottaen noin 10 prosenttia Suomessa kulutetusta sähköstä.
UPM:n physical traderit lähettävät päivittäin kello 13 mennessä tarjouksensa Nord Pooliin, jossa he kertovat, millä hinnalla ja kuinka suuren määrän he ovat valmiita myymään sähköä
kullakin tunnilla. Physical traderit toimivat vastaavalla tavalla UPM:n energia- ja paperiliiketoiminnan puolesta myös Elbas- ja säätösähkömarkkinoilla itsenäisesti ja aktiivisesti pyrkien tuomaan lisäarvoa kaupankäynnissä.
Energiavalvomon yhteistyötä paperiliiketoimintaryhmän (Paper Business Group) kanssa lisättiin ja ns. tasevastaavuus otettiin käyttöön 1.10.2011. Physical traderien osaamista alettiin kehittää kohti selvästi itsenäisempää roolia. Physical tradereille on järjestetty toimintoihin tutustumista ja koulutusta seuraavasti:
Vuosi/kk.................. 2010/8-12 .......2011.......2012.....2013/1-8......Kaikki
Kaikki tilaisuudet....... 5 ...................11...........15........12...................43
Valvomotyöhön liittyvä
koulutus .....................3....................6............12........10...................31
Uusiksi tärkeimmiksi sidosryhmiksi physical tradereille tulivat markkina-analyysitiimi, back office -tiimi (liiketoiminnan toimistohenkilöstö), physical trading mid-term sekä Nord Pool. Fingrid ja UPM-Kymmene Oyj:n omat vesivoimalaitokset säilyivät tärkeinä sidosryhminä, mutta esimiehen rooli väheni huomattavasti, koska physical tradereille tuli aiempaa huomattavasti itsenäisempi rooli.
Nykyään on siirrytty selkeästi arvonlisäämisen ja tuoton maksimointiin. UPM Energian oma rooli on selvä eli maksimoidaan tuotantolaitosten voittoa ja samalla toimitaan paperiliiketoiminnan markkinarajapintana ja konsultoidaan heitä omassa tavoitteessaan, matalimman mahdollisen energiakustannuksen saavuttamisessa. Physical tradereille on tullut itsenäinen kaupankävijän rooli, johon kuuluu myös riskinottoa. Physical traderien taloudellinen ja toiminnallinen vastuu on huomattavasti suurempi kuin se oli käyttömestareilla ja vuorokäyttöinsinööreillä. Energiavalvomo vastaa yksin UPM-Kymmene Oyj:n kulutus- ja tuotantotaseen hallinnasta ilman ulkoista tukea, koska UPM on nykyään tasevastaava. UPM on tällä hetkellä Suomen toiseksi suurin energian tuottaja. UPM:n energiavalvomon vastuulle on tullut 5.3.2013 alkaen kolme Kokemäenjoella toimivaa voimalaitosta, mikä on lisännyt vesivoiman kapasiteettia 100,5 megawattia siten, että kokonaiskapasiteetti on 253,2 megawattia. UPM toimii pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla sähkön tuottajana ja jälleenmyyjänä.
Physical tradereiksi rekrytoitavilla on nykyisin joko diplomi-insinöörin tai muu korkeakoulututkinto. Opintojen loppuvaiheessa oleva henkilökin saatetaan ottaa physical traderiksi, mikäli hän esimerkiksi tekee opinnoista puuttuvan lopputyön osana valvomossa työskentelyä. Tehtävässä saavuttaa monipuolisen näkemyksen ja kokemuksen sähkömarkkinoista ja siitä on hyvä edetä myöhemmin muihin vastuullisiin tehtäviin yhtiön sisällä.
Esimiehen rooli on muuttunut valvomossa huomattavasti physical traderien itsenäisen toimintatavan myötä. Esimiehellä ei ole nykyään entisenkaltaista sijaista vuosiloman aikana. Physical tradereilta edellytetään itsenäistä työskentelyä ja ongelmien itsenäistä ratkaisukykyä. Vanhassa mallissa ohjeistuksen mukaan ongelmatilanteissa piti ottaa yhteyttä valvomon esimieheen ja hänelle soitettiin myös hänen vapaa-ajalla. Nykyisissä ohjeissa edellytetään, että physical trader selvittää ongelmatilanteet itsenäisesti.
UPM Energiassa on kolme ylemmän toimihenkilön tehtävää, jotka on pisteytetty IPE-palkkausjärjestelmässä tasolle 51.
Toimenkuvan avaintehtävät
Physical traderin toimenkuvan pääasialliset vastuut ja tehtävät ovat lisäarvon maksimointi kaupankäynnissä ja tasevastuu. Lisäarvon maksimointi on tullut yhdeksi pääasialliseksi tehtäväksi vuodesta 2010 alkaen. Valvomon käyttömestarin toimenkuvassa ei lisäarvon maksimointia mainita ollenkaan, koska sitä ei tuolloin selkeästi tavoiteltu. Lisäarvon maksimoinnissa on nykyisin käytössä kehittyneemmät apuvälineet kuin aiemmin. Käytössä on mm.
matemaatikon tätä toimintoa varten laatimia malleja. Maksimointi on paljon entistä systemaattisempaa. Aiemmin tuottoon vaikutti keskeisesti energiavalvomon esimiehen oma kokemuspohjainen tuntuma eri tekijöihin eikä energian myynnissä ollut erityistä hintapainetta.
Valvomon käyttömestarin toimenkuvassa ei ole erikseen mainittu avainkontakteja. Nykyiseen physical traderin toimenkuvaan kuuluvat avainkontakteina mm. markkina-analyysitiimi ja back office -tiimi.
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus n:o 1227/2011 energian tukkumarkkinoiden eheydestä ja tarkasteltavuudesta (tullut voimaan 28.12.2011) antaa viranomaisille paremmat mahdollisuudet energian tukkumarkkinoiden valvontaan ja kieltää sisäpiiritiedon hyödyntämisen sekä markkinamanipulaation sähkö- ja maakaasumarkkinoilla. UPM:n physical tradereita velvoittavat nykyisin sisäpiirisäännöt ja niihin liittyvät vastuut.
Konkreettiset työtehtävät ovat muuttuneet Jämsänkoskella toimimisen jälkeen mm. seuraavilta osin:
a) vesivoiman tuotannonsuunnittelun tekeminen koko viikoksi (KEJO, Sotkamon reitti, Kokemäenjoki), erityisesti optimointityökalujen ja oman ajattelun yhdistäminen,
b) tasevastuun tulo,
c) iltavuorossa tehdään alustava Elspot-tarjous,
d) vesivoiman viikkoraportin laatiminen (analyysi siitä, miten edellisen viikon kaupat menivät) ja
e) kuukausittaisen lauhderaportin laatiminen (analyysi siitä, miten Pohjolan Voima on ajanut lauhteita).
Työehtosopimuksen määräykset
Physical traderin tehtävä UPM-Kymmene Oyj:n Tampereella sijaitsevassa energiavalvomossa ei ole paperiteollisuuden toimihenkilösopimuksen soveltamisalan piirissä. UPM:n energiavalvomon käyttömestarin/vuorokäyttöinsinöörin tehtävä oli aiemmin toimihenkilötehtävä, mutta tehtävän sisältö, vaativuus ja vastuullisuus ovat edellä selvitetyin tavoin muuttuneet oleellisesti vuoden 2008 jälkeen ja erityisen paljon vuodesta 2010 lähtien. Tämä muutos on sen jälkeenkin jatkunut ja vienyt physical traderin tehtävän selkeämmin pois paperiteollisuuden toimihenkilösopimuksen soveltamispiiristä.
Soveltamiskäytännöstä
UPM-Kymmene Oyj:n energialiiketoiminnan kaikki muut tehtävät paitsi vesivoimalaitosten kunnossapitotehtävät ja paikalliskäyttö ovat ylempien toimihenkilöiden tehtäviä. UPM Energiassa myös assistentit ovat ylempiä toimihenkilöitä.
Vertailtaessa muita pörssiyhtiöitä, joilla on samanlaista energiakauppaan liittyvää toimintaa kuin UPM:llä, voidaan mainita Fortum Oyj. Fortum noudattaa energian myynnissä toimihenkilöiden osalta energiateollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimusta. Kyseisen sopimuksen 1 §:n 2 kohta on hyvin samanlainen kuin paperiteollisuuden toimihenkilösopimuksen 1 §:n toisessa kappaleessa oleva soveltamisala. Fortumin UPM:n physical traderia vastaavat tehtävät on kaikki luokiteltu ylemmän toimihenkilön tehtäväksi.
Stora Enson toimintamalli energia-asioissa poikkeaa huomattavasti UPM-Kymmene Oyj:n toimintamallista. Stora Ensolla energia ei ole erillinen liiketoimintayksikkö siten kuin se on UPM:llä, eikä Stora Enson energiavalvomon tehtäviä voida rinnastaa UPM:n energian physical traderin tehtävään.
Vantaan Energia on sähköyhtiö ja siten vertailukohtana oikeampi kuin Stora Enso. Vantaan Energia on kuitenkin pieni kunnallinen yhtiö, jonka vuosittainen energiantuotanto on noin 1 TWh mikä on alle 2 prosenttia Suomen sähköntuotannosta. Vantaan Energian energiavalvomon tehtäviä ei voida rinnastaa UPM:n energian physical traderin tehtävään.
Oikeuskäytännön osalta Metsäteollisuus ry viittaa työtuomioistuimen ratkaisuun TT:2004-66.
Yhteenveto
UPM-Kymmene Oyj:n energiavalvomon physical traderilla on sellainen itsenäinen asema sekä taloudellinen ja toiminnallinen vastuu, ettei tehtävä ole paperiteollisuuden toimihenkilösopimuksen 1 §:n mukaan sen soveltamispiirissä. Tehtävä edellyttää lisäksi sellaista asiantuntemusta energian tuotannossa ja myynnissä, että se on edellä mainitun työehtosopimuksen 1 §:ssä tarkoitettu spesialistin tehtävä, joka ei ole toimihenkilötehtävä.
TODISTELU
Kantajan kirjalliset todisteet
1. Energia liiketoiminta-alueen organisaatiokaavio
2. Physical trader -toimenkuva
3. Physical Trading Short-term manager -toimenkuva
4. Valvomon käyttömestarin toimenkuva
5. Valvomon vuorokäyttöinsinöörin toimenkuva
6. Pöytäkirja työehtosopimuksen soveltamisalasta 17.3.2003
7. Keskusvalvomonhoitajan tehtävän kuvaus
8. Paperiteollisuuden runkosopimus 1998-1999 (1 § ja palkka- ja työaikapöytäkirjan yleisen soveltamisohjeen ammattiryhmittely)
9. Käyttökeskuksen vuoromestarin toimenkuva energia-alalta
Kantajan havaintomateriaali
10. Kaaviokuva UPM Energian keskusvalvomon toiminnasta
Vastaajan kirjalliset todisteet
1. UPM Energian organisaatiokaaviot
2. Esitys Nord Poolin kauppapaikoista
3. Esitys pohjoismaisista sähkömarkkinoista
4. Physical traderin voimassa oleva toimenkuva (kantajan todiste 2)
5. Esitys energian tuotannon ja myynnin suunnitteluun vaikuttavista tekijöistä
6. UPM:n energian valvomon käyttömestarin toimenkuva (kantajan todiste 4)
7. Ote energiateollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimuksesta
Vastaajan havaintomateriaali
8. Kaavio "UPM Energiavalvomo v. 2009-2013. Muutos tukifunktiosta markkinaehtoiseksi toimijaksi"
9. Kaavio "UPM Energiavalvomo. Vuoden kumulatiivinen Elbas-liikevaihto"
10. Kaavio "UPM:n operoimien vesivoimalaitosten kapasiteetit"
Kantajan henkilötodistelu
1. A
2. B
3. C
4. D
5. E
6. F
Vastaajan henkilötodistelu
1. G
2. H
3. I
4. J
5. K
TYÖTUOMIOISTUIMEN RATKAISU
Perustelut
Erimielisyys
Erimielisyydessä on kysymys siitä, tuleeko UPM-Kymmene Oyj:n Tampereella sijaitsevassa energiavalvomossa physical trader -nimikkeellä työskentelevien henkilöiden työsuhteissa soveltaa paperiteollisuuden toimihenkilösopimusta. Työnantajan tulkinnan mukaan tehtävä jää toimihenkilösopimuksen soveltamisalan ulkopuolelle, koska physical tradereilla on itsenäinen asema sekä taloudellinen ja toiminnallinen vastuu ja tehtävä edellyttää sellaista asiantuntemusta energian tuotannossa ja myynnissä, että se on toimihenkilösopimuksessa tarkoitettu spesialistin tehtävä.
Toimihenkilösopimuksen sisältö
Paperiteollisuuden toimihenkilösopimuksen 1 §:n soveltamisalamääräyksen mukaan erityisasiantuntijoiden eli ns. spesialistien rajaaminen sopimuksen soveltamisalan ulkopuolelle edellyttää, että erityisasiantuntijat ovat yritysorganisaatiossa vähintään osastopäällikkötasolla. Metsäteollisuuden sopimusneuvotteluissa vuodesta 2000 alkaen mukana ollut Ammattiliitto Pro ry:n sektorijohtaja A on kertonut, että tällaisia ovat esimerkiksi yrityksen ympäristöasioista tai turvallisuudesta vastaavat henkilöt sekä työterveyslääkärit, joiden tehtävien vaativuus ja asema organisaatiossa viittaavat osastopäällikkötasoon, vaikka heillä ei ole suoranaisia alaisia.
Asiassa on riidatonta, etteivät physical traderit ole esimiesasemassa, vaan työskentelevät osastopäällikkötasoisen esimiehen alaisuudessa. Koska physical traderit eivät ole yritysorganisaatiossa vähintään osastopäällikkötasolla, ei heitä voida pitää työehtosopimuksessa tarkoitettuina spesialisteina.
Toimihenkilösopimuksen soveltamisalamääräyksen mukaan sopimus ei koske myöskään henkilöitä, joilla on itsenäinen asema sekä hallinnollinen, taloudellinen tai toiminnallinen vastuu yrityksessä tai sen huomattavassa osassa sekä asemaltaan niihin verrattavia henkilöitä. Asiassa tulee siten arvioitavaksi, onko physical traderien asema ja vastuu yrityksessä sellainen, ettei toimihenkilösopimuksen voida katsoa koskevan heitä.
Toimihenkilösopimuksen soveltamisalan tulkitsemisessa ei ole koulutuksellista alarajaa. Sopimuksen pöytäkirjamerkinnän mukaan soveltamisalan tehtäväkohtaisuudesta johtuu, ettei henkilön koulutustasolla ole ratkaisevaa merkitystä ratkaistaessa kysymystä siitä, minkä sopimuksen piiriin henkilö kuuluu. Tämä merkitsee sitä, että esimerkiksi korkeakoulutuksen saanut toimihenkilö kuuluu sopimuksen piiriin, mikäli toimi sisältönsä perusteella kuuluu sopimuksen piiriin. Edellä mainittu sopimusmääräys huomioon ottaen asiassa ei ole merkitystä sillä, että physical traderin tehtäviin on palkattu diplomi-insinööriopiskelijoita tai vastavalmistuneita diplomi-insinöörejä.
Käyttömestarin/vuorokäyttöinsinöörin ja physical traderin työtehtävät
Asiassa on riidatonta, että ennen 1.2.2012 energiavalvomossa työskennelleiden käyttömestarin ja vuorokäyttöinsinöörin tehtävät olivat toimihenkilötehtäviä. Koska tehtävä on aikaisemmin katsottu toimihenkilötehtäväksi, on sen sisällössä, vaativuudessa ja vastuullisuudessa täytynyt tapahtua muutoksia, että se voitaisiin katsoa ylemmän toimihenkilön tehtäväksi.
Työtehtävistä esitetty kirjallinen selvitys
Kantajan kirjallisina todisteina 3 ja 4 olevien valvomon käyttömestarin ja vuorokäyttöinsinöörin toimenkuvien mukaan toimien avaintehtäviä ovat konsernin energiataseen valvonnasta vastaaminen ennusteet mukaan lukien, vesivoimalaitosten ajosta ja valvonnasta vastaaminen ajosuunnitelmien mukaisesti, yhteyden pitäminen konsernin energiahallintoon ja eri tulosyksiköihin sekä voimayhtiöihin ja muihin sidosryhmiin, osallistuminen valvomosta käsin käytävään energiakauppaan, aktiivinen osallistuminen keskusvalvomon roolin, työtehtävien ja tietojärjestelmien kehittämiseen sekä konsernin energiayhteistyön edistämiseen, osallistuminen muihin energiafunktion erikseen määritettäviin työtehtäviin sekä muut esimiehen määräämät tehtävät. Vuorokäyttöinsinöörin toimenkuvaan kuuluu lisäksi osallistuminen tietojärjestelmien kehittämiseen ja ylläpitoon.
Kantajan kirjallisena todisteena 2 olevan physical traderin toimenkuvan mukaan toimen pääasialliset tavoitteet ovat UPM:n sähköntuotantoresurssien suunnittelu ja tuotannon toteutus, myyntitoiminnan toteutus sähkö- ja kaasumarkkinoilla, balanssihallinta sähkö- ja kaasumarkkinoilla, osaamisen ja toimintakyvyn ylläpito energiamarkkinoilla sekä uusien kaupantekomahdollisuuksien kehittäminen ja analysointi. Toimen pääasialliset vastuut ja tehtävät ovat kauppojen solmiminen arvokasvun maksimoimiseksi, balanssivastuu ja muut esimiehen osoittamat tehtävät. Physical traderin avainkontakteja ovat markkina-analyytikko, liiketoiminnan toimistohenkilö, Fingrid, Fortum & Kemijoki Oy, UPM paperitehtaat ja PVP.
Työtehtävistä esitetty henkilötodistelu
Työtuomioistuimessa on kuultu valvomon käyttömestarin/vuorokäyttöinsinöörin sekä physical traderin tehtävistä energiavalvomon entistä esimiestä D:tä, energiavalvomossa vuorokäyttöinsinöörinä ja physical traderina työskennellyttä E:tä, UPM-Kymmene Oyj:ssä johtajana työskentelevää H:ta, entistä valvomon vuorokäyttöinsinööriä I:tä sekä physical traderinä työskentelevää J:tä.
D on työskennellyt energiavalvomossa esimiehenä vuoteen 2010 saakka. Hän on kertonut, että käyttömestareiden/vuorokäyttöinsinöörien pääasiallisena tehtävänä oli konsernin sähkötaseen ajo ja sen suunnittelu sekä ylijäämäsähkön myyminen Elbas- ja Spot-markkinoilla. Voimalaitosten tuotannonsuunnittelu tapahtui siten, että järjestelmä laski vesivoimalle arvon, jonka perusteella D teki viikkosuunnitelman. Käyttömestari/vuorokäyttöinsinööri teki päivätason suunnitelman muuttaen tarpeen mukaan D:n laatimaa viikkosuunnitelmaa. Vesivoiman suunnittelussa tuli ottaa huomioon muun ohessa kysyntään ja tarjontaan vaikuttavat tekijät, energian hinta, lupaehdot ja veden riittävyys. Kaupankäynnissä oli taloudellinen tavoite, joka oli budjetoitu. D:n tietojen mukaan vesivoiman tuotannonsuunnittelussa on edelleen käytössä sama järjestelmä kuin vuonna 2010.
D on edelleen kertonut, että käyttömestareiden/vuorokäyttöinsinöörien tehtäviin kuului aikaisemmin myös Jämsänkosken lauhdeajosuunnittelu, joka tehtiin päivittäin. Lauhdetta saattoi olla 900 megawattia tunnissa. Tällöin suunniteltava megawattimäärä oli huomattavasti suurempi kuin nykyään, kun lauhdeajoa ei enää ole.
D on vielä kertonut, että tasevastaavuuden käyttöönotto muutti toimintamalleja ja kauppaa alettiin tehdä erilaisilla aikarajoilla. Tasevastaavuus toi enemmän aikaa ja pelivaraa tehdä kauppaa. Toisaalta tuottoa ei voi enää optimoida samalla tavalla kuin aikaisemmin, koska tasevastaavan pitää pystyä ajamaan tase nollaan. Sähköä on sen vuoksi ostettava ja myytävä mihin hintaan tahansa, että tase saadaan nollattua.
E on työskennellyt vuodesta 2009 alkaen energiavalvomossa ensin vuorokäyttöinsinöörinä ja helmikuusta 2012 alkaen physical traderina. E on kertonut, että hänen pääasialliset työtehtävänsä ovat kaupankäynti Nord Poolissa, taseen ajo ja ylläpito, vesivoiman ajo sekä vesivoiman tuotannon suunnittelu. Työtehtävät ovat pysyneet pääosin samoina, vaikka tehtävänimike on muuttunut physical traderiksi. Kaupankäynnin tavoitteena on koko ajan ollut tehdä rahaa eli optimoida tuotto. Tasevastaavuus on tuonut uutena sen, että enää ei voi tehdä tarkoitusperäisiä kauppoja, vaan lähtökohtana on pyrkiä nollaa kohden. Physical trader suunnittelee vesivoiman UPM:n pääanalyytikon laatimaa hinta-analyysiä hyödyntäen. Tarkoituksena on ajaa suunniteltavat resurssit mahdollisimman kalliilla tunneilla. Ajossa on tietty viikoittainen energiamäärä, johon hintaa peilataan.
E on edelleen kertonut, että valvomossa laaditaan viikoittain vesiraportti ja kerran kuukaudessa lauhderaportti. Aikaisemmin työtehtäviin kuului päivittäinen lauhdeajojen suunnittelu, joka oli työläämpää kuin nykyinen lauhderaportin laatiminen. Lauhderaportin tekovuoro sattuu kohdalle 1-2 kertaa vuodessa.
E on vielä kertonut, että vuodesta 2010 alkaen Nord Pooliin on tehty alustava tarjous ilman suunnittelua. Tällä halutaan varmistua siitä, etteivät Elspot-kaupat jää esimerkiksi järjestelmäongelmien takia tekemättä. Tarjouksen tekeminen kestää noin viisi minuuttia ja se tehdään ilta- tai yövuorossa. Taloudellinen riski on pienentynyt, koska tarjous on aina olemassa.
E:n mukaan physical tradereilla ei ole koko toimintaan liittyvää kehitysvastuuta eikä päätösvaltaa muuhun kuin omaan työhönsä. Heillä ei myöskään ole budjetointivastuuta eikä alaisia. Physical tradereita velvoittavat sisäpiirisäännöt velvoittivat aikaisemmin myös käyttömestareita/vuorokäyttöinsinöörejä.
H on työskennellyt UPM-Kymmene Oyj:ssä johtajana vuodesta 2009 alkaen ja ollut mukana suunnittelemassa energiavalvomon siirtoa Jämsänkoskelta Tampereelle. H on kertonut, että vuoden 2008 lopussa UPM määritteli uudestaan aikaisempien tukifunktioiden roolin ja niistä muodostettiin markkinaehtoisia toimijoita. Tässä yhteydessä organisaatiota vahvistettiin ja perustettiin uusia tehtäviä. Tehtävät muuttuivat vaikeammiksi ja vaativat tietyn koulutustason. Jämsänkoskelle ei saatu rekrytoitua kelpoisuusvaatimukset täyttäviä henkilöitä ja eläköitymiset vaaransivat yksikön olemassaolon. Tämän takia yksikkö siirrettiin Tampereelle.
H:n mukaan physical traderien tehtävä on itsenäinen ja vaativa ja siihen sisältyy paljon vastuuta. Physical trader toimii valvomossa yksin. Esimies varmistaa, että hänellä on tehtävän hoitamiseen tarvittavat työkalut, mutta physical trader ei käy kysymässä asioita esimieheltä. Physical traderin taloudellinen vastuu on suuri. Käydyn kaupan määrä on yli
kolminkertaistunut vuodesta 2003 ja physical trader myy päivittäin sähköä sadoilla tuhansilla euroilla. Physical traderilla on käytössä ns. mandaatti eli viikon pituinen suunnitelma, ja hänen tehtävänään on jatkaa suunnittelutyö loppuun päivä- ja tuntitasolla. Physical traderit ajavat nykyään yhdeksää vesivoimalaitosta, kun aikaisemmin laitoksia oli kuusi. Voimalaitokset säätelevät vesistöjä, joihin liittyy erilaisia ympäristölupia. Physical traderien tulee ymmärtää tekemisiensä seuraukset. Vesistöjen varrella on asutusta ja veden pinnan vaihtelut saattavat aiheuttaa suuria vahinkoja. Sisäpiirisäännöt velvoittavat physical tradereita rangaistuksen uhalla.
I on työskennellyt syyskuusta 2006 alkaen tuplaroolissa valvomon käyttöinsinöörinä ja energianhallinnassa. Vuodenvaihteessa 2007-2008 hän siirtyi kokonaan asiantuntijaksi energianhallintaan. I on kertonut, että hänen nykyinen työnsä liittyy läheisesti physical tradereihin ja hän osaa sen perusteella kertoa heidän työstään. UPM-Kymmene Oyj:ssä on nykyisin linjattu, että kaikki toiminta on markkinaehtoista. Tasevastaavuus on lisännyt olennaisesti physical traderien vastuuta. Resursseja on tullut lisää ja uudet vesistöt ovat monimutkaisia. Kokemäenjoki on luonteeltaan erilainen kuin muut vesistöt ja tulvii keväisin paljon. Kaupankäynnin volyymi on muuttunut olennaisesti ja liikevaihto kolminkertaistunut siitä, kun I tuli näihin tehtäviin.
J on työskennellyt vuoden 2012 alusta physical traderina. J on kertonut, että hänen tehtäviinsä kuuluu UPM:n sähkön ja maakaasuun taseesta vastaaminen ja sähkökauppa pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla. Tuotetulle sähkölle pyritään saamaan paras hinta markkinoilta. Physical trader seuraa jatkuvasti markkinoita ja muuttaa taseenajossa suunnitelmaa aktiivisesti sen mukaan, kun hinnat muuttuvat.
Esimiehen asema
D on kertonut, että käyttömestarit/vuorokäyttöinsinöörit suunnittelivat ja tekivät kaupat itsenäisesti eikä yksittäisiä kauppoja hyväksytetty etukäteen. Mahdolliset häiriötilanteet hoiti vuorossa oleva käyttömestari/vuorokäyttöinsinööri itsenäisesti. Joskus valvomosta saatettiin soittaa D:lle työajan ulkopuolella ja konsultoida, mutta tämä oli harvinaista. Jos valtakunnan verkossa tuli isoja häiriöitä, D saattoi mennä auttamaan, jos oli työpaikalla. Käyttömestarit/vuorokäyttöinsinöörit raportoivat sähköiseen päiväkirjaan, jos työvuoron aikana tapahtui jotain erityistä. Valvomossa työskenteleville ei ollut annettu yksityiskohtaisia ohjeita, joissa olisi määritelty, millä megawattitasolla voimalaitosta tulee ajaa. Tämä ei olisi edes mahdollista, koska tilanteet muuttuivat päivittäin. Ohjeistuksessa oli määritelty koneiden minimiajokuormat sekä veden pinnan ala- ja ylärajat.
E on kertonut, ettei esimiehen rooli energiavalvomossa ole muuttunut. Esimies ei rajoita itsenäistä päätöksentekoa, vaan antaa ohjeistusta ja toimii tiedottajana sekä osallistuu työn kehittämiseen. E:lle ei ole missään vaiheessa sanottu, että ongelmatilanteissa tulee ottaa yhteys esimieheen. Järjestelmään liittyvissä ongelmissa apua saa järjestelmistä vastaavalta henkilöltä ja vesivoimaan liittyvissä ongelmissa varamieheltä. E:n aikaisempi esimies D oli sanonut, että häneen saa olla yhteydessä myös työajan ulkopuolella. E oli kerran joutunut soittamaan D:lle kotiin. D:n jäätyä pois työelämästä kontakteiksi tulivat kollegat. Valvomossa ei ollut ohjeistusta siitä, millä megawattitasolla voimalaitosta tulee ajaa.
H on kertonut, että esimiehen rooli on muuttunut hyvin paljon siitä, mitä se oli vuonna 2009. Aikaisemmin esimies ohjeisti tarkkaan, mitä valvomossa tapahtui ja antoi yksityiskohtaisia kirjallisia sääntöjä, joista ei saanut poiketa. Nykyään esimies vastaa prosessista. Esimies ei päivän aikana ohjeista physical tradereita, vaan he päättävät asioista itse omien valtuuksiensa puitteissa. Esimieheen ei olla yhteydessä ongelmatilanteissa.
I on kertonut, että valvomon työ oli vuonna 2006 tarkkaan ohjeistettua ja omaa päätäntävaltaa oli vähän. Päätökset teki valvomon esimies D. Ohjeistuksesta ei ollut lupaa poiketa. Yhteydenpidon Nord Pooliin hoiti esimies. Häiriötilanteissa piti aina ottaa yhteys esimieheen. Käytännössä esimieheen otettiin yhteyttä työajan ulkopuolella viikoittain.
J on kertonut, että physical traderin työ on itsenäistä ja esimiehen rooli todella vähäinen. Esimieheltä ei tarvitse kysyä työhön liittyviä asioita. Vuorossa oleva physical trader selvittää ja ratkaisee häiriötilanteet itsenäisesti, koska hän tietää sen hetkisen markkinan parhaiten. Häiriötä sattuu jatkuvasti, koska markkina on arvaamaton ja hinnat saattavat muuttua äkillisesti. J on kerran soittanut ongelmatilanteessa esimiehelle työajan ulkopuolella.
Sidosryhmät
H on kertonut, että physical tradreille on tullut uusia sidosryhmiä. Organisaation sisällä on uusi markkina-analyysitiimi, jonka kanssa physical trader keskustelee päivittäin sähkömarkkinoista. Aikaisemmin markkina-analyysi tehtiin omin voimin. Lisäksi on uusi sisäinen back office -tiimi, joka tekee taseselvityksen. Uutena ovat tulleet myös Kokemäenjoen kolme voimalaitosta sekä tasevastaavuuden myötä Fingrid Oyj.
Myös D ja E ovat kertoneet, että joitakin uusia sidosryhmiä on tullut. Heidän mukaansa valvomon käyttömestarin ja vuorokäyttöinsinöörin sidosryhmät olivat kuitenkin pääosin samat kuin nykyisessä physical traderin toimenkuvassa mainitut avainkontaktit. D on kertonut, että sidosryhmiä ei ole mainittu käyttömestarin tai vuorokäyttöinsinöörin kirjallisessa toimenkuvassa, koska niin ei ollut tapana tehdä.
Apuvälineet
D on kertonut, että käyttömestareilla ja vuorokäyttöinsinööreillä oli tuotannonsuunnittelussa apuvälineenä erilaisia optimointityökaluja. Järjestelmään sisäänrakennettu optimointimalli esitti vaihtoehtoja siitä, miten sähköä kannatti hankkia ja myydä. Kemijokea varten oli excel-taulukko, jolla optimoitiin Kemijoen omaa ajoa. Lisäksi käytössä oli muita sisäisiä työkaluja, joilla voitiin optimoida vuosi- ja kuukausitasolla. Optimoinnin tavoitteena oli parhaan tuoton saaminen. Lisäksi suunniteltiin esimerkiksi sitä, että kuivana vuonna vettä on riittävästi.
H on kertonut, että physical traderien tehtävään liittyvä matematiikka on monimutkaista ja sitä varten on täytynyt kehittää uusia ja entistä parempia työkaluja.
E on kertonut, että physical traderien käyttöön on tullut lisää optimointityökaluja, mutta niitä oli olemassa ennenkin. Optimointityökalut nopeuttavat ja helpottavat työtä. Physical trader syöttää sovellukseen viikkoenergian ja kauppasovellus optimoi hintojen mukaan energiat päiville. Tuntikohtainen suunnittelu tehdään itse, eikä siihen ole optimointityökaluja.
Muiden yritysten soveltamiskäytännöstä esitetty selvitys
H on kertonut, että Fortumilla UPM:n physical traderia vastaavat tehtävät on luokiteltu ylemmän toimihenkilön tehtäviksi. Stora Enso ei ole verrattavissa UPM-Kymmeneen, koska yhtiöiden toimintamallit poikkeavat toisistaan. Stora Ensolla ei ole valvottavana voimalaitoksia eivätkä he suunnittele vesivoimaa. Myös taseen ajo on vähäistä. Stora Ensolla valvomon henkilökunta ei tee päätöksiä yksin vaan päätökset tekee esimies. Myöskään Vantaan Energiaa ei voi verrata UPM-Kymmeneen, koska Vantaan Energia ei itse suunnittele vesivoimaa eikä siellä ajeta voimalaitoksia valvomosta käsin. Lisäksi Vantaan Energia myy sähköä pääasiassa kotitalouksille.
Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja G on kertonut, että UPM:n toimihenkilöiden työ on hyvin itsenäistä verrattuna Stora Ensoon, jossa oma päätäntävalta ja vastuu on rajoitetumpaa. Paperikoneen valvomotyötä ja UPM:n energiavalvomon töitä ei voi rinnastaa toisiinsa, koska paperikoneella vastuu on rajoitettua sähkökauppaan verrattuna.
Vantaan Energia Oy:n vuoropäällikkö F on kertonut, että Vantaan Energian käyttökeskuksen vuoromestarin tehtävä on toimihenkilötehtävä. Vuoromestarin tehtävänä on sähköverkon ohjauksen hallinta sekä sähkön, maakaasun ja kaukolämmön myynti. Vuoromestareilla on kohtuullisen itsenäinen asema tehdä kauppaa. Myös vuoromestaria korkeampi vuoropäällikön tehtävä on toimihenkilötehtävä, vaikka siihen kuuluu jonkin verran kehitystehtäviä. Jotta kyseessä olisi ylemmän toimihenkilön tehtävä, tulee siihen sisältyä yli 50 prosenttia kehitystehtäviä tai budjettivastuuta sekä raportointia suoraan yrityksen johdolle.
Näytön arviointi ja johtopäätökset
Asiassa on esitetty selvitystä UPM Energian liiketoiminnassa vuodesta 2008 alkaen tapahtuneista muutoksista, jotka sinänsä ovat riidattomia. UPM Energia on muuttunut tukifunktiosta itsenäiseksi liiketoiminta-alueeksi, jonka pääasiallisena tavoitteena on UPM-Kymmene Oyj:n sähköntuotantoresurssien tuoton maksimointi. UPM-Kymmene Oyj:stä on tullut tasevastaava 1.10.2011, mikä on vaikuttanut kaupankäynnin toimintamalleihin ja tavoitteisiin. Käydyn kaupan määrä on kasvanut ja UPM:n energiavalvomon vastuulle on tullut uusia voimalaitoksia. Työtuomioistuin toteaa, että edellä mainitut muutokset liittyvät yrityksen toimintaympäristöön ja toiminnan organisointiin. Toimihenkilösopimuksen soveltamisen kannalta olennaista on kuitenkin se, ovatko energiavalvomon konkreettiset työtehtävät muuttuneet.
Esitetyn selvityksen perusteella physical traderin pääasiallisiin työtehtäviin kuuluu omien voimalaitosten tuotannonsuunnittelu, kaupankäynti Nord Poolissa sekä sähkötaseen ylläpito verkossa ja kaupankäynti jälkimarkkinoilla.
Riidatonta on, että voimalaitosten tuotannonsuunnittelu kuului myös käyttömestareiden/vuorokäyttöinsinöörien toimenkuvaan. D on kertonut, että käyttömestarit/vuorokäyttöinsinöörit suunnittelivat vesivoiman yksityiskohtaisen ajon esimiehen tekemän viikkosuunnitelman pohjalta. H:n kertomuksen perusteella myös physical tradereilla on käytössä ns. mandaatti eli viikon pituinen suunnitelma, jonka perusteella he suunnittelevat energian ajon päivä- ja tuntitasolla. Työtuomioistuin toteaa, ettei tehtävän sisältö ole tältä osin muuttunut.
Energiavalvomon vastuulle on keväällä 2013 tullut kolme Kokemäenjoella sijaitsevaa voimalaitosta, mikä on lisännyt suunniteltavan vesivoiman kapasiteettia. Toisaalta D on kertonut, että lauhdeajosuunnittelun poisjääminen on pienentänyt suunniteltavaa kokonaismegawattimäärää. Työtuomioistuin katsoo, että muutokset suunniteltavan vesivoiman kapasiteetissa eivät tee physical traderin tehtävästä aikaisempaa vaativampaa tai vastuullisempaa, koska työtehtävän sisältö on edellä kerrotuin tavoin pysynyt ennallaan. Myöskään se, että Kokemäenjoki saattaa tulvimisen takia olla muita vesistöjä haastavampi suunnitella, ei merkittävästi muuta työtehtävän sisältöä.
Asiassa on riidatonta, että käyttömestarit ja vuorokäyttöinsinöörit kävivät kauppaa pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla. E on kertonut, etteivät vastaajan kirjallisessa todisteessa 2 esitetyt Nord Poolin kauppapaikat ole muuttuneet siitä, mitä ne olivat aikaisemmin. Vastaajan mukaan UPM Energian pääasialliseksi tavoitteeksi tuli vuoden 2008 jälkeen sähkötuotantoresurssien tuoton maksimointi ja physical traderien tehtäväksi itsenäinen ja aktiivinen lisäarvon maksimointi kaupankäynnissä. D:n ja E:n kertomusten mukaan tuoton maksimointi on kuitenkin ollut toiminnan tavoitteena jo aikaisemmin. H on kertonut, että kaupankäynnin määrä on yli kolminkertaistunut viimeisen 10 vuoden aikana. Työtuomioistuin katsoo, ettei kaupan liikevaihdon kasvu tee physical traderin tehtävästä aikaisempaa vaativampaa tai vastuullisempaa, kun työtehtävän sisältö on pysynyt pääosin ennallaan.
D ja E ovat kertoneet, että UPM-Kymmene Oyj:ssä 1.10.2011 käyttöön otettu tasevastaavuus muutti jonkin verran energiavalvomon toimintatapoja. Asiassa esitetyn selvityksen perusteella physical tradereille on lisäksi tullut Tampereelle siirtymisen jälkeen uusia työtehtäviä, kuten iltavuorossa tehtävä alustava Elspot-tarjous ja kuukausittaisen lauhderaportin laatiminen. Toisaalta joitakin tehtäviä, kuten lauhdeajon suunnittelu, on jäänyt kokonaan pois. Työtuomioistuin katsoo, etteivät nämä muutokset toimintatavoissa ja työtehtävissä ole sellaisia, että ne merkittävästi lisäisivät physical traderin tehtävän vaativuutta tai vastuullisuutta.
Physical tradereita velvoittavat sisäpiirisäännöt ja niihin liittyvät vastuut. E:n kertomuksen mukaan sisäpiirisäännöt velvoittivat myös käyttömestareita ja vuorokäyttöinsinöörejä. Tältä osin ei siten ole tapahtunut sellaista muutosta, joka olisi lisännyt physical traderien tehtävän vaativuutta tai vastuullisuutta.
Työn luonteesta ja sisällöstä esitetyn selvityksen perusteella physical traderin tehtävää voidaan pitää itsenäisenä. Physical trader suunnittelee ja tekee kaupat itsenäisesti eikä esimies rajoita hänen päätöksentekoaan. Häiriötilanteissa physical traderin oletetaan lähtökohtaisesti ratkaisevan ongelmat ilman esimiehen apua. H:n ja I:n mukaan valvomon työ oli aikaisemmin tarkkaan ohjeistettua ja käyttömestareilla/vuorokäyttöinsinööreillä oli vähän päätäntävaltaa. D ja E ovat puolestaan kertoneet, että käyttömestarin ja vuorokäyttöinsinöörin tehtävät olivat vastaavalla tavalla itsenäisiä kuin physical traderin, eikä mitään varsinaista muutosta ole tapahtunut. H ei ole missään vaiheessa työskennellyt energiavalvomossa ja I on työskennellyt vuorokäyttöinsinöörinä vain lyhyen aikaa. E puolestaan on työskennellyt valvomossa sekä vuorokäyttöinsinöörinä että physical traderina, joten hänellä on työtuomioistuimen näkemyksen mukaan H:ta ja I:tä paremmat edellytykset kertoa tehtävän muuttumisesta.
Työtuomioistuin katsoo lisäksi, että esimiehen johtamistapa on saattanut osaltaan vaikuttaa siihen, kuinka itsenäiseksi ja vastuulliseksi käyttömestarit/vuorokäyttöinsinöörit ja physical traderit ovat tehtävänsä kokeneet. Pääkäsittelyssä esitetyn henkilötodistelun perusteella D on ollut esimiehenä aktiivinen ja rohkaissut alaisiaan ottamaan häneen ongelmatilanteissa yhteyttä myös vapaa-ajalla. Tätä kuvastaa erityisesti E:n kertomus, jonka mukaan D:n jäätyä pois työelämästä kontakteiksi tulivat esimiehen sijasta kollegat. Kyseessä on siten ennemminkin esimiehen johtamistavan kuin physical traderin tehtävän sisällön muuttuminen.
Yrityksen uudelleenorganisoinnin myötä physical tradereille on tullut uusia sidosryhmiä, kuten markkina-analyysitiimi. E:n kertomuksella on näytetty, että sidosryhmät ovat kuitenkin pysyneet pääosin samoina kuin aikaisemmin. Merkitystä ei ole sillä, ettei sidosryhmiä ole erikseen lueteltu valvomon käyttömestarin ja vuorokäyttöinsinöörin kirjallisissa toimenkuvissa samalla tavalla kuin nykyisessä physical traderin toimenkuvassa.
Physical traderien käyttöön on laadittu uusia työvälineitä ja heille on järjestetty koulutusta muun ohessa tasevastaavuudesta ja Kokemäenjoen uusien voimalaitosten ajosta. Työtuomioistuin katsoo, ettei työvälineiden kehittämisen tai koulutusmäärien perusteella voida tehdä sitä johtopäätöstä, että physical traderien työtehtävät olisivat olennaisesti muuttuneet.
Pääkäsittelyssä kuullut UPM-Kymmene Oyj:n pääluottamusmies C ja henkilöstöpäällikkö K ovat kertoneet IPE-palkkausjärjestelmästä. K:n kertomuksen mukaan IPE-järjestelmän arviointikriteerit ovat erilaiset kuin ne, joiden perusteella henkilöstöryhmä määritellään. Tämä huomioon ottaen työtuomioistuin katsoo, ettei asiassa ole merkitystä sillä, mille tasolle physical traderin tehtävä on IPE-järjestelmässä pisteytetty.
Toimihenkilösopimuksen mukaan sen soveltamisala on tehtäväkohtainen. Muiden energiakauppaa käyvien yhtiöiden valvomossa työskentelevien henkilöiden toimenkuvat ja työtehtävät saattavat poiketa UPM-Kymmene Oyj:n physical traderin tehtävistä. Näin ollen Stora Enson, Fortumin ja Vantaan Energian soveltamista käytännöistä ei voida tehdä johtopäätöksiä siitä, onko UPM-Kymmene Oyj:n energiavalvomon physical traderin tehtävä toimihenkilötehtävä vai ylemmän toimihenkilön tehtävä.
Physical tradereilla ei ole koko toimintaan liittyvää kehittämisvastuuta, budjetointivastuuta eikä alaisia. UPM Energian liiketoiminnassa tapahtuneet muutokset ovat edellä kerrotuin tavoin liittyneet yrityksen toimintaympäristöön ja toiminnan organisoitiin eivätkä valvomon työtehtäviin. Physical traderien tehtävissä ja vastuissa tapahtuneet muutokset ovat kokonaisuutena arvioiden vähäisiä, ja heidän tehtävänsä ovat pääosin samansisältöisiä kuin käyttömestarin ja vuorokäyttöinsinöörin tehtävät aikaisemmin olivat. Asian arvioinnin kannalta ei ole merkitystä sillä, että physical traderit tekevät vuorotyötä.
Edellä mainitut seikat huomioon ottaen työtuomioistuin katsoo, ettei physical traderien aseman itsenäisyydessä eikä tehtävän hallinnollisessa, taloudellisessa tai toiminnallisessa vastuussa ole tapahtunut sellaista muutosta, että he eivät enää olisi toimihenkilösopimuksen soveltamisalan piirissä. Näin ollen physical traderien työsuhteisiin on sovellettava paperiteollisuuden toimihenkilösopimusta.
Oikeudenkäyntikulut
Asia on ratkaistu Ammattiliitto Pro ry:n hyväksi. Metsäteollisuus ry on siten työtuomioistuimesta annetun lain 33 a §:n nojalla velvollinen korvaamaan sen oikeudenkäyntikulut asiassa. Oikeudenkäyntikuluvaatimus on määrältään myönnetty.
Tuomiolauselma
Työtuomioistuin vahvistaa, että UPM-Kymmene Oyj:n tulee soveltaa paperiteollisuuden toimihenkilösopimusta yhtiön energialiiketoiminnassa Tampereella sijaitsevassa energiavalvomossa/fyysisen kaupankäynnin tiimissä (Physical Trading Short-term) keskeytymättömässä kolmivuorotyössä physical trader -nimikkeellä työskenteleviin toimihenkilöihin.
Työtuomioistuin velvoittaa Metsäteollisuus ry:n korvaamaan Ammattiliitto Pro ry:n oikeudenkäyntikulut 9.603,70 (palkkio 7.877,10 ja kulut 1.726,60) eurolla korkolain 4 §:n 1 momentin mukaisine viivästyskorkoineen kuukauden kuluttua tuomion antopäivästä lukien.
Asian ratkaisemiseen ovat osallistuneet Ruikka puheenjohtajana sekä Siitonen, Hotti, Rekola, Lehto ja Koskinen jäseninä. Sihteeri on ollut Pöllänen.
Tuomio on yksimielinen.