TT:2004-103
- Asiasanat
- Lakko, Työrauhavelvollisuuden rikkominen, Työtaistelu
- Tapausvuosi
- 2004
- Antopäivä
- Diaarinumero
- R 69/04
Kunnan työntekijöiden lakko oli toimeenpantu vastalauseeksi työnantajan aikomukselle yksityistää kunnan ruoka- ja siivouspalvelut. Lakko oli kohdistunut työtaistelutoimenpiteenä kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen määräykseen, jonka mukaan työnantajalla on oikeus ottaa ja erottaa työntekijä sekä johtaa ja valvoa työntekoa.
Työntekijöiden paikallisyhdistys oli lakon toimeenpannessaan syyllistynyt työrauhavelvollisuuden rikkomiseen. Myös yläyhdistykset, jotka eivät olleet ryhtyneet toimenpiteisiin työrauhan turvaamiseksi ja jotka vastasivat edustajiensa toiminnasta lakon toimeenpanon yhteydessä, olivat syyllistyneet työrauhavelvollisuuden rikkomiseen.
TYÖTUOMIOISTUIN TUOMIO Nro 103
KANTAJA
Kunnallinen työmarkkinalaitos
VASTAAJA
Kunta-alan unioni ry, Helsinki
KUULTAVAT
Kunta-alan ammattiliitto KTV ry, Helsinki
Kronoby kommunalanställda KAT rf, Kruunupyy
ASIA
Työrauhavelvollisuuden rikkominen
KÄSITTELY TYÖTUOMIOISTUIMESSA
Suullinen valmistelu 19.10.2004
KANNE
Vaatimukset
Kunnallinen työmarkkinalaitos on vaatinut, että Kunta-alan unioni, Kunta-alan ammattiliitto KTV ry ja Kronoby kommunalanställda KAT tuomitaan työehtosopimuslain 8 ja 9 §:n nojalla hyvityssakkoon työrauhavelvollisuuden rikkomisesta tai valvontavelvollisuuden laiminlyönnistä.
Kunnallinen työmarkkinalaitos on lisäksi vaatinut Kunta-alan unionin, Kunta-alan ammattiliitto KTV:n ja Kronoby kommunalanställda KAT:n velvoittamista yhteisvastuullisesti korvaamaan Kunnallisen työmarkkinalaitoksen oikeudenkäyntikulut laillisine korkoineen.
Perusteet
Kruunupyyn kunta oli huonon taloudellisen tilanteensa vuoksi kilpailuttanut kunnan ruoka- ja siivouspalvelut. Tarjouspyyntöasiakirjat oli julkaistu 24.3.2004 ja tarjoukset oli pitänyt jättää 17.5.2004 mennessä. Myös kunnan asianomaisilla yksiköillä oli ollut mahdollisuus osallistua kilpailuun. Asiaa oli käsitelty kysymyksessä olevien henkilöiden kanssa muun muassa 15.4.2004. Määräaikaan mennessä oli jätetty neljä tarjousta. Parhaan tarjouksen oli tehnyt ISS. Tämän mukaan kunnan kokonaiskustannukset alenisivat viiden vuoden aikana noin 2,5 miljoonalla eurolla.
Kilpailuttamisesta ja toiminnan mahdollisesta yksityistämisestä oli käyty yhteistoimintaneuvottelut henkilöstön edustajien kanssa.
