TT:2010-64
- Asiasanat
- Lakko, Työrauhavelvollisuuden rikkominen, Työtaistelu
- Tapausvuosi
- 2010
- Antopäivä
- Diaarinumero
- R 62/10
Ammattiosastojen eri satamissa toimeenpanemien ahtaajien lakkojen syyksi oli ilmoitettu rikkurien käyttäminen satamassa ahtaajien laillisen lakon aikana. Lakko oli kohdistunut työtaistelutoimenpiteenä työehtosopimuksen määräykseen, jonka mukaan työnantajalla on oikeus ottaa toimeen ja erottaa työntekijä sekä määrätä työn johtamisesta.
Ammattiosastot olivat lakon toimeenpannessaan rikkoneet työrauhavelvollisuutensa. Myös työntekijäliitto, joka oli toiminnallaan asettunut tukemaan ammattiosastojen toimeenpanemaa työtaistelua, oli rikkonut työrauhavelvollisuutensa.
TYÖTUOMIOISTUIN TUOMIO Nro 64
KANTAJA
Satamaoperaattorit ry
VASTAAJA
Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry
KUULTAVAT
Haminan Ahtaustyöntekijät ry
Hangö Hamnarbetare-Hangon Satamatyöntekijät ry
Helsingin Ahtaustyöntekijät ry
Kemin Ahtaajat ry
Kokkolan Ahtaajat ry
Kotkan Ahtaustyöntekijät ry
Mäntyluodon Ahtaajat ry
Oulun Satamatyöntekijät ry
Rauman Satamamiehet ry
Turun Sataman Ahtaajat ry
Vaasan Satamatyöntekijät ry
ASIA
Työrauhavelvollisuuden rikkominen
KANNE
Vaatimukset
Satamaoperaattorit ry on vaatinut Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry:n, Haminan Ahtaustyöntekijät ry:n, Hangö Hamnarbetare-Hangon Satamatyöntekijät ry:n, Helsingin Ahtaustyöntekijät ry:n, Kemin Ahtaajat ry:n, Kokkolan Ahtaajat ry, Kotkan Ahtaustyöntekijät ry:n, Mäntyluodon Ahtaajat ry:n, Oulun Satamatyöntekijät ry:n, Rauman Satamamiehet ry:n, Turun Sataman Ahtaajat ry:n ja Vaasan Satamatyöntekijät ry:n tuomitsemista hyvityssakkoihin työrauhavelvollisuuden rikkomisesta.
Toissijaisesti Satamaoperaattorit ry on vaatinut Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry:n tuomitsemista hyvityssakkoon valvontavelvollisuuden laiminlyönnistä.
Satamaoperaattorit ry on lisäksi vaatinut Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry:n ja sen edellä mainittujen ammattiosastojen velvoittamista yhteisvastuullisesti korvaamaan Satamaoperaattorit ry:n oikeudenkäyntikulut laillisine korkoineen.
Perusteet
AKT ry ja sen paikalliset ammattiosastot järjestivät laittoman valtakunnallisen lakon 25. – 26.3.2010.
Ennen toimeenpantua lakkoa eri satamista kuului 24.3.2010 huhuja seuraavana päivänä järjestettävästä valtakunnallisesta lakosta. Satamaoperaattorit ry:n työmarkkinajohtaja soitti AKT ry:n sopimussihteerille ja pyysi selvitystä tilanteeseen. Selvitystä ei tullut. Satamaoperaattorit ry:n toimitusjohtaja yritti useaan kertaan illan kuluessa tavoittaa AKT ry:n puheenjohtajaa ja AKT ry:n johtoon kuuluvaa sihteeriä. Kumpikaan ei vastannut puhelimeen eikä
soittanut takaisin.
Seuraavana aamuna 25.3.2010 lakon kohteina olevissa yrityksissä alkoi lakko noin kello 8 - 9 aamulla. Lakkoa uutisoitiin tiedotusvälineissä ja ammattiosastojen edustajat ilmoittivat keskeisimmäksi lakon syyksi ”rikkurien” käytön satamissa laillisen lakon aikana.
Satamaoperaattorit ry:n toimitusjohtaja lähetti AKT ry:n johdolle kello 8.58 sähköpostilla vaatimuksen työrauhan palauttamisesta. AKT ry:n sihteeri soitti Satamaoperaattorit ry:n toimitusjohtajalle noin kello 10 ilmoittaen, että kysymyksessä on satamien keskenään sopima mielenilmauslakko, josta tieto työntekijäliitolle tuli edellisen illan aikana. AKT ry:n sihteeri ilmoitti, että käytännössä asialle ei voi tehdä mitään.
Lakko päättyi 26.3.2010 aamuvuoron tullessa töihin.
Lakkojen aiheuttamat liikevaihdon menetykset Satamaoperaattorit ry:n jäsenyrityksille olivat useita miljoonia euroja. Välilliset vaikutukset Suomen elinkeinoelämän menetettyinä vientituloina olivat kymmeniä miljoonia euroja.
Ammattiosastokohtaisesti työntekijät olivat lakossa seuraavasti:
Haminan ahtaustyöntekijät ry: Lakkoon Oy Saimaa Terminals Ab:ssä osallistui 6 ahtaajaa.
Hangö Hamnarbetare - Hangon Satamatyöntekijät ry: Lakkoon Hangö Stevedoring Oy:ssä osallistui 99 ahtaajaa ja lakkoon Stevena Oy:ssä osallistui 18 ahtaajaa. Hangö Stevedoringille aiheutui liikevaihdon menetystä noin 100.000 euroa.
Helsingin Ahtaustyöntekijät ry: Lakkoon Finnsteve-yhtiöissä osallistui 251 ahtaajaa ja lakkoon Steveco Oy:ssä osallistui 30 ahtaajaa. Finnsteve-yhtiöille aiheutui liikevaihdon menetystä 160.000 euroa ja tulosta heikentävä vaikutus oli 64.000 euroa. Finnlines-konsernille liikevaihdon menetystä aiheutui 894.000 euroa ja tulosta heikentävä vaikutus oli 380.000 euroa.
Kemin Ahtaajat ry: Lakkoon Kemi Shipping Oy:ssä osallistui 46 ahtaajaa. Liikevaihdon menetys vähennettynä säästyneillä henkilöstökuluilla oli noin 50.000 euroa.
Kokkolan Ahtaajat ry: Lakkoon Oy M. Rauanheimo Ab:ssa osallistui 72 ahtaajaa ja lakkoon Oy Hacklin Bulk Service Ltd:ssä osallistui 10 ahtaajaa.
Kotkan ahtaustyöntekijät ry: Lakkoon Steveco Oy:ssä osallistui 490 ahtaajaa, Finnsteve-yhtiöissä 49 ahtaajaa, Oy Saimaa Terminals Ab:ssä 20 ahtaajaa ja Stella Stevedorica Oy Ltd:ssä 21 ahtaajaa. Liikevaihtoa menetettiin noin 500.000 euroa.
Mäntyluodon Ahtaajat ry: Lakkoon Oy Hacklin Ltd:ssä osallistui 71 ahtaajaa ja lakkoon Stevena Oy:ssä 3 ahtaajaa.
Oulun Satamatyöntekijät ry: Lakkoon Herman Andersson Oy:ssä osallistui 83 ahtaajaa sekä Rautaruukki Oyj:ssä (Rannikon Konetekniikka Oy) 11 ahtaajaa. Herman Andersson Oy:lle aiheutui suoranaisia menetyksiä noin 21.000 euroa (menetetty liikevoitto+ aiheutunut liiketappio+seisonta-aikakorvaukset). Varustamoille aiheutui noin 25.000 euroa välittömiä menetyksiä ja autonkuljetusliikkeille noin 5.000 euroa.
Rauman Satamamiehet ry: Lakkoon Oy Rauma Stevedoring Ltd:ssä osallistui 241 ahtaajaa.
Turun Sataman Ahtaajat ry: Lakkoon Finnsteve-yhtiöissä osallistui 85 ahtaajaa ja lakkoon Turku Stevedoring Oy:ssä osallistui 15 ahtaajaa. Tappiota aiheutui 12.500 euroa.
Vaasan Satamatyöntekijät – Vasa Hamnarbetare ry: Lakkoon Oy Blomberg Stevedoring Ab:ssä osallistui 20 vakinaista ahtaajaa ja 2 ammattikuntatyöntekijää.
Työtaistelu kohdistui työehtosopimuksen II luvun 5 §:ään, jonka 1. kohdassa määrätään seuraavasti: ”Työnantajalla on oikeus ottaa toimeen ja erottaa työntekijä sekä määrätä työn johtamisesta”.
Ammattiosastot ovat vastuussa järjestämästään työtaistelusta.
Valtakunnallinen satamalakko on edellyttänyt keskustoimiston koordinaatiota ja tietoa asiasta. Lakkoon on aktiivisesti vaikuttanut AKT ry:n hallituksen jäsenistä ainakin Juha Anttila. AKT ry:n puheenjohtaja on puolustanut lakon oikeutusta tiedotusvälineissä.
Herman Andersson Oy:n pääluottamusmies on myöntänyt 24.3. kello 19 yhtiön toimitusjohtajalle, että AKT ry:n sopimussihteeri on soittanut hänelle iltapäivällä ja ilmoittanut 25.3. aamulla alkavasta lakosta.
VASTAUS
Vastaus kannevaatimuksiin
Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry on vastauksessaan, johon kuultavina olevat ammattiosastot ovat osaltaan yhtyneet, kiistänyt kanteen ja vaatinut sen hylkäämistä.
Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry on lisäksi vaatinut Satamaoperaattorit ry:n velvoittamista korvaamaan AKT ry:n ja ammattiosastojen oikeudenkäyntikulut laillisine korkoineen.
Kanteen kiistämisen perusteet
Kuultavina oleviin ammattiosastoihin järjestäytyneet ahtaajat ovat olleet poissa työstä kanteessa ilmoitettuna aikana 25.-26.3. Vuorokauden pituisella mielenilmauksella on ollut tarkoitus paheksua työnantajapuolen moitittavaa menettelyä ennen työehtosopimuksen solmimista toteutetun laillisen lakon aikana. Lakon aikana on käytetty rikkurityövoimaa, ja rikkurityövoiman käyttöön on kannustettu työnantajapuolen toimesta laajemmaltikin muun muassa tiedotusvälineissä (radiossa ja sanomalehdessä). Tällä toiminnalla työnantaja on halunnut heikentää ahtaajien laillisen työtaistelutoimenpiteen vaikutuksia.
Toimenpide ei ole kohdistunut työehtosopimuksen määräyksiin, vaan on ollut paheksunnan osoitus rikkurityövoiman käytön johdosta. Toimenpiteellä ei ole tavoiteltu mitään muutosta työehtosopimuksen määräyksiin, ei työnjohto-oikeutta koskevaan määräykseen eikä muihinkaan määräyksiin. Kuultavina olevia ammattiosastoja ei siten tule tuomita hyvityssakkoon työrauhavelvollisuuden rikkomisesta.
AKT ry ei ole rikkonut työrauhavelvollisuuttaan, sillä toimenpide on ollut ammattiosastojen itsenäisesti päättämä ja toteuttama toimenpide. AKT ry:n keskustoimistolla ei ole ollut minkäänlaista roolia toimenpiteistä päätettäessä tai niitä toteutettaessa. AKT ry:n hallituksen jäsen Juha Anttila on osallistunut lakkoon luottamusmiehen ominaisuudessa ammattiosaston edustajana, ei AKT ry:n hallituksen edustajana. Se, että AKT ry:n puheenjohtaja on tiedotusvälineiden asiaa kysyessä ilmoittanut ymmärtävänsä ahtaajien motiivit toimenpiteelleen, ei tarkoita sitä, että AKT ry olisi toimenpiteen takana. AKT ry sai tiedon suunnitelluista toimenpiteistä vasta toimenpidettä edeltäneenä iltana.
AKT ry ei ole laiminlyönyt asiassa myöskään valvontavelvollisuuttaan. AKT ry:n sopimussihteeri on ollut yhteydessä luottamusmiehiin selvittääkseen, pitivätkö puheet mielenilmauksen järjestämisestä paikkansa. Tässä yhteydessä hän on ollut yhteydessä muun muassa Herman Andersson Oy:n pääluottamusmieheen, jolta hän on tiedustellut Oulun satamassa mahdollisesti suunnitteilla olevista toimenpiteistä. Toisin kuin kanteessa annetaan ymmärtää, ei sopimussihteeri ole kehottamismielessä ilmoittanut mistään toimenpiteistä pääluottamusmiehelle. Kun tieto päätetyistä toimenpiteistä on tullut keskustoimistolle, eivät toimenpiteet ole enää olleet estettävissä. AKT ry:tä ei siten tule tuomita hyvityssakkoon työrauhavelvollisuuden rikkomisesta eikä myöskään valvontavelvollisuuden laiminlyönnistä.
Ammattiosastojen jäsenmäärät ovat seuraavat:
Haminan Ahtaustyöntekijät ry Jäseniä 780, joista maksavia 452
Hangö Hamnarbetare-Hangon Satamatyöntekijät ry Jäseniä 310, joista maksavia 283
Helsingin Ahtaustyöntekijät ry Jäseniä 1005, joista maksavia 879
Kemin Ahtaajat ry Jäseniä 225, joista maksavia 134
Kokkolan Ahtaajat ry Jäseniä 590, joista maksavia 355
Kotkan Ahtaustyöntekijät ry Jäseniä 1367, joista maksavia 1048
Mäntyluodon Ahtaajat ry Jäseniä 458, joista maksavia 283
Oulun Satamatyöntekijät ry Jäseniä 193, joista maksavia 135
Rauman Satamamiehet ry Jäseniä 584, joista maksavia 467
Turun Sataman Ahtaajat ry Jäseniä 436, joista maksavia 382
Vaasan Satamantyöntekijät ry Jäseniä 64, joista maksavia 36
TYÖTUOMIOISTUIMEN RATKAISU
Perustelut
Työtaistelutoimenpide ja sen kohdistuminen työehtosopimukseen
Haminan Ahtaustyöntekijät ry:hyn, Hangö Hamnarbetare-Hangon Satamatyöntekijät ry:hyn, Helsingin Ahtaustyöntekijät ry:hyn, Kemin Ahtaajat ry:hyn, Kokkolan Ahtaajat ry:hyn, Kotkan Ahtaustyöntekijät ry:hyn, Mäntyluodon Ahtaajat ry:hyn, Oulun Satamatyöntekijät ry:hyn, Rauman Satamamiehet ry:hyn, Turun Sataman Ahtaajat ry:hyn ja Vaasan Satamatyöntekijät ry:hyn kuuluvat työntekijät ovat olleet kanteessa kerrotuin tavoin lakossa 25.3. - 26.3.2010.
Lakon syyksi on ilmoitettu "rikkurien" käyttäminen satamassa ahtaajien laillisen lakon aikana 4. - 19.3.2010. Lakko on siten kohdistunut työtaistelutoimenpiteenä työehtosopimuksen määräykseen, jonka mukaan työnantajalla on oikeus ottaa toimeen ja erottaa työntekijä sekä määrätä työn johtamisesta.
Ammattiosastojen ja työntekijäliiton vastuu
Ammattiosastot ovat toimeenpanneet lakot, joten ne ovat rikkoneet työrauhavelvollisuutensa.
Satamaoperaattorit ry:n toimitusjohtaja on lakon alkamista edeltäneenä päivänä soittanut Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry:n sopimussihteerille ja pyytänyt selvitystä seuraavana päivänä odotettavissa olevasta valtakunnallisesta lakosta. Satamaoperaattorit ry:n toimitusjohtaja on työntekijäliiton johdolle aamulla 25.3.2010 lakon alkamisen jälkeen lähettämässään sähköpostiviestissä vaatinut AKT ry:tä ryhtymään toimenpiteisiin työrauhan palauttamiseksi. AKT ry:n sihteerin työnantajaliiton toimitusjohtajalle tämän jälkeen ilmoittaman mukaan kysymyksessä oli satamien keskenään sopima mielenilmaisulakko, josta AKT ry oli saanut tiedon edellisen illan aikana. AKT ry:n sihteerin mukaan asialle ei voinut käytännössä tehdä mitään. Myös AKT ry:n puheenjohtaja on tiedotusvälineillä esittämässään lausunnossaan todennut, että AKT ry:llä ei ole ollut mitään syytä puuttua asiaan, koska kysymys oli ammattijärjestöjen päätöksestä ja syy oli ymmärrettävä.
Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry on edellä esitetyllä toiminnallaan asettunut tukemaan ammattiosastojen toimeenpanemaa työtaistelua, joten se on rikkonut työrauhavelvollisuutensa.
Oikeudenkäyntikulut
Jutun hävitessään ovat Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry ja sen edellä mainitut ammattiosastot työtuomioistuimesta annetun lain 33a §:n nojalla velvolliset korvaamaan Satamaoperaattorit ry:n oikeudenkäyntikulut. Kulujen määrä on jätetty oikeuden harkintaan. Ottaen huomioon asian laatu, sen hoitamiseksi tarpeelliset toimenpiteet ja aiheutuneet kustannukset työtuomioistuin katsoo kohtuulliseksi oikeudenkäyntikulujen määräksi 1.000 euroa.
Tuomiolauselma
Työtuomioistuin tuomitsee työehtosopimuslain 8, 9 ja 10 §:n nojalla Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry:n sekä sen kuultavina olevat ammattiosastot maksamaan Satamaoperaattorit ry:lle työrauhavelvollisuuden rikkomisesta hyvityssakkoa seuraavasti:
Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry 5.000 euroa, Haminan Ahtaustyöntekijät ry 1.500 euroa, Hangö Hamnarbetare-Hangon Satamatyöntekijät ry 2.300 euroa, Helsingin Ahtaustyöntekijät ry 3.500 euroa, Kemin Ahtaajat ry 1.800 euroa, Kokkolan Ahtaajat ry 2.500 euroa, Kotkan Ahtaustyöntekijät ry 4.200 euroa, Mäntyluodon Ahtaajat ry 2.200 euroa, Oulun Satamatyöntekijät ry 2.000 euroa, Rauman Satamamiehet ry 3.000 euroa, Turun Sataman Ahtaajat ry 2.500 euroa ja Vaasan Satamatyöntekijät ry 1.200 euroa.
Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry ja sen edellä mainitut ammattiosastot velvoitetaan yhteisvastuullisesti korvaamaan Satamaoperaattorit ry:n oikeudenkäyntikulut 1.000 eurolla, jolle on maksettava viivästyskorkoa korkolain 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaan siitä lähtien, kun kuukausi on kulunut työtuomioistuimen tuomion antopäivästä.
Asian ratkaisemiseen ovat osallistuneet Orasmaa puheenjohtajana sekä Kröger, Sutela, Nyyssölä, Koskinen ja Forsén jäseninä. Esittelijä on ollut Laurila.
Tuomio on yksimielinen.