Kunta-alan ammattiliitto KTV oli järjestänyt yksityistämisestä informaatiotilaisuuden 11.6.2004 valtuutetuille sekä ruoka- ja siivouspalveluhenkilöstölle. Kunnanjohtaja oli kuullut lakkoa koskevista suunnitelmista 13.6.2004. Samana päivänä oli Österbottningen -lehdessä ollut Kronoby kommunalanställda KAT:n ilmoitus jäsenkokouksesta 15.6.2004. Ilmoituksen mukaan kokouksessa oli tarkoitus keskustella mahdollisesta lakosta 17.6.2004. Lakko oli tarkoitus toimeenpanna Kruunupyyn kunnassa ja sen syynä olisi siivous- ja keittiötoiminnan yksityistäminen. Samaa asiaa oli käsitelty 14.6.2004 Keskipohjamaa ja Jakobstads Tidnig-lehdissä. Artikkeleissa oli todettu muun muassa, että kaikki kunnan siivous- ja ruokapuolen työntekijät ja ilmeisesti muutkin KTV:n jäsenet ovat lakon kannalla. Keskipohjanmaa-lehden artikkelin mukaan Kunta-alan ammattiliitto KTV:n aluepäällikkö oli todennut, että lakosta päätetään tiistaina ja että hänen mielestään on tärkeää, että työntekijät ilmaisevat kielteisen kantansa asiaan.
Kunnallinen työmarkkinalaitos oli saanut tiedon suunnitellusta lakosta kunnanjohtajalta 14.6.2004 aamupäivällä. Kunnallinen työmarkkinalaitos oli välittömästi tämän jälkeen lähettänyt Kunta-alan ammattiliitto KTV:lle ja Kunta-alan unionille kirjeen, jossa järjestöjä oli pyydetty ryhtymään välittömästi toimenpiteisiin laittoman työtaistelutoimenpiteen estämiseksi. Samalla järjestöjä oli pyydetty ilmoittamaan toimenpiteistään Kunnalliselle työmarkkinalaitokselle mahdollisimman pian.
Ennen kirjeiden lähettämistä Kunnallisen työmarkkinalaitoksen neuvottelupäällikkö oli soittanut KTV:n toimitsijalle, joka oli käynyt Kruunupyyssä selvittämässä asiaa. Neuvottelupäällikkö oli KTV:n toimitsijan kanssa käymässään keskustelussa pyytänyt Kunta- alan ammattiliitto KTV:tä ja Kunta-alan unionia ryhtymään välittömästi toimenpiteisiin työtaistelun estämiseksi. Kunta-alan ammattiliitto KTV:n edustajat eivät olleet 14.6.2004 jälkeen olleet yhteydessä Kunnalliseen työmarkkinalaitokseen, eivätkä järjestöjen edustajat olleet myöskään vastanneet Kunnallisesta työmarkkinalaitoksesta lähetettyyn valvontakirjeeseen. Lakkoasiaa oli käsitelty Österbottningen-lehdessä 15.6. ja 16.6.2004. Viimeksi mainittuna päivänä julkaistussa artikkelissa Kunta-alan ammattiliitto KTV:n aluepäällikkö oli todennut muun muassa, että kilpailuttaminen ei saa tapahtua työntekijöiden kustannuksella ja että lakko ei ole laillinen ja että yhdistykselle tulee siitä sakot. Samalla tavalla asiaa oli käsitelty myös Jakobstads Tidning-lehdessä samana päivänä.
Kronoby kommunalanställda KAT oli lähettänyt 16.6.2004 kunnalle ilmoituksen, jossa oli todettu yhdistyksen järjestävän lakon 17.6.2004. Lakon oli ilmoitettu koskevan kaikkia yhdistyksen jäseniä. Lakon syyksi oli ilmoitettu työsopimusehtojen huonontaminen kilpailuttamismenettelyn yhteydessä. Paikallisyhdistys oli lähettänyt kirjeen myös kaikille Kruunupyyn kunnan palveluksessa oleville. Kirjeessä oli kehotettu muiden järjestöjen jäseniä laittomaan lakkoon.
Toimeenpantuun lakkoon oli osallistunut 45 Kunta-alan ammattiliitto KTV:hen kuuluvaa työntekijää. Muiden joukossa lakkoon oli osallistunut Kunta-alan unionin KTV:n jäseniä edustava pääluottamusmies.
Kronoby kommunalanställda KAT:n toimeenpanema laiton työtaistelu oli kohdistunut kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen 2003 - 2004 yleisen osan 5 §:n määräykseen, jonka mukaan työnantajalla on oikeus ottaa ja erottaa työntekijä sekä johtaa ja valvoa työntekoa. Myös Kunta-alan ammattiliitto KTV oli vastuussa lakosta, koska sen aluepäällikkö oli ollut järjestämässä lakkoa ja tukenut sen toimeenpanoa. Lisäksi Kunta-alan ammattiliitto KTV:n jäseniä edustava pääluottamusmies oli ollut mukana lakon järjestämisessä ja osallistunut siihen. Koska pääluottamusmies on kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen VII-luvun 3 §:n mukaan Kunta-alan unionin pääluottamusmies, vastasi Kunta-alan unioni pääluottamusmiehen toiminnasta ja lakon toimeenpanosta. Ellei Kunta-alan unionin katsottaisi olleen osallisena lakon toimeenpanossa, oli se joka tapauksessa laiminlyönyt työehtosopimuslain 8 §:n mukaisen valvontavelvollisuutensa.
Lakosta oli aiheutunut kunnalle ylimääräisiä kustannuksia muun muassa siitä syystä, että kunta oli joutunut järjestämään vanhusten ja lasten ruokailun normaalista poikkeavalla tavalla.
VASTAUS
Vastaus kannevaatimuksiin
Kunta-alan unioni on vastauksessaan, johon Kunta-alan ammattiliitto KTV ja Kronoby kommunalanställda KAT ovat osaltaan yhtyneet, myöntänyt kanteen oikeaksi Kronoby kommunalanställda KAT:n osalta.
Kunta-alan unioni ja Kunta-alan ammattiliitto KTV ovat kiistäneet menetelleensä asiassa työehtosopimuslain 8 §:n 1 momentin vastaisesti. Mikäli mainittujen järjestöjen kuitenkin katsottaisiin olevan vastuussa tapahtuneesta, voitaisiin ne tuomita hyvityssakkoon enintään työehtosopimuslain 8 §:n 2 momentin mukaisen valvontavelvollisuuden laiminlyönnistä.
Perusteet
Paikkansa pitäviä olivat kanteessa mainitut tiedot, jotka koskivat lakkoa, sen toimeenpanoa, lakkoon osallistujia sekä Kunnallisen työmarkkinalaitoksen valvontatoimenpiteitä koskevia kehotuksia. Paikallinen yhdistys oli myös lähettänyt muutamille kunnan työpaikoille ilmoituksen, jolla työnseisauksesta oli tiedotettu erityisesti niin sanotuille keikkatyöntekijöille. Ilmoituksen tarkoituksena oli ollut tiedottaa kunnan palveluksessa oleville tilapäisille ja mahdollisesti järjestäytymättömille työntekijöille työnseisauksen piiriin kuuluvista töistä. Kunnalle lakosta oli ilmoitettu etukäteen sen vuoksi, että työnantaja pystyisi varautumaan työnseisaukseen ja välttämään sen, että työnseisauksesta aiheutuisi palvelujen kohteena oleville kuntalaisille kohtuutonta haittaa.
Paikallinen yhdistys Kronoby kommunalanställda KAT oli toimeenpannut lakon siitä syystä, että yhdistyksen jäsenet olivat vaatineet yhdistykseltä toimenpiteitä kunnan palvelujen yksityistämistilanteessa. Kunnan palveluksessa olevilla henkilöillä oli ollut perusteltu syy pelätä yksityistämisen johtavan työsuhteen ehtojen heikentämiseen ja irtisanomisiin. ISS olikin liikkeen luovutuksen jälkeen ilmoittanut työvoiman vähentämistarpeen määräksi 18 henkilöä.
Kunta-alan unioni ja Kunta-alan ammattiliitto KTV eivät olleet päättäneet työnseisauksen järjestämisestä eivätkä ne olleet olleet muutoinkaan mukana sen järjestelyissä. Työnseisauksen luonteen vuoksi mainituilla järjestöillä ei myöskään ollut ollut mahdollisuuksia ryhtyä toimenpiteisiin työnseisauksen estämiseksi.
Kunta-alan ammattiliitto KTV:n Pohjanmaan aluetoimiston aluepäällikkö oli ollut mukana Kruunupyyn kunnan ruokahuollon ja siivoustoimen yksityistämiseen liittyvissä neuvotteluissa 8.3.2004 ja hän oli myös ollut tietoinen työnseisauksen suunnittelusta. Nämä seikat eivät kuitenkaan muodostaneet riittävää edellytystä sille, että Kunta-alan ammattiliitto KTV:n voitaisiin katsoa rikkoneen passiivista työrauhavelvoitettaan.
Kunta-alan unioni ja Kunta-alan ammattiliitto KTV eivät vastaa Kronoby kommunal-anställda KAT:n pääluottamusmiehen työnseisaukseen osallistumisesta siten, että järjestöjen voitaisiin tällä perusteella katsoa rikkoneen työrauhavelvoitettaan. Mikäli mainittujen järjestöjen voitaisiin katsoa jollakin tavoin olleen vastuussa työnseisauksesta, voi näiden kohdalla kysymys olla ainoastaan työehtosopimuslain 8 §:n 2 momentin mukaisesta valvontavelvollisuuden laiminlyönnistä.
Kunta-alan unionin vastuun osalta on lisäksi otettava huomioon unionin järjestörakenteen erityisluonne. Kunta-alan unioni on Kunta-alan ammattiliitto KTV:n ja Kunnallisvirkamiesliitto KVL ry:n yhteistyöorganisaatio, joka on perustettu erityisesti valtakunnan tasolla tapahtuvaa neuvottelutoimintaa varten. Kunta-alan unioni ei tee jäsenjärjestöjensä puolesta edunvalvontaa esimerkiksi paikallisten kuntatyönantajien suuntaan. Kunta-alan unionilla ei ole muuta organisaatiota kuin edustajakokous ja hallitus, joiden jäseninä on Kunta-alan ammattiliitto KTV:n ja Kunnallisvirkamiesliitto KVL:n edustajia. Unionilla ei ole omaa edunvalvontaorganisaatioita eikä omaa henkilöstöä.
Hyvityssakon määrää harkittaessa huomioon tulee ottaa se, että työnseisauksen taustalla olivat työntekijöiden kannalta nimenomaan sellaiset tärkeät työhön ja toimeentuloon liittyvät tekijät, joiden vuoksi ryhtyminen mielenosoitustyyppiseen lyhyeen työnseisaukseen oli vähintään ymmärrettävää. Huomioon tulee ottaa myös se, että työnseisaus oli ollut lyhyt ja siitä oli aiheutunut vähän haitallisia seuraamuksia.
Kronoby kommunalanställda KAT:ssä on jäseniä 178.
TYÖTUOMIOISTUIMEN RATKAISU
Perustelut
Työtaistelutoimenpide
Kruunupyyn kunnan palveluksessa olevat työntekijät ovat olleet kanteessa kerrotuin tavoin lakossa 17.6.2004 vastalauseena kunnan ruoka- ja siivouspalvelujen yksityistämistä koskevalle suunnitelmalle. Lakon toimeenpanosta on päätetty Kronoby kommunalanställda KAT rf:n järjestämässä 15.6.2004 pidetyssä jäsenkokouksessa.
Työtaistelun kohdistuminen työehtosopimukseen
Lakko on toimeenpantu vastalauseeksi työnantajan aikomukselle yksityistää kunnan ruoka- ja siivouspalvelut. Lakko on siten kohdistunut työtaistelutoimenpiteenä kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen I luvun 5 §:n määräykseen, jonka mukaan työnantajalla on oikeus ottaa ja erottaa työntekijä sekä johtaa ja valvoa työntekoa.
Järjestöjen vastuu työtaistelusta
Kronoby kommunalanställda KAT rf on lakon toimeenpannessaan syyllistynyt työrauhavelvollisuuden rikkomiseen.
Kunnallinen työmarkkinalaitos on työtaistelua koskevasta suunnitelmasta tiedon saatuaan Kunta-alan ammattiliitto KTV:lle ja Kunta-alan unionille 14.6.2004 lähettämissään kirjeissä kehottanut mainittuja järjestöjä ryhtymään välittömästi riittäviin toimenpiteisiin laittoman työtaistelun estämiseksi. Tästä kehotuksesta huolimatta Kunta-alan ammattiliitto KTV ja Kunta-alan unioni eivät ole ryhtyneet mihinkään toimenpiteisiin työrauhan turvaamiseksi.
Kunta-alan ammattiliitto KTV:n aluepäällikkö on ennen lakon toimeenpanoa muun muassa kunnan ruoka- ja siivouspalvelujen yksityistämistä koskeneissa lehtiartikkeleissa todennut pitävänsä tärkeänä, että työntekijät ilmoittavat mielipiteensä työnantajan suunnitelmaan. Lisäksi hän on ilmoittanut, että paikallisella yhdistyksellä on takanaan liiton tuki. Tämä aluepäällikön toiminnasta esitetty selvitys osoittaa hänen olleen toiminnallaan tukemassa lakon toimeenpanoa. Kunta-alan ammattiliitto KTV vastaa tästä edustajansa toiminnasta ja se on siten syyllistynyt asiassa työrauhavelvollisuuden rikkomiseen.
Lakkoon on muiden työntekijöiden ohelle osallistunut Kronoby kommunalanställda KAT:n työnantajalle tekemän yhdistyksen edustajia koskevan ilmoituksen mukaan pääluottamusmiehenä toimiva työntekijä. Mainitussa ilmoituksessa on lisäksi ilmoitettu pääluottamusmiehen varahenkilön nimi ja työpaikkojen luottamushenkilöt. Kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen VII luvun 3 §:n mukaan pääsopijajärjestö voi asettaa kuntaan yhden pääluottamusmiehen ellei paikallisesti muuta sovita. Selvitystä ei ole esitetty siitä, että paikallisesti olisi sovittu pääluottamusmiehestä edellä mainitusta määräyksestä poikkeavasti. Pääluottamusmies on siten toiminut myös Kunta-alan unionin edustajana ja Kunta-alan unioni vastaa pääluottamusmiehen toiminnasta työtaistelun yhteydessä. Myös Kunta-alan unioni on syyllistynyt työrauhavelvollisuuden rikkomiseen.
Oikeudenkäyntikulut
Kronoby kommunalanställda KAT, Kunta-alan ammattiliitto KTV ja Kunta-alan unioni ovat työtuomioistuimesta annetun lain 33a §:n nojalla velvolliset korvaamaan Kunnallisen työmarkkinalaitoksen oikeudenkäyntikulut. Kulujen määräksi on ilmoitettu 600 euroa, mitä ei ole riitautettu.
Tuomiolauselma
Työtuomioistuin tuomitsee työehtosopimuslain 8, 9 ja 10 §:n nojalla Kronoby kommunalanställda KAT:n, Kunta-alan ammattiliitto KTV:n ja Kunta-alan unionin maksamaan Kunnalliselle työmarkkinalaitokselle hyvityssakkoa työrauhavelvollisuuden rikkomisesta seuraavasti:
Kronoby kommunalanställda KAT:n 1 600 euroa,
Kunta-alan ammattiliitto KTV:n 2 000 euroa ja
Kunta-alan unionin 2 000 euroa.
Kronoby kommunalanställda KAT, Kunta-alan ammattiliitto KTV ja Kunta-alan unioni velvoitetaan yhteisvastuullisesti korvaamaan Kunnallisen työmarkkinalaitoksen oikeudenkäyntikulut 600 eurolla, jolle on maksettava viivästyskorkoa korkolain 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaan siitä lähtien, kun kuukausi on kulunut työtuomioistuimen tuomion antopäivästä.
Asian ratkaisemiseen ovat osallistuneet Saloheimo puheenjohtajana sekä Kröger, Virtanen, Vannela, Palanko-Laaka ja Hynönen jäseninä. Esittelijä on ollut Laurila.
Tuomio on yksimielinen